Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 126  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 júl. 3, 18:33 
Vedleni még nem vedlenek. Akkor utánanézek a szalmonellának. De remélem nem az. Új madarat se hoztam hónapok óta. Ámbár kint ez nem
sokat jelent, repkednek a verebek.

Hozzászólás 2010 júl. 3, 18:20 
Frici!
Bár nincsenek előttem a madaraid, de nekem azt mondták az öregek hogy a szárnylógatás a szalmonella jele!
Konzultálj dokival h igaz lehet e, és adj nekik megfelelő dózisú antibiotikumot.

Másrészt viszont az enyémek nagyban vedlenek, lehet hogy nálad is csak ennek a terhét mutatják a madarak, ilyenkor kicsit változik az egyensúlyuk, lehet h csak korrigálnak!

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2010 júl. 3, 18:00 
Sziasztok!

Az utóbbi napokban már a harmadik gyémántgalambomnál vettem észre, hogy lóg az egyik szárnya. Ez csak valamilyen fizikai sérülés vagy esetleg egy betegségre vagy valamilyen vitaminhiányra utaló jel? Az első egy fiatal volt, nála úgy tűnik nyomtalanul elmúlt a dolog, most két öregnél jelentkezett ez a szárnylógatás. Köszönöm, a segítséget!

Hozzászólás 2010 júl. 1, 21:37 
Jani a brillant szín meghatározást már többször leírtam másoknak meg más fórumon de sajna csak élőben lehet igazán a különbséget érzékeltetni. A képek ellenére is sokan összetévesztik egy halvány ezüsttel, pedig a külföldi oldalakon is vannak fotók róluk. Ha úgy gondolod és van kedved hozzá a régi meghívás még él, akkor dumálhatunk egy sort a gyémántokról vagy akár többet is. Tudom hogy a távolság nem kicsi de egy Monori börze után beugorhatsz ha erre jársz, mert onnan 25km a távolság és visszafelé útba esik. Nem akarok erőszakos lenni csak egy ötlet volt, de majd meglátod.

Hozzászólás 2010 jún. 30, 21:49 
Nem láttam a madarakat, nem tudom milyenek. A brillantokhoz meg totál hülye vagyok. Őszintén szólva nem is nagyon láttam még élőben, elég ritka lehet. A darabszám meg semmit nem jelent, az a kérdés, hogy ami van az milyen minőségű és hogy sikerül kölyköt fogni tőlük, nem dicsekedésnek szántam a 25 párt, ettől nem értek hozzá jobban, ha valaki akarja vesz 100 párat, nincs ebbe semmi. Nekem sok pár(vadasok,kékek) csak azért lett, hogy dajkának jó lesz. Aztán a végén sajnálom kilökni alóluk a tojást és kicserélgetni a fehérekére, tarkákéra.

Hozzászólás 2010 jún. 30, 20:36 
Tudod Jani nem mindegy hogy miből van az a fehér galamb, meg az sem mindegy hogy ki mit hív brillantnak. Nálam már több éve nem kelnek ezüst fiókák, én egyébként csak világos tiszta egyszínű madarakat tennék hozza pl: világos pasztell szürke, drapp, halvány sárga,stb... no meg brill. Ez csak az én ízlésemnek megfelelő párosítások, nem szentírás és nem etalon. Közös röpdében tartás miatt mindig minden kombinációt figyelembe kell vennem, nem nehéz, csak 10 párom van. :roll:

Hozzászólás 2010 jún. 30, 1:26 
A fehéreket te mivel tennéd párba, ha frissíteni szeretnél? Egy fórumos azt hiszem azt írta, hogy brillanttal rakta össze a fehér hímjét és abból is ezüstök lettek.
Szépek ezek a brillantok. Fene esne bele, sose lesz elég helyem, pedig ilyennek is kéne, hiányzik még a felhozatalból:)

Na én nem alapoztam a kivételre, majd később bizonyíthat a fiatal hím. Tovább cserélgettem a fehéreimet, az egyik párom költ, őket nem bolygatom, nagyon beválltak. A verekedős hím tojóját beraktam egy másik fehér hímhez, ma már le is tojt. A verekedős hím meg megkapta a másik hím tojóját és nem üti. A fene se érti, hogy miért?! Pedig csak "buta" galamb. Mégsem midnegy, mit teszek oda mellé párnak. A csoportos elhelyezést nem tudtam igazán megoldani, mert a párok többsége már költ, nem tudom áthelyezni őket, a kölyökröpdébe tudtam volna betenni, de félek,hogy ott meg a kölykökben tenne kárt.

