Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 46  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 aug. 18, 16:38 
Nem ezt gondoltam a 3-4 tartására :45:

Hozzászólás 2008 aug. 18, 16:27 
Egy 60*25-ös alapterületűben tartható fürj, :oops: hány db?

Hozzászólás 2008 aug. 18, 10:56 
Szia!
Köszönöm a sok segítséget mindkét témában! A börzén próbálok törpefürjet szerezni, de a japánok is nagyon tetszenek :D . Tápon kívül a japánoknak kell adni valamilyen magot?

Hozzászólás 2008 aug. 15, 15:48 
Ennyinek kb. mekkora alapterületű kell?

Hozzászólás 2008 aug. 15, 15:35 
Sziasztok!
Kb. mekkora a helyigénye 3-4 madárnak? Kalitkában is elhelyezhetők?

Valódi név: Bolla Dávid

Hozzászólás 2008 aug. 13, 19:06 
Sziasztok!
Kikelt a ,,kis''tesó is (egy araucana csibe) :47:

Kép

Hozzászólás 2008 aug. 13, 17:44 
Helo!

Az én fürjeim elkezdtek végre tojni. 3 tojás olyan kis "pici", új tojás volt. A 4-5. azonban "óriási" 2 sárgájú :shock: . De hogy miért???.....

Hozzászólás 2008 aug. 13, 11:38 
davif írta:
Sziasztok
kikelt az első kisfürjem!!!!!!! :lol: , de sajnos egyedül maradt mert a másikat összenyomta a kotlós

Gratulálok hozzá! Lesz belőle még több is, csak vigyázz rá!

Hozzászólás 2008 aug. 13, 9:44 
Sziasztok
kikelt az első kisfürjem!!!!!!! :lol: , de sajnos egyedül maradt mert a másikat összenyomta a kotlós

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 aug. 6, 15:19 
Az első nap mind a 4 tojt, bár az egyik tojás egyszínű zöld volt, egy pötty sem volt rajta. Azóta nem volt 4 tojás egyszer sem, és a két hét alatt egyszínű egyszer lett. Egyébként a 3 tojó és a hím olyan színű, mint amit a legtöbb helyen láttam, a 4. tojó - szerintem ő a sunyi nem tojó - sötétebb, majdnem olyan, mint a kakaó, és a mellén van egy fehér toll. Őt mintha nem bántaná, tolla sem hiányzik annyi.

Hozzászólás 2008 aug. 6, 15:09 
Kedves Marcsi,

Biztos, hogy tojók, mert tojtak is, illetve tojnak is. Már az is eszembe jutott, hogy - reményeim szerint - jobb körülmények kihozták belőle az "állatot"? Mindenesetre addig bünti lesz, és külön tartom, mert nagyon sajnálom a lányokat.

Hozzászólás 2008 aug. 6, 14:49 
Sziasztok,

Ma találtam rátok, aminek nagyon örülök! Két hete vettem 4 japánfürj tojót és 1 hímet, mert nagyon megtetszettek. Lehet hogy nem a legjobb választás volt a tenyésztő, mert mindegyik madár hátáról le volt rúgva a toll, de a tokok látszottak, és sebesnek sem tűntek. Igyekeztem tágas, nagy helyet kialakítani nekik, változatos, zöldet is tartalmazó eleséggel etetni őket, tojnak is. Azonban az elmúlt 2-3 napban a hím nagyon bedurvult, 3 tojót szabályosan megkopasztott, azok rettegésükben össze-vissza verték magukat a ketrecben. Most különválasztottam őket, mert az egyik tojó tegnap szabályos vértócsában várt reggel, nem hittem, hogy túléli a napot, de estére egész jól nézett ki. Lehet valami oka, hogy ennyire durva a hím, vagy egyszerűen, mint a baromfiknál, itt is előfordulhat durvaság?

Hozzászólás 2008 júl. 17, 15:32 
Ha királyfácánt keltetsz, más fajtákkal együtt keltesd és semmi gond nem lesz az etetéssel. Viszont pár naposan már letámadhatják a gyengébb fajtákat, így vagy el kell őket választani pár naposan a többitől, vagy 1-2 milliméter viszacsípni a csőrükből, netán erősebb madarakkal kell együtt nevelni, mint pl. a fülesfácán csibe.

feketemarcsi írta:
Szia Dávid!

Ari a fürcsi(be)!

Szia Girgesz!

