Sziasztok!
Akkor egy kis beszámoló a gyémánt gerléimről:
Az idei évet 13 párral kezdtem, de 3 párat kikellett selejteznem. A mostani keret 10 pár: 5 pár tarka, 1pár fehér, 1pár brilliant, 1 brilliantxvörös pár, 1 fahéjxkrémvörös pár, 1pár vadas. Igazság szerint nincs okom panaszkodni rájuk, mert ahogy a tenyészjegyzeteimet kukkolom akkor 42db fiatalnál tartanak és még csak az idény elsőfele telt el, ha októberig így folytatják akkor én teljesen elégedett leszek velük. Az idei megfigyeléseim alapján nálam a március, április nagyon jó hónap volt, a május és június viszont gyengébb, több helyen csak 1 tojás volt kötött és érdekes módon 2 tarka páromnál is volt olyan, hogy két fészekalj felnevelése után többször üresek voltak a tojások, ami mostanra pozitívra visszaállt. Van egy párom, aminek szintén voltak már idén fiókái, de a tojóval szerintem valami történt, mert vagy egy hónapja ül a fészken és tojás meg sehol, pedig egésséges, lehet selejtezni kell. A 3 párból kettőt azért selejteztem, mert a kikelt fiókákat nem etették a tojók kétszeri próba után sem, egy párnál a tojó meg nem tudott megtojni. Az idei évben a színmadarak nagyon jól nevelnek, meglepő módon 2 dajkának szánt párt kellett kizárnom a tojók hozzáállása miatt. A fehér párom szivatott eddig, mert vagy 6x tojtak üreset, nem voltak jó helyen és nem ülték, stb., de végre fogtam tőlük már 2 fiatalt, bár csak az egyik lett fehér, a másik krém-sárga, letojtak megint, remélem lesz még fehérem, mert a fehér a kedvenc szinem és jó lenne jövőre cserélni friss vért hozzájuk! Fióka/fiatal elhullásom eddig: 3db, ebből 2 közvetlenül a leválasztás más napján, 1 még kirepülés előtt.
Jani! Amit már a múltkor is beszéltünk, hogy az elhullás okát biztosan, a kórbonctani vizsgálat tudná megállapítani. Már többször gondolkoztam rajta, hogy elhullott fiatalt lefagyasztani és utána hűtőtáskába elvinni megvizsgáltatni, de nem csináltam még, pedig én is tudom az elmúlt évek alapján, hogy mennyire bosszantó, mikor látszólag egésséges, betegség tünetetitől mentes kölyök, egyik napról a másikra elpusztul és nem tudjuk a választ! Egy tippet adnék, az pedig a LAKTIFERM M+C! Mindenkinek ajánlom ezt a készítményt. Én tavaly óta használom rendszeresen a gyémánt gerléknél és úgy gondolom, hogy amióta adom nekik, a fióka elhullások száma csökkent. Ez egy probiotikum, ami segít a bélflóra egyensúlyba hozásához, jó a fososságra, jó a stressz helyzeteknél és antibiotikum kúra után bélflóra helyreállításra! Az idei két elhullásomnál, érdekes módon valahogy nem kaptak ezek a kölykök Laktifermes vizet, pedig azoknál a pároknál, ahol leválasztandó kölyök van, ott a leválasztás előtt 2-3 nappal kapják és utána az új helyen is még egy 3 napig, így nem borul fel a bélflóra egyensúlyuk pl. a leválasztási stressztől és megmaradnak. Persze Laktiferm nélkül is felnőttek és nőnek fiatalok, csak vannak szinek és egy-egy párnál kölykök, ahol valamiért gyengébbek a kölykök és ott szerintem beválik.
|