Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 jún. 11, 6:45 
Érdekes, de én nem lennék ennyire biztos a mutációban.
Lehet csak modifikáció, a lényeg, hogy örökölhető-e!?
Ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
Bár itt mutációnak írja
http://users.skynet.be/fa398872/engoulm08.htm
Itt modifikációval van:
http://users.skynet.be/fa398872/engoulm04.htm

Szóval szerintem nem egyértelmű!!!

Valódi név: Ivan Vera

Hozzászólás 2010 jún. 10, 23:19 
Jó estét, azt tanácsolom, hogy a történelem e gouls, én már beszéltem több bíró, és valamennyien megnyugtatott, hogy egy új mutáció. üdvözlet

http://www.aviariovera.com/?page_id=106

Hozzászólás 2010 jún. 7, 21:31 
Jó estét, azt akartam, hogy láttad ezt a videót, és ezeket a képeket az e Gould. Meg kellett várni két évet, hogy ha egy mutáció vagy aberráció, az én website azt fejtse ki részletesen, mi történt a Gould.

Itt hagyom, hogy közvetlen kapcsolat, így látni a képeket. üdvözlet

http://www.aviariovera.com/?page_id=106

Hozzászólás 2010 jún. 3, 19:41 
Kedves gouldosok!
Köszönöm Fekete Csaba válaszát, és azt, hogy sikerült a monológomat megszakítani. A kérdésekre adott válasza korrekt, így evvel megkönnyíti a további okoskodásaimat. Remélem a Magyar Madarászt sokan, elolvassák. A genetikáról is lehet közérthetően beszélgetni, és ha felvetődnek kérdések, akkor kell is! Itt van rögtön a felvételen szereplő gould. Sajnos ez gyakori jelenség. Ez egy tipikusan stresszes, nyaktekergetős madár. Tünete valóban egyensúly zavart mutat. Ehhez hasonló koordinálatlan, zavaros mozgás jelentkezhet mérgezés esetén is. Ennek valószínűsége kalitkás madár esetén csekély. Szinte bizonyos, hogy a felvételen szereplő madarat megvásárlása-elválasztása óta egy azon állandó helyen, ugyanabban a szűk kalitban tartják. Nem kizárt, hogy zaklatásnak is kitett. Mozgása korlátozott, menekülésre nincs mód, és ebben az alacsony kalitmagasság is korlátozza. EZ olyan, mint amikor egy fóbiás ember beszorul a liftbe. A jelenségről egyébként írtam. A vonulási ösztön jelentkezése is kiváltó lehet. Más fajoknál is előfordul. Pl. sárgarigó, pápapinty, gyurgyalag, fecske, fürj stb. Most táplálási hiányosságokról ne beszéljünk, mert bár ez is súlyosbíthat a madáron, de nem ez a kiváltó ok. Megelőzés, a madár megfelelő helyének, kalitjának rendszeres változtatása, a madár mozgásigényének biztosítása. A tünet jelentkezésekor adjunk madarunknak készen kapható B-vitamin komplexet. Sokat segíthet a Dr. Pásztor Lajos elfelejtett „beetetési” tanácsa. „Etessünk mákot”! Sajnos ez az állapot elhanyagolva oda vezet, hogy a madár már enni sem tud, összetöri magát, elpusztul, kuka. Ez a jelenség minden tenyészetben előfordulhat. Azok a madarak melyek erre hajlamosabbak, az utódokra is átadják ezt a nem szerencsés érzékenyebb idegrendszert. Nos, ismét visszatértünk a genetikához. A stresszre érzékenyebb madarakat a tenyésztésből illik kivenni!
Üdv. Lakó Antal

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 jún. 3, 16:35 
aviario vera írta:
http://www.aviariovera.com/?page_id=331

Olyan mintha egyensúly zavara lenne...

Hozzászólás 2010 jún. 3, 15:49 
http://www.aviariovera.com/?page_id=331

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 jún. 2, 19:25 
Kedves Antal!
Nem tartom magam gould szakértőnek, de nem szeretném, hogy a látszólagos érdeklődés hiány miatt elmenjen a kedved írásaid folytatásától, így megpróbálok válaszolni a felvetett kérdésekre. A Magyar Madarász 3. számában van egy hosszabb lélegzetű cikk a gouldok fejszínének öröklődéséről és kialakulásáról, így akit ez a téma komolyabban érdekel, az a cikk elolvasásával elég részletes információt nyerhet. A gould genetika többi részlete majd az újság további számaiba fog megjelenni. De valószínűleg sokan vannak, akik nem olvasták a cikket, így mindenképpen jó erről a témáról beszélni itt a fórumon is.
Idézet:
1. lehet-e, fekete fejű sárga gould?