Egyik madárka a súlyban jobb, a másik az ellenállóképességben, tojásban, stb.

Általában a méretre szelektált madarak más tulajdonságukban (pl. tojáshozam, termékenyülés, élettartam) általában alulmulják normál méretű társaikat. Ha két nagytestű egyedet pároztatsz egymással, nagyobb az esély rá, hogy hasonló a génállománya, mivel valószínűleg egy-két nagytestű madár utódai.

Nekem a fehéreknél nagyon sok hibás madárka kelt, ezért színesekkel párosítottam őket, már felnőttek az első ebből a generációból származó egyedek és a színüket általában a színes madártól, méretüket többségben a fehér madártól örökölték. Következő generációban valószínüleg vissza fog jönni a fehér szín, de legalább nem keltek hibás egyedek és sokkal ellenállóbbak is, mint a fehér-fehér kombináció utódai.

Lehet, hogy a tojáspor, vagy a tejpor ugyanazt tudja, mint a főttojás vagy a túró, de hol van benne az élvezet, ahogy lehet vele futkosni, örülni neki. Egy kedvetlen, gyengébb madár sokkal előbb megeszi, mint a keveréket.

Tavaly valaki megkért, hogy keltsem ki neki a királyfácánjait és egy csomó elpusztult, egyszerűen éhen pusztultak, mert nem akartak semmit enni. Felhívtam és azt mondta, ne ijedjek meg, nem az én hibám, ezért ilyen drágák ezek a madarak, mert sok elpusztul. Aztán eszembe jutott, mikor kislány voltam, mindig túrót adtunk azoknak a kis jószágoknak, amik nem akartak enni. Átmentem a Cserpesbe és vettem fél kiló tartósítószer és adalékmentes házi túrót. A leggyengébbeket kézből etettem meg, de még az is erőre kapott, amelyik már féldöglöttnek nézett ki.

Természetüknél fogva mindent megkóstolnak, ami érdekes, feltűnő, szívesebben eszik.

Képecskék a hétvégi kelésű kis ördögfiókáimról:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Ugye milyen aranyosak?

És rosszcsontok, és lusták, és mindig esznek stb...

Hozzászólás 2008 júl. 16, 20:20 
Szia Marcsi!Hol szoktál többet forumozni Mert írtam neked egy üzenetet a indexbe!Várom a válaszod elöre is köszönöm!

Hozzászólás 2008 júl. 15, 16:31 
Kép :22:
:47:

Hozzászólás 2008 júl. 14, 17:23 
feketemarcsi írta:
Szia Girgesz!

Ki kell, hogy ábrándítsalak, a fürj normál testsúlya 22-25 dkg (ami 10 évvel ezelőtt csak 15-17dkg volt), a 35-40 dkg-os nagytestű madarak az utóbbi évek "vívmányai", amik ugyan nagyon szépek, nagyok, de sokkal nehezebben bírják a gyűrődést, mint a hagyományosak, ...

Olyan nagyra vágyó vagy! Miért nem örülsz a normális méretű madárkáknak? Jók a nagyok, persze, de ezek általában erősen beltenyésztettek, kevésbé ellenállók.

A Laktifermet felírtam-mindent kipróbálok ami csak felmerül a tartásnál és azt használom tovább, ami beválik:) Az okos ember mástól is tanul :)

Az idősebb fürjekkel az a bajom, hogy nem egységes,homogén az állományom, holott mindent ugyanúgy megkaptak, bőséggel. Ha nem homogén,akkor az nekem azt jelenti, hogy vannak benne jobb és kevésbé jobb genetikai háttérrel rendelkező egyedek. Azért a kisebbeket sem engedtem világnak-továbbra is tartom őket, tojjanak, és ha valamelyik kiemelkedőt nyújt, akkor azt átteszem a tenyészalapba.

