Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 978 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 49  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 jan. 4, 18:57 
Szia!

Ezek gerlék! Nem lehet őket más dolgokra tanítani, mint amit az ösztönük súg! Csak azt nem értem, hogy miért tartod bent őket?

De egyébként szerintem azért nem ülik a tojást, mert túl kicsi nekik a hely.

A tojó lehet, hogy ott nőtt fel, de a hím is egy akkora helyen nőtt fel?
Ebben is különbözhetnek még egy családhoz tartozó egyedek is! Nem biztos, hogy a tojónak van "kedve" költeni egy olyan kicsi helyen.

Ha nem baj, akkor javasolnék egy másik módszert a tartásukhoz.

Először is vedd ki őket abból a kicsi kalitból és ha lehet csinált, vagy csináltass egy röpdét nekik kintre. 1-2m széles, 2m hosszú és 2m magas bőven elég. Mivel "fagytűrő" madarak, ezért nem lesz bajuk a hidegtől.

Na abba helyezz el egy magas pontra egy fészektálat és tavasszal várhatod a kicsiket.

De most már hagyd bent őket egészen tavaszig. És csak akkor vidd ki őket, ha elég meleg a hőmérséklet.

De, ha mindezt helyhiány miatt nem tudod megvalósítani, akkor ne vedd figyelembe az írásomat!

Szerintem a kicsi hely miatt nem ülik a tojásokat! Ez gyakori hiba a madaraknál!

Hozzászólás 2010 jan. 4, 17:55 
Szia!
Lakásban tartom őket,csináltattam egy fa kalitkát ami 75cm magas és 60cm széles.Néha ki szoktam engedni őket a lakásba.
Először a tojó szülei voltak nálam,ők teljesen rendben költöttek,minden egyszerüen ment,csomó kisgerém lett.Őket nem tartottam meg(nincs elég hely),a tojónak viszont vettem egy párt.Szerintem him kell legyen,mert a párosodásuk normálisnak tűnik,és mindig csak a tojó tojik tojást.
Az igaz,hogy fészket nem tettem be mostanában,kb augusztusban fészket is tettem be,de akkor is csak pár napig ültek rajta,és nem folyamatosan,állandóan leszálltak róla.
És lehet őket tanitani vmire?

Hozzászólás 2010 jan. 3, 17:16 
Szia!

Érdekes egy viselkedés ez amit írtál. De írd le, hogy mekkora, milyen helyen vannak?

Biztos, hogy egy párról van-e szó, esetleg nem két tojóról?

A madarak általában felismerik a gazdájukat. Ezért van az, hogy ha idegen ember jelenik meg, akkor nem viselkednek természetesen.

A kacagó gerlék nagyon barátságos madarak, de ők is tudnak elég durván verekedni, ha kell. Általában békésen megvan egymás mellett akár több pár is, de érdemesebb külön kalitkában tartani a párokat a verekedés és a rivalizálás elkerülése miatt.

Fészkük egy tálcaszerű faládika legyen, aminek a mérete asszem 15X20 cm, de ha rosszul tudom, akkor javítsanak ki légyszíves a madarászok!

Én személy szerint ilyen "ládákba" költettem őket. Az aljára tettem forgácsot, vagy fűrészport, hogy ne legyen kemény a tetejére meg a nagyanyámtól ellopott cirokseprű levágott darabjait, amit kb 10 cm-re vágtam.

Ezt a kezemmel fészekszerűen kialakítottam. Majd még a kalit/röpde aljára raktam egy jó marékkal, hogy ha akar, akkor még vihet fel magának.

2 hófehér tojást tojnak, amit a hím és a tojó felváltva melegít. A hím nappal a tojó éjjel üli.

14 nap alatt kelnek ki. 20 nap után kirepülnek és egy hónap múlva maguktól esznek.

Hozzászólás 2010 jan. 3, 16:26 
Sziasztok!
A kacagogerle párom folyamatosan rak le tojást,de sosem ülnek rá és nem költik ki.Már mindjárt egy éve igy van (a fiú kb egy éves,a lány 3,párosodni is rendszeresen szoktak).Miért nem költenek?Mit tegyek,hogy végre kiköltsék a tojásukat?
A kacagógerlék felismerik gazdájukat?Lehet őket tanitani?Sajnos nem találok róluk semmi szakirodalmat,pedig olyan jó volna többet tudni a tartásukról,természetükről,tenyésztésükről,esetleg tanithatóságukról.Szivesen fogadok hasznos infókat ezzel kapcsolatban.Előre is köszi!

Hozzászólás 2009 okt. 31, 9:49 
Helló Gellért
Letudnád irni mert nem jó a telefonom?
"A kacagó gerlét hogy lehet kitenyészteni hogy vörös, pötyös legyen?"

Hozzászólás 2009 okt. 27, 15:19 
Nagyon szívesen!

A tojás mérséklése mindenkinek saját szíve joga! Ki is veheted, de