Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 nov. 3, 19:13 
Ezek a képek már szerepelnek egy márciusi hozzászólásodban is...

masqim írta:
Az új szezon első madarai
Két hetesek , albinók ...

Hozzászólás 2008 nov. 3, 18:57 
Az új szezon első madarai
Két hetesek , albinók ...
Kép
Kép

Hozzászólás 2008 nov. 3, 12:16 
Cs.Misi írta:
Szia Spirit, várom a friss fotót.

Hát néha úgy tűnik, mintha soha nem fejeződne be a kiszínesedés náluk, néha megy úgy, mintha fénysebességgel haladnának... egy hete még csak a fél melle volt lila, most meg már majdnem az egész...

na a fejszín a nagy kérdés még mindig...

Kép

Kép

Kép

na itt épp felfújta magát, szépen elkülönülve látszanak egyesével az új kis tollacskák, de nem tudom milyen színűnek lássam...

Kép

Hozzászólás 2008 nov. 3, 11:54 
Szia Krissz!

Ha sárga testű madárra gondoltál, akkor
vagy zöldek, vagy zöld pasztelok, vagy ha a tojóban van sárga vérvonal, akkor esetleg sárgák lehetnek.
De a kék is recesszív, így ha kékhordozó a madarad, és a sárga amit veszel hozzá, az is, akkor esetleg még kékek is lehetnek.

Nagyjából sorba vannak, tehát az elsőnek van a legtöbb esélye, s így lefele

Hozzászólás 2008 nov. 3, 11:52 
Szia Spirit, várom a friss fotót.

Hozzászólás 2008 nov. 2, 15:49 
Üdv mindenkinek.
Azt szeretném kérdezni,hogyha ehhez a tojóhoz egy sárga hímet vennék akkor milyen színű fiatalokra számíthatok?Persze ha költenek!

Kép

Hozzászólás 2008 nov. 1, 15:32 
Az ő fején a múlt héten rengeteg kis tolltokocska bújt elő, már szépen mindegyikből ki is nőtt a toll, és nem fekete :shock: még később is változhat, vagy már egyértelműen ilyen, amilyen tollak most nőttek a fején? (majd készítek mindjárt friss fotót)

Kép

Hozzászólás 2008 okt. 30, 17:42 
Cs.Misi írta:
Nincs jelenleg eladó madaram, (én nem tömegtermelő vagyok).

Nem is feltételeztem!

Cs.Misi írta:
Az ajánlatom él, ha ráérsz, megbeszéljük mikor jössz, s körbenézel.

Rendben, foglak keresni ezzel kapcsolatban is, nekem valószínűleg csak hétvégi időpontok jöhetnek szóba.

Egyébként igazad van abban hogy a szépet megtartják maguknak a tenyésztők, Palotás Ferenc is meséli mindig hogy kicsikarják tőle azokat a madarakat amiket nem akar odaadni, aztán esetleg aljas célokra használják...

a pirosfejű kék tojót sem akarta eladni, de van egy olyan érzésem hogy szimpátia alapon adta el mégis nekünk... (vagy azért mert még látja bennünk azt a tiszta rajongást a madarak iránt, hogy nem egy futószalagra vesszük meg tőle...)

És valóban szép madarai vannak, eddig mindig alig vártam hogy menjünk hozzá, van tőle rácsosszárnyúnk is, meg ékfarkú is.

Hozzászólás 2008 okt. 30, 17:35 
Nincs jelenleg eladó madaram, (én nem tömegtermelő vagyok).

Az ajánlatom él, ha ráérsz, megbeszéljük mikor jössz, s körbenézel.

Hozzászólás 2008 okt. 30, 17:30 
Cs.Misi írta:
Nos igen, valóban pasztell sárga az a hím,

Wááá, mostmár pasztellsárga??? Eddig is sok volt nekem a sárga, meg a pasztellzöld, de hogy mostmár pasztellsárga is... én azt a madarat zöldnek látom. egészen világos, de zöld a színe... (élőben)

Cs.Misi írta:
Szépek a madaraid, de azt a sárga hímet nem igazán díjazom, vagy a feje kicsi, őt dísznek ajánlanám.

mármint a "pasztellnek"? a pirosfejűnek, a 3. képen? Hát ez kár, pedig ő a fiókák apja... és ez nem lehet az az eset, hogy a képen másképp néz ki mint élőben? Vagy ilyenben nem tévedhet ekkorát egy kép?