Az meg, hogy a lehető legjobbat szeretném kihozni a madaraimból és magamból, nem nagyravágyás-szerintem. Csak ha már cisnálok valamit,akkor azt ne úgy ímmel-ámmal csináljuk, hanem rendesen. :D

A csibék sajnos nem fáztak meg-már a kelésük pillanatától kezdve nem voltak elevenek, alig ettek és minden előzetes jel nélkül elpusztultak. Én csak arra tudok gondolni, hogy a tojásban fázhattak meg, mikor kihűltek és onnantól kezdve nem tudnak helyrerázódni. Az meg, hogy néha elkeseríti az embert a kedvenceinek pusztulása természetes-csak aki ilyenkor feladja, az nem is szereti igazán azt,amit csinál, nem szereti az állatait. Én sem adom fel-továbbra is tartom, szaporítom az állataim(sajnos az üregi nyulaimnál is most jelentkezett egy súlyos hasmenés és kis híján múlt, hogy nem veszett oda az egész állományom-de megvannak. )

Ha a tojás, túró segít nekik, akkor jó volt a gondolatmenetem, hogy a tejpor és a tojáspor a tápjukban csak lendíthet a dolgon :)

Hozzászólás 2008 júl. 14, 13:15 
A hétvégén szétválogattam az első adag fürjet, amik már nálam keltek.
Hát...nem vagyok elégedett. A csapat fele érte el a megfelelő méretet, pedig mindig volt előttük étel, kaptak kiegészítőket, mégis sok a kis testű madár köztük. A test arányaival, izmoltságával nincs, gond, csak éppen kicsik (20-25 dekásak, míg a nagyobb testű testvéreik már 35-40dekásak, anyányiak). Nem tudom, hogy mi lehet a gond. Ezeket nem fogom továbbtenyészteni,mert lehet, hogy már a kezdő állományommal volt baj -már azok között is voltak kisebbek, nagyobbak. Azóta szereztem 20 db szép, nagy testű, vadas színű madarakat, azokkal fogok vért frissíteni, hátha használni fog majd+bevizsgáltattam a tápot,amit használtam és kiderült, hogy alacsony a fehérjetartalma(viszont minden másban jó).Most megpróbálok tejport, vagy tojásport szerezni és kipróbálom milyen hatással lesz a mostani csibékre. Ha lesz eredmény,beszámolok majd róla.

A kihűlt tojásokból kikelt csibékről is van mit mondanom... lassan ott tartok, hogy jobb lett volna, ha nem is kelnek ki. Nem esznek, nem haladnak semmire,csak fekszenek, nem is mozognak pedig szinte mindent kipróbáltam már, ami eszembe jutott, tanácsoltak tenyésztők, de még az állattenyésztés professzorommal is beszéltem a problémáról. Egyszerűen gyengék. Nem fejlődnek, a tolluk is össze-vissza nő, és van, hogy ok nélkül elpusztul akár 4-5 is belőlük. A 66 kikelt csibéből mára 25 maradt meg. Ezek már talán megmaradnak,mert ezek voltak az elevenebbek, a szebbek már a keléskor is.
Na, majd talán a következő keltetés jobban sikerül(a hét végén kellene kelniük a disztyúkoknak, aztán a felszabaduló keltetőt csak fürjtojásokkal fogom telepakolni).

Hozzászólás 2008 júl. 14, 12:42 
feketemarcsi írta:
Szia!

Szerintem kis átalakítással igen, egy-két családot (4-8 madarat). Tenni kéne az aljába valami padlót és körbe 5-10 centi magasan peremet, hogy ne szemeteljenek ki belőle, meg valamit a tetejére, hogy ne repüljenek neki. Persze meg kell nézni, hogy a rácson nem férnek-e ki

Szia!
Megcsináltam a ketrecet, az aljába farost lemezt raktam körbe pedig Műpadlót.
Kép

A fürjek, amiket tegnap vettem tőled:

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 júl. 11, 17:24 
Sziasztok!!!
Szerintetek ebben a ketrecben lehet fürjeket tartani, ha az aljába teszek deszkát és kb. hányat, ha alapterülete 50x70cm :?:

Kép

Hozzászólás 2008 júl. 10, 13:28 
feketemarcsi írta:
Én nem vagyok híve az ilyen tojáskigurítós fittyfenéknek, egy kicsit had örüljönek a tojásaiknak. Némelyik olyan aranyos, ahogy összeszedegeti a tojásokat egy kupacba, aztán örül egy kicsit nekik, pár perc múlva meg tovább megy.
Nálam még sohasem ettek tojást, még akkor sem, amikor összetört.

Szerintem a lábacskáknak sokkal jobb a vízszintes talaj.

Szia Marcsi!

Én is csak ennél az 1 fürjfajnál használom. Így nincs gond. Abból a bizonyos könyvből jött az ötlet, úgyhogy kb olyan, de nem teljesen. Sóder is szoktak benne kapni.
Szerintem megteszi ez is.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 910 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 46  Következő