A sárga gouldokból hiányzik a kék színt kialakító szerkezeti szín. Ezért lesz a vadszínű madár zöld színéből sárga szín. A szerkezeti kék szín létrejöttéhez más szerkezeti elemek mellett szükséges a toll velőállományában felhalmozódó eumelanin. A sárga madarakban ez az eumelanin hiányzik (és a pheomelanin is), ezért nem tud kialakulni a a szerkezeti kék szín. Mivel a madár más tollaiból is hiányzik mindkét melanin, ezért a genetikailag fekete fejű sárga gould fejéről is hiányzik a fekete szín.
Idézet:
2. mitől függ a piros fejű gould fejszínének intenzitása, színezhető-e pirossá a sárgafejű?

Ezekre a kérdésekre nem tudom a pontos választ. Genetikai faktorok mellett mindenképpen függ a fejszín intenzitása a táplálékból felvett lutein mennyiségétől és állítólag befolyásolja a kialakuló piros színt a fény minősége és intenzitása is a vedlés alatt. A pirosfejű tojóknál a maszk tollazatának szerkezete a piros/sárga hímek maszk tollainak és a fekete fejű madarak maszk tollainak szerkezete közt átmeneti jellegű. Ebből eredően a tojók maszk tollazat nem olyan tiszta, mint a hímeké és attól függően, hogy a toll szerkezete a fekete, vagy a piros tollhoz áll közelebb, lesz a tojók maszkja pirosabb, vagy inkább sötétebb, feketét tartalmazó. Arra nagyon kiváncsi lenék, hogy ezeken a tényezőkön kívül még mi befolyásolja a piros szín intenzitását.
A gouldok piros színét az canthaxatin adja, ami normál esetben a toll kialakulásakor keletkezik egy enzim hatására luteinből. A sárga fejű madarakban ez az enzim hiányzik, ezért a sárgafejű gouldok maszk tollai canthaxantin helyett luteint tartalmaznak, ami a maszk sárga színét adja. Helyesebben lutein epoxidot, ezért lesz a fej szín inkább narancssárga a has tollazatának tisztán luteint tartalmazó sárga tollaihoz képest. Azt sajnos nem tudom, hogy extra mennyiségű canthaxantin bevitelével színezhetők-e ezek a madarak, de a tippem az lenne, hogy nem.
Idézet:
3. miért nincs valódi pirosfejű kék gould?