Most 25 párom van, ebből:
3 fehér pár
12 tarka pár
2 gyengén tarka pár
2 kék pár
1 kék X vörös
2 vadas X vörös
1 ezüst
1 ezüst X krém(?)
1 vadas X kék

Mostanában nagyon beindultak, a 25 párból jelenleg 6pár alatt kölyök van, 13 pár alatt tojás. 2 párnál már ülnek a fészken, a napokban tojás lesz. Most már kezdek elégedett lenni velük:)
Viszont van 3 párom, ami semmit nem mutat, az egyik tojó tavasz óta folyamatosan a fészken ül, de tojás az nincs. Van egy másik pár, ahol a tojó már 4. hímet nyűvi, eddig mindig üresek voltak a tojások, furamód ugyanazok a hímek más tojóval azóta költenek. Neki is nagyon udvarol már a hím. És van egy kék pár, ami nemrég került hozzám, még semmi jelét nem mutatják,hogy költeni akarnának. Illetve ott van még az a fehér pár, ahol verekedős a hím, de ma már az is fészekre hívta az új tojóját.

Hozzászólás 2010 jún. 27, 14:28 
Jani én is úgy gondolom hogy legalább fél évnek el kell telnie hogy valami eredmény legyen egy fiatal hímtől, lehet már tombolnak benne a hormonok de még nem készült fel a pontos időzítésre ami a tojás megtermékenyítésére szükséges, de ennek ellenére biztos vannak kivételek. Jó tanácsként azt javaslom hogy ha valamilyen színre tenyésztésen töröd a fejed akkor az ezüstöt el kell felejteni mint kiegészítő vagy köztes párként, mert ezek az egyed nagy százalékban csak ezüstöt hoznak és csak minimális esetben (véletlen szerű) az eltérő szín. Ha börzén végig nézel jószerivel csak ilyen színezetű galambok vannak nagy %-ban, ez nem véletlen! Egyébként nekem most is vegyesen vannak fehérek és brillantok, tavaly is volt pár db fehér fiatalom, idén meg még a brill is kevés de ez egy rendhagyó év. :( Mellesleg pár db kép az idei állományomról. Kép Kép Kép Kép Kép :)

Hozzászólás 2010 jún. 26, 14:55 
OK, nem is felhozni akartam a vitákat, részemről lezárva:)
Én is az esetek 90%-ában azt hallom, hogy botrányos az idei év, de nem csak a gyémántok terén, hanem egyéb madarak terén is. A gyémántoknak meg különösen kéne a napfény. A szúnyogok nekem be sem ugrottak, pedig a fiókákban tényleg elég nagy kárt tudnak tenni. Ráadásul a hátunk mögött van egy vízelvezető, egész évben van benne víz.......Szúnyog ellen permetezni meg augusztus 20-a előtt szoktak........
Meglepő, de nekem az egyik legjobb párom az a fehér pár, aminél tavasszal úgy indult a szezon, hogy nem ülték éjszaka a tojásokat. Azóta viszont sorra jönnek ki alóluk a kölykök. Pedig a fehérek alapból tényleg nagyon hisztisek.
A verekedős hím tojóját még a segítségkérés előtt összeraktam az első idei kelésű(azt hiszem március) fehéremmel, ami hím lett és már kb 3 hete bókol a többinek. Szerinted mikorra várható, hogy fiasak lesznek a tőlük lévő tojások? Mert ha hamarosan,akkor inkább hagynám őket együtt, viszont ha még sokat kell rá várni,akkor javaslatodnak megfelelően inkább beraknám a tojót csapatba a verekedős hímmel, jó ötlet. Azt tudom, hogy késő őszi kölyköm tavasszal már költött, na de ott mégis eltelt 5-6 hónap. Itt is augusztusra lenne várható kölyök?
A fehért próbáltad párbatenni a brillantokkal? Az elviekben örökítő tojóm( aminek az anyja fehér volt,az apja világos ezüst) összeraktam tavasszal egy fehér hímmel. 2 csapat, vagyis 4 kölyök jött ki alóluk, de egy se lett fehér, bár világosabbak. Még őket is vissza kéne pakolnom fehérhez, vagy mikor lyukadok már ki fehéreknél?.