Cs.Misi írta:
Lejjebb írtad, hogy szívesen látogatsz madarászokat. Ha erre jársz...

Nem csak akkor látogatok szívesen, ha arra járok, hanem bármikor :)
És akkor most hogy láttad a madaraimat, meg én is hogy megtudtam néhány információt (például legfontosabbként hogy fejszínt fejszínnel), így kiderült, hogy ezekből nem sok pár képezhető, nos így nincs ajánlatod, hogy melyikhez érdemes párt venni? Neked nincs eladó madarad?

Hozzászólás 2008 okt. 30, 17:15 
Nos igen, valóban pasztell sárga az a hím, majd keresek egy jó leírást róla mi a pasztell, vagy a sokszor emlegetett linken ha megnézed észrevehető a különbség. Az a baj, hogy mint írtam, nálunk nem az a pasztell mint kint, az miatt sok a keveredés, szerintem mivel itthon vagyunk, használjuk a sárga kifejezést.

Szépek a madaraid, de azt a sárga hímet nem igazán díjazom, vagy a feje kicsi, őt dísznek ajánlanám.

Lejjebb írtad, hogy szívesen látogatsz madarászokat. Ha erre jársz, ide is jöhetsz, élőben sok példán minden látszik, hisz nekem se csak tökéletes madaraim vannak. Mondjuk..kinek van tökéletes...

A Palotás Feri madarai javarészt igen szép külleműek, ott lehet válogatni...
De mindenhol akad szép madár, csak azt inkább megtartják maguknak,
Egyszer azt mondták, hogy a szép madarat mindenkinek saját maga kell hogy kitenyéssze, és nagy igazság.

Gyenge madarakból is ki lehet indulni, csak nagyon hosszú az út.
A legjobb madarakat megvenni, nos kicsit húzós, ha egy komplett tenyészetet akarsz.
Ha apránként veszed meg, akkor sokat csúszol, tehát..

Hozzászólás 2008 okt. 30, 13:42 
Köszi :) Nincs vágva...

DJackson írta:
nagyn szépek!

a rózsamellűnek vágva van tolla a mellénél? vagy ilyen szép egyenes :)

Hozzászólás 2008 okt. 30, 13:40 
nagyn szépek!

a rózsamellűnek vágva van tolla a mellénél? vagy ilyen szép egyenes :)

Hozzászólás 2008 okt. 30, 12:32 
Na úgyhogy mindezen felbuzdulva most megmutatom az összes madaramat, hogy megtudhassam, melyik az, amelyikhez érdemes hozzányúlni, és melyik az, amelyik maradjon meg inkább csak szemet gyönyörködtetni, esetleg olyan, amelyikkel érdemes kezdeni valamit, csak nincs hozzáillő párom (és milyen érdemes venni hozzá?), vagy olyan, amelyiktől inkább szabaduljak meg...

az első két gouldunkat Gedeontól vettük, akkor még fogalmunk sem volt semmiről...

(beszámozom a madarakat, hogy könnyebb legyen hivatkozni rájuk ha valaki hozzászólna).

1., vadszínű hím, Gedeontól
a leírások alapján most azt gondolom, hogy lapos a feje... nekem igazából a mellszíne az ami nem tetszik, szálkás, sosem tudjuk elérni nála, hogy szép, egybefüggő, fényes lila felületet lássunk...)

Kép

2., kék tojó, Gedeontól, szeretem nagyon, ha van is hibája, mert nevelte a fiókáit, majd megpróbálok nem ilyen nyomi, vedléskori képet készíteni róla, mert ennél sokkal sokkal szebb

Kép

3., pirosfejű sárga(?) hím, Hankó Andrástól, Szlovákiából, de én most megint belezavarodtam ebbe a sárga kontra pasztellzöld dologba, mert én ezt a madarat akárhogyan is nézegetem, a színe, az árnyalata, az zöld... (mellesleg asszem foltos is...), de nevel.

Kép

4., zöld tojó Hankó Andrástól, de ő erre is azt mondta, hogy pasztell (basszus itt a képen piros a csőre... pedig most például nem az... ez lehet hogy párzási időben jön elő? és akkor mégis pirosfejhordozó...)

