Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 aug. 25, 21:17 
Helló!

Van egy problémám. Véletlenül nem ismerős az "ellenemű győztes" fogalom. Mert ha nem, akkor ez sajnos hiányzik az eszköztárunkból. Talán lehetne pótolni. Vagy nem???

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 aug. 25, 1:55 
Dobosapa írta:
Összességében a bírálatért felelős személy azt mondta, hogy csak tojó mivolta miatt lett harmadik helyre bírálva.

Így nem lehet a bírálathoz hozzáállni. Igaza van Zsoltnak, a COM standard sem tartalmazhat mást mint az olasz. Ugyanaz a helyzet mint a mozaik kanáriknál. Ott kihangsúlyozza a standard a nemre jellemző jegyek határozott elkülönülését, tehát egy túl színes, "hímszerű" tojót pontlevonással kell büntetni.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 aug. 24, 20:31 
Tisztelt Dobosapa,

Gratulálok a madárkához, szép nagytestű szülőktől származik:)

Az olasz standardleírás egyértelmű különbséget tesz

Döntetlen esetén, szubjektív tényezők dominálnak. Nem lehet, tilos nemi hovatartozás miatt hátrányosan visszábbsorolni a madarat.

(((((( magyar standard nincs is ))))) a COM meg nem hiszem hogy ilyen bagatel lenne.

Kép

Kép

A NŐSTÉNY GOULD AMANDINA JELLEMZŐI (alapszín)

FEJ

A fekete színű tollak jelenléte kis mértékben engedélyezett.
A csőr ugyanolyan, mint a hímeké, kivéve a párosodási időszakban, amikor is sárgás-narancssárgás-pirosas árnyalattól indulva egészen a fekete lesz.
Vörösfejű: a fej színe megegyezik a hím feje színével, annyi különbséggel, hogy a nőstényeknél a fekete színű tollak jelenléte kis mértékben engedélyezett, mert nagyobb mennyiségű eumelanin van a nőstényeknek, ami bizonyos területeken raktározódik, ezt hívják „off-limits”-nek a nyakszirten és a csőr körül. A nagy mértékű fekete pigmentek megjelenése viszont már büntetendő.
Feketefejű: kevésbé tiszta a fej rajzolata, mint a hímeknél.
Sárgafejű: az arc rajzolata hasonló a híméhez, de a színének a lehető legtisztábbnak kell lennie erős narancs pigmentekkel. Mint ahogy a vörösfejű példányoknál, itt is elfogadott a fekete színű tollak kis mértékű megjelenése, de a nagyobb mérték már büntetendő.

SZEM

Ugyanolyan, mint a hímé.

NYAKSZIRT ÉS NYAK

Ugyanolyan, mint a hímeké, csak kevésbé tiszta színezetű.

MELLKAS

A világos vagy lila színű mellkasnak fénylőnek kell lennie és nem lehet benne semmilyen fehér szín. A mellkas és a has körvonalának jól láthatónak és szabályosnak kell lennie harmonikus ívben.

HAS ÉS OLDAL

Kevésbé élénk sárga, mint a hímeknél.

A VÉGBÉL TERÜLETE

Fehér.

HÁT

Fűzöld.

SZÁRNYAK

Fűzöld, az evezők barna tónusa hibának számít.

FAROKCSONT

Megegyezik a hímével.

FAROK

Fekete. A „villa” ami a három fő kormányzó tollból áll, kb. 1 cm hosszú.

CSŐR

A feketefejűnél szürkés gyöngyfehér pirossal véggel vagy szürkés gyöngyfehér sárga véggel a sárgafejű hordozók esetében.
A vörösfejűnél szürkés gyöngyfehér piros véggel
A sárgafejűnél gyöngyfehér narancssárgás-szürkés véggel.

LÁBAK

Megegyezik a hímével.

MÉRET ÉS FORMA

13,5 cm-nek kell lennie + a „villa”, ami ennél a nemnél kb. 1 cm. A forma hasonló a hím formájához, csak egy kicsit kisebb.

