Moncsi írta:
Sziasztok!
Eddig szép csendesen olvasgattalak Benneteket, tanultam, okosodtam.
Ma viszont a hír amiért írok, hogy kikelt néhány kiscsibe ma délelőtt. A pontos számukat még nem tudom, még van tojás ami meg van repedve és olyan is amin még semmi sem látszik. Anyuka nagyon büszke, és meglepő módon nem is agresszív. A papa viszont-aki külön van- nagyon nehezen bírja a gyűrődést. Szegény, egész nap kiabál, hívja az asszonykát és veri a fejét a rácsba. Ma már egy kis seb is van rajta. Olyan elkeserítő!
Mikor lehet a családot újra egyesíteni? Vagy lehet egyáltalán?
Ez hogy működik fürj körökben? Jó lenne a kicsiket megtartani, több költést nem terveztem nekik. Lehetséges, hogy szépen éldegéljenek együtt, papa mama gyerekek?
Előre is köszönöm!
Szia Moncsi!
Egy-két dologra én is tudok válaszolni, a saját tapasztalatomból.
Először is gratulálok a picikékhez. A kicsiknek pár órán belül ki kell kelniük kivétel nélkül (kivéve amelyik már nem él). Ha már áttörte a tojást, akkor segíthetsz neki, de óvatosan, nagyon törékenyek.
Ha külön van a kakas, akkor már ne rakd vissza (az én tojóm összeverte a kakast, az első 10 másodpercben, alig tudtam kimenekíteni). Nekem is nagyon kereste a kakas a tojót (le is fogyott egy kicsit), de úgy raktam, hogy ne láthassa. 2 hét után, nem volt gond, hogy látta, nem törte magát, csak járkál a kalitkája oldalánál. Nálam sem volt agresszív az anyuka (csak az apuka irányában).
Ha több költést nem tervezel, akkor ne rakd vissza többé a kakast, vagy a tojásokat el kell venni a kotlóstól (bár én azért sajnálnám a kotlóst, hogy nincs több "puja").
A gyerekeket sem hagyhatod bent egy idő után, mert beltenyészettség alakulhat ki. De 1-2 hónapig bent lehetnek a kicsik a kotlós mellett.
Ami a kaját illeti: búza és kukoricadara volt az első időben a kajájuk, no meg persze mákdarálón porrá darált magok, tojótáp. És tojássárgája összemorzsolva (nagyon-nagyon összemorzsolva).
Ennyit tudtam segíteni, de biztosan jönni fog Marcsi és sok hasznos tanácsot fog írni.
(képeket kérünk).
duju