Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 126  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: N.Tamas

Hozzászólás 2012 aug. 19, 15:57 
madaras86 írta:
Buher írta:
Jancsi nagyon nagyon Szépek!!!!!!! A Tarkákból én is elfogatnék egy párat

Köszi!:) Erről jut eszembe múltkor Monor után 'sikeresen' elengedtem egyet, de szerencsére másnapra visszajött és sikerült elfogni:)

Szerencséd volt,hogy vissza jött meg,hogy meg tudtad fogni......

Hozzászólás 2012 aug. 19, 15:40 
Buher írta:

Köszi!:) Erről jut eszembe múltkor Monor után 'sikeresen' elengedtem egyet, de szerencsére másnapra visszajött és sikerült elfogni:)

Valódi név: N.Tamas

Hozzászólás 2012 aug. 19, 15:28 

Hozzászólás 2012 aug. 19, 14:52 
Meghatározatlan színű pár "barack" fantázianevet mondta rá valaki:
Kép

Idei brillantok, minden képen más madár:
KépKépKépKépKépKépKépKép

Fehér gyémántjaim, nem minden képen más madár van:
KépKépKépKépKép

Tarkák:
1 évesek:
KépKépKépKép

4 éves hím 2 éves tojó:
KépKépKép

4 éves hím 1 éves tojó:
KépKépKépKép

2 éves hím 1 éves tojó:
KépKép

Minimum 4 éves (kortalan) pár:
Kép

2 éves tojó:
KépKép

Hozzászólás 2012 aug. 19, 14:43 
Szia Csaba!

Neked is köszönöm a gondolatokat e dologgal kapcsolatban!
Bár én abszolút nem vagyok jártas ezekben a dolgokban, de ahogy én látom, egy farktoll kiegyenesítése és egy toll kitépése nem ugyanolyan kategória. A farktoll ferdesége többnyire külső fizikai hatás, amit számomra oké, hogy javítanak egy kiállítás előtt, a tollak színe genetikára vezethetők vissza, aminek javítása már kérdéses számomra, hogy okés-e.
Ezen a tollak pótlása dolgon meg teljesen meglepődtem, meg se álmodtam volna, hogy ilyen egyáltalán létezik :)

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 aug. 17, 9:33 
hali,

pár gondolatot megosztanék veletek én is a bírálatról és a kozmetikázásról.

Nálunk, a díszmadarászatban elterjedt gyakorlat az, hogy nem fogják meg a madarat, nem veszik kézbe stb. Vagyis itt, a gyémántnál, ellentétben mondjuk az MGKSZ galamb bírálatával, nem lehet tapizni, a kiállított madarat a kalitból kifogni hogy lebírálják, csak különleges esetben és megalapozott indokkal. Ergo nem lehet megszámolni hogy pont annyi evezőtolla és farktolla van e mint amennyi elő van írva.
Helyette szemrevételezéssel megy a bírálat.

A kozmetikázásra én nem merném egyértelműen azt mondani hogy nem lehet, mert ennek is vannak változatai.
Vannak olyan fajok ahol világszinten csak rajzolat tisztítással lehet a „toppon” maradni, de persze ennek is van határa. Egy-egy nem oda való fedőtoll ami szebb esztétikai megjelenést ad senkinek sem fog hiányozni, de csak ha nem lesz ettől „hiányos” a tollazat! Vagyis az egységes fedést nem szabad megtörni. Tudom ehhez gyakorlat kell, de ti ezt talán jobban tudjátok mit és hol lehetne ilyen módon korrigálni.
Ugyan úgy kozmetikázásnak számít például egy elgörbült farktoll, amit megfelelő praktikával kilehet egyenesíteni. Ez is a kiállított egyed esztétikai értékét növeli, semmi kivetnivaló nincs benne ha a tenyésztő ezt megpróbálja korrigálni.
Viszont amit igen komolyan tiltandó dolog a plusz tollazat beragasztás. Sokszor a nem teljes farktoll pótlásával kísérleteznek így, ami már mondhatni más tollával ékeskedő eset. (Solymászoknál viszont ez is bevett gyakorlat hogy az egyed „munkaképessége” ne csökkenjen.)

