Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 100  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2011 jún. 9, 19:33 
Sziasztok!
Mit jelentenek ezek a számok?

3.0 Pyrrhura perlata lepida (10) 1.0 Pyrrhura picta roseifrons (10)

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2011 jún. 7, 19:35 
Oops, igen ezt kihagytam régen a többség tényleg befogott példány volt, ezt én is így olvastam tehát igazad van.de legalább maradt valamennyi és tenyésztik, ha nem is sokan.Na de a szürkefejű törpét nem sokan szeretnék tenyészteni, az itteni hsz-ből, csak asszem 2 emberre emlékszem.Vagy nem tudok róla.

A nappapagájról meg csak annyit, hogy én ezer éve nézegettem a bp-i zoo-ba a jendajával egyetemben.

Csak a hangja....

Az életemre esküszöm, hogy imádom a papagájokat 20 éve nem tudom őket megunni.De nyilván a természetem vagyis inkább a hallásom miatt van egy határ amit már én sem bírok elviselni.Pedig itt írtam a fórumon, hogy ha szereted a madarakat akkor ezt megbocsájtod neki.

Bevallom férfiasan, hogy a kis és nagysanyijaim hangját már nem tudtam elviselni.A 3. szomszéd jött át, hogy milyen ötvösműhelyem van, hogy itt egész nap kalapálnak valami rezet, mi a fenét csinálok?Mondom csak a Nagy Sanyik, nézze meg őket.

Hajnal fél öttől reggel 6-ig kiabáltak oly módon, hogy nem tudtunk tőlük aludni, pedig a kert röpde vagy 20 m-re volt, és a ház annó vályogból volt ami elég jó szigetelt.
A barátok is drámák voltak, a vörössapkás is tragédia volt ha elkezdte a harkályt utánozni...de őt imádtam.

Szóval én tömegben sokszor hallottam már a nappapagájt és egyéb aratingát kiabálni, hát ezért nem kell.A feketesapist is hallottam élőben, hát szóval csak vicceltem, befogadásukat illetően.Minden embernek már a toleranciája a hangokat illetőleg, az enyém idáig terjed.

A Beo kereskedésből meg egyenesen kimenekülök mikor Jenő, az Ara rázendít.Szegény megboldogult Diószeghy Sanyi bácsinál sem tudtam elviselni őket.

Majd ha kicsit nagyothallok akkor talán lesz nappapagájom.(egyébként itt mindent elolvastam róluk,tudom, hogy párban csendesebbek, de ez még sok nekem :oops: )

Hozzászólás 2011 jún. 7, 19:25 
jojo írta:
Olvasataim szerint régebben sokkal több szenegáli volt, és olcsó volt, aztán elsikkadt a tartása.Nem is értem miért, olyan ronda madár?Ha már eleve sokan (ez relatív) tudták tenyészteni és olcsó volt akkor miért hagyták abba a tenyésztést?

Mint ahogy Warhawk (tényleg, kereshetnél már valami egyszerűbb nevet, mondjuk Tom :P :lol: ) írta lentebb, valamikor tényleg sok volt, de az szinte mind 9 ezres vadon fogott volt. Ezeknek viszont 80-90 % lepotyogott pár hónap alatt (főleg ahol "szoktatták" a hideghez ) Tenyészteni csak nagyon keveseknek sikerült. Na most a válasz a morfondírozásodra az, hogy rengeteg lepotyogott, a maradékot is marhára nehéz volt tenyészteni, és ráadásul olyan vadak voltak, hogy kinek sikerült, annak is elment a kedve tőle. Így hát nem csoda, hogy alig maradt belőlük. (ezek is nagyrészt nyugatról behozott többgenerációsok)
Warhawk írta:
De ha már itt tartunk miért van olyan kevés nappapagáj?:lol:

Szerintem meg túl sok van belőle, nálam is figyel az odúban 4 db 4 hetes :lol: :lol:

Ja meg balra fönt az avataromon is van 5 :P

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2011 jún. 7, 18:59 
jojo írta:
Olvasataim szerint régebben sokkal több szenegáli volt, és olcsó volt, aztán elsikkadt a tartása.Nem is értem miért, olyan ronda madár?Ha már eleve sokan (ez relatív) tudták tenyészteni és olcsó volt akkor miért hagyták abba a tenyésztést?

