Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 225  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 szept. 23, 15:18 
dujuor írta:
Ennyit tudtam segíteni, de biztosan jönni fog Marcsi és sok hasznos tanácsot fog írni.

Sőőőőt, be is előzött....

Hozzászólás 2008 szept. 23, 15:17 
Moncsi írta:
Sziasztok!

Eddig szép csendesen olvasgattalak Benneteket, tanultam, okosodtam.
Ma viszont a hír amiért írok, hogy kikelt néhány kiscsibe ma délelőtt. A pontos számukat még nem tudom, még van tojás ami meg van repedve és olyan is amin még semmi sem látszik. Anyuka nagyon büszke, és meglepő módon nem is agresszív. A papa viszont-aki külön van- nagyon nehezen bírja a gyűrődést. Szegény, egész nap kiabál, hívja az asszonykát és veri a fejét a rácsba. Ma már egy kis seb is van rajta. Olyan elkeserítő!
Mikor lehet a családot újra egyesíteni? Vagy lehet egyáltalán?
Ez hogy működik fürj körökben? Jó lenne a kicsiket megtartani, több költést nem terveztem nekik. Lehetséges, hogy szépen éldegéljenek együtt, papa mama gyerekek?
Előre is köszönöm!

Szia Moncsi!

Egy-két dologra én is tudok válaszolni, a saját tapasztalatomból.

Először is gratulálok a picikékhez. A kicsiknek pár órán belül ki kell kelniük kivétel nélkül (kivéve amelyik már nem él). Ha már áttörte a tojást, akkor segíthetsz neki, de óvatosan, nagyon törékenyek.

Ha külön van a kakas, akkor már ne rakd vissza (az én tojóm összeverte a kakast, az első 10 másodpercben, alig tudtam kimenekíteni). Nekem is nagyon kereste a kakas a tojót (le is fogyott egy kicsit), de úgy raktam, hogy ne láthassa. 2 hét után, nem volt gond, hogy látta, nem törte magát, csak járkál a kalitkája oldalánál. Nálam sem volt agresszív az anyuka (csak az apuka irányában).

Ha több költést nem tervezel, akkor ne rakd vissza többé a kakast, vagy a tojásokat el kell venni a kotlóstól (bár én azért sajnálnám a kotlóst, hogy nincs több "puja").

A gyerekeket sem hagyhatod bent egy idő után, mert beltenyészettség alakulhat ki. De 1-2 hónapig bent lehetnek a kicsik a kotlós mellett.

Ami a kaját illeti: búza és kukoricadara volt az első időben a kajájuk, no meg persze mákdarálón porrá darált magok, tojótáp. És tojássárgája összemorzsolva (nagyon-nagyon összemorzsolva).

Ennyit tudtam segíteni, de biztosan jönni fog Marcsi és sok hasznos tanácsot fog írni.

(képeket kérünk). :04:

duju

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 szept. 23, 14:55 
Sziasztok!

Eddig szép csendesen olvasgattalak Benneteket, tanultam, okosodtam.
Ma viszont a hír amiért írok, hogy kikelt néhány kiscsibe ma délelőtt. A pontos számukat még nem tudom, még van tojás ami meg van repedve és olyan is amin még semmi sem látszik. Anyuka nagyon büszke, és meglepő módon nem is agresszív. A papa viszont-aki külön van- nagyon nehezen bírja a gyűrődést. Szegény, egész nap kiabál, hívja az asszonykát és veri a fejét a rácsba. Ma már egy kis seb is van rajta. Olyan elkeserítő!
Mikor lehet a családot újra egyesíteni? Vagy lehet egyáltalán?
Ez hogy működik fürj körökben? Jó lenne a kicsiket megtartani, több költést nem terveztem nekik. Lehetséges, hogy szépen éldegéljenek együtt, papa mama gyerekek?
Előre is köszönöm!

Hozzászólás 2008 szept. 23, 9:45 
feketemarcsi írta:
a meleg levegő a fizika törvényei szerint felfelé áramlik.