Tarkaság:
A COM szinte alig fogadja el standard szinten a tarkaságot (még ha az szimmetrikus tarka is). Így fordulhat elő az az eset, hogy a nyerges/pajzsos változatokkal szinte alig foglalkoznak a tenyésztők nemzetközi szinten, csak egyes országokban fordulnak elő. Ilyen például a zebrapinty nyerges változata. De korábban elterjedt volt „színkanáriban” is a határozott szimmetrikus tarkák (nyergesnek megfelelő változatok), amik mára már eltűntek. Ezzel nem azt akarom mondani hogy rossz a COM, nem jó iránymutatást ad, de bizonyos szempontokból nem kell mindig utána menni. Ehhez sajnos meg kell érteni a COM működését, belső dolgait.
És itt jön be az amit Lajos mondott, mi magunk találjuk ki azt hogy merre menjünk, a nemzetközi irányvonalakat figyelembe véve merre tudunk haladni, mik a mi belső igényeink amit a szűk kis közösség elfogad. (COM mellet országos standard, vagy ha jobban tetszik, magyar igényekkel kibővített COM standard)
A szimmetrikus tarkaság minőségi elterjesztéséhez precíz és pontos vérvonalak vezetése, szelekciós munka kell, amit nem kell emlegetnem szerintem senkinek. Viszont erre a munkának a segítésére csináltuk a tenyésztői rendszert, amit kihasználhattok. Nem minden tekintetben tudja azt amit én szeretnék hogy tudjon, de haladunk vele. Tervben van az hogy megfelelő biztonsággal és „titkosítással” összekapcsolhassuk a tenyésztők vérvonalait, de ez még várat magára. Használjátok, könnyebb folyamatos „karbantartással” használni, mint majd később bevinni a töménytelen adatot. :wink:

Hozzászólás 2012 aug. 17, 9:24 
Megmondom őszintén, hogy nagyon szimpatikus, amit ezzel a kiállítással el akarnak érni, baromfis körökben ez úgy működött, hogy fogták és tükörfordítással lemásoltak mindent a németekről. Olyan szinten, hogy pl a jól bevált "babos" színelnevezést törölték és már a "fekete fehér pettyekkel" a hivatalos. Az indoklás az volt,hogy egységesíteni akarják a színek elnevezését. No hát ez szerintem felesleges volt és csak bonyodalom lesz belőle, mivel már létezett egy jól bevált elnevezés. Gyémántoknál is érdekes dolog lesz ez, tükörfordítással jöjjenek a külföldi elnevezések, vagy maradjanak a többi-kevésbé egységesedni látszó magyar nevek? Utóbbiban ahogy elnézem Laczkó Tominak nagy szerepe van, illetve megtalálta az arany középutat.
Baromfisoknál ez a tükörfordítás elég nagy rétegnél felháborodást keltett, de gyakorlatilag nem tettek semmit ellene.
Így roppant jónak látom jelen kezdeményezést.
A probléma ezzel az, hogy egy ilyen kiállítás elég költséges és sokak nem nem akarják rászánni a pénzt, hanem nincs miből, vagy nincs ideje munka miatt :S Pedig lehet, hogy jó tenyésztő, akinek igenis bele kellene szólnia, de ilyen okból nem tud. Persze valahogy akkor is el kell kezdődnie valaminek, kifogások mindig lesznek.
A tarkások problémája szerintem, az hogy nem biztos, hogy az adott időpontig a madarak kiszínesednek. Így a nevezéssel kénytelen kivárni a határidőig. Talán pont emiatt is van gond a tarkák kiállítási bírálatával. Ha pedig még ehhez hozzáveszem, hogy az általam ismert tarkások bármelyike arra szavazna, hogy egy tarkánál az legyen az elvárás, hogy minél több legyen benne a fehér, akkor még nehezebb lenne a dolog.
Még egyszer köszönöm a segítséget, én a nevezéssel várok még, elsősorban galambjaim színesedési ütemétől függ.
Illetve kérdés, hogy Debrecen felől közlekedve megy-e valaki a kiállításra?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 aug. 17, 7:17 
madaras86 írta:
Tamás és Lajos utólag is köszönöm a részletes válaszokat!