Kép

Az eredeti felállásban akartuk őket párba állítani, de egyik párnál se történt semmi, úgyhogy párcsere lett, és a 2. meg a 3. madár fiókája a három kicsink, maguk nevelték őket. A másik pár lerakott egyszer húsz tojást, de semmi, és a hím ugye kihordta a fészekanyagot, ahogy ezt akkor meséltem, kaptak nagyobb helyet, több fészket, hogy választani tudjanak, és aztán ott már a fészkek felé se néztek...

a három fióka:

5., vadszínű hím

Kép

6., kék hím

Kép

7., kék hím

Kép

8., pirosfejű kék tojó, Palotás Ferenctől Székesfehérvárról

Kép

9., sárgafejű, rózsamellű hím egy hozzánk hasonló hobbistától

Kép

Hozzászólás 2008 okt. 30, 11:01 
Sok megnyugtató dolgot írtatok most, ennek örülök!

Mi is azért kezdtünk el madarászgatni, mert tetszettek, és főleg tetszett a gouldok változatossága... mi azért vettünk sokféle színűt, mert a mi otthoni környezetünkben minket ez gyönyörködtet.

Barátságok kialakításán rajta vagyok... mennék én madárnézőbe, látogatóba mindenkihez tanulni, de nem tudom, hogy van -e rá fogadókészség... Palotás Ferencnél voltunk kétszer, órákat beszélgettünk, nagyon megkedveltük, és sokat tanultunk tőle...

"De egy percig se frusztráljon senkit ha nincs 90 pontos madara, de emellett fiókát nevel és él 7-8 évet." Ez jó, köszi! Én túl lelkis vagyok ilyen dolgokban, és - mint azt itt is tapasztalhattátok - folyamatosan aggódok, hogy vajon hozzáértők milyennek látják a madaraimat, vajon olyan állomány(ocska) van -e a kezemben, amivel érdemes kezdeni valamit, vagy egy szarkupac az egész úgy ahogy van, és mindenki kiröhögi a madaraimat... ezt nekem fontos tudni ahhoz, hogy bármit is csináljak velük... honnan tudjam, ha nem az ilyen visszajelzésekből, hogy az alapok rendben vannak -e nálam?

Én például szívesen kiállítanék is, akár csak fajnépszerűsítés miatt is (az erdélyi kopómmal is azért jártam mindenhova, hogy reprezentáljam ezt a nagyon ritka fajtát, szóval ehhez van bennem lelkesedés), de ahhoz tudnom kell, hogy a madaraim ott közröhej tárgyát fogják képezni, vagy nem lógnak ki nagyon a sorból... Elvileg a madaraim zömét neves tenyésztőtől vettem, de gondolom ennek megítélése is marhára szubjektív, ha van akinek tetszik az a vonal, van akinek meg nem, az nem fogja jó tenyésztőnek tartani az illetőt mondjuk.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 22:42 
Sziasztok!

Én is elsösorban örömöm szeretném lelni a szépségükben itthon! Az segít ebben ha tudom, hogy a gouldos közösségnek hasznára lehetek késöbb, tehát nem olyan madarakat nevelek amikre a tenyésztök furcsa szemmel néznek. Ha nem is tökéletes, de legalább alapjában véve jó irányba szeretnék haladni.

A múltheti kiállításon láttam egy gouldot amint olyan mozdulatot csinált hogy égnek állt a hajam. Hátrahajtotta a fejét de olyan szinten, hogy elöröl nem látszott a feje, és ha hirtelen ránéztünk a madárra úgy tünt mintha a fejét behúzta volna a mellébe. Ezt többször is megismételte, nagyon vicces volt, gondolom a szép melltollait akarta mutogatni. Na ezek azok a mozzanatok amiken ha magamban vagyok akkor is hangosan kacagok! Más gouldokról is a videók alapján azt gondolom hoyg kis mókás madarak. Hogy szépek is az meg nem vitás. Na ezért szeretnék gouldokat :)

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2008 okt. 29, 22:09 
Sziasztok!

