Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 126  Következő
Szerző Üzenet
Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2009 dec. 31, 18:11 
Szia Ilona!

A kérdésedre válaszolva, a gyémánt gerlék 4-6 hónapos korukra már mutatják az ivarérés jeleit! A hímek jellegzetes udvarló násztáncukat lejtik, közben búgnak, a fészekre hívják a tojókat, esetlegesen az etetőkbe(pl. patkóetető). A párba állás bisztos jelei, mikor a tojó a fészkben búgó hím mellé bújik és a tojó is finomabb hangnemben búg és szárnytollait dörzsölgeti, rezegteti, aztán a párzás következik, aminek szintén van egy jellegzetes előjátéka(körbe járkálja egymást a pár és a galambokra jellemző csőrőzés után párzanak).
Persze a gyémánt gerléknél is elmondható, hogy a az ivarérés nem egyenlő a tenyészérettséggel. A szakirodalom és mások is 10-12 hónapos kort mondanak, de egy tágas röpdében ahol több fiatal gyémánt cseperedik fel és mikor beérnek, a jó kondiban lévő madarak párba állnak és ha van fészekalkalmatosság letojnak.
Az idén a fiatalok röpdéjében összeállt egy pár, adtam nekik egy fészket, gond nélkül felneveltek két fiókát(5 hónapos körüiek voltak).

Sok sikert a gyémántjaidhoz!

Regionális Ezüstkoszorús Mestertenyésztő
Valódi név: Laczkó Tamás

Hozzászólás 2009 dec. 31, 17:41 
Sziasztok!

Én Lajos hozzászólásához csatlakozom, a színmútációk elnevezésével kapcsolatban és a Bernát álltal közzétett linkeken található angol elnevezéseket tartom irányadónak, persze helyes magyarosítással!

Minden kedves fórumozó tásamnak nagyon Boldog és szaporulatban gazdag új évet kívánok!

Hozzászólás 2009 dec. 31, 17:06 
Sziasztok! Lazítsunk elvégre Szilveszter van, vagy nem. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=muNN86eMQUk[/youtube]

Hozzászólás 2009 dec. 31, 17:01 
Szervusztok!

Egyetértek azzal,ha valaki tudja,hogy igaza van ,azért merjen kiállni.de
tisztelje a másikat és ne lekezelő módon mondja el a véleményét.
Én úgy gondolom,hogy ez a fórum a tapasztalat cserében,a tanulásban segít. Képzeljétek el,ha Ti akik tapasztalt madártartók vagytok így vitáztok,akkor egy kezdő,vagy egy olyan madarász aki ezzel a fajtával most kezd foglalkozni ,hogy merjen tanácsot kérni,annak veszélye nélkül,hogy a kezdeti tudatlanságáért esetleg lenézik.
Egy mondattal:minden kérdésben és válaszban legyen tisztelet és segíteni akarás.

Ezek után legyetek szívesek megírni,hogy a gyémántok,hány hónapos korban mutatják az ivaruknak megfelelő viselkedést?

:oops:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 dec. 31, 12:37 
Bernát írta:
Sziasztok!

Íme két oldal amit érdemes lenne lefordítani.
És magyarul kiadni.

http://www.internationaldovesociety.com ... colors.htm
http://www.zebrafinch.com/diamonddove/dove.html

Csak egy ötlet. :wink:

Kössz a tippet, átnéztem forrás anyagnak jó. A fordító klubban biztos lesz vállalkozó rá aki magyarítja majd, de jövőre a gyámántgalabocskáról tervezünk az MM- ben is egy szakcikket megjelentetni.

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2009 dec. 31, 12:20 
Sziasztok!

Íme két oldal amit érdemes lenne lefordítani.
És magyarul kiadni.

http://www.internationaldovesociety.com ... colors.htm
http://www.zebrafinch.com/diamonddove/dove.html

Csak egy ötlet. :wink:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 dec. 31, 9:48 
Sziasztok !

Volt már rá példa nemis egyszer, hogy egy színleírást egyazon szín magyar meghatározásánál többféleképpen értelmeznek a tenyésztők és a laikusok is. A rossz ebben az, hogy ebből legtöbbször kialakul a félreértés/kavarodás, ugyanis az az érzésem ( és ez nemcsak érzés hanem valóság is ), hogy nálunk nincs meg a díszmadár fajok színmutációinak nemzetközileg is elfogadott magyarított színskála leírása. Mindenki ( vagy talán a többség) azt a megnevezést használja, mely előszőr tudatosult benne.
Egy példával támasztanám alá :
néhány éve elkeztem a rizspintyek színmutációinak a hazai leírását és csak a "fahéj" színre magyar nyelvben is értelmezhető elnevezéskor a következőket találtam:

- fakó,
- fahéj,
- őzbarna,
- barna,
- sötét drapp,
- kávészínű.