Ezért gondoltam arra, hogy kb. a röpde magasságának a feléhez teszem fel a melegítő lámpát, az ajzatra irányítva. Így alá tudnak bújni, melegíti őket, és az innen származó meleg felfele szállva a papagájoknak is meleget nyújt.

Vagy ez is eleve halva született ötlet?

Hozzászólás 2008 szept. 23, 8:54 
feketemarcsi írta:
A halvány narancs szín általában a nyakkendő (torokfolt) nélküli kakasokon van, a tiédnek nyakkendője már nem lesz, már látszana.
Nekem sokkal nehezebb dolgom van a hófehérekkel, azokon semmi ismertetőjel nincs, csak 3 hónaposan a viselkedése. Nekem van egyszínü szürke kakasom is, amin se torokfolt, se narancssárga, olyan, mintha üvegből lenne, bár ő Németországból jött, nálunk még nem gyakori szín, de abba sötétebb szürke árnyalat sincs.

Nincs kedved lefényképezni a szürke kakaskádat, biztosan nagyon szép lehet.

A torokfoltos narancssárgát nem értem. Samu kakason van torokfolt (fehér, szürke csíkokkal), és világosnarancs a hasa alja.

Köszönöm a segítséget. Akkor "lekönyvelem" az ezüstöket tojónak.

Ez esetben van 6 tojóm, és 1 kakasom (az elpusztult szürkén még nem látszott semmi).

Még egy kérdés.

Eddig bent voltak a lakásban. Ki szeretném majd rakni őket a röpdébe. Hogyan fogjak hozzá? Mivel kint már jóval hidegebb van, mint a lakásba, és még nem is teljesen tollasok.

Szereljem fel előbb a röpdét a lámpával, meg az infralámpával ( a földre irányítva, úgyis felfelé áramlik a meleg), és akkor engedjem ki őket?

Vagy inkább ne is próbálkozzam?

Hozzászólás 2008 szept. 23, 7:58 
feketemarcsi írta:
A felsőt a kis pettyek miatt a begyén tojónak tippelném, de még átszíneződhet. A begyén az ezüstnek nem is lesz vörös, hanem halvány narancssárga árnyalat lesz a farka alatt és a hasa alsó részén.

:35: Halvány narancssárga..hihi...ez nem jutott tegnap eszembe, amikor írtam a hozzászólást, pedig még ki is mentem megnézni a papakakast. És nem ismertem föl a színt. A vadason már egyértelműen látszanak a barna hastollak, őt akkor is felismerném kakasnak, ha nem látnám a torkát.

Hozzászólás 2008 szept. 22, 19:01 
feketemarcsi írta:
Csokitöjpik:

Nagyon helyesek, nem is láttam még ilyen színt.

Én is hoztam két "pocakot".

Én nem látok vöröses-barnás tollakat (innen gondolom, hogy tojók). A torkukat nem tudtam lefényképezni, mert a bal kezemben volt a madárka, a jobban a fényképezőgép, és még véletlenül sem akarta felemelni a fejét, akármilyen szépen kértem.

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 szept. 21, 20:13 
Szia!
Én most beraktam a másik mellé, mert az előzővel is békésen megvoltak. Figyeltem őket, szerencsére eddig még nem bántották egymást.

Hozzászólás 2008 szept. 21, 20:11 
Sziasztok!
Ma olyan dolog történt amire nem gondoltam volna. Már ma sikerült beszerezni egy kakast a tojó mellé. :) Egy vásárba voltunk ahol vettem egy ezüst színű hímet. Nagyon meglepődtem, mert nem szoktak árulni errefelé. Remélem mihamarabb elkészül a gerléknél a helyük. Ami elrepült annak van esélye az életben maradásra? :(

Hozzászólás 2008 szept. 21, 19:53 
Helo!

Ez igazából szerencse kérdése. Én általában próbálom összeszoktatni őket. Ez vagy sikerül, vagy nem. (Nem csak a te akaratod is kitartásod kérdése ez.)
Marcsinak van egy jobb módszere: hadd válasszon a tojó kakast (ehhez viszont olyan tenyésztőt kell találnod, aki ebbe belemegy).