Ha jól tudom, akkor rengeteg vadon befogott jött egy időben az országba és ez egyrészt leverte az árakat, másrészt (a sok sikertelenség a vadon befogottakkal) elkedvetlenítette a madarászokat. Elvben főleg ez játszott közre abban, hogy valahogy olyan mostohagyerek (azaz madár) lett belőle. Amúgy szerintem egyáltalán nem ronda, sőt kifejezetten szép.

De ha már itt tartunk miért van olyan kevés nappapagáj? Igaz hangos, de a feketesapis is hangos. Ez meg szebb és könnyebben költésre bírható. Persze ha most engem kérdeznének nem merném bevállalni városi lakásba.... :lol:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 7, 17:53 
Mivel azért van időm, körülnézek, olyat próbálok venni amely itteni tenyészetből van, fiatalok és értelemszerűen gyűrűsek, és bevizsgáltak.(megpróbálok olyat venni amelyiken van digitális időkapcsoló és át tudom programozni azt a decembert és márciust... :D :D )

De félre a tréfával, azért alaposan körülnézek.Idő van bőven, még át kell drótozni az "afrikai " jellegű biotóp röpdét( :) )erősebb hálóra vagy megvárni amíg a 4. röpde elkészül, de azt alaposan meg kell tervezni mert az is egyedi biótóp (jellegű) lesz.Tehát addig is gyűjtöm a leírásokat és a tapasztalatokat.

A szürkefejű törpével tenyésztési szempontból nem sok jóval kecsegtetett akinek már 2x is sikerült.
Ha be is szerzem őket, még közel sem biztos a siker, elég háklis természete van a nyugalmat illetőleg a tenyésztő elmesélése alapján.

Teljes nyugalom, aránylag takart röpde, csendes környezet.

Nos nálunk a kerti munka alatt szól a rádió, több családi összejövetel, baráti összejövetel, a kis unokaöcsém nyughatatlan focizása, a lányom és barátnőinek vihorászása,és egyéb rokon gyerekek visitozása nem épp idili környezet, a szürkék számára, a házi barkácsolásról már nem is beszélek.No erről lehet, hogy lemondok.

Bár a fénypapagájokról is ezt írták, hogy nyugalmat és a csendet szereti, de talán a nagy védőház(ikó )
hangszigetelése miatt van az, hogy a 4 tojásból tegnap kikelt a 3. fióka is.( :D )
Pedig hanghatásilag nem kíméljük őket, hagy szokják...

Tehát most már marad a taranta és a szenegáli, de ugyebár ez sem szentírás.De a tarantáról is értekeztem már, azoknak is lehet egy két dilije,de könnyebb a tenyésztése.

De aprópó, végül is az eredeti kérdésemre ill. a morfondírozásomra senki nem válaszolt.

Vagy ez is olyan mint anno a boxer, "divatcikk" lett?Aztán elmúlt?

Miért lett annyira divat a sárga (vagy lutino, mit tudom én nem értek hozzá :oops: ) kecskepapagáj?
A monori börzén tavaly, v azelőtt (már nem emlékszem) annyi volt belőlük már hajnal 6 órakor, hogy sárgállott tőlük a börze.

Rendben van szép a színezete aláírom.

Bár az az érzésem, de ezt olvastam is, hogy az emberek színvilága, (nem csak) a papagájoknál a színes tarkabarka megjelenésre irányul, és ebben van igazság is.Egy rozella kenterbe veri a vázapapagájt az biztos.

De nem hiszem, hogy a két általam preferált kis törpék csúnyábbak, mint a kecskepapagáj.Legalábbis a taranta színvilágában azért hasonlít rá.