Az idegen nyelvű meghatározásokból jól/rosszúl átvett elnevezéseket nem is sorolnám.
Egy biztos, a különböző fajoknál egyre több színmutáció jelentkezik és nincs hazánkban egyértelmű színskála meghatározás, mely ezeket átgondoltan és érthetően rendszerezné, kivéve talán a színkanárit és néhány papagájfajt.
Azt hiszem, hogy itt talán a legfontosabb az lenne, hogy azok akik mélyebben foglalkoznak egyes fajok színmutációjával, dugják össze a fejüket és a mi nyelvünkön is jól értelmezhető magyarított színmeghatározást állitsanak össze és ennek alapján nevezzük el és tudatosítsuk a különböző színváltozatokat.
Ehhez senkinek nem kell tudományos fokozat, elég csak jártasnak lenni az idegen elnevezések magyar értelmezésében és egy kicsit ismerni a színváltozat kialakíthatóságának menetét, valamint legyen akarat a végrehajtásához és ne arra várjunk, hogy egyszer majdcsak megcsinálja valaki.
Ennek a magyarított színmeghatározásnak az országos elterjesztésében jelentős segítséget tudunk adni a szövetségi elfogadtatás, a virtuális és irott tájékoztatási rendszerünkön keresztűl.

Hát rajta fogjatok hozzá.....mi segítünk !

Hozzászólás 2009 dec. 31, 0:23 
Szia Lax! Nem sértődtem meg, de gondolj bele ha mindenki kritizálna vagy mindenki makacsul tartaná a saját igazát akkor mi lenne itt a fórumon. Látod hogy te is felszívtad magad egy két keresetlen szó miatt. Amit elértettél az egy gondolat kép volt ponttal a mondat végén, és nem kérdés. Én ha nem reagálok a te hozzászólásodra akkor magam leminősítettem azzal hogy egy angol szót sem tudok megnézni a szótárba. Tudod ha valakinek a hozzászólását kiszeretnéd javítani azt megteheted privát is, így nem tűnik okoskodásnak ha már mindenképp megakarod tenni. Én ezt már nem akarom tovább szorozni de bennem is van tartás és véleménye mindenkinek lehet. Ennek ellenére szeretném ha a barátságomat elfogadnád. Szervusz: Gyuri.

Hozzászólás 2009 dec. 30, 22:50 
Sajnálom ha pimaszkodásnak vetted, vagy megsértődtél ezen. Erre igazán nem tudok mit mondani.

Van, amit tudok és van, amit nem. Amit úgy érzem tudok azt merem kritizálni, ha úgy érzem nincs igazam ki szoktam mondai, de elég makacs vagyok ahhoz, hogy igyekezzek tartani magam ahhoz amit állítottam, ha van rá remény, hogy igaz a feltevés. Természetesen egy szóval sem állítottam, hogy nem tévedhetek.

Igen egy szúnyogcsípés is tud gondot okozni, ha még nem láttam mit okoz(hat). Mert egy szúnyogcsípés nem mindig okoz olyan tüneteket, amelyeken meglepődtem.

Szerintem mindenki magából indul ki. Merek kritizálni másokat. Merek, mert én magam is maximalista vagyok. Ritkán fordul elő olyan, hogy igazán elégedett vagyok azzal amit csináltam.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 dec. 30, 22:47 
Kedves György,

üdvözöllek én is a fórumon és gratulálok a madaraidhoz.
Ahogy mondtad ez a fórum tényleg nem arról szól hogy egymásban holl találunk fogást és kritizáljuk a másikat. De szerintem ne is keressük azt, hanem inkább a jó oldaláról közelítsük meg ha valaki valamit is ír, ne pedig a rosszat vegyük észre.

Lax hozzászólásában a te egyik félmondatodra reagált, nevezetesen:
Gigor György írta:
...Őnáluk a sárga galamb sötétebb mint a vörös,a fakó szárnyú náluk cinamon nem tudom mit jelent...

Szerintem csak jóindulatúan közeledett és próbálta megválaszolni a kérdésedet, melyet én is úgy értelmeztem hogy nem tudod mit jelent maga a cinamon szó.

