Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 323 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2014 feb. 13, 0:58 
Csaba, gondolom a "nem fertozo betegsegek" menupont nem szandekosan visz a "Save the gouldian" honlapjara?
Illetve a bal oldali " Gould amandina forumtemak" listaban nem a temak, hanem csak a klub tema hozzaszolasai jelennek meg.
A Gould amandina menupont alatt megjelenik egy "tartasa, tenyesztese", es kulon egy "tenyesztese" link is ami egyutt soknak tunik.
Ha mar a fo kep vad gouldokat abrazol, az utolso link esetleg szentelheto volna a faj vadon elo eletmodjanak es veszelyeztetettsegenek.

Amugy kar, hogy Vera vegul eltunt.

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2014 feb. 13, 0:43 
Alakulgat a honlap. Ha bármit másként gondolnátok, vagy bármin változtatnátok, akkor szóljatok.
Karcsi és Mazsiba, majd küldjétek a taglistához kért dolgokat, hogy fel tudjuk tenni a honlapra.
Valakinek esetleg van kedve írni a főlapra klub leírást? Ezt viszonylag hamar meg kellene tennünk, mert így fura, hogy az első oldal üres. Aztán majd dolgoznunk kell a többi leíráson és a meglévőket is majd képekkel kell feldobnunk.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2014 feb. 13, 0:01 
Na valahogy így nézne ki:
http://www.idre.hu/index.php?option=com ... Itemid=195

Hozzászólás 2014 feb. 12, 11:29 
Alakulgat a honlapunk. "Csak" fel kell töltenünk tartalommal.
Egy dolog, amit gyorsan fel tudunk tenni, az a tag lista. Egyelőre elég rövid, de reméljük majd bővül.
Négyen vagyunk, akik IDRE tagok voltak, vagy beléptek az IDRE-be és itt jelezték, hogy klub tagok is szeretnének lenni.
Névsorban:
Erdélyi Károly
Fekete Csaba
Fekete Tibor
Trinter László

Ha valakit kihagytam esetleg, kérem szóljon.
A taglistát a következőként képzeltem:
Név, Lakhely (Csak város és esetleg Budapestieknél még kerület), Elérhetőség (Telefon és email, ha ezeket meg akarjátok adni nyilvános hozzáférésre, ami esetleg a vevőknek segíthet elérni minket) és emellett szeretnék felrakni mindenkiről egy bemutatkozást. Itt végülis mindenki szabadon leírhatja, amit fontosnak tart, hogy tudjanak róla.
Én magamról ezt tenném fel:
Gyerekkoromban zebrapintyeket, majd kanárikat tartottam. A gimnáziumi évek után erre sajnos nem volt lehetőségem, így évekig madártartás nélkül éltem. Ezt követően 2008-ban kezdtem el madarakkal foglalkozni. Gould amandinákat is ekkor kezdtem el tartani. Két évig ismerkedtem a fajjal, majd 2010-ben lecseréltem az állományomat olasz tenyésztők madaraira. Jelenlegi állományom ezeknek a madaraknak az utódaiból áll. Szintén ekkor kaptam egy olasz tenyésztőtől az első nyársfarkú amandináimat. Azóta e két faj tartásával, tenyésztésével foglalkozok.
A gould amandináim többsége piros és sárga fejű, vadszínű madár, de vannak fekete fejű, illetve fehér és rózsás mellű gouldjaim is kisebb számban, illetve van néhány európai sárga gouldom. Jelenleg kb 120 madaram van.
A madaraimat páronként tenyésztem. Kilenc tenyészkalittal dolgozok, de nem fix párokkal.
Alapvetően a fiókákat a szüleikkel neveltetem, így ha előfordulnak nem jól nevelő párok, akkor ezt igyekszek párcserével korrigálni, ha ez nem segít, akkor a madarat a tenyésztésből kivonom.
Sirálykát gouldoknál egy új mutációnak tűnő változat rögzítéséhez használok, illetve időnként akkor, ha jól nevelő szülők túl korán raknak tojást még nem önálló fiókáik mellé. Ilyenkor a tojásokat beteszem sirálykák alá, hogy a szülők erejüket inkább a nevelt fiókáikra koncentrálják, illetve a tojásokat megvédjem a fészekbe bejáró fiókáktól.
Tenyésztési céljaim:
- A standardnak megfelelő, kiállítási minőségű, vad színű gouldok tenyésztése.
- Tavaly egy vadszínű páromtól kelt egy sárga fejű, lila mellű, pasztell színezetű tojóm, melynek a fekete területein szürke tollak vannak és a hátszíne pasztell zöld. Ez a változat leginkább az ausztrál dilute gouldra hasonlít. Reményeim szerint ez a megjelenés egy új mutáció eredménye, így tenyésztési célom ennek a mutációnak rögzítése és az öröklésmenetének megértése.
Kérlek PÜ-ben küldjétek el nekem a fenti adatokat és a bemutatkozásotokat.
Köszönöm!