Asszem. én is feladom a canus-ok keresését, de ha valaki megszán 1-2 lelőhellyel akkor felélednek reményeim, 2 párból valami csak sikerülne.De beérném a tarantákkal is. :)

Hozzászólás 2011 jún. 7, 10:32 
Ez a költési dátum csak kiindulási pont. Nekem volt két pár is, tenyésztettek, azok mindig november végén vagy december elején raktak tojást. ha nem sikerült a költés akkor március elején ismételtek. Más ismerősömnél is ugyan ez a szisztéma. De bizonyára, mint a többi afrikainál, itt is lehet bármilyen időpont a költésre ami megfelelő nekik. Biztosan sok olyan is van, akik csak áprilisban rakják ki szabadba, és akkor nyáron költ.
Szóval a madarászatban nincs szentírás, ahány pár és körülmény, annyi szokás :!:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 6, 21:52 
jojo írta:
A lakásban tartott papagájok télen, általában decemberben költenek, míg a külső röpdében nevelt példányok nyáron raknak 3-4 tojást. "

Igaz és nem igaz egyszerre. A vadon befogottak (mert ezekből elég sok vadon befogott jutott kis hazánkba) a szokásos (téli) időben akarnak költeni és ettől az éghajlat sem tántorítja el őket. Ugyanakkor a már pár generáció óta tenyésztett madarak (ÉS kerti röpdében tartott madarak) költése elcsúszik pár hónapot. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy nyár végén láttam hirdetést: "szenegáli papagájok továbbnevelésre eladóak..."

A nem vadon befogottak kevésbé érzékenyek a zavarásra is.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 6, 19:47 
Hali!

Valójában idén télen már nem a fürdőszobában tervezzük az új vitrineket, hanem egy volt akváriumi kezelőhelységbe.Itt már 2x akkora lesz páronként a hely.

De az igaz, hogy ez sem szerencsés a költésre.

Viszont ez a novemberi meg márciusi költés meglep, pedig azért olvasgatok róla, bár még nem mindent olvastam el róla --nyilván.

Ez egy a sok közül:
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots

"Fészkeltetés: 24 x 24 x 50 cm-es faodúban keltessük. Fûtött helyiségben télen is költésre bírható, egyébként a nyári hónapokban költ. "

Ez egy másik:
http://www.jegmadar.eoldal.hu/cikkek/pa ... madar.html

"A szenegáli papagáj szaporodása

A lakásban tartott papagájok télen, általában decemberben költenek, míg a külső röpdében nevelt példányok nyáron raknak 3-4 tojást. "

Megint egy:
http://www.mgbt.hu/hun/cikk_diszmadar.php?id=15

"A szobavolierben tartott madarak általában decemberben, az udvari röpdében élők általában nyáron költenek."

Lehet, hogy ezek nem jó tapasztalatok, de a net csak pár oldalát olvastam, lehet, hogy a tudományosabb művek hátravannak, de természetesen a tenyésztőkkel is felveszem a kapcsolatot.Szóval nem kapkodjuk el.

Amennyiben "csak" fagymentes helyem lenne, se tartanám 15 fok alatt.Akkor sem ha több tízezren így tartják.Ha én télen melegben vagyok, legyenek ők is.
De ez a választás még képlékeny tehát még azért keresgélek a törpék között.Több szenegálit lehet kapni, mint canus-t v. tarantát, most rájöttem a kihívás ízére.És most nézegetem a füge és denevérpapagájokat, ezekkel biztos sokkal nagyobb szerencsém lesz..... :mrgreen:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 6, 16:42 
conure írta:
Egyébként meg hidegben, egyedül, szűk helyen, zsíros és egysíkú kaján tartani nem szabadna mégis sokan csinálják egyiket vagy másikat, de ezek csak rossz példák lehetnek.

Nos, igaz nem jákót, hanem kakadut láttam már nem kicsi (nagy) helyen, viszont nem védőházikóban, hanem az egész voliert betakaró fóliasátorban (csak erősebb anyag volt). Mondjuk nappal biztos bőven meleg, de éjszaka nem vagyok benne biztos, hogy nem hűl-e le nagyon. Tulajdonképp a hőingadozás lehet még rosszabb mint az egyenletes hideg.