Zsolt79! Nagyon igazad van. A madarat én elsősorban önmagáért szeretem, a színe, formája, viselkedése ami elsősorban motivál. Fontos, hogy az alapok rendben legyenek, de ezt már sokan helyesen leírtátok. És ezután jöhet a szaporítás illetve a tenyésztés. A tenyésztés tudatos emberi tevékenység. Ehhez elsősorban a szaporítás buktatóit kell legyűrni. A jó tenyésztéshez égetően fontos egy széles bázis hogy legyen miből válogatni és egy világos irányvonal, ami a célkitűzésben segít. A német szakirodalom egyre inkább tér vissza a gyökerekhez, tehát az eredeti vad színeket hangsúlyozza. De hát végül is ez az alap, aminek rendben kell lennie. Én egyébként szívesen foglalkozom a színváltozatokkal. Most talán lesznek majd először saját kékek is.
Tulajdonképpen a kezdőknek is azt tudom javasolni, hogy kezdjenek több párral, dokumentálják az eredményeiket, alakítsanak ki saját vonalakat. Gyakorolják a szaporítást de talán nem árt már az elején egy kis tudatosság. Biztosan kell hozzá 5-6 év mire ez igazán sikerül, úgyhogy senki ne keseredjen el.
Ja, és ha van még valakinek energiája, akkor azért nem rossz kiállítani a madarakat (nekem még nem volt). Ezt azért tartom jónak, mert egyrészt talán népszerüsíti a fajt, másrészt mert szélesedhet a tenyésztői kapcsolatrendszer is. Elméletben. Mert hát nagyon szét vagyunk szórva és kevesen is vagyunk.

nemsokára leírok még néhány öröklődésmenetet. Az is jó lenne, ha a színek elnevezésében egységes nyelvezetet használnánk.

üdv

Hozzászólás 2008 okt. 29, 21:30 
Sziasztok,

Köszi Misi és Iker az ismertetőt. Néhány személyes dolgot én is leírok.
Mivel én kizárólag alapváltozatot tartok, engem leginkább a madár alakja tud inspriláni és előrébbvinni a tenyésztésben. A színmutációk teljesen hidegen hagynak, ugye itt azokra gondolok amelyek a fogságban fordulnak elő. Az Ős gould amandina pirosfejű volt, majd csak később jelentek meg a feketefejű és a sárgafejű változatok. És szintén érdekes hogy a természetben a feketefejű változat a leggyakoribb.

Mivel Magyarországon a gouldok versenyeztetésének még szinte nincsnek hagyományai, így igazán nehéz beilleszteni a madarainkat egy tökéletesnek mondható sablonba. A spanyolok, franciák, olaszok- gould amandina klubbokba összejárva egymás között csereberélve - 100 meg 100 szakértői szem figyelembevételével szelektálják a madaraikat. És próbálnak megfelelni a nagyonmagas elvárásoknak.

Ugyanakkor mivel versenyről van szó, ami főként az emberi hiúságra és dicsőségre hajaz, sokan minden elvtelen eszközt elkövetnek, hogy a madaruk csúcsformában majdnem kipukkadva tetszelegjen. Ezt tápszerekkel (szerintem sok esetben illegális anyagokkal) dajkaneveléssel érhetik el. Mindemellett természetesen egy nagyon tudatos tenyésztői szelekcióval is. Ez már a madárnak biztos hogy nem jó, nem lesz belőle tenyészmadár. Jó esetben van pár éve. Nézzük meg ezt a már előrehaladott hullámospapagájok vagy a zebrapintyek esetében. Még néhány én és a gouldok testmérete is irreálisan megváltozik, eltérve a természetes méretektől.

Szerintem elsődlegesen örülnünk kell, hogy van néhány madárkánk. A legfontosabb ez, hogy bennünket az otthoni környezetben gyönyörködtessen. Utána, de nem másodsorban a madár tenyészthetősége. Képes legyen fészket rakni, és a fiókáit felnevelni.
A fizimiskája ahogy Misi írta lehetőleg minden degenerációtól mentes legyen. Tudjunk meg minél többet a madárról, milyen a táplálkozási igénye...stb. Ezért megéri nyelvet tanulni, mert ezt csak "külföldiül" olvashatod:)))

Érdemes jó barátságokat kötni tenyésztőkkel,mert ez valahol egy nagyon izgalmas életforma......
De egy percig se frusztráljon senkit ha nincs 90 pontos madara, de emellett fiókát nevel és él 7-8 évet.

Misi te tudsz arról, hogy esetleg magyarországon valakinek 93 pontos madara lenne????
És egy világbajnokságon sok sok 93 pontos madárból csak egy bajnok lehet...

Hozzászólás 2008 okt. 29, 19:08 
mikor tanácsos olyan madarat venni, hogy azok jövöre költeni tudjanak? Olvastam ilyat hoyg az életciklusuknak is egyezni kell, hogy jó tenyépár legyenek. Ebben mennyi az igazság? Egykorúak a jó választás?

Hozzászólás 2008 okt. 29, 18:28 
Élőbe kéne látni őket, így képen szépek.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 98  Következő