Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 225  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 aug. 7, 10:45 
Hány tojást tojik egy évben egy fürj?

Hozzászólás 2008 aug. 7, 10:38 
Szerintem ne foglalkozz vele melyik üli.
Jobban tudják nálunk.
Volt már mindenféle madaram az elmúlt hariminceggy évben ,és akkor szaporodtak a legjobban amikor a legkevesebbet foglalkoztam velük.
Mit számít hogy normális-e hogy a kakas üli?
Ha nemnormális akkor mit teszel?
Elveszed a tojásokat?
Ne foglalkozz vele.

Hozzászólás 2008 aug. 7, 7:56 
Szia Ancient, köszönöm a választ. Akkor valahogy én is jól gondolkodtam. Hétvégén megpróbálom rávenni a páromat, hogy legalább emeletet csináljunk meg a salgó-palotából, oda megy majd ki a kiskakas elutazásunk előtt 1-2 órával. Mi 24-én jövünk vissza, elvileg addigra kellene lenniük picúroknak. Csak azért érdekelt ez a monogámia téma, mert azért azt sem szeretném, ha a kiskakas szomorú lenne. A kalika alja nekem is igen koszoska (illetve inkább kajáska), kímélő módszerrel kap azért egy takarítást.

A helyük homokkal van felszórva. Jó az a kisbékáknak, vagy szórjak szét forgácsot?

Itatni papagájitatóból fogok, még ezen a héten beteszem a kalitba, hogy megszokja a tojó, és meg tudja majd mutatni a kispipiknek.

Viszont ma reggel történt valami, amit nem tudok hova tenni. Reggel, mielőtt munkába indultam, szokás szerint megnéztem őket. A tojó kajolt, a kakas szintén, azután volt egy kufirc, majd a tojó nem engedett több kufircot. Ezzel egyet is értettem. Viszont visszarohantam a kajámért, és óhatatlanul újra benéztem hozzájuk. ÉS...a kakas ült a tojásokon, a tojó pedig a bungi előtt őrködött, pont úgy, mint eddig a kakaska. Lehajoltam, benéztem a bungiba, és üldt a kakas. Szétterjesztett hastollakkal, pont olyan pózban, mint a tojó.

Én azt olvastam, hogy csak a tojó költ? Attól félek, hogy a kakas kárt csinál a tojásokban. Lehetséges ez? Találkoztatok már ilyennel? Még csak le sem ugrott a fészekről, amikor benéztem.

Nekem most vagy nagyon rafkós kakasom van, vagy messzemenőkig együtt érez az "asszonnyal", és mindenben besegít neki.

dujuor

Hozzászólás 2008 aug. 6, 21:38 
Ha másik pár fürj mellé rakod akkor harcolni fog a kakassal és megkopasztják egymást.
Ronda agresszív állatok ezek a tünemények.
Egyébként meg fogja ismerni a régi párját.
A törpefürjek monogámok.

Hozzászólás 2008 aug. 6, 21:35 
Szerintem teljesen mindeggy, bár én úgy helyeztem el kalitkába hogy ne lássák egymást.
Mi a fenének izgassam szegény kakast?
Így is olyan hangos mint a fene.
Arra figyelj hogy tegyél be egy csomó vizet sekély tálkákban.
Egyépként ha reggel kikelnek, akkorák mint egy dobókocka, de délre már háromszor akkorák.
Az enyémek a koszos kalitkában már az első naptól kedve ették a kölest is.
Nem kell fosni, nem kényes madarak.

Hozzászólás 2008 aug. 6, 9:52 
Ancient Mariner írta:
Dujuor!
Véleményem szerint nem lenne szerencsés új fürjet rakni a kotlós közelébe, az nagyon felkavarná a mostani rendet.
Nem szeencsés ilyenkor a nagy változtatás.
Te csak kívülről látod őket, nekik viszont az a kis hely jelenti most a világot, az az életterük.

:07: :07: :07: Gyanús félreértés esete forog fennt.