Hozzászólás 2010 jún. 24, 23:03 
Jani szerintem hadlyuk a múltat mert nézőpont kérdése az egész hogy kinek mi volt ellenszenves a másikban, én nem vagyok harag tartó és nem akarom feszegetni újból ezt a dolgot. Az ember stílusát sajnos nem maga válogatja meg hanem az élet és körülményei csiszolja olyanná amilyenné válik, erről ha valamikor személyesen találkozunk majd beszélünk ha szóba jön. De vissza kanyarodnék a galambokhoz, hát ez az év elég siralmas idáig de nem csak nálam hanem mindenhonnan ezt hallom. Az év elején már telefonon egy kecskeméti cimborám jelezte hogy valami nincs rendjén nála, a tavaly bevált párok sorra kudarcot mondtak, említette a tényezőket és sajnos nem tudtam mire vélni az eseményeket, így nem is tudtam neki segíteni. Akkor még az Izlandi vulkán kitörés még sehol nem volt, no meg az árvizek meg ez a xar időjárás váltakozások sem. Aztán elindult nálam is a szezon és amit a telefonon keresztül hallottam az mind megismétlődött nálam is. Tanácstalan voltam csak vártam az átok végét hogy majd csak vége szakad, nagy nehezen 1-1 fióka felcseperedett. Mostanra nagy nehezen helyre billentek a dolgok mikor a rengeteg eső miatt irtóra elszaporodtak a szúnyogok, most azok tizedelik a végtelen fiókákat. Ezek a madarak nagyon érzékenyek a természeti jelenségekre vagy úgy is mondhatom hogy megérzik a katasztrófa közeledtét ezért nagyon nyugtalanok és csinálnak rendhagyó dolgokat. A fehér pároddal kapcsolatban az lenne a tanácsom hogy próbád társaságban tartani őket így a hím erőszakossága talán megoszlik vagy majd zavarja a többi srác ebben. Társaságban minden galambnak meg van a maga helye a ranglistán, talán a rivalizálással el megy majd a kedve meg a plusz energiája és nem fog piszkoskodni a tojóval. Mondjuk a fehér amúgy is nehéz eset, ez a szín az állatvilágban rendellenes, magával hordozhat rejtett fogyatékosságokat mint pl.:siketség ami már is magyarázat lehet a problémára ami a szaporításukkal felmerülhet. Nálam keltek fehérek is de nem ők nevelték fel mert egyáltalán nem nevelt csak párzott és tojt ahová bírt.
Warhwark írta:
Azt hiszem leginkább a szabadban történő áttelelés az amit erősen kétségbe vontunk, nem a téli röpdében tartást.
Warhawk én is azt tettem csak elkanyarodott a téma, a Jani bevezetője pedig egy régebbi ügyünk amit remélem sikerül kisimítani. :wink:

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 jún. 24, 21:47 
Gigor György írta:
Az egyik szempont hogy teli beggyel ágon ülve érje őket az alkonyat, ellenkező esetben reggelre kihűlhetnek, mert az emésztés fűti őket és az ág vagy az ülőrúd nem vezeti el tőlük a test melegét.