TESTTARTÁS

Megegyezik a hímével.

TOLLAZAT

Megegyezik a hímével.

ÁLTALÁNOS ÁLLAPOT

Megegyezik a hímnél leírtakkal, csak a tollazata kicsit sötétebb.

ÁLTALÁNOS BENYOMÁS

Megegyezik a hímnél leírtakkal.

Hozzászólás 2008 aug. 24, 18:18 
Tisztelt Gould Amnadínások 21-24 -ig Szegeden volt egy nemzetközi meghívásos madárkiállítás a H21 rendezésében.
A Dobos család 4 db tojó madarat vitt el a kiállításra. előre figyelmeztettek, hogy a tojókkal nem lehet eredményt elérni.
Most véleményt kérek mindenkitől. Kezdő Gouldosként azt hittem, hogy a Hím és a tojó saját Nemének Standardjához, kell, hogy közelítsen.
Nem értem a hím színesebb és jobban tetszik leírást. Ha így van akkor a hímeket és a tojókat ennél a madráfajnál külön kell elbírálni.
A végén pedig a Gouldon belüli legszebb madár címért összevetni.
Ezt Javasolni fogom a kom irányában, mert eddig ez számomra nem tűnt világosnak. A versenyen egy kollekció és egy hím lett a vörös fejű tojó Gould elé bírálva
Összességében a bírálatért felelős személy azt mondta, hogy csak tojó mivolta miatt lett harmadik helyre bírálva.
Kép

Hozzászólás 2008 aug. 21, 21:38 
Ma kikelt 2 párnál 5 pici gould. nem merem egyenlőre fotózni mert elsö kelés mindkettönél. cs misi gyönyörü vadszinü madarakat hozott nekem Olaszországbol. ezeket már a sajátnevelésü tojoimmal rakom össze.tavaly ilyenkor elvoltam keseredve mert meg kellett fizetnem a tanulópénzt.jó sokat. ezért segitenék szivesen minden kezdö gouldosnak. holnap szegeden lesz egy kiállitás. a tavalyi madaraimból viszek 4 db ot. megmérettetem . csak vadszinüeket viszek. testnagysággal elégedett vagyok csak a szinek a tojóknál nem annyira kontrasztosak mint a himeknél ezért azt mondták nevigyek tojót versenyre. csak azért is azokat visze mert nem hiszemel hogy birálat szempontjábol szabadna külömbséget tenni. kérem a véleményeteket. nekem ebben nincs tapasztalatom

Hozzászólás 2008 aug. 11, 22:16 
nehéz dologba vágja a fejszétjét aki kijelenti hogy megoldja ezt a gomba problémát. szóval alapvetően 2 felé osztjuk . 1 szántóföldi penész 2 raktári penész. ez egyszerüen a sszarazságtürésen alapuló elkülönités. a gomba fajtákat rendszertani egységbe biologiai morfologiai tulajdonság alarján soroljuk . na mindegy ezt ugyis tudod. de ha a megoldás egyszerü lenne néhány milliárdos veszteségtöl meg lehetne óvni a magyar állattnyésztést. tudjátok én a teljes megoldást nem merném kijelenteni a jelenlegi tudásom alapján .de toxin persze nincs gomba nélkül de a madarásznak a gombával általában már nincs randevúja csak a toxinnal . erre jo ez a fórum . beszéljük tanuljunk. kérlek tájékoztass légyszives a szerről .