A piros és a sárga fejszín kialakulásához is elengedhetetlen, hogy a madár a karotinoidokat (lutein, canthaxantin) fel tudja venni a táplálékból és be tudja építeni a tollaiba. A kék gouldok ez nem tudják megtenni, így a genetikailag piros vagy sárga fejű gouldok fejszíne is bézs színű lesz a kék madarakban. Ezt a bézs/barnás színt a maszk tollaiban jelenlévő melanin hozza létre.
Üdv. Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 jún. 2, 17:31 
Milyen a szép gould?
Mondhatnám, hogy kinek a pap, kinek a papné, vagy azt, hogy az ízlések és a pofonok különbözőek. Evvel a témát lezárhatnám, csakhogy ez a gondolkodás amatőrök esetében sem megengedhető. Egy élő szervezet esetében a szelektálás hiánya, az adott faj teljes tönkretételéhez vezethet. Nagyon szerencsés és egyben kívánatos lenne az a szemlélet, hogy „kereskedelmi” céllal csak azok szaporítsanak bármit, így gouldot különösképpen, akik legalább alapszinten ismerik a tenyésztés irányelveit, a faj genetikai adottságait. Sajnos ettől a hazai madarászok többsége hidegrázást kap, pedig csak szaporítást és nem tenyésztést emlegetek. Én pedig attól kapok frászt, amikor a „mestertenyésztő” arról beszél a börzén, hogy gould tojója micsoda hordozói tulajdonságokkal rendelkezik. Közben fogalma sincs a dominanciáról, vagy a nemhez kötött öröklésről, ahol a tojó hordozói képességekkel eleve nem is rendelkezhet. Sajnos egy fórum alkalmatlan arra, hogy ezt a témát alaposan kitárgyaljuk, így csak egyszerű alaptanácsokat próbálok csokorba szedni. Első és legfontosabb, hogy minden faj megvásárlása előtt ismerjük a madár alapszükségleteit. Szaporításhoz ismert helyről, vagy helyekről szerezzünk be, lehetőleg nem rokon egyedeket. A szaporítást azonos színű madarakkal kezdjük! /Kivétel a fehér mellű./ Olvassunk sokat, és ha a szaporítás eredményes, akkor jöhet a tenyésztői munka. Ebben az esetben nélkülözhetetlen a COM standardok ismerete. Kiállításokon az is elérhet kiváló eredményt, aki a genetika tudományából csak arra figyel, hogy a színeket nem kevergeti, és méretre szelektál. A szelektálás válogatással kezdődik. A VÁLOGATÁSNÁL is irányelv, hogy a madár a legjobban közelítsen a COM követelményeihez, az ideális madárhoz. A teljesség igénye nélkül néhány bírálati alapelv. Beteg, manipulált madár kizárást jelent! Tudjatok arról, hogy az ideális madár 100 pontot kaphatna, ha lenne ilyen. Mivel ilyen nincs, így egy jó bíró a bírálat megkezdésekor feltételezi minden szemre tökéletes madárról, hogy eléri a 90 pontot. Ez az indulási alap. Minden hibát pontlevonással büntet. Azonos, hibátlan madarak helyezésének eldöntéséhez adhat 1-2 jutalom pontot. Tehát ha ezt megjegyzitek, akkor egyszerűen megtanulhatjátok saját madaraitok lebírálását is. 85-86 pont alatti gould is hozhat kiváló utódokat, de erre csak nagyobb egyedszámú párok esetén van esélyünk. Az állomány javításához, ehhez több kell. Mik az ismertebb hibák, milyen az elvárás? A madár mérete: a hím legyen 15 cm a tojó 13,5 cm. Állása a rúdon 45-50 fokos. Mozgása, kondíciója szemmel láthatóan kiváló, tollazata épp és a színbesorolásnak megfelelő. Pontlevonás: a madár nem éri el a méretet, kövér lógó has, éles mell, lapos fej, töredezett csőr, görbe hát, hibás arc és mellszín, szennyezett toll, hiányos toll, törött farok, lógó szárny, a mellszín kontúrja töredezett, túl hosszú láb, hosszú vagy kifordult karmok, stb. Minden hiba előfordulhat bármelyik mutáció esetében, így a bírálatnál azonos szempontok az irányadók. Kollekció mindig négy azonos színű madár. Az előforduló hibákat még folytathatnám, de az itt felsoroltat bárki felismerheti. Ezek csekély része a gazda trehányságának eredménye, többsége azonban öröklődik. Hibát ellentétes hibával nem lehet megszüntetni! Tehát ha szép madarat szeretnénk, akkor a tenyésztést, válogatással kezdjük! Az igazi szelektáláshoz azonban a belső tulajdonságokat is ismerni kell! Ehhez ad támpontot a színek genetikája. Még egy alapelv: a kiváló madár sem igényel nagyobb kalitkát, több gondoskodást, mint az elkorcsosított társa! Sajnálom, hogy megszólalásom monológgá vált, így a színekkel kapcsolatban szeretném megismerni a Ti véleményeteket is. A dolog folytatásához néhány egyszerű kérdés: 1. lehet-e, fekete fejű sárga gould? 2. mitől függ a piros fejű gould fejszínének intenzitása, színezhető-e pirossá a sárgafejű? 3. miért nincs valódi pirosfejű kék gould? Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2010 máj. 25, 15:06 
