hali,
pár gondolatot megosztanék veletek én is a bírálatról és a kozmetikázásról.
Nálunk, a díszmadarászatban elterjedt gyakorlat az, hogy nem fogják meg a madarat, nem veszik kézbe stb. Vagyis itt, a gyémántnál, ellentétben mondjuk az MGKSZ galamb bírálatával, nem lehet tapizni, a kiállított madarat a kalitból kifogni hogy lebírálják, csak különleges esetben és megalapozott indokkal. Ergo nem lehet megszámolni hogy pont annyi evezőtolla és farktolla van e mint amennyi elő van írva.
Helyette szemrevételezéssel megy a bírálat.
A kozmetikázásra én nem merném egyértelműen azt mondani hogy nem lehet, mert ennek is vannak változatai.
Vannak olyan fajok ahol világszinten csak rajzolat tisztítással lehet a „toppon” maradni, de persze ennek is van határa. Egy-egy nem oda való fedőtoll ami szebb esztétikai megjelenést ad senkinek sem fog hiányozni, de csak ha nem lesz ettől „hiányos” a tollazat! Vagyis az egységes fedést nem szabad megtörni. Tudom ehhez gyakorlat kell, de ti ezt talán jobban tudjátok mit és hol lehetne ilyen módon korrigálni.
Ugyan úgy kozmetikázásnak számít például egy elgörbült farktoll, amit megfelelő praktikával kilehet egyenesíteni. Ez is a kiállított egyed esztétikai értékét növeli, semmi kivetnivaló nincs benne ha a tenyésztő ezt megpróbálja korrigálni.
Viszont amit igen komolyan tiltandó dolog a plusz tollazat beragasztás. Sokszor a nem teljes farktoll pótlásával kísérleteznek így, ami már mondhatni más tollával ékeskedő eset. (Solymászoknál viszont ez is bevett gyakorlat hogy az egyed „munkaképessége” ne csökkenjen.)
Tarkaság:
A COM szinte alig fogadja el standard szinten a tarkaságot (még ha az szimmetrikus tarka is). Így fordulhat elő az az eset, hogy a nyerges/pajzsos változatokkal szinte alig foglalkoznak a tenyésztők nemzetközi szinten, csak egyes országokban fordulnak elő. Ilyen például a zebrapinty nyerges változata. De korábban elterjedt volt „színkanáriban” is a határozott szimmetrikus tarkák (nyergesnek megfelelő változatok), amik mára már eltűntek. Ezzel nem azt akarom mondani hogy rossz a COM, nem jó iránymutatást ad, de bizonyos szempontokból nem kell mindig utána menni. Ehhez sajnos meg kell érteni a COM működését, belső dolgait.
És itt jön be az amit Lajos mondott, mi magunk találjuk ki azt hogy merre menjünk, a nemzetközi irányvonalakat figyelembe véve merre tudunk haladni, mik a mi belső igényeink amit a szűk kis közösség elfogad. (COM mellet országos standard, vagy ha jobban tetszik, magyar igényekkel kibővített COM standard)
A szimmetrikus tarkaság minőségi elterjesztéséhez precíz és pontos vérvonalak vezetése, szelekciós munka kell, amit nem kell emlegetnem szerintem senkinek. Viszont erre a munkának a segítésére csináltuk a tenyésztői rendszert, amit kihasználhattok. Nem minden tekintetben tudja azt amit én szeretnék hogy tudjon, de haladunk vele. Tervben van az hogy megfelelő biztonsággal és „titkosítással” összekapcsolhassuk a tenyésztők vérvonalait, de ez még várat magára. Használjátok, könnyebb folyamatos „karbantartással” használni, mint majd később bevinni a töménytelen adatot.