Hozzászólás 2008 aug. 11, 12:13 
Üdv dobosapa ! Természetesen nem haragszom, de úgygondolom hogy gombatoxin nics goba nélkül. A felvetődött problémára miszerint hogyan lehet megelőzni, kiküszöbölni, visszaszoritani az állattartásba előfoduló penész és egyébb gombák és természetesen toxinjai által okoztt problémákat. Az általam használt, és ajánlott készítmény,mindezek gondok megoldására alkalmas, és tudom hogy van még sok hasonló szer,sött megemlíteném a germicid lámpát is.Ebbn az esetbe is úgygondolom hogy a megelőzés a fontos. üdv:KL

Hozzászólás 2008 aug. 7, 21:05 
carduelis írta:
Üdv Mindenkinek! Az MDOSZ Hírlevél 2004 novemberi számába olvashatunk egy cikket a magok, mag keverékek gombátlanításáról Makai Pál tollából. KL
megne haragudj de nem a gomba a fő baj hanem a toxinja. a gomba elpusztul de az anyagcsere termékei megmaradnak

Hozzászólás 2008 aug. 7, 10:38 
Üdv Mindenkinek! Az MDOSZ Hírlevél 2004 novemberi számába olvashatunk egy cikket a magok, mag keverékek gombátlanításáról Makai Pál tollából. KL

Hozzászólás 2008 aug. 7, 4:05 
Dobosapa írta:
kérlek hivj nyugodtan. hivj a vizsgálatokkal illetve a toxinkötővel kapcsolatban. 06303574468

Köszönöm! Este hívlak!

Hozzászólás 2008 aug. 6, 20:07 
kérlek hivj nyugodtan. hivj a vizsgálatokkal illetve a toxinkötővel kapcsolatban. 06303574468

Hozzászólás 2008 aug. 6, 3:31 
Dobosapa írta:
a virágporral egy kicit vigyázni kell. lehet clostridium sporával szennyezett. akkor pedia madárnak annyi. bénulásos tünetek között elhullik. más az uj ez évi magokkal vigyázni rendkivül nagy a gombatoxin fertőzöttség. teljesen mindegy milyen extra külföldi magforgalmazó termékét nézzük. a ételeket be kell vizsgéltatni és toxinkötöt használni.

Szia András!

Most, hogy sok helyen megázott a betakarítás idején a termés, valóban komoly gond lehet!
Meg tudnád mondani hol csinálnak ilyen vizsgálatot (korrekt áron, gyorsan), valamint mi az a toxinkötő? (azt gondolom mire jó :wink: , de az anyag neve, hol szerezhető be, felhasználás módja) ?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2008 aug. 7, 4:05-kor.

Hozzászólás 2008 aug. 4, 20:55 
a virágporral egy kicit vigyázni kell. lehet clostridium sporával szennyezett. akkor pedia madárnak annyi. bénulásos tünetek között elhullik. más az uj ez évi magokkal vigyázni rendkivül nagy a gombatoxin fertőzöttség. teljesen mindegy milyen extra külföldi magforgalmazó termékét nézzük. a ételeket be kell vizsgéltatni és toxinkötöt használni.

Hozzászólás 2008 aug. 2, 20:05 
Kedves Kuvik

Köszönöm a véleményedet, egyáltalán nem fárasztottál senkit, Sőt nekem ilyen információkra van szükségem.
Az biztos, hogy egy írás szerint (Lipták József írta, így utána kérdezhetünk) Harton Józsefnél Bácsalmáson már 1969ben voltak kirepült fiókák, lehet hogy hamarabb is. Én lehet hogy mind a két tenyésztőt be fogom írni 69-es évszámmal a honlapunkra, a magyar elsők rovatba.
Nem ismerem Ádám Istvánt sem sajnos, de nála szintén nagyon sok faj kelhetett elsőként az országban. Erről tud valaki?

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 aug. 2, 19:43 
Sziasztok!

