NagyGábor írta:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, tapasztaltabb madártartóktól. Az egyik gouldom, hol az egyik, hol mindkettő szemét nem tudja kinyitni.Váladékot nem látok a szemén. Két napja kamilla borogatással próbálom gyógyítani. Sajnos egyre gyakrabban üldögél csukott szemekkel, és próbál vakon repkedni. Mit tehetnék? A városban(Dunaújváros) ahol lakom, még nem találtam illetékes állatorvost, akitől szakértői segítséget tudnék kérni.
köszönöm a választ előre is
Gábor!
Valószínűleg azért nem nagyon reagált senki eddig a kérdésedre, mert így látatlanban a leírásod alapján nem túl könnyű megállapítani, hogy mi a gond.
Remélem nincs igazam, de az a gyanúm, hogy nem a madarad szemével van gond. Ha a szemen nem látszik semmi és felváltva tartja csukva a szemét, esetleg még aluszékony is, akkor talán inkább idegrendszeri probléma lehet az ok. Ennek hátterében állhat májprobléma. Ha egy állat mája károsodik, akkor a szerv nem tudja elvégezni a méregtelenítő funkcióját és így megnő a vérben keringő toxikus anyagok szintje, ami az agy működését befolyásolja. Szokták mondani, hogy a gouldok mája a fiókakori tojás etetéstől megy tönkre. Én azt nem tudom, hogy ez igaz vagy sem, de az biztos, hogy egy a tenyészetekben sajnos gyakran, bár legtöbb esetben észrevétlenül jelenlévő vírus, a polyoma virus krónikus fertőzésben okoz májkárosodást és hasonló tüneteket, amiket leírtál.
A májkárosodás röntgen vizsgálattal diagnosztizálható a máj megnagyobbodott mérete alapján. A vírusfertőzés PCR vizsgálattal igazolható, de sajnos a diagnózis ismeretében sem lehet kigyógyítani a madarat. Kérlek privát üzenetben (PÜ) írd meg, hogy kitől származik a madarad.
Mégyegyszer írom, hogy a leírásod alapján ez csak egy lehetőség és remélem nem ez a madarad baja.