Ezt nagyon így igaz! :) Egy öreg madarász nekem még azt tanácsolta, hogy a télen az ülőrúd lehet egy picit vastagabb is mint a szokásos, mert az így jobban védi a kihüléstől őket. És ilyenkor a szokásosnál kissé olajosabb magvak is elkelnek (a zsírréteg ha nincs túlzásba véve, ilyenkor nem árt).

Azt hiszem leginkább a szabadban történő áttelelés az amit erősen kétségbe vontunk, nem a téli röpdében tartást.

Hozzászólás 2010 jún. 24, 21:00 
Gyuri, a stílusod néha nem jön be, néha szívedre veszel olyasmit, amit nem is gondolnék, hogy bánthat, vagy cikizésnek veszed. De ha végig nézed a hozzászólásaim, sose kritizáltam ahogy tartod a madaraidat, sőt egyértelmű számomra, hogy precízen ellátod őket, mindent megkapnak, a feltett képek magukért beszélnek! És a hitelességed sem kell bizonygatnod, nem adtál te rá semmi okot, hogy ne higyjek neked!

Lenne egy kérdésem. Van egy olyan fehér párom, aminél a tojó nagyon nehezen akart letojni. A végén csak letojt, de nem ülték tökéletesen a tojásokat, nem lett sikeres a költés. A hím előtte is mindig hajtotta a tojót a fészekre, de mikor elvettem a tojásokat, a tojó nem ült tovább, a gín pedig pár nap múlva totál elverte, a tojó hátán nem maradt toll, véresre verte. Elvettem tőle a tojót, szépen behegedt a sebe, megvártam hogy kitollasodjon. Ezek után betettem a hímet és a tojót is egy nagy, 2,5m hosszú 70cm széles röpdébe. Ahogy bekerültek, a hím elkezdett hajtani, bókolt neki, aztán gondolt egyet és elkezdte ezerrel ütni a tojót. Ilyen esetben lehet valamit csinálni? Valam ötlet? Vagy szimplán selejtezzem ki?

Hogy állnak a madarak? Szaporulat? Szerintem ez az időjárás nekik is nagyon betett, van pár olyan párom ami már a harmadik csapatot neveli, de vannak olyanok is amik még egy darabot se költöttek.

Hozzászólás 2010 jún. 24, 20:36 
Srácok lehet hogy most újat mondok nektek de én is kint teleltetem őket, de odafigyeléssel élik át a telet! Az egyik szempont hogy teli beggyel ágon ülve érje őket az alkonyat, ellenkező esetben reggelre kihűlhetnek, mert az emésztés fűti őket és az ág vagy az ülőrúd nem vezeti el tőlük a test melegét. Na egy elkóborolt gyémánt ezt a szempontot lehet hogy az első komolyabb éjszakán benézi. Jani ha legközelebb találkozol Tomi barátommal nyugodtan kérd ki a véleményét rólam, vagy már lehet hogy beszéltetek is a tartási körülményeimről. Ezt csak azért írom hogy az írásaim hitelességét bizonyítsam legalább előtted.

Hozzászólás 2010 jún. 24, 13:36 
Ok, csak egyrészt a legnagyobb veszélyt szerintem a macskák jelentik, amik egy gyémántra egyből lecsapnak, míg nagyobb testű galambokra a macskák többsége nem veszélyes. A táplálék is más kérdés, míg a nagyobb testűek megtudják enni a normál házigalamboknak, vagy tyúkudvarokban kiszórt kukoricát, búzát, addig a gyémántok emellett éhen pusztulnának, a hó alól pedig képtelenek lennének kiszedni.

Egyébként ezt, hogy a kontyos tojód rendes házi galambokkal élt.....És két évig.....Hm.....Láttad te ezt, vagy csak valami "megbízható" ember mesélte? Szerintem a hátad mögött sokan megmosolyognak ezért, én nyíltan leírom, hogy nem hiszek ebben sem. Ha két hetet írtál volna még talán, nagynehezen elhiszem, hogy hozzájuk csapódik annyi időre, de utána elindul párt keresni, nameg ő nem helyhez kötött ez fix. Engedj el egy postagalambot egy galambcsapattal a helyükön, hiszen a posták házi madarak. Lehúz két kört és elmegy világgá, pedig nem egy vadmadár. A kontyos ész nélkül fog világgá menni, jobb esetbe a párja hívására visszajön.