Akkor elmondom, hogy a Palotás a Dr. Hazai Béla által szaporított gouldokat is vásárolta a 70-es években. A Hazay - ha jól emlékszem - 69-ben vagy 70-ben a Jákóhalmi Ferivel Holland Animali cégen keresztül hozattak be gouldokat. Azt viszont tudom, hogy 71-ben legalább 50 fiatal gouldja volt a Bélának. (Nála voltam gyakornok akkor, és minden nap megcsodáltam őket.) Sajnos Ő soha nem publikált semmit, mert aki ismerte tudta, hogy milyen szerény volt, pedig azt hiszem, ha sokan töredékét tudnánk az Ő tudásának, az is nagyon jó lenne. Én a Siroki Zoli bácsit,a Simó Laci bácsit is neki köszönhetem, hogy megismertem.(És a sort nem folytatom.Vannak még páran, de sajnos már velük együtt sokan elmentek.) Én a Béla emlékét azt hiszem méltóan,minden évben egy kiállítással ünneplem a madarász társaimmal együtt. Biztosan , tehát csak azt tudom, hogy 1971-ben volt legalább 50-60 fiatal gouldja.(Ez 100%).Elnézést, hogy ha fárasztottalak bennetek.

Hozzászólás 2008 aug. 1, 20:08 
Szia!

Én annyit tudok, hogy 3 madarász kezte el a gouldozást magyarországon, 71-ben.
-Palotás Feri
-Haselbauer József
-S talán Kandrai?? Ebbe nem vagyok biztos.

Én ennél korábbról nem tudok, de kérdezősködök.

Hozzászólás 2008 júl. 31, 20:16 
Gouldosok!
Ki tenyésztett először gouldot Magyarországon?
egy 1970-es cikk szerint Harton József bácsalmáson 1969 körül? Mit gondoltok?

Hozzászólás 2008 júl. 31, 10:52 
Még egy kis ízelítő a virágporról,

Az egyszerű cukrok közül a fruktóz ,glükóz, laktóz, pentoz, raffinoz, ribóz, dezoxiribóz található a virágporban. Fontosabb aminosavak leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, triptofán, valin.
100g virágpor aminosav összetételében egyenértékű 0,5kg marhahússal,7db tojással. Vagyis 30g pollen/két csapot kávéskanálnyi/
elég egy felnőtt ember napi fehérje szükségletének.

A virágpor lipioid anyagai a viasz, illóolajok, fitoszterinek.
Telítetlen zsírsavai a linolén és olajsav, fitoszterinek a kampeszterin, koleszterin, metilkoleszterin. Virágpor színét adó karotinoidok és flavonidok ugyancsak hasznos bioaktív vegyületek.
Gazdag ásványi anyagokban
/K,Ca,P,S,Mg,Cu,Mn,Zn,Co,Ct,Ni,Si/ ,
tartalmaz hormonokat /gonadrotop/, enzimeket.
A virágpor a vitaminok tekintetében a leggazdagabb méhészeti termék.

· A VIRÁGPOR ANYAGAINAK SZÁZALÉKOS ÖSSZETÉTELE.

Anyagok: Értéke %-ban
Viz 4-10%
Egyszerű cukrok 8-40%
Összetett cukrok 0,1-19%
Szabad aminosavak 10%
Lipidek 3-20%
Vitaminok 7%
Ásványi anyagok 2-13%

Jó próbálgatást :wink:

Hozzászólás 2008 júl. 29, 21:27 
Sziasztok,

Tipp.
Vegyünk virágport bioboltban, törjük össze és "sózzuk" meg vele a madarak vizét.

-a szervezet edzettségi állapotát fokozza
-hatására csökkennek a megfázások
-gyorsítja a test regenerálódását
-javítja az étvágyat,
-elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást
-Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit

"A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja. " :wink:

Hozzászólás 2008 júl. 29, 7:30 
Szia Spirit!

Jó amit Zsolt írt, és lehet még egy oka, mégpedig a lágyeleség. Ha a tojó elkezdett tojni, nem szoktunk addig lágyat adni, amíg ki nem kelnek a picik, legalábbis kelés előtt egy két napig. Mert a sok lágyeleség buzdíthatja a hímet arra, hogy másik, egy jobb fészket csináljon, a tojót pedig, hogy újra letojjon, kb egy hétre a tojásrakása után.
De lehet a sok, vagy épp kevés fészekanyag.

Jöhet a következő, persze.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 98  Következő