Hozzászólás 2011 jún. 6, 13:58 
dobozostej írta:
Én is tudok olyanról, akinek az aratingái (több pár) még költ is fagymentes helyen (kb. 5-8 fok).
:shock: :?: szerintem mindannyian ismerünk jócskán (csak) olyanokat kinek nem fagyban költenek a madarai. (bár néha ilyen is előfordul) Egyébként az amerikai papagájuk legtöbbje sokkal jobban bírja a hideget mint az afrikaiak.

Warhawk írta:
Ismerek tenyésztőt aki nem egy olyan fajt tartott nem fűtött (de azért fagymentes, védett, stb) helyen amiről állították, hogy bizony azok a fajok nem tarthatóak úgy. (Ok, ilyenkor felmerül persze a kérdés, hogy a madarak csak túlélték és vegetáltak?). Vajon mi az igazság? Mennyire terheli meg az állatokat és mely fajok azok amik tényleg nem csak elviselik, de biztonságosan teleltethetők "rásegítés" nélkül is (fagymentes helyen)?

Rögvest egy példának: Nem egy tenyésztőnél láttam jákót vagy amazont így tartani.

Az irodalom szerint jákónál +15 a minimum (ha jól emlékszem), de mivel elég nagy testű ezért nem viseli meg annyira a kihűlés, mint egy kisebb madarat. Viszont azt mondják, hogy az így tartott madarak sokkal rövidebb életűek lesznek, ami bizonyára így is van, mert egy 4-5 hónapon keresztül didergő madár szervezete biztosan jobban megviselt, mint egy optimális hőmérsékleten tartotté.
De ez megint az almamag effektus, bizonyítsuk be, hogy a ciántól (hidegtől), rövidebb életű lesz e a madár vagy sem. Ez az amit nagyon nehéz bizonyítani, de ha logikusan gondolkodunk akkor be kell látni, hogy bizonyára így van.
Egyébként meg hidegben, egyedül, szűk helyen, zsíros és egysíkú kaján tartani nem szabadna mégis sokan csinálják egyiket vagy másikat, de ezek csak rossz példák lehetnek.

Valódi név: Bíró Bálint

Hozzászólás 2011 jún. 6, 11:56 
Én is tudok olyanról, akinek az aratingái (több pár) még költ is fagymentes helyen (kb. 5-8 fok).

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 6, 11:45 
conure írta:
...ráadásul, kint sem igazán hagyhatod, mert minimum fagymentes helyet igényel. Ez egyébként vonatkozik a többi afrikaira is.............

Na, ez egy jó téma! ;)

Ismerek tenyésztőt aki nem egy olyan fajt tartott nem fűtött (de azért fagymentes, védett, stb) helyen amiről állították, hogy bizony azok a fajok nem tarthatóak úgy. (Ok, ilyenkor felmerül persze a kérdés, hogy a madarak csak túlélték és vegetáltak?). Vajon mi az igazság? Mennyire terheli meg az állatokat és mely fajok azok amik tényleg nem csak elviselik, de biztonságosan teleltethetők "rásegítés" nélkül is (fagymentes helyen)?

Rögvest egy példának: Nem egy tenyésztőnél láttam jákót vagy amazont így tartani.

Hozzászólás 2011 jún. 6, 10:33 
Kanike írta:
egy élmény lehet az a madár,tartási és tenyésztési szempontból is.

