Maga az a tény, hogy április van, egyáltalán ne akadályozzon meg abban, hogy feltegyél odút a madaraidnak. Habár valóban a tél az ideális szaporodási időszak a gouldok többségének, de ez nem fix, hogy csak akkor lehet. Sokkal fontosabb az, hogy a madarad mikor vedlik, mikor szokott vedleni. A vedlés nagymértékben függ attól, hogy mikor kelt a madár. Nyilvánvalóan egy szeptemberi és egy áprilisi kelésű madár vedlése máskorra esik. Úgyhogy, ha a madaraid ősszel, vagy télen vedlettek utoljára, akkor nyugodtan adhatsz nekik odút. Ha a vedlésük tavasz végére, vagy nyár elejére esik, akkor nem érdemes feltenni az odút. Ha nem ismered ennyire a madaraidat, mert nemrég vetted őket, akkor az a lényeg, hogy elég idősek legyenek a költéshez és ne legyen egyik madáron se a legkisebb nyoma se a vedlésnek. De ha felteszed nekik az odút, akkor figyeld majd őket és, ha fióka nevelés közben vedleni kezdenek, akkor ne engedj nekik újabb költést. Ez igazából pont úugy működik bármilyen évszakban, csak mivel a legtöbb gould tavasszal és nyáron vedlik, nagyobb ilyenkor az esélye, hogy bevedlenek a madarak. De nekem volt olyan madaram, amelyik decemberben vedlett be fióka nevelés közben (nem is engedtem neki újabb fészekaljat). És van olyan télen vedlett tojóm, amit most állítottam párba, mert valószínűleg télen megint be fog vedleni, így neki nem igazán ideális a téli szaporodási időszak. Most teljesen be van indulva a tojó. Ma reggel még ülőrúdon is párzottak, pedig ez azért nem jellemző a gouldokra. Szóval fontosabb a szaporodás szempontjából az, hogy maga a madár milyen fázisban van, mint az, hogy milyen évszak van. Igazából a természetben is október kivételével mindig lehet találni gould tojásokat annak ellenére, hogy ennél azért sokkal limitáltabb az az időszak, amikor a gouldok zöme szaporodik.
|