Fekete Csaba írta:
Egy fehérmellű tojót párba állítottam egy lila mellű hímmel. Két tenyészidőszakban lett 21 fiókájuk. Ebből 16 látszólag lila mellű, 4 látszólag fehér mellű és van egy nagyon szép, egyértelműen rózsásmellű hím.
Ez genetikailag lehetetlen.
Ha a tojó valóban genetikailag fehérmellű, akkor a hím kell, hogy rózsásmell gént hordozzon. Ebben az esetben nem kellhetnének fehérmellű fiókák. Szóval vagy a fehérmellű tojóm nagyon világos rózsás, amit fehérnek látok, de mégsem az, vagy a 4 fehérmellű utód rózsásmellű, csak olyan halvány, hogy fehérnek látom. Azaz nem vagyok abban biztos, hogy minden esetben egyértelmű, hogy a madár rózsásmellű vagy sem.
Nem tudom, másoknak mi a tapasztalata.
Tapasztalapom az egy szál se.
Ha bekövetkezett arányokat nézem, nincs abban semmi különös, hogy nem az elvárt arányok következtek be. Minden mértékű eltérésnek az átlagtól van valamekkora (valamekkorika) bekövetkezési valószínűsége. HA pedig hiszünk a pici esélyek bekövetkezhetőségében (de szép szó

) ,akkor talán az sem kizárt, hogy az a bizonyos ötödik fióka is fehér mellűnek indult ,csak hiba csúszott a mutatvány kivitelezésébe, igy aztán rózsás mellűre sikeredett. Azaz, Csaba "kitenyésztett" egy új...... (pardon!) ..... Csaba újra "kitenyésztette" a rózsamell mutációt! HA ez igaz lenne, akkor a hím fm. hordozó, a rózsamellű fiók pedig egy primer mutáns.
Ez csak az egyik lehetséges elméleti okoskodás, nem biztos hogy ez történt , de nem is kizárt.
HA elég erős a kiváncsíság, tesztbe kellene fogni mind a tojót, mind az fm. utódokat, hogy valóban azok-e, mint aminek mondják magukat? Ha a pár továbbra is együtt marad és lesz még pár r.m. utód akkor valami más magyarázat lesz valószínű.