Hát igen, lehet negatív élmény! Alapból a szenegál egy vad és félős, nehezen tenyészthető faj. Tök ellenkezője a dél-amerikaiaknak. A kézzel nevelt vagy szelídített példányok viszont tényleg jó fejek.
Tenyésztése nehéz, ha nincs meg a megfelelő hely akkor aztán várhatja az ember a költést. Az is igaz, hogy a több generáció óta tenyésztett példányok azért már egy kicsivel emberközelibbek, mint tartásban, mint tenyésztésben.
Alapból viszont novemberben költ, hát nem tudom a fürdőszobában ez hogy fog menni. Ha nem sikerül a novemberi költés, akkor március elején még rakhat tojást. Mivel fűtött helyen telel, így március elején még semmi képen nem lehet kirakni, ráadásul, kint sem igazán hagyhatod, mert minimum fagymentes helyet igényel. Ez egyébként vonatkozik a többi afrikaira is.............

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2011 jún. 6, 8:50 
jojo írta:
Nos végignézve az afrikai papagájok listáját, nem sok lehetőség maradt, hegyi törpe, szürkefejű törpe, szenegál. Ezek árban elérhetők és a termetük nem nagy.
Hát most nem tudok okos lenni. :oops:
Warhawk-hoz hasonlóan én is a Szenegált választanám,egy élmény lehet az a madár,tartási és tenyésztési szempontból is.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 5, 8:48 
dobozostej írta:
Mindig az kell ami ritka, meg nehezen beszerezhető. Mindig is így volt, sose lesz másként

Igen, ez az elmélet. Gyakorlatban pedig a ritka gyakorta sokkal olcsóbb mint a nálánál sokkal elterjedtebb és könnyebben is szaporítható faj. Na, akkor most, hogy is van ez?!?

jojo írta:
Nos végignézve az afrikai papagájok listáját, nem sok lehetőség maradt, hegyi törpe, szürkefejű törpe, szenegál. Ezek árban elérhetők és a termetük nem nagy.

Én bátorkodom ajánlani a szenegálit ha már amúgy is a listán van... Szokták "mini jákóknak" is becézni a termetük és intelligenciájuk miatt. Bele fogtok szeretni.... :mrgreen:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 5, 7:24 
Csak a megértés végett:

Nem akarok én annyira extrát, de az a helyzet, hogy télen nem szeretem ha kint vannak a papagájok--én sajnálom őket a nagy hidegben.Tehát ezért behozom őket, és a kinti nagy röpde helyett sokkal kisebb madárvitrinben kapnak elhelyezést.A ház ugyan nagy, de mindennek megvan a maga helye, és ezért csak a fürdőszobában tudom elhelyezni a vitrineket, és a fürdőszoba nem egy óriás terem, tehát ott is csak éppen hogy elfér a 3 pár madár.Egy másik történet, de csak 6 db. madarunk lehet, a nejem ennyit engedélyezett.Vita nincs, punktum.

Na most a fiam kitétele volt: legyen afrikai, amerikai, és ausztráliai, esetleg /vagy ázsiai papagájunk.(/most van fénypapagáj, és pyrrhurra párunk tehát a 2/3-már megvan/
A testnagyságilag az elhelyezés miatt max a pyrrhura testméret lehetséges.
Na most múlthét vasárnap elpusztult a rózsásfejű törpepapagájunk, de mivel soha nem költöttek társával már nem akarunk a 8-10 éves madárnak új társat, ezért más törpék, vagy más kisebb termetű papagáj után nézünk tenyésztés céljából.(dömpingmadarat meg nem akarunk, fischerit, v. feketefejű törpét, azok már amúgy is voltak tavaly, sem a többit mert nem adhatók el könnyen.)

Nos drága madárra nem futja, értem ezalatt feketesapis meg hasonlók, meg azoknak a hangja is borzasztó (ez nem jelenti azt, hogy nem imádnám őket ha valaki hozzám vágna egy párt :) )

Hát most nem tudok okos lenni. :oops:

Valódi név: Bíró Bálint

Hozzászólás 2011 jún. 5, 1:00 
Mindig az kell ami ritka, meg nehezen beszerezhető. Mindig is így volt, sose lesz másként :D

*Ma olvastam egy eladó amazonról, CIT-es papír is jár hozzá. :shock:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 4, 23:46 
jojo írta:
kellene egy másik topikot létrehozni, mint más fórumokon valami ilyesmi, hogy "Saját gondolataim", vagy "szubjektív gondolataim" Az ötlet nem az enyém, de máshol bevált.Ellehetne mondani a saját érzéseit, vagy "filozófálását" morfondírozását. Bár ha belegondolok akkor a "csevegés" is jó lehet.

