Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2009 feb. 12, 9:42 
Szép kis fióka, gratulálok!

Nekem meg meglepi jött:

Kép

Ugye nem csak én látom az egyik kicsit kéknek? :roll:

Az apa nálam kelt zöld madaraktól, a mamát vettem, de állítólag neki is zöldek a szülei. Jópofa dolog ez az öröklődés, de jöhet még pár ilyen meglepi! :wink: Kék gouldom még nem volt.
Ugye már nem fog bezöldülni? :oops:

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2009 feb. 11, 21:53 
Első gould fiókám pár órával a kirepülés után.

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2009 feb. 10, 21:41 
Szia!

Nem egyszerű, de ezt valahogy sejtettem :lol:

Köszönöm a választ!

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 feb. 10, 21:04 
Szia,
megpróbálom érthetően elmagyarázni.

Van tehát a pirosfejű, ami nemhez kötött domináns módon öröklődik. A csőre hegye is piros.

Van feketefejű, ami nemhez kötött receszív módon öröklődik. A csőre hegye lehet piros és sárga.

Végül van a sárgafejú, ami viszont autoszomális (tehát nem nemhez kötött) receszív módon öröklődik. A csőre hegye is sárga.

A sárgafejűség némileg megkavarja a dolgokat, ugyanis a pirosfejűséget módosítja sárgára, tehát ha nem található a madárban pirosfejű "gén", akkor sárga helyett fekete lesz (csak a pirossal együtt van sárga) de ebben az esetben fekete fejhez a csőr hegye sárga lesz. Vagy más szavakkal a feketefejűeknek a csőre alapvetően piros, csak abban az esetben lesz sárga, ha a sárga mutáció duplán jelentkezik a génjeiben.
Tehát összességében a feketefejűeknél a csőr hegyével a "beltartalomra" is tudunk következtetni.

Továbbá a tojóknál még be jön egy nemi érettség, vagy a szaporodási időszakra jellemző csőrszín is, ekkor ugyanis a csőre hegye elfeketedik.
Ettől függetlenül észre lehet venni a különbséget a "besötétedett" sárga- és piroscsőrű között.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 feb. 10, 14:23 
Sziasztok!
Egy kérdés: a fekete fejű gouldnak piros,fekete és sárga is lehet a csőre?
Volt egy ilyen hímem, annak piros volt, van egy tojóm, annak meg fekete a csőre vége.
Azért érdekelne, mert a fiatal gouldok még csak most kezdik a színesedést, de már van sárga és piros csőrű is. A kölyökruhájuk viszont fekete fejűt sejtet. (Lehet, hogy csak nekem :roll: ) A kicsit szürkés fej miatt.

Lehet ebből következtetést levonni, hogy milyen színűek lesznek?
Egyáltalán a csőr színe hogyan függ össze a fej színével?
Van egy, nem túl jó minöségű képem róluk, de ezen mindkét csőrszín látszik.

Kép

Az egyből, mindjárt két kérdés lett, de lenne egy harmadik is! Melyik a domináns fejszín? Van domináns fejszín?

Köszi!

Hozzászólás 2009 feb. 10, 10:09 
Kösz Csaba, egyenlőre csak tájékozódok, majd elválik még mi lesz később...Valószínű marad minden a régiben a férjem szerint ne akarjak megint több gondot a nyakamba venni...

IDRE tag

Hozzászólás 2009 feb. 9, 22:26 
Kedves Margaréta,

a különt úgy gondoltam, hogy egy külön kalitka a kanárinak és egy másik a gouldoknak...

Szia mazsiba,

igen, a gouldoknál is legalább olyan megszokott az éneklés, mint a legtöbb egzotánál. Természetesen olyan bőbeszédű véleményem szerint egyik faj sincs, mint a zebrapinty :)
Bizony velük még várni kéne pár hónapot. Nyáron ha már ők is úgy gondolják, megereszthetsz egy próbát. A lágyeleség adagolás szerintem ilyen "pihenő" időszakban nem szükséges. Inkább azt próbáld meg kitalálni, mi az amit elfognak fogadni neveléskor, vagy mi az amit te szeretnél adni nekik, és arra rászoktatni őket...

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Trinter László

Hozzászólás 2009 feb. 9, 15:44 
Szia ckuzmos!

Lenne egy kérdésem,mult héten vettem egy gould amandina párt és a hím énekel már egy pár napja.meg szokott dolog ez náluk?Tavaly juliusi madarak.Mikor lehet az odut fölrakni nekik azt gondolm nem mostanába?
Kétnaponta kapnak lágyeleséget az jó igy ?

Hozzászólás 2009 feb. 9, 15:41 
Köszönöm Csaba és Misi a válaszokat... Mégis más, ha olyan mond véleményt, aki valóban ismeri őket, mint amikor csak általában olvasunk róluk...Ha valaha még újabb madarat veszek, előtte mindent meg akarok tudni, a bonyodalmak elkerülése végett.
Még az nem teljesen világos Csaba, hogy a "két egynemű madarat külön lakosztályban" alatt azt értetted, hogy a kanáritól külön, de együtt a kettő mehet, vagy mindkét gould is külön-külön legyen...
Köszi mégegyszer!