Hozzászólás 2008 szept. 20, 16:24 
Elrepült a hím fürjem takarítás közben :46:
Pedig nem bántották egymást a tojóval és olyan szépen megvoltak. :26:
Mennyi az esélye hogy ha veszek a tojó mellé egy másik hímet, akkor elfogadják egymást?

Hozzászólás 2008 szept. 19, 20:45 
Helo!

Köszönöm az információt!

Kíváncsi leszek mikor találkozunk vele elsőként Mo-on.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 szept. 19, 18:16 
Szia Lax!
Gyakori látogatója vagyok a honlapnak (nem elsősorban a fürjes résznek, de már azt is többször átböngésztem). Ez egy érdekes új szín, amit az amerikaiak most rögzítenek.

Hozzászólás 2008 szept. 19, 16:15 
Ezzel már találkozott valaki??? http://www.zebrafinch.com/NewButtonquail/QuailMutation.html

Ez a szín például felkeltette az érdeklődésemet (nem azért mondom, mert a többi nem tetszik, csak mégis érdekes)
Kép
(a kép forrása a fennt említett weboldal)

Hozzászólás 2008 szept. 19, 16:02 
Helo!

Jééééé! Ilyen madaram régen volt (igaz csak egy), én ezt a színt rozsdabarnaként imertem :roll:

Hozzászólás 2008 szept. 19, 9:53 
Köszi! Csak nem voltam teljesen biztos benne, de amúgy nagyon tetszik a színe.

Hozzászólás 2008 szept. 18, 21:45 
feketemarcsi írta:
...Nálam az üveg szürke és a vadas hozta a csokibarnákat. ....

Helo!

Kínai törpefürjből is van csokibarna???

Ez a japán akkor az a bizonyos csokibarna?
Kép

Hozzászólás 2008 szept. 18, 21:06 
zalan írta:
Sziasztok!

Mennyi idő alatt szoknak meg a fürjek, mert még mindíg olyan idegesek etetésnél mint az első napokon.

Csak türelem, türelem, türelem. Az egyik párom már több mint 2 hónapja van nálam, és még mindig idegesek. Próbálj meg minél többször foglalkozni velük, próbáld meg valami csemegével a kezedből megetetni őket.

És még így sem biztos, hogy megszelidülnek.

dujuor

Hozzászólás 2008 szept. 18, 20:39 
Sziasztok!

Mennyi idő alatt szoknak meg a fürjek, mert még mindíg olyan idegesek etetésnél mint az első napokon.

Hozzászólás 2008 szept. 18, 10:46 
lax20 írta:
Helo!

Megcsinálhatjuk. :lol: A weblapomra pedig mehet a publikáció (www.tollas123.extra.hu). Aztán ha kész a DM-be is. Bár most a suli miatt nincs sok időm :cry:

Nem fontos most azonnal, nekem is kezdődik a fősulim, plusz az is még idő amíg adatot gyűjtünk.

Értekezzünk majd, nekem is fel kell frissítenem a genetikai tudásomat, mert 10 éve volt, amikor még jónak mondhattam magamat.

Azóta csak hanyatlottam. És az angoltudásom sem erős, idő, amíg átfésülöm az angol dokumentációkat (már ha van), németből meg tolmács kellene nekem.

dujuor

(gyanítom, hogy a csoki szín nem enyhén recesszív, bár a Mendel-i törvények kimondják: "Ha 2 vagy több tulajdonság egymástól függetlenül öröklődik, akkor az eredeti szülői tulajdonságokhoz képest új feno- és genotípusú egyedek jönnek létre.", valamint előfordul, hogy a diploid sejtek kétféle faktora (allélje) köztes tulajdonságot határoz meg, mely eltér a domináns, és a recesszív alaktól is. Én el tudom képzelni, hogy a csoki, egy heterozigóta (ezüst hordozó) tojóból, valamint egy homozigóta vadas kakasból, mutálódott vadas elléllel köztes tulajdonságot hozott ki, a recesszív ezüst szín segítségével. Ami így recesszíven (domináns vadas szín esetén) 2 recesszív "csoki" találkozásával homozigóta csokiként megjelenik, az utód pedig hordozóvá válik.)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 225  Következő