Hozzászólás 2014 feb. 10, 20:01 
Most tényleg csak a menü rendszert nézzétek. A gouldos banner az még majd jön, ahogy Küzmös Csabának lesz ideje megcsinálni.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2014 feb. 10, 18:54 
Sziasztok,

kialakítottam a klub menürendszerét. Ha nem találjátok, akkor valami nem jó :D
3 tartalmat felraktam, hogy lássátok hogyan működik a dolog, de természetesen ezeken lehet változtatni.
Bármilyen probléma, észrevétel lenne, jelezzétek.

A hétvégéig így hagyom, utána kikapcsolok dolgokat hogy ne árválkodjon üresen az egész, mert nagyon zavaró lehet a látogatóknak.

Hozzászólás 2014 feb. 8, 21:46 
Még nem tudom, mi lesz a sorsa. Nem igazán akarok rózsásmellűt tenyészteni, de túl szép madár. Őszig biztosan megtartom.

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2014 feb. 8, 21:43 
F.Csaba,gondolom ezt az egy madarat meg nem akarod kiadni?Igazából nekem van rózsásmellü ezüst himem amit egy most még fiatal fehér tojóval párositottam össze.Kiváncsian várom az eredményt,ami kék fiatalt is eredményezhet,aminek elviekben rózsás mellünek kellene lenni.

Valódi név: Erdélyi Károly

Hozzászólás 2014 feb. 8, 19:39 
Bocs, a nagy kavarásban elírtam! :shock:
Szóval helyesen: a zöld hím rózsamellű!
8)

Hozzászólás 2014 feb. 8, 19:26 
ndege írta:
A képemen látható fiatal kék tojó lila/fehér mell heterozigóta volt (tehát a fenotípus lila), a zöld hím viszont lila mellű. ..

????

Hozzászólás 2014 feb. 8, 19:21 
A folyamatos skálán már én is gondolkodtam. Ezt csak úgy tudom elképzelni, ha a rózsás mell megjelenését más gén, vagy inkább gének befolyásolják.
Ugyanúgy, ahogy a piros vagy sárga fejű tojók maszkjának tisztaságát is más gének kell, hogy befolyásolják.

Valódi név: Erdélyi Károly

Hozzászólás 2014 feb. 8, 19:16 
A képemen látható fiatal kék tojó lila/fehér mell heterozigóta volt (tehát a fenotípus lila), a zöld hím viszont lila mellű. Azért a gouldok habitusa alapján eléggé egyértelműen elkülöníthetők a tojók és a hímek még ha elvileg nagyon hasonló színűek is, de kétségtelenül előfordulnak nehezebb esetek is.
Arre gondoltam, hogy a diszkrét változós fehér/lila sémába melyik öröklésmenet alapján illeszthető egy folyamatos skálán változó tulajdonság (rózsaszín)? Egyébként, a "biztos valaki bizonyította már, mivel mindenki ezt ismételgeti" érvelés nagyon sokszor zsákutca, ezt szerintem Csaba is tudja. :) Természetesen jobb híján a bizonyításig vagy a cáfolatig ezt kell elfogadnunk, de használni mindenképpen...