A gouldok hőigénye
Ausztráliában a vad gouldoknak a száraz és nedves évszakhoz alkalmazkodva kell életciklusaikat kialakítani. A száraz évszakban élelmük megszerzése érdekében óriási területeket kénytelenek bebarangolni. A szegényes száraz élelem, a vízhiány, a forró nappal és hideg éjszaka túlélője csak a legellenállóbb egészséges egyed lehet. Mondanom sem kell, hogy ezeknél a madaraknál az elhízás szóba sem jöhet. Hasonlóan ez az évszak, a vándorló élet, a fiókanevelésre is alkalmatlan. Az esős évszak elhozza madarainknak a táplálékbőséget, a kiegyensúlyozottan nappalokat és éjszakákat, a párás levegőt. A VONULÁSRA-BARANGOLÁSRA nincs szükség. A gouldok párválasztásának és fiókanevelésük időszaka elérkezett. Ezek számunkra a következő eligazítást adják. A GOULD NEM EGY ELKÉNYEZTETETT faj. Az ellenálló képességét a rosszul értelmezett hőigényével a madarászok teszik tönkre. „Vonultassuk” mi is madarainkat! Aki teheti, a tavaszi-nyári-koraőszi időszakban a takarmányt egyszerűsítse le, a madarakat tegye a legnagyobb kalitba, röpdébe. Kivedlett madarakkal lágyeleséget ne etessünk. A fokozatosan visszaedzett madarakat külső röpdében is elhelyezhetjük. A magyarországi frontbetöréseket, nyári lehűléseket gond nélkül elviselik. Ez az időszak a pihentetés, mozgás időszaka. A VÉNASSZONYOK NYARA legyen madaraink felkészítési ideje a költési szezonra. Itt kezdjük javítani táplálékukat. Figyeljük azokat, melyeket kiállításra vagy tenyésztésre szánunk. Erre hasznos lehet a jelölőgyűrű. Megismétlem, a madaraknak a fűtési szezon megkezdése előtt nem kell külön „befűteni.” 2006.-ban én kissé elkéstem a madaraim befogásával. Október közepén azok a gouldok, melyek kint maradtak, a nyirkos időt félreértették és hozzákezdtek a fészekhordáshoz. A tenyésztés alapfeltétele az egészséges szülő, a megfelelő hő és páratartalom, és a hosszú megvilágítási idő. Ezt nálunk, a téli madárszobás lakásfűtési időszakban kell biztosítanunk. Nálam október-november az igazi párkiválasztás, felkészítés ideje. Biztosított hőmérséklet 16-18 celzius. A teljes fűtés beindítása családi ház esetén az, amikor fázunk. Így az első költést karácsony előtt nem is várhatom, továbbá ez az idő pároktól függően nálam is márciusig elhúzódik. A hőmérséklet itt sem emelkedik 20 celzius felé. A madarak nagyobb és hosszabb fényigényét, helyi, egyedi 20-25 W-ós izzókkal biztosítom, mely a madarak hőérzetét és a környezet hőmérsékletét is javítja. A hőérzet növelését és a kelés eredményességét segíti a magasabb páratartalom. Ezt mindenki egyénileg elősegítheti, saját módszereivel. Számszaki értéket nem mondok, mivel én sem mérem, így ezt csak érzéseimre bízva alkalmazom. A lényeg összefoglalva az, hogy a gould képes alkalmazkodni adottságainkhoz, de „jégmadár” nem lesz. A MAGASABB HŐ a tenyészidőszakban kétséget kizáróan növeli a tenyésztési eredményeket. A fiókák száma nagyobb. Ennek ellenére sem javaslom a 23-24 celziust meghaladó hőmérsékletet. Azokat a madarakat, melyeket állandóan ilyen vagy ettől magasabb hőfokon tartunk kiállításra, börzére ne vigyük! Kezdők, akik gouldot vásárolnak, alaposan kérdezzék meg az eladót a tartási körülményekről. Az egészséges edzett madár is okozhat kellemetlen meglepetéseket, de az elkényeztetett, egy új környezetben szinte biztosan. Kezdő csak kivedlett gouldot vásároljon, és azt is csak a fűtés nélküli hónapokban!
Legközelebb szeretnék szerény támpontot nyújtani a színek örökléséről, a helyes irány bírálati elvárásairól. A mai nap zárásaként még egy érdekes. A gould szépsége kiemelkedő, így ez minden egyéb kellemes tulajdonságát elfedi. A ROLLEROSOKNAK is figyelmébe ajánlom, hogy a Gould is énekel. Az ének tanítható! A fiatal hímek, már gyermekkorban körbeülik az öreg hímeket és fejüket félrefordítva, szinte szájtátva lesik-hallgatják éneküket. Minden gouldos kedve szerint kihasználhatja ezt a tanulási vágyat, és egyedi hangú gouldokkal rendelkezhet. A megvalósításhoz vezető út egyszerű. A FIATALOKAT, ELVÁLASZTÁST KÖVETŐEN helyezzük közös kalitba, röpdébe. Ebben a röpdében öreg hím nem lehet. Tanítóként választhatunk igényünknek megfelelően kistestű kanárit, engedéllyel kenderikét stb. Sok sikert a kanári hangú gouldokhoz! Ez nem mese, üdv. Lakó Antal.