Hozzászólás 2009 dec. 30, 22:31 
Sziasztok! Szeretném megköszönni lax20-nak a felhomályosítást, amúgy a fahéj milyen színű talán őz barna?Tudjátok vissza nézve lax20-nak a hozzászólásait hát elég lekezelően, csípősen fogalmaz, megkritizálja mások döntéseit. Ez a viselkedés nem bölcs emberre vall. A nagy arc mit tud felmutatni, mikor egy szúnyog csípés is tud neki meglepetést okozni, nem beszélve a nemek megkülönböztetéséről. Látjátok mindenkin lehet fogást keresni, remélem ez a fórum nem erről szól. Ha valaki kíváncsi mások véleményére azt biztos megkérdezi, és nem kell kéretlenül okoskodni mert ez pimaszkodásnak is tűnhet. Én próbáltam mindenkihez pozitívan állni de úgy látszik nem mindenki gondolkozik így. Sziasztok.

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:52 
Ja. Jó :D

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:48 
Hát csak úgy. :D
Hasonló szineket teszek párba. :lol:

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:40 
A legfonotosabb meg lemaradt! Milyen színűt? És honnan szeded az öröklésmenetet?

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:39 
Hali!

Még mindig azok vannak, amik voltak. 1 kivétellel, ugyanis eg y vörös tojóm elpusztult még tavasszal. Majd jövőre szeretnék hozzá egy tojót szerezni. Szegeden nem messze van egy kisállatkereskedés. A tulaj a saját madarait adja el. Ért is hozzájuk, szal elhittem neki. Majd onnan szeretnék tojót. Mert hát ugye nem árt ha nem kell lplusz utazás. Igaz így is haza kell hozni.

De még mindig nem értem. Volt 1 db vad színű fióka. (Tod ameik hozzád került tavasszal.) De nincs is vad madaram és általában a vad szín domináns szinte minden felett.

Volt vki aki elvitt tőlem egy galambot és megkérdezte h szelidítettem meg ennyire mert nem fél tőle ha kiengedi simán megy utána.
Máig nem értem nekem nem szelídek, csak rácson keresztül tűrnek meg. Van ameik még rám is támad. Oan iejsztő :P

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:16 
Szia Laci!

Most milyen állományod van? :D
Jövőre szeretnék a szintenyésztésre ráálni. :wink: :P

Hozzászólás 2009 dec. 30, 20:12 
Gigor György írta:
Szia Ricsi! Tudtam hogy te vagy (Csaszi) emlékeztem az email címedre. A madarak színét meghatározni hát az egy érdekes dolog, mert az angol fantázia neveken el lehetne gondolkozni. Őnáluk a sárga galamb sötétebb mint a vörös,a fakó szárnyú náluk cinamon nem tudom mit jelent. Mi is használjuk a brillant elnevezést én márványos tüdő szinnek (világos szürkés mályva) látom, de lehet hogy tévedek. Elvégre én is ember vagyok és színtévesztő. Ja a madaraknak kutya bajuk, észre sem vették az időjárást. Csak egy kis odafigyelést igényelnek, teljesen áttudnak klimatizálódni. Ez már a sokadik telük. Csá: Gyuri.

Üdv!

A cinammon szó fahéjat, jelent de úgy tudom a fürjeknél ugyanezt a színt a németek az őzbarna szóval írják le.

Szépek a galambok! :D

Nálam is ül most 1 tojáson az egyik pár. 2-t pedig összetörtek, ugyanis az etetőbe raktak fészket :evil:

Hozzászólás 2009 dec. 29, 23:21 
Sziasztok! Szeretném nektek megmutatni a legkedvesebb galambom képeit. ő sajnos már nincs velem csak az utódjai. Bevallom hogy őt nem én tenyésztettem, de a élete hátralévő éveit nálam töltötte. Érdemes megfigyelni a szárny vezér és a faroktollak fordított színezetét. A fakó szárnyú galamboknál sem ilyen erőteljes a világosodás. Az én szememet teljesen lenyűgözte amikor először megláttam. Remélem tetszik majd nektek is, sziasztok. Kép Kép Kép

Hozzászólás 2009 dec. 29, 22:02 
Ma kirepűlt a fióka. :D
Kép
Kép

Hozzászólás 2009 dec. 28, 23:37 
Szia Ricsi! Tudtam hogy te vagy (Csaszi) emlékeztem az email címedre. A madarak színét meghatározni hát az egy érdekes dolog, mert az angol fantázia neveken el lehetne gondolkozni. Őnáluk a sárga galamb sötétebb mint a vörös,a fakó szárnyú náluk cinamon nem tudom mit jelent. Mi is használjuk a brillant elnevezést én márványos tüdő szinnek (világos szürkés mályva) látom, de lehet hogy tévedek. Elvégre én is ember vagyok és színtévesztő. Ja a madaraknak kutya bajuk, észre sem vették az időjárást. Csak egy kis odafigyelést igényelnek, teljesen áttudnak klimatizálódni. Ez már a sokadik telük. Csá: Gyuri.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 126  Következő