Hozzászólás 2010 jún. 24, 10:55 
Abban egyet értek, hogy ha valaki elengedi őket szabadon, a telet lehetetlenség, hogy túléljék, egyrészt nem találnának élelmet, másrészt a ragadozómadarak és macskák könnyedén elkapják őket, nem elég jó repülők és túl bizalmasak.

Viszont nálam pl kint teleltek a gyémántok, bár fóliázva. Tavaly előtt fóliázatlanul. Laczkó Tomi is mesélte, hogy járt ezen a télen olyan helyen, ahol a gyémántok fóliázatlanul voltak kint a legnagyobb mínuszokban sima dróthálós elejű röpdében, zárt rész nélkül és totál erős, egészséges madarak voltak. Nálam idén is kint fognak telelni.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 jún. 24, 9:57 
feketemarcsi írta:
Én ismerek valakit, aki télen is kint tartja őket.

Elvileg nem lehetetlen (megfelelő szoktatással, táplálással, szél és fagyvédett röpdében). Szabadban azonban 100% nem élik túl.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2010 jún. 23, 21:52 
Nalám a multhéten elrepült egy gyémánt tojó.
2 nap mulva teljesen legyengülve űlt a gyémántos röpde tetején és kézzel megtudtam fogni. :mrgreen:
Képzelhetitek télen mit bírt volna ki. :?

Hozzászólás 2010 jún. 23, 21:28 
Srácok szerintem a gyémántok a telet (főleg a tavalyit) nem élik túl a szabadban (takarmány?ivóvíz?mínuszok?) valószínűnek tartom hogy hasonló színezetű elkóborolt galambot hívtak oda a többiek ami emlékeztet valakire. Ebben teljesen biztos vagyok és ha valaki kételkedik benne az kipróbálhatja, csak akasszon ki egy kalitkát ősszel (télire) északára is benne az elítélt-el, és rájön a veszteség miatt hogy csak képzelet szülte ezt a mesét. Akkor lehettek biztosak a madár kilétéről ha zárt gyűrű van a lábán és betudjátok azonosítani, addig meg ez az egész csak feltételezés!

Hozzászólás 2010 jún. 18, 1:16 
Sziasztok!
egy ideje olvasgatom a fórumot, mert kedvet kaptam hozzá, hogy újra madarazzak. Régen már volt 2 galambom, meg néhány papgájom, de akkor még nem volt elterjedve az internet, így elég kevés információhoz jutottam hozzá, de azért éltek szépen :D
Most talán gyémántgalambbal kezdeném újra, nagyon tetszenek, főleg a fehér és a tarka. Arra gonoltam,hogy egy kb 150x65-ös alapterületű 150 magas ketrecet építenék nekik, a mélysége azért lenne csak ekkora,hogy télre be lehessen hozni :lol: A ketrec OSB-ből készülne, és rögtön az lenne az első kérdésem, hogy milyen vastagságú lapot ajánlatos használni, ha tavasztól őszig az udvaron szeretném tartani? Gondolom ezek a madarak nem rágnak (bár nálam régen fém ketrecben voltak, szóval nem vagyok benne biztos), de az időjárás is szempont. Jó lenne ha valami vékonyabb lap is elég lenne, mert nem mindegy, hogy 6-os vagy 22-es lapokat kell venni, a vastagabbnak már elég húzós ára van :lol: Még odébb van,hogy legyen időm nekifogni, de a tervezgetést már elkezdtem. Ja, és úgy tervezem, hogy az egésznek lesz egy fa váza, erre rácsavarozva a lapok meg a drót.
Előre is köszi a válaszokat!!

Valódi név: Szűcs Roland

Hozzászólás 2010 jún. 15, 17:56 
Ma kikeltek életem első kis gyémántjai :D 2 nappal hamarabb.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 126  Következő