Hozzászólás 2010 máj. 21, 20:36 
:08: :31: :55:

Hozzászólás 2010 máj. 21, 12:11 
Közös gondolkodás, nagyobb tudás!
Nem vagyok a bölcsek kövének birtokosa, tehát én is időnként csak ámulok-bámulok egy-egy siker vagy kudarc megélése kapcsán. Mint említettem, a gould egy nagy rejtély. A külső behatásokra azonnal reagáló érzékeny „műszer”, indikátor. Az általam megtapasztalt, ismert jelenségeknek megírását, csokorba kötését azért kezdtem el, hogy ezekben vannak olyan összefüggések, MELYEKET REMÉNYEIM SZERINT, hasznosíthattok. Az adaptálás, a tényleges megoldás, és a képességek-lehetőségek összhangjának megteremtése egyéni döntésetek eredménye. Ettől függetlenül várom kérdéseiteket, melyekre közösen keressünk választ.
A gould etetésére utaltam. A csicsörkés fórumon a táplálással kapcsolatban részletes hozzászólásokat találtok. Müller Nándor írása TUDTOMMAL megszerezhető. Amit én tapasztaltam e téren, azt úgy foglalom össze: táplálásuk egyszerű és semmi extrát nem igényelnek. Tojást egyetlen madaram sem kap. A lágyevőim sem! A gyári készítményeket használjátok, abban minden megtalálható, amire a madárnak szüksége van. Még a fióka neveléséhez is megfelelő, elegendő. Ezt több hozzászóló is igazolta. Mivel a főtt tojás ismételten előjött, így az emészthetőségi indokok mellett, mely máj és bélbetegségi tüneteket okozhatnak, van még néhány olyan indok, mely figyelmeztető lehet azoknak, akik etetését elfogadják, hasznosnak gondolják. Ezek között legismertebb ilyen veszély a szalmonella. A fióka tátog, csatakos, a széklet bűzös vizenyős, a tojó is hasonló tüneteket mutat, majd mind elpusztul. A fertőzés könnyen átterjedhet az egész állományra. Ebben a gould a kanárinál is érzékenyebb. Hallom a választ, a tojást jól meg kell főzni! Ez igaz, de ha amit eddig elmondtam nem elég az elhagyásához, akkor mondok még egyet. Magyarországon alig található olyan baromfitartó, aki tyúkjait hagyományos módón csak kukoricával-búzával eteti. Még a háztájiban is elterjedt a tápos etetés, nagyüzemben pedig kizárólag így történik. A tápok összetételét engedjétek meg, hogy ne részletezzem. Viszont tudjatok róla, hogy a hormonális ösztönzőket, gyógyszereket, antibiotikumokat ezekhez a tápokhoz bekeverik! Ne csodálkozzatok, ha madaratok 20-30 terméketlen tojást is produkál egy szezonban! A többit fantáziátokra bízom.
A kék goulddal kapcsolatos kérdésre, a mutációknál visszatérek.
A mai napon, mely a fiókaneveléssel is kapcsolatos szeretnék kitérni egy örök visszatérő kérdésre, a hőmérsékletre. Tehát milyen hőfokot igényel a gould. Amiről olvashattok, bárki írta is azt, általában a következő: „ a gould 20 celzius alatt vegetál, 25 celzius felett felélénkülve megmutatja teljes szépségét.” Elsősorban a kezdőknek mondom, ez csak részben igaz! Ne szaladjatok télire olajradiátort beszerezni még akkor sem, ha az akciós. A lakások normál fűtése tökéletesen megfelelő, a paneloké még sok is. Egy kicsit bővebben, hogy mi is a megfelelő. Evvel a kérdéssel jó 15-éve szembesültem egy németországi börzén, Etlingenben. Addig én is rettegtem, hogy mi lesz gouldjaimmal, mivel éjszaka családi házunkban a hőmérséklet időnként a 17-18 fokot sem érte el. Jött is a hősugárzó, a magas villanyszámlával együtt. Nos mit látok Etlingenben, március 5.-én szabadtéri börzén, összefagyva, nagykabátban. Igen gouldokat. Semmi csomagolás, semmi helyi fűtés, a németek pedig nagy nyugalommal vásároltak. Született soroksári német útitársam tolmácsolásával azonnal rákérdeztem az eladókra. A válasz természetes egyszerűséggel a következő. Az eladásra, kiállításra, börzékre szánt madaraikat külön tartják a tenyészmadaraktól. Itt ismert szóval hidegen pihentetik azokat. Az így tartott madarak tollazata sűrűbb, jobban elviselik a szállításokat, és „különben is ezt a kis hideget ki kell bírniuk.” Gondoltam, ha hazajövök és ezt a „klubban”elmesélem? Szerencsére akkor velem volt egy ismert aktív gouldos, aki a látottakat megerősítette, sőt az ott vásárolt kék gould évekig tovább élt. A hőmérséklet kérdését itt folytatom. Gouldjaim május elejétől külső röpdében vannak. Az elmúlt napok éjszakái, 5-6 fok alá is lehűltek. Egy gouldom sem bukott le, remélem nem is fog. Üdv. Lakó Antal

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Trinter László

Hozzászólás 2010 máj. 20, 19:02 
Sziasztok!

Köszönöm Shama ez eddig leirtakat és várom a folytatást.
Én tavaly kezdtem a Gouldal foglalkozni vettem egy zöld párat csak ugy hogy ha lesz kicsi jó ha nem akkor ugy is jó.Mikor betöltötték az 1 éves kort akkor raktam nekik odut és vártam hogy mi is lesz.Pár héten belül meg is lett az elsö tojás és még négy utána.Az 5 tojásból 3 kelt ki és azt fel is nevelték rendesen én gyári tojásos lágyeleséget adtam nekik.
Mikor a kicsik kirepültek vettem még egy párat de azok már kékek és ott is vártam hogy mi lesz?A tojó le is tojt 6 tojást és mind a hat ki is kelt és föl is nevelték öket rendesen ki is repültek a kicsik de utána jött hogy egymás után elpusztult négy kicsi,a másik kettö meg maradt kiszinesedett rendesen egy hím és egy tojó lett a kék kicsikböl.Nem is volt gond egy darabig még egyik nap mikor haza értem munkából a him lelpusztult.Nem értettem hogy mi is történt vele mert reggel még énekelt és estére meg már elpusztult most sem értem mi is történt.
Idén a két páram ami van ujabb költésbe kezdett az elsönél a zöldeknél megint 3 kicsi lett a kéknél 4 azok már majd nem kiszinesedtek.
A második költésnél a zöldek egy darabig nevelték a kicsiket és utána abba hagyták,közbe ki kelt a kékeknél is az 5 kicsi éshát meg probáltam hogy átrakom az egyik kicsit lás csodát szépen nevelik a zöldek kicsijét azóta is.
Ezt csak azért irtam hogy nekem ez a tapasztalatom.

Üdv mindenkinek:Mazsiba.