Hozzászólás 2014 feb. 8, 18:54 
Fekete Csaba írta:
Ehhez egy rakat teszttenyésztés kell, de hajlamos vagyok elhinni, hogy ezt már megteték és ez alapján vonták le a következtetést, hogy a fehér. rózsás és lila ugyanazon locus alléljai.

Hogy a guldok esetében a közismert genetikai állítmányok mennyire megalapozottak és helyesek, kellő személyes tapasztalat hijján sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom. Jelzés értékű lehet ugyanakkor, hogy galamb űgyileg van alapon feltételezni ,hogy nem minden publikáció helyes , még akkor sem ha közismert szerzőtől származik és akkor sem, ha azt a széles tömegek (kompetencia hijján) egyetértőleg terjesztik!!!

Szóval nem lepődnék meg azon sem, ha valahogy kiderülne, hogy a mell színek genetikája esetleg mégis csak kissé komlikáltabb.
Tesztek, ha nem elég nagy méretűek, ha nem elég precízek, ha nem megismételhetőek könnyen félrevezethetik a tesztelőt. ( Ha nem tudnám, hogy unjátok mesélhetnék egy galambos történetet.)

Ne menjünk messze egy nagyon egyszerű példáért:
Ha egy pár 21 utóda 16/5 arányban oszlik meg, az melyik öröklődési sémát valószínűsíti? Ez egy hijján pontosan 3/1 arány, ami a rec , hordozó x rec. hordozó párosítás elvárt eredménye. (miközben valójában/valószínűleg egy homozigóta x hordozó pár produkálta!!!!)

Hozzászólás 2014 feb. 8, 18:35 
Columba,
Sajnos a tojó már idősebb volt és önként távozott az élők sorából, így továbbtenyésztése nehézkes.
Az arányok eltolódásán én se lepődtem meg, csak a fehér, lila és rózsásmellű madarak együttes megjelenésén. Természetesen nem kizárt a mutáció megjelenése se, de ezt bizonyítani.......

Hozzászólás 2014 feb. 8, 18:31 
Feki,
Egy madár van, amiben biztos vagyok, hogy rózsásmellű. Ez egy sárga fejű, zöld hátú hím.
Ennek a madárnak az anyja sárga fejű, zöld hátú és fehér mellű, az apja, sárga fejű, zöld hátú, lila mellű.
Van még egy piros fejű, zöld hátú hímem, amelyiknek világosabb a mellszíne, de erről nem tudom, hogy egy gyenge lila mellű, vagy egy sötétebb rózsás mellű. Ennek lila mellűek voltak a szülei és a 18 testvére egyértelműen lila mellű, úgyhogy ezt inkább gyenge lila mellűnek gondolom.

Hozzászólás 2014 feb. 8, 18:29 
Fekete Csaba írta:
Egy fehérmellű tojót párba állítottam egy lila mellű hímmel. Két tenyészidőszakban lett 21 fiókájuk. Ebből 16 látszólag lila mellű, 4 látszólag fehér mellű és van egy nagyon szép, egyértelműen rózsásmellű hím.
Ez genetikailag lehetetlen.
Ha a tojó valóban genetikailag fehérmellű, akkor a hím kell, hogy rózsásmell gént hordozzon. Ebben az esetben nem kellhetnének fehérmellű fiókák. Szóval vagy a fehérmellű tojóm nagyon világos rózsás, amit fehérnek látok, de mégsem az, vagy a 4 fehérmellű utód rózsásmellű, csak olyan halvány, hogy fehérnek látom. Azaz nem vagyok abban biztos, hogy minden esetben egyértelmű, hogy a madár rózsásmellű vagy sem.
Nem tudom, másoknak mi a tapasztalata.