Szerintem ez mehet itt a csevegőben (max majd átmigráljuk egy másikba ha úgy alakul és szükség lesz rá ;))

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 4, 23:39 
Nos egy más téma.

Nem is tudom, hogy nem e lehetne, ill. kellene egy másik topikot létrehozni, mint más fórumokon valami ilyesmi, hogy "Saját gondolataim", vagy "szubjektív gondolataim" Az ötlet nem az enyém, de máshol bevált.Ellehetne mondani a saját érzéseit, vagy "filozófálását" morfondírozását. Bár ha belegondolok akkor a "csevegés" is jó lehet.

Persze nem akarok senkit saját problémámmal terhelni csak egyszerűen nem tudok rájönni, hogy miért is nem lehet néhány olyan papagájt beszerezni mint pl.a szürkefejű törpepapagáj, vagy a hegyi törpepapagáj, vagy akár a Hooded papagáj.
Szeretnék ezek tenyésztésével (is) foglalkozni de a Hooded kivételével (tudjuk kinél van de ez sem sok) nem tudom beszerezni kis hazánkban.Miért is nem gyakoriak ezek a hazánkban?Végül is nem annyira drágák (persze kinek mi a drága--ez világos) hogy ez legyen az akadály, és a szinezetük sem annyira visszataszító, hogy ez miatt se tartsa senki.Jó, persze elvétve találni.(csak pont most nem amikor kellene.)

Beszéltem pár régebbi tenyésztővel akinek sikerült a cana-t tenyészteni de azóta sem hall Ő sem, más sikereiről.Azért nem annyira nehéz a tenyésztésük, hogy lemondjunk róluk.Miért van ennyi "mostoha "kis papagáj? Előbb kapok agancsos, v. galléros papagájt.(most hagyjuk az áraikat)Az élet furcsasága, hogy én mindig azt akarok ami nincs, pedig ezek még csak nem is egy harkálypapagájok, vagy pálmakakaduk, v. kakapók, hanem egyszerű kis madárkák.

Vannak ettől kinézetre kevésbé tetszetős papik is, pl. a katalin papagáj (félreértés ne essék, tetszik nekem ezen is gondolkodtam)amiket sokan tenyésztenek, bár nyilván egyszerű a tenyésztése.De megmerem kockáztatni azt a kijelentést, hogy a viselkedése "nem annyira izgalmas" mint az általam keresetteké.(most ezen ne vitázzunk, senkit nem akarok megbántani, hisz tudom, hogy sok katalin fun van itt)De sorolhatnék még más papagájt is.
De tényleg, annyira "mellékes" ez a pár papagáj?(persze most ezek vannak a terítéken nálam, de ha ezeket nem tudom beszerezni akkor biztos, hogy megint olyanokra áhítozom majd, amik ritkaságok, pedig tényleg nem vagyok küllönc, sem extra igényű, sem milliomos. )

Vagy rosszul látok 1-2 dolgok, vagy csak én nem találok ilyen papagájokat?(pedig bújom a netet elég sűrűn)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 jún. 4, 21:05 
Látom senki nem sértődött meg kijelentésemen, de nem is ez volt a célom.A világnak fejlődnie kell, ez így van rendjén.Tehát ez nem is kritika volt, csak egy szubjektív érzés.

Minden elismerésem aki beleássa magát a genetikába és egyéb szaktudományba, bámulom is azokat akik pl.egy amazon színmutációval rukkolnak elő.

Csak én az eredetit szeretem, ennyi az egész.De tényleg szép egy sárga, vagy kék "nagy sanyi" de akkor sem tartanám.Még akkor sem ha ingyen kapnám őket.Olyan "tájidegen" az egész.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 100  Következő