„Az egzóták gyöngyszeme a gould” Valóban az, és tegyünk is érte, hogy az is maradjon! A bírálatokról is szeretnék írni, majd itt felsorolom azokat a tulajdonságokat, melyek az elsilányodást fokozhatják. Most ott folytatom, ahol befejeztem, a párkiválasztásnál. A tenyésztés sikerének egyik alapfeltétele a megfelelő párok kialakítása. Hányszor és hányszor hallani, más madarak esetében is, hogy a tojások terméketlenek. Ennek több oka is lehet, pl. a madár elhízott, idős hím, stb. Arra viszont kevesen gondolnak, ha mindez rendben van, akkor ne az időjárásban, táplálékban, hőmérsékletben keressük a hibát, hiszen a tojó letojt. Tehát ha a peteérés megtörtént, de a megtermékenyítés nem, ennek oka az össze nem illő pár. Magyarul fogalmazva, köszönöm téged nem kérlek. Mindig megfelejtkezünk arról, hogy a természetben a fiókákhoz vezető útnak vannak előzményei, vannak különféle liturgiái. A faj megmaradása érdekében megengedhetetlen az a luxus, hogy a tojás terméketlen legyen. A hímek, a tojók elcsábításáért különféle trükköket alkalmaznak. Nász toll, tánc vagy dürgés, fészek szövés-építés, harsogó ének stb. A TOJÓ, ezek figyelembe vételével választja ki a legrátermettebb hímet. Az egy hím egy tojó még nem biztos, hogy pár. Nem pár sem a papagájoknál, sem a szövőmadaraknál, sem a csicsörkéknél, sem a süvöltőknél, sem a kanáriknál, de a gouldoknál sem. A PÁRVÁLASZTÁS a TOJÓK JOGA. Különböző domesztikáltsági fokoknál ennek hatása, megjelenése más és más. Egyes fajoknál ennek jelét sem látjuk, pl. kanári, míg másoknál erősebben jelentkezik. Tehát a gould tojónak is adjunk lehetőséget a választásra. Ezt, ha megteszitek, meglátjátok a hím bókolása, ugrálása, eredményre vezet. Ez a termékeny tojás. Ebből már várhatjuk a fióka kikelését is, de hogyan? Ennek két útja ismert. A helyesebb út a természetes. Itt a szülők, hím és tojó, közös kotlásának eredménye a kelés. A másik, az elterjedtebb gyakorlat, a dajkaszülő felhasználása. Ez sem ördögtől való, ha szükségből alkalmazzuk. Vannak hívei és ellenzői egyaránt. Én nem szeretem. Itt legtöbbször a tömeges utódnyerés a cél. Nekem a madarászás hobby, nem üzlet, de megértem a gazdaságosság igényét is. Az is igaz, hogy az így felnevelt fiatalok többsége valóban silányabb, így értéke is csökken. Hátrányuk még, hogy ivarérettségük elérésekor inkább ragaszkodnak nevelő szüleikhez, mind fajtársaikhoz. Ezt úgy hívják BEVÉSŐDÉS. Olvassátok, mondjuk Konrád Lorenz írásait! Persze itt is vannak kivételek, azaz jól nevelő és egészséges szép madarak. Miért is lesznek, lehetnek silányabbak, a dajkáltatott madarak, és ezt mivel védhetjük ki? Az első lényeges ok a költési idő. A gouldnál ez a hőmérséklet függvényében közel három hét. Pontosabban 18 nap. Minden egyéb hasonló méretű madárnál ez 14 nap. Ezt ne felejtse el az, aki dajkáltat. Tehát a gould tojásait olyan sirályka kelteti ki optimálisan, ahol ezeken a tojásokon szülei, vagy másik sirályka pár, már legalább 4-5 napja kotlik! Ezt az un. előkeltetett tojást tegyük a frissen tojt sirályka alá. Ha oda tesszük a friss gould tojást, ahol sirálykánk már több napja saját tojásain kotlik, akkor ne csodálkozzunk, hogy megunja a túlórát. Ennek lehetséges következménye, hogy egyszerűen otthagyja a tojásokat, vagy ha ki is kelti a fiatalokat, azokat nem neveli kellő ideig. A GOULDNÁL ez az idő is jóval hosszabb, mint más madaraknál. Tehát ez a láncreakció okozza, magyarázza azt, hogy miért lehetnek silányabbak a dajkával nevelt fiatalok. Legjobb dajka a szülő, vagy legyen több pár sirálykánk! Mikor lehet más madár dajka? Itt is az előbbi elvet kövessétek! Ebben az esetben a dajka lehet cerez, nádipinty, zebrapinty stb. Két-három hím sirályka is alkalmas dajkának, ha már a kikelt fiókákat bízzátok rájuk. Ennek trükkje egyszerű. A madarak alvó fészkébe tegyetek be néhány terméketlen, vagy műtojást. A madarak ezen alszanak. Egy-két nap alatt megszokják, és egymást felváltva nappal is ráülnek, mivel azt hiszik nem létező tojójuk tojta. Ezt követően haladéktalanul cseréljük le a tojásokat kikelt fiókákra. A hímek dajkaságának nagy előnye, hogy tovább etetnek, mint azok a tojók, melyek újra elkotlanak. Érdekességként elmondom, hogy ez a trükk még papagájamandinál is bevált. A DAJKA a papagájamandína volt, a gyerek a gould. Ezt pontosan a bevésődés érdekében tettem, hogy miért majd elmondom. Üdv. Lakó Antal
|