Tapasztalapom az egy szál se.
Ha bekövetkezett arányokat nézem, nincs abban semmi különös, hogy nem az elvárt arányok következtek be. Minden mértékű eltérésnek az átlagtól van valamekkora (valamekkorika) bekövetkezési valószínűsége. HA pedig hiszünk a pici esélyek bekövetkezhetőségében (de szép szó :)) ,akkor talán az sem kizárt, hogy az a bizonyos ötödik fióka is fehér mellűnek indult ,csak hiba csúszott a mutatvány kivitelezésébe, igy aztán rózsás mellűre sikeredett. Azaz, Csaba "kitenyésztett" egy új...... (pardon!) ..... Csaba újra "kitenyésztette" a rózsamell mutációt! HA ez igaz lenne, akkor a hím fm. hordozó, a rózsamellű fiók pedig egy primer mutáns.

Ez csak az egyik lehetséges elméleti okoskodás, nem biztos hogy ez történt , de nem is kizárt.
HA elég erős a kiváncsíság, tesztbe kellene fogni mind a tojót, mind az fm. utódokat, hogy valóban azok-e, mint aminek mondják magukat? Ha a pár továbbra is együtt marad és lesz még pár r.m. utód akkor valami más magyarázat lesz valószínű.

Hozzászólás 2014 feb. 8, 18:22 
Az lila mellű tojók világosabb melle mellett én nem vagyok biztos, hogy könnyű felismerni a rózsás mellet, de nekem ebben nincs tapasztalatom.
Én attól nem tartanék, hogy a mell színének változása miatt nehezebb lenne felismerni a nemeket. Fekete fejű, fehér mellű madarak esetén is meg lehet állapítani, hogy melyik a hím és melyik a tojó függetlenül a has színétől. A színektől függetlenül a tojóknak teljesen más a testalkata. A farok is támpont lehet és természetesen az ének. A hím gouldok már nem sokkal az elválasztás után elkezdenek énekelni. Felnőtt korban se tudják megállni, hogy ne énekeljenek. Még vedlés alatt is folyamatosan nyomják. Szóval a nemek megállapítása nem lehet gond. A rózsásmellű tojó felismerése az már inkább gond lehet, hacsak nem tudod a madár genetikáját a szülők alapján.

Hozzászólás 2014 feb. 8, 17:59 
Lehet , hogy nem pontosan fogalmaztam meg a kérdést, ami arra irányult, hogy a tojók eleve rózsaszínes melle változik-e (tovább világosodik-e )érzékelhető mértékben a "rózsamell" gén hatására? A kék hátszínt csak azért jegyeztem meg mint egy mellesleg, mert egyrész az van /teszik, másrészt ez esetben nem segít a hím /tojó felismerésben az eltérő élénkségű sárga hasrész.
Kedvenc színem a fekete fejű (nálam: maszktalan)kék tojó. A hímek kiugróan élénk lila melle nem harmonizál a többi árnyalattal, gondolom, rózsamellel jobban nézne ki. Viszont ha kialakítanék egy rózsamellű kék törzset, vajon nem mellszíntelednének el a tojók? Az ivarok felismerhetősége nem nehezedne meg?

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2014 feb. 8, 17:34 
Ma láttam az interneten rózsásmellü kéket,de kár,hogy már nem tudom hogy hol.Szép! Szerintem nem bonyolult a kitenyésztése.F.Csaba,milyen szinben van rózsásmellü madarad?És milyenek a szüleik?

Hozzászólás 2014 feb. 8, 16:47 
Ehhez egy rakat teszttenyésztés kell, de hajlamos vagyok elhinni, hogy ezt már megteték és ez alapján vonták le a következtetést, hogy a fehér. rózsás és lila ugyanazon locus alléljai.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 323 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Következő