IDRE tag

Hozzászólás 2009 feb. 9, 15:01 
Sziasztok,

én nem javasolnám két ennyire különböző igényű madár együtt tartását egy kalitkában.
Egyrészt a gouldnak véleményem szerint nagyobb hely igénye van, mint egy kanárinak vagy legalábbis a kanári kalitkában nem feltétlenül érezné jól magát.
Másrészt teljesen más magkaverék igénye van, kanárinak kanári magkeverék, a gouldnak pedig egzóta! Ez több bonyodalmat okozhat, mint előnyt. Hosszútávon csak problémák lehetnek.
Harmadrészt pedig a kanári sokkal erősebb, arogánsabb madár, biztos háttérbe szorulna a gould. Ez szintén az eleségnél jelentkezne leginkább, ahol is csak azokat a falatokat kapná meg, amit meghagy neki a kanári. A kanárik pedig igencsak falánk természetűek, elhízásra hajlamosak stb...

Kedves Margaréta, ha szeretnél ilyen madarat is tartani, azt javasolnám neked hogy egy párat, vagy két egynemű madarat, külön lakosztályba helyezzél el.

Hozzászólás 2009 feb. 9, 14:46 
Szia!

Nos a pintyek társas lények, nem szeretnek egyedül lenni, inkább párban. De ha van mellette más madár, akár egy kanári is, akkor már nem olyan rossz, de inkább akkor azt mondanám, hogy két hímet vegyél, s egymással eljátszanak, egymásnak énekelhetnek.

margareta írta:
Sziasztok!
Olvasgattalak már régóta benneteket és érdekelne, hogy egy amandina fiú tartható-e egyedül, vagy csak párban?
Hogy viszonyul vajjon a kanárihoz, esetleg egy kalitkában lehet-e tartani őket... a kanári fiú mellé tojót, vagy hímet csak egyet?
Szeretném, ha valaki válaszolna...

Hozzászólás 2009 feb. 9, 14:43 
Nos Zozo, nekem még be szokott jönni, úgy 35-40 %-ban, hogy másik helyre teszem őket, másik kalitba.
Esetleg másik odut kapnak, a kalit másik sarkába.
Pl az egyik sárga hímem is ezt csinálta most legutoljára, s betettem egy szövött fészket, nem odut. Abba minden rendben zajlott.
Ha a pár egymásra talált, akkor ha beteszel egy másik odut, valószínű, abba is költenek, s talán nagyobb sikerrel.

Még ezt tudom tanácsolni.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Cs.Misi 2009 feb. 9, 14:49-kor.

Valódi név: Vazga Zoltán

Hozzászólás 2009 feb. 8, 21:12 
Köszi!
Énsem fűzök hozzá már sok reményt, pedig egy gyönyörű kék hím.
A tojó az gondoskodo, féltem hogy megzavarja hogy eltünt a párja.
De nem látom hogy zavarná, bent ül egész nap a maradék tojásokon.

Hozzászólás 2009 feb. 8, 21:11 
Sziasztok!
Olvasgattalak már régóta benneteket és érdekelne, hogy egy amandina fiú tartható-e egyedül, vagy csak párban?
Hogy viszonyul vajjon a kanárihoz, esetleg egy kalitkában lehet-e tartani őket... a kanári fiú mellé tojót, vagy hímet csak egyet?
Szeretném, ha valaki válaszolna...

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2009 feb. 8, 20:49 
Szia zozo!

A tojó felneveli egyedül a kicsiket.
A hím, hátszerintem nem biztos,hogy megjavul! Bár nekem is van egy ilyen hímem első2 költést kidobta 3-ikál 3-4napig etetett aztán kidobta.A tojóm egyedül nevelte fel őket.Még én is probálkozom vele hátha beérik.

Sok sikert Attila!

Valódi név: Vazga Zoltán

Hozzászólás 2009 feb. 8, 15:24 
Sziasztok!
Tavaly év vége felé írtam a forumban a problémámról.
Cs Misi el is látott egy pár jótanáccsal. Szóval az a gondom hogy az eggyik hím madaram a fiókák kikelése után azonnal kidobja őket a fészekből.Misi tanácsára nem adtam a költés alatt lágyeleséget de idén ezt a harmadik fészekaljal játsza el! Ma reggel ismét kidobta az első kikelt fiókát. Most visszatettem és elvettem a hímet.A tojó továbra is bentvan az oduban költi a maradék öt tojást.
Mi a véleményetek? Már nemjavul meg? és a tojó felnevel egyedü 5-6
fiókát?

Hozzászólás 2009 feb. 3, 21:37 
Áhh csak hétvégén tudok menni Palotás Frerenchez!

Hozzászólás 2009 feb. 2, 13:35 
Szuper!
Add át neki üdvözletem!

Lelkes írta:
Köszönöm Spirit a választ! Hát lehet hogy ma megyek de lehet csak hétvégén! Mindjárt beszélek vele telefonon! Ha valamit veszek majd beszámolok:)

Hozzászólás 2009 feb. 2, 13:26 
Köszönöm Spirit a választ! Hát lehet hogy ma megyek de lehet csak hétvégén! Mindjárt beszélek vele telefonon! Ha valamit veszek majd beszámolok:)

Hozzászólás 2009 feb. 2, 11:46 
mert a kérdés is úgy szólt, hogy "milyen madarai vannak MÉG" (= a guoldon kívül)

elaci írta:
Gouldot kihagytad... :D

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 98  Következő