Hozzászólás 2010 máj. 20, 18:10 
„Az egzóták gyöngyszeme a gould”
Valóban az, és tegyünk is érte, hogy az is maradjon! A bírálatokról is szeretnék írni, majd itt felsorolom azokat a tulajdonságokat, melyek az elsilányodást fokozhatják.
Most ott folytatom, ahol befejeztem, a párkiválasztásnál. A tenyésztés sikerének egyik alapfeltétele a megfelelő párok kialakítása. Hányszor és hányszor hallani, más madarak esetében is, hogy a tojások terméketlenek. Ennek több oka is lehet, pl. a madár elhízott, idős hím, stb. Arra viszont kevesen gondolnak, ha mindez rendben van, akkor ne az időjárásban, táplálékban, hőmérsékletben keressük a hibát, hiszen a tojó letojt. Tehát ha a peteérés megtörtént, de a megtermékenyítés nem, ennek oka az össze nem illő pár. Magyarul fogalmazva, köszönöm téged nem kérlek. Mindig megfelejtkezünk arról, hogy a természetben a fiókákhoz vezető útnak vannak előzményei, vannak különféle liturgiái. A faj megmaradása érdekében megengedhetetlen az a luxus, hogy a tojás terméketlen legyen. A hímek, a tojók elcsábításáért különféle trükköket alkalmaznak. Nász toll, tánc vagy dürgés, fészek szövés-építés, harsogó ének stb. A TOJÓ, ezek figyelembe vételével választja ki a legrátermettebb hímet. Az egy hím egy tojó még nem biztos, hogy pár. Nem pár sem a papagájoknál, sem a szövőmadaraknál, sem a csicsörkéknél, sem a süvöltőknél, sem a kanáriknál, de a gouldoknál sem. A PÁRVÁLASZTÁS a TOJÓK JOGA. Különböző domesztikáltsági fokoknál ennek hatása, megjelenése más és más. Egyes fajoknál ennek jelét sem látjuk, pl. kanári, míg másoknál erősebben jelentkezik. Tehát a gould tojónak is adjunk lehetőséget a választásra. Ezt, ha megteszitek, meglátjátok a hím bókolása, ugrálása, eredményre vezet. Ez a termékeny tojás. Ebből már várhatjuk a fióka kikelését is, de hogyan? Ennek két útja ismert. A helyesebb út a természetes. Itt a szülők, hím és tojó, közös kotlásának eredménye a kelés. A másik, az elterjedtebb gyakorlat, a dajkaszülő felhasználása. Ez sem ördögtől való, ha szükségből alkalmazzuk. Vannak hívei és ellenzői egyaránt. Én nem szeretem. Itt legtöbbször a tömeges utódnyerés a cél. Nekem a madarászás hobby, nem üzlet, de megértem a gazdaságosság igényét is. Az is igaz, hogy az így felnevelt fiatalok többsége valóban silányabb, így értéke is csökken. Hátrányuk még, hogy ivarérettségük elérésekor inkább ragaszkodnak nevelő szüleikhez, mind fajtársaikhoz. Ezt úgy hívják BEVÉSŐDÉS. Olvassátok, mondjuk Konrád Lorenz írásait! Persze itt is vannak kivételek, azaz jól nevelő és egészséges szép madarak. Miért is lesznek, lehetnek silányabbak, a dajkáltatott madarak, és ezt mivel védhetjük ki? Az első lényeges ok a költési idő. A gouldnál ez a hőmérséklet függvényében közel három hét. Pontosabban 18 nap. Minden egyéb hasonló méretű madárnál ez 14 nap. Ezt ne felejtse el az, aki dajkáltat. Tehát a gould tojásait olyan sirályka kelteti ki optimálisan, ahol ezeken a tojásokon szülei, vagy másik sirályka pár, már legalább 4-5 napja kotlik! Ezt az un. előkeltetett tojást tegyük a frissen tojt sirályka alá. Ha oda tesszük a friss gould tojást, ahol sirálykánk már több napja saját tojásain kotlik, akkor ne csodálkozzunk, hogy megunja a túlórát. Ennek lehetséges következménye, hogy egyszerűen otthagyja a tojásokat, vagy ha ki is kelti a fiatalokat, azokat nem neveli kellő ideig. A GOULDNÁL ez az idő is jóval hosszabb, mint más madaraknál. Tehát ez a láncreakció okozza, magyarázza azt, hogy miért lehetnek silányabbak a dajkával nevelt fiatalok. Legjobb dajka a szülő, vagy legyen több pár sirálykánk! Mikor lehet más madár dajka? Itt is az előbbi elvet kövessétek! Ebben az esetben a dajka lehet cerez, nádipinty, zebrapinty stb. Két-három hím sirályka is alkalmas dajkának, ha már a kikelt fiókákat bízzátok rájuk. Ennek trükkje egyszerű. A madarak alvó fészkébe tegyetek be néhány terméketlen, vagy műtojást. A madarak ezen alszanak. Egy-két nap alatt megszokják, és egymást felváltva nappal is ráülnek, mivel azt hiszik nem létező tojójuk tojta. Ezt követően haladéktalanul cseréljük le a tojásokat kikelt fiókákra. A hímek dajkaságának nagy előnye, hogy tovább etetnek, mint azok a tojók, melyek újra elkotlanak. Érdekességként elmondom, hogy ez a trükk még papagájamandinál is bevált. A DAJKA a papagájamandína volt, a gyerek a gould. Ezt pontosan a bevésődés érdekében tettem, hogy miért majd elmondom. Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2010 máj. 20, 16:10 
Sziasztok.