Részemről szívesen, de azért tikon reméltem, hogy ráharapnak a tenyésztők a témára és kifejtik a véleményüket, sőt talán az igények is jobban felszínre kerűlnek.
Persze van még rá idő, de higgyétek el ezt nekünk kell megoldani, nem fogja más, csak mi.
Szerintem a régióban élő tenyésztőkben van annyi tudásanyag, hogy gyorsan meghatározza a feladatokat és itt van az IDRE tagsága, pártoló tagsága akik biztosan rárepűlnek a témára, ha van valamilyen jól körvonalazott igény, a vezetőség meg azért van, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse a megvalósítást. Talán el sem hiszitek, hogy hányan segítettek és a későbbiek során is segítenének, hogy megvalósúljon e faj standardjának a leírása. A szeptemberi karcagi kiállításon komoly előrelépést tervezünk, nemcsak OMJ bírók fognak bírálni, de szakmai eszmecserét is tervezünk velük, és a további szervezeti kérdésekről is szó fog esni a rendezők és tenyésztők között.
Én nagyon remélem, hogy ez a kiállítás megmozgatja a díszgalambosok, de a más fajok tenyésztőinek a fantáziáját és ebből kialakúlhat egy jól megfogalmazott igény. Az IDRE tagsága van olyan erős, hogy felkarolja a témát és végre is hajtja a terveit, mint ahogy tette ezt a szaklap kiadásának, a honlap üzemeltetésének, a díszgalambos kiadványának esetében, nomeg azt sem kell elfeledni, hogy van már az IDRE-nek saját szövetségi jogosúltságú " O" szekciós bírója, aki már levizsgázott és a mai idők korszerű tudásával is rendelkezik, egyszóval fiatal és szakmailag is képzi magát. Azám... elküldöm számodra a kiadvány gyémántgalambokkal foglalkozó 6 oldalát. A teljes kiadvány 6o oldal lesz, már folynak a sokszorosítási munkák, tehát azok akik galambjaikkal résztvesznek a kiállításon ingyen hozzá is fognak jutni.
A nevezési felhívás már fenn van a fölapon, csak ki kell tőlteni és elküldeni a megadott címre. !!!

Hozzászólás 2012 aug. 16, 22:20 
Tamás és Lajos utólag is köszönöm a részletes válaszokat!

Hozzászólás 2012 aug. 16, 22:17 
Gigor György írta:
Jani most inkább erre nem reagálok, csak hallgatok itt nagyokat! :12:

Ahogy gondolod.

Hozzászólás 2012 aug. 16, 21:29 
Jani most inkább erre nem reagálok, csak hallgatok itt nagyokat! :12:

Hozzászólás 2012 aug. 15, 11:21 
Siropiju írta:
Szia!
Húha... :( Köszönöm, hogy szóltál... Mit tehetnék érte? Nem lesz baja? Bár így vissza gondolva, elég nehézkesen is repül...

Ez attól függ mi a gondja, nem vagyok állatorvos(gyógyszerek), mindenesetre napfény, vitaminok és bőséges kaja ami alapvető ilyenkor.

Valódi név: Soós Ádám

Hozzászólás 2012 aug. 15, 10:47 
Akkor ezért néztem tojónak... eléggé gubaszt télleg pedig hideg sincs annyira,

Valódi név: Gréti

Hozzászólás 2012 aug. 14, 20:45 
Szia!
Húha... :( Köszönöm, hogy szóltál... Mit tehetnék érte? Nem lesz baja? Bár így vissza gondolva, elég nehézkesen is repül...

Hozzászólás 2012 aug. 14, 20:31 
Siropiju írta:
Köszönöm :) Ezt honnan lehet tudni?

A szemgyűrűje brutális állapotban van. De az egész madár elég betegesnek néz ki.

Hozzászólás 2012 aug. 14, 14:42 
Köszönöm :) Ezt honnan lehet tudni?

Hozzászólás 2012 aug. 14, 14:41 
Fahéj és hím. De napfényt még nem igen látott idén....

Hozzászólás 2012 aug. 14, 13:47 
Köszönöm :) Még sosem volt ilyen galambom :) Azért jobban örültem volna, ha hím, de így is az egyik kedvenc :)

Valódi név: Soós Ádám

Hozzászólás 2012 aug. 14, 10:42 
Nem akarok hülyeséget mondani!
Szerintem tojó és fahéj színű.

Hozzászólás 2012 aug. 14, 8:24 
Sziasztok!
Ő milyen színű lenne? És a nemét illetően? Köszönöm :D

Kép

Kép

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2519 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 126  Következő