Augusztus 21-24 a kelés intervalluma. Mi 20-án reggel, vagy 19-én este indulunk. Ekkor venném ki az apakakast a kotló tojó mellől. Csak azt nem tudtam eldönteni, hogy a kakaskát egy másik pár fürj mellé (ahol nincs tojás, se kotlás, se csibe, igazából semmise) be tudom-e rakni. Ha nem, akkor kalitkába. Csak nem tudtam eldönteni, hogy az eredeti kotlós tojó mellé rakjam egy külön kalitba, hogy lássák, hallják egymást, vagy teljesen halló-látó távolságon kívül helyezzem el, amíg újra nem mehet vissza a tojójához (ugye több hét távollét után is megismerik majd egymást?).

dujuor

Hozzászólás 2008 aug. 6, 9:40 
Dujuor!
Véleményem szerint nem lenne szerencsés új fürjet rakni a kotlós közelébe, az nagyon felkavarná a mostani rendet.
Nem szeencsés ilyenkor a nagy változtatás.
Te csak kívülről látod őket, nekik viszont az a kis hely jelenti most a világot, az az életterük.

Hozzászólás 2008 aug. 6, 8:35 
feketemarcsi írta:
Azért lehet, hogy a kiskakasok összeverekszenek és csúnya sérüléseket tudnak a fejen okozni.

Nálam az addig hősiesen őrködő kiskakas egyszerűen péppé verte az elsőnek kelt apróságot.

Szia Marcsi!

Akkor mégiscsak az a megoldás a legélhetőbb, ha hétvégén megcsinálom a polcrendszert nekik, oda nyugodt szívvel kirakhatom. Mini csirkeháló megvan, csak a hátára kell valamit kitalálnom, ami merev. 3 oldalról zárt, az elülső oldalán hálós lesz. 3-4 szint lesz egymás felett, 1-1 törpi párral. Sajnos a méretein nem tudok változtatni, marad a 70*20 cm, amíg nem találok jobb megoldást.

Köszönöm még egyszer a válaszokat, drukkoljatok nekem. Illetve ne is nekem, hanem Dorkának. Ővé az oroszlánrész..

dujuor

Hozzászólás 2008 aug. 6, 7:46 
Hú lax20, Ancient Mariner!

Köszönöm szépen a válaszokat, mindenre választ kaptam. A tojó (amennyire én tudom) nem szállt le éjjel a fészkéről, a kakas hívta legalább 3*. A tojó kuttyogott neki, és csönd lett. Tündéri a tojó, ma reggel benéztem a fészekbe, és Dorka az "alsószoknyáit" kiterítve ült a tojásokon. Azt hiszem célegyenesbe vagyok, mostantól a minimálisra csökkentem a látogatást a kalitban. Csak hát ott van Riki a nimfa, aki reggelente meg van hülyülve (bár a tojót ez ma reggel nem ugrasztotta ki a fészekről.

Még egyetlen kérdésem van. Akkor az elindulás előtt Rikit, és a kiskakas Samut kiveszem a kalitból. Riki kikerül a röpdébe a többiekhez. A kiskakast is berakhatom a röpdébe úgy, hogy ott már van 1 törpefürj pár? Bár ahogy látom nem igazán álltak még össze, de még mindig keveset tudok róluk. Nem úgy viselkedik a kinti pár, mint a benti. A kinti nem hívja a tojót a kajához, nincs tojás, nincs kufirc, a tojó ugyanakkora mint a kakas. Bár lehet, hogy még nagyon fiatal a tojó.

Tehát ide tudnám kirakni a kiskakast (nem szeretném, ha bántanák), vagy a benti kalit mellé tudnám berakni egy kis kalitkába. Melyik lenne a jobb megoldás? Vagy kapjam össze magamat, és csináljam végre meg a mini salgó polcos fürjlábon forgó palotát....

Köszönöm még egyszer a válaszokat, nagyon bizakodó vagyok.

dujuor

Hozzászólás 2008 aug. 5, 23:14 
dujuor írta:
És a tojó elkezdett kotlani. Véleményem szerint sokat van lent a fészkéről, bár én még nem tudom, hogy mi a sok. De ül. Ez biztos.
dujuor

A kotlás kezdetekor csak kevés ideig ül, idővel egyre többet. A hőmérséklet is befolyásoló tényező. Ha túl meleg van akkor lehet, hogy többször leszáll a fészekről, ezzel biztosítva a megfelelő hőmérsékletet.

dujuor írta:
Ha a mai naptól számolom a kotlást, akkor augusztus 21-22-én fognak kelni, ha jól számolom.

Mivel még nem ül rendesen 1-2 napot húzódhat a kelés.

dujuor írta:
Mennyi az esélye, hogy a kakas bántani fogja a piciket?

Nem akarlak elkeserítnei, de nálam 2-ből, 2.

dujuor írta:
Mindenféleképpen kell nekik lámpa (gondolom a meleg miatt)

Nem kell. Amikor a kicsik fáznak szólnak a mamának, aki leül ők pedig bebújnak alá, ilyenkor nagyon arik 8).

dujuor írta:
Ha valami baj van, akkor el lehet venni a szülőktől, vagy a tojót hagyjam velük (illetve a kakast vegyem ki).

A kakast kell kivenni. A tyúk nélküle is tovább gondozza a kicsiket. Mivel nem leszel otthon sztem vedd ki a kakast.

dujuor írta:
Milyen finomra kell darálni a tápot nekik?

Porrá, később meg amekkorát meg tudnak enni. Első napokban „öreg kukoricadarát” kell adni a csibéknek, és kamillateát (tartja egy népi bölcsesség, ami nem is hülyeség)

Remélem minden kérdésedre sikerült válaszolnom.

Hozzászólás 2008 aug. 5, 22:51 
Idézet:
Kérdéseim:

Ha valami baj van, akkor el lehet venni a szülőktől, vagy a tojót hagyjam velük (illetve a kakast vegyem ki).

Minden bizakodásommal a fészeknél vagyok, lehet, hogy nekem is lesznek picurkáim.

Na megpróbálok a tapasztalataim alapján válaszolni.
Nem az a baj hogy a kakas bántani akarja a kicsiket, egyszerűen látja hogy kikeltek és nagyon vehemesen akar újra párosodni a tojóval.(Mint én általában.) Összevissza futkoz, és félő hogy eltapossa őket. Jobb ha kivezed mielőtt elmész otthonról.

A gyárilag darált táp ippeg jó.

Lámpa egyáltalán nem szükséges, nagyon gondos a tojó, szerintem még télen is simán melegíti őket.
A "négyem" már nagyobb mint a rokkant mama, de még mindíg megpróbálnak alábújni, az meg megpróbálja betakarni őket.

Hozzászólás 2008 aug. 5, 20:18 
Újabb feljemény törpi ügyben.

Megvan a 9. tojás. És a tojó elkezdett kotlani. Véleményem szerint sokat van lent a fészkéről, bár én még nem tudom, hogy mi a sok. De ül. Ez biztos.

Láttam kufircot is, most már azt is tudom milyen náluk, amit tegnap láttam, az próbálkozás volt. Kis kakasom nagyon aktív, 4-szer kapta el egymás után a kis hölgyet. Erre a tojó bement a tojásokra ülni (lehet én is ezt tettem volna menekülésképpen). Ha a mai naptól számolom a kotlást, akkor augusztus 21-22-én fognak kelni, ha jól számolom. Mi 20-ától nyaralunk Poroszlón. Anyukám a betegsége miatt lassú, apukám pedig erős markú. (mármint ha valami baj van, akkor nem tudnak azonnal, és gyorsan cselekedni.)

Kérdéseim:

Minden bizakodásommal a fészeknél vagyok, lehet, hogy nekem is lesznek picurkáim.

Köszönöm a válaszokat.

dujuor

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2008 aug. 5, 18:36 
szia
Az anyukat mult héten csütörtökön vettem el tölük
és lehet hogy lesz holnap tojása a tojonak
mert vasárnap láttam egy párzást
azt meg tudnád mondani hogy lehet -e ebből még kotlás is ?
ha nem akkor a tojásokat alá tehetném a hullámos papagájok alá ?
igen az anyjuk az ezüst az apjuk pedig vadas szinű
ebből én nem látok egy vadast se
a kicsiknek szürkés barnás tollazatuk van
létezik ilyen ??

Hozzászólás 2008 aug. 5, 13:33 
ja azt elfelejtettem meg kérdezni hogy ha a tojom
7.22. én keltette ki ezeket a csöpségeket
akkor még idén lehet az is hogy még egy pár tojást tojon
mert még azóta nem tojt egy darabot se
mit tegyek
szaporodást azt már láttam de tojást még azota nem

Hozzászólás 2008 aug. 5, 13:30 
Kép

sziasztok itt vannak az első kicsinyeim

Hozzászólás 2008 aug. 5, 11:25 
Ancient Mariner írta:
dujuor!
Nekem úgy keltek, hogy egy csomó tojást lerakott összevissza a kalitba, aztán egy párat az odúba.
Egy kicsit sem háborgattam őket, egy tojást sem szedtem el tőlük.
Gondoltam ő jobban tudja mikor, és melyiket kell megülni.
Sok finom kaját adtam nekik mindig, lisztkukacot, tojást ,meg mindennap friss zöldet.
Eszembe se jutott lámpázni a tojásokat, vagy egyáltalán hozzájuk érni.
Hidd el hogy a madarak jobban tudják.
Ja és a kalitkát sem takarítottam.

Egyenlőre nem tudom kieszközölni, hogy teljesen nyugalomba legyenek. Talán a hétvégén már megvilágosodok építés ügyileg, és akkor aztán nyugiba lesznek. Csak kaját meg inni kapnakmajd minden nap . Azt is vagy korán reggel, vagy este 6-kor (inkább reggel).

Mennyi a törpefürj minimális helyigénye? 75*20/25 cm elég 1 párnak? Vagy nagyobb kell?

dujuor

Hozzászólás 2008 aug. 5, 11:22 
feketemarcsi írta:
Egy zsák vasárnap kelt bolhácska:

Én is, én is, én is, nekem is. Nagyon tündériek. Nem csodálom, hogy több fészeknyi után is szereted nézni. Én a nagyokat is imádom nézni, annyira aranyosak tudnak lenni.

Megnéztem a keltetőket, 26000 forintért találtam a legolcsóbbat. Erre még azt hiszem gyűjtök. Tegnap megvolt a 8. tojás is, és nem kotlik. Ha ezen a héten sem lesz semmi, elveszem a tojásokat. Bár ahogy ismerem magamat, nem fog megállni a tojásrakással. Kár, hogy nem számoztam be a tojásokat. Most tudnám, hogy melyik a legrégebbi...

Marcsi! Mennyi ideig tart a törpék párzása? Tegnap láttam a kakaskát, de nem tudom eldönteni, hogy próbálkozott, vagy tényleg volt kufirc.

dujuor

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 aug. 5, 10:04 
Marcsi!
A kisallatgyor-ön olvastam a cikkedet a szállításról, vásárokról, stb... Nem gondoltál rá, hogy lehozasd a Díszmadár Magazinban?? Szerintem érdemes lenne.

Hozzászólás 2008 aug. 4, 20:43 
feketemarcsi írta:
Szerintem a kis vadas tojó, ugyanis szép kis pettyes pocija van és a formája is tojó, én a két nagyobbat is arra tippelem, az egyiket 99 %-ra, nagyon kis formás, a másikat nem lehetett olyna jól látni, a kicsinek keskenyebbnak tünik az alakja, inkább fiús.

Pedig én pont a Barney-t gondoltam fiúnak, hiszen szakasztott a zapja.

Hozzászólás 2008 aug. 4, 19:28 
dujuor!
Nekem úgy keltek, hogy egy csomó tojást lerakott összevissza a kalitba, aztán egy párat az odúba.
Egy kicsit sem háborgattam őket, egy tojást sem szedtem el tőlük.
Gondoltam ő jobban tudja mikor, és melyiket kell megülni.
Sok finom kaját adtam nekik mindig, lisztkukacot, tojást ,meg mindennap friss zöldet.
Eszembe se jutott lámpázni a tojásokat, vagy egyáltalán hozzájuk érni.
Hidd el hogy a madarak jobban tudják.
Ja és a kalitkát sem takarítottam.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220 ... 225  Következő