Csak beugrottam, hogy elmondjam, nekem csak gouldjaim vannak (sirálykám és más madaram sincs) és simán költenek, nevelnek... sőt, nagyon lelkes és gondos szülők... de lehet, hogy nekem szerencsém van.

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2010 máj. 19, 21:42 
Köszönjük Shama , sajnos fehérholló számba van a fórumokon az ilyen és ehhez hasonló irás , nagyon ritkán szánják el magukat tapasztalt tenyésztők hogy megosztják tapasztalataikat az egyszerű földi halandókkal !
Én kb 20 éve tartottam gouldokat ( 4-5 párat, 5-6 éven keresztül ) kissebb nagyobb eredménnyel tenyésztettem őket, Ezt az egzóták gyönygyszemét ( szeretem a hasonlatokat :D ) mi tenyésztők( itt nem rád sem magamra gondolok !!!) sodortuk a szakadék szélére hissz az állandó dajkáztatás már már költésparazitává tette ezt a fajt ( legalábbis itt Szerbiában) , mindejn silány fiókát megmenttettünk és ezáltal a genetikai roncsok is a tenyészetekben maradtak és ez mint a mókuskerék igy ment és talán még ma is igy van . Mindez od vezetett, hogy itt nálunk szinte van hogy olcsóbban adják mint egy rizspintyet vagy ezüstcsőrűt és igy sem kell senkinek , ennek okát a rossz tenyésztési eredmények , igényes tartásban látom vagyis abban ahogy irtam hogy szinte egyáltalán nem hajlandók maguk szaporodni, kényesek stb.
Örömmel olvasom itt a fórumon és külömböző madarász ujságokban hogy egyre többen tértek vissza a gouldok tenyésztéséhez és hogy kizárják a sirájkákat , és hogy jobbnál jobb eredményeket érnek el . Remélem a közeljövőben visszanyeri valamikori fényét ez a gyönyszem az egzóták világaban .....bocs ha kicsit elkalandoztam :oops:

Shama soraidban irod hogy nem etetesz főtt tojást a madarakkal ....ezt csak a gouldokra érted vagy általában, a fiókáknak mivel biztositod a fehérjében gazdag táplálékot a tojás helyett , nagyon érdekes dolgokat irtál és elgondolkodtató érveket igaz nekem még nincsennek rossz tapasztalataim a tojással de.....

ami pedig a tojásvisszamaradási problémákat illeti én sima étolajat szoktam ( nagyon picit ) finoman spriccel befecskendezni a kloákába és rövid kis maszirozás után melegre teszem a tojót 99% sikeresen megtojja a tojást és semmi következménye nincs a beavatkozásnak ....a tojás összeroppantása kicst necces próbáltam már felemás sikerrel

izgatottan várom további irásaidat még akkor is ha külömböző tenyésztők külömböző képpen csinálunk dolgokat nagyon jó új tapasztalatokról olvasni
üdv ROBY

