Sziasztok!
Egy viselkedési problémát próbáltam megoldani, hogy mi az oka hogy a tojó csépeli a kakast. Gondolom nem csak nálam fordult elő a tojó agresszív viselkedése tavasztól kora őszig, hanem nálatok is.
Bár nem vagyok etológus, de szeretem vizsgálni az állatok viselkedését és azt megfejteni.
Előszőr is próbáltam az agresszív tojót elvenni és egy másik csoporthoz áttenni, ez nem jött be ( tovább csépelte a kakason kívűl még a tojókat is). Onnan átraktam egy üres dobozba ahol végre nyugodt lett és pár nap után adtam hozzá egy kakast, erdmény csépelés! Ki a kakassal és végül döntöttem, hogy egyedül marad.
Közben a másik családban ugyanez a jelentség megismétlődött, de ott a kakas és két tojó költözött ki, és az agresszív tojó maradt. tovább fokoztam azzal, hogy beadtam fűnyesedéket mint unaloműzőt, de erre hátára dobálta egyenként a fűszálat, mintha el akarna bújni. Kiderült, ez nem más, mint fészekrakás első jele (illetve második). A határozott kotláás jele az, ha letámadja a kezemet vagy az etetőt, hogy a tojását ne vegyem el.
Majd 16 nap elteltével számomra az első kotlós 4 csibét produkált.
Visszakanyarodva az első agresszív tojóra 1 hét elteltével visszatettemi a csoportjához de addigra lehiggadt, sőt a kakasa szépen dolgozott vele.
Két napra rá kezdődött ugyan ez a cirkusz mint az elején. Ezeknél is a család költözött és a kotlós maradt. Viselkedése hasonló volt mint a fent említettnél. Végeredmény 3 csibe ( ők vannak a képen)
Ez a jelentség még két kotlósnál előfordult.
Idén 4 boldog anya volt.
Jelenleg nyugalom van, a kotlósok visszatértek a családjukhoz és a csépelés is elmaradt. De lehet, hogy jövőre folytatódik.
A fürheim nem szegényes tápon nevelkedtek fel és nem kicsik. Én állományom 40 főre rug és éléggé szépek és közepes arányuak, akik látták inkább tenyészállatot láttak benne mint fogyasztásit. Mindent megkapnak amit kívánnak, sőt még énekeltem is hozzájuk, aminek eredménye, hogy a kakasok mintha tiltakoztak volna hogy nem fürjjül énekelek

pedig igyekeztem
Szeretném figyelmetekbe ajánlani hogy furj.lap.hu aki azt szerkesztette enyhén szólva szegényes és nincs gazdája. Ellenben egy új lap létezik
http://www.japanfurj.lap.hu néven