Hozzászólás 2010 máj. 19, 13:27 
Kedves Gouldosok!
Elöljáróban mielőtt folytatnám, én is teszek egy személyes kitérőt. A közvetlen beszéd nem sértő, sőt a madarász az madarász, tehát csak tegeződjön mindenki. Írásaimban a szokásjog szerint én is így teszek. Mivel én is a „vonulást” követem, azaz a melegebb hónapokban a feladatom, munkám sűrű, így vendégeket a nyár végétől tudok fogadni, akkor viszont szívesen. Budapest xx.ker.Magyar u 4. Szia Madarász! Eltűntél mind az a bizonyos szürke a ködben. Telefonom a régi, a fórumra most a rossz idő miatt írok. Igyekszem is gyorsan befejezni. Sajnos a listás madarak eltűnése miatt, mármint a Schindler listás, egyre fogynak az egzótások. Ez nem is olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák, ezért foglalom csokorba a gouldokkal kapcsolatban mind azt, amiről feltételezem, hogy mások számára is hasznosítható. Mellesleg a pirosfejű papagájamandínád is üdvözöl. Még él.
Most visszatérek a gouldokhoz. A BETEGSÉGEKRŐL nem fogok írni, mivel ez állatorvosi feladat lenne, ha megérné a gyógyítás, és lenne kihez menni. Ne botránkozzatok meg, de az a véleményem evvel nincs is értelme foglalkoznunk. Legyen madarunk bármilyen kedvenc, a legtöbb betegség nagyon gyorsan elvezet a pusztuláshoz. A legegyszerűbb vizsgálat, a legolcsóbb gyógyszer is többszöröse a madár értékének, és a felépülésre alig van esély. GYÓGYSZER A MEGELŐZÉS. Beteg madarat minden esetben különítsük el. Aki bízik, felépülésében az tegye lámpa alá, meleg helyre. Adhatunk vitamin kiegészítőket, de gyógyszerekkel, antibiotikumokkal ne sarlatánkodjunk! Más a helyzet a paraziták, atkák esetében. Ezek ellen viszont kell védekezni. A füstölés módszere torokatka ellen nekem bevált. Kérhettek ilyent ismerős méhészektől, vagy vásárolhattok szakboltokban. Bármelyik atkaölő szer alkalmas. Itt azonban előbb receptet kell kérni. Pontos utasítás mindegyiknél megtalálható. Megelőzésnél 3-4 csíkot meggyújtok. Egy lapos konzerves dobozban, a madárszoba közepére teszem, az ajtót becsukom. Én kijövök, a madarak a helyükön vannak. A füstölés 1-2 perc. Nem szellőztetem ki! Beteg madár esetén egy csík, kalit letakarva, benne a madár, benne füstölés, majd néhány nap ismétlés. Gondot jelenthet a különböző toll, vagy madártetű. Ez is mindenkinél előfordul, akár beismeri, akár nem. Ez ellen is többféle szert vásárolhatunk. Mindenki védekezhet belátása szerint. Legegyszerűbb a kitakarított kalit zugainak, fészekodúknak a formalinos kezelése. Ettől még egyszerűbb a közönséges festékhígító. Újabban egyre több gondot jelentenek a szúnyogok. Erre is figyeljetek! Védekezni ellenük sajnos külső röpdékben nem egyszerű. Főleg most, amikor ez a sok eső rengeteg szúnyogot eredményez. Még egy dolgot megemlítek. Ez a lágyhéjú, vagy duplaméretű tojásból adódó feladatunk. Sajnos ez is gyakori jelenség. Főleg helytelen táplálás, hűvös környezet okozhat tojásrakási nehézségeket. Fiatal madár első tojásrakásánál is előfordulhat. Az erőlködő gubbasztó madarat azonnal tegyük meleg helyre. Van, amikor ez elég, de ha továbbra sem változik a helyzet, akkor a madár megmentése érdekében nekünk kell segíteni. A madarat kézben tartva, lassan két ujjal segíthetünk a tojás kipréselésében. Arra figyeljünk, hogy a tágulást ne siettessük. Ebben kell egy kis rutin, de mindenki megtanulhatja. Ha félünk a madár kloákájának sérülésétől, akkor valamilyen egyszerű eszközzel a már látható tojást roppantsuk össze. A madár ezt követően, a melegben hamar rendbejön. Az erre hajlamos madarat továbbra is figyeljük, ha ez gyakran ismétlődik nála, akkor a tenyésztésből vonjuk ki. Megint hosszú a hosszú, de ha már a tojásnál vagyunk, megemlítem, hátha van olyan, aki nem tudja, hogy a gould párválasztó. Előfordul, hogy a legszebb madarainkat párbaállítjuk, de a siker elmarad. A tojó és hím civakodik, e mellett a tojó letojik ugyan, de tojása terméketlen, a kotlást abbahagyja. Megoldás, a szép tojó mellé tegyetek 2-3 szép hímet. A TOJÓ KIVÁLASZTJA a neki tetszőt, a nem tetszőt üldözi. Az üldözöttet vagy üldözötteket fogjátok ki, a többi a természet dolga. Itt folytatom. Üdv mindenkinek Lakó Antal

Hozzászólás 2010 máj. 18, 22:55 
Szia MADARÁSZ!
Valamiért pü-t nem tudok küldeni Neked ill. nem kaptad meg.Kérlek próbálj meg esetleg Te pü-t írni.
A többiektől elnézést kérek, hogy régi madarászbaráttal így a gould amandínák fórumán sikerül kommunikálni.
Azért, hogy a témánál maradjunk.. Nekem bevált az ,,évszakok változtatása" de Müller Nánditól eltérően az én 2pár gouldom a tavaszi költésnél eredményes. (Az öreg párnál 4 szép tokos fióka van, a fiataloknál /első költésük/ 5tojás)
Tárnoki Ferenc

Hozzászólás 2010 máj. 18, 21:37 
Kedves Antal, a nagyon hasznos és tartalmas leírásban csak egy dolgot nem látok tisztán: "a teljes helységet füstölöm a méhészeknél ismert atkaölővel" - ezalatt a madarak a helyiségben maradhatnak? Ha igen, mennyi idő múlva lehet/kell szellőztetni?

Hozzászólás 2010 máj. 18, 20:08 
Kedves Antal,
rendkívül hasznosnak tartom én is az írását, és én is örülnék, ha megosztaná velünk tapasztalatait! Én a magam részéről csak kedvtelésből tartom őket, de szeretnék többet megtudni róluk.
Üdvözlettel
Mariann

Hozzászólás 2010 máj. 18, 19:54 
Szervusz Antal! Én mint kezdő Gould tartó nagyon örültem a cikkednek, szívesen olvasnám a többi írásodat is, nagyon tanulságos volt. Esetleg a későbbiekben személyesen is találkoznék veled ha nem vagyok tolakodó, ja meg ha nem az üveghegyen-túl laksz. Remélem a közvetlen írás móddal nem sértettelek meg, üdv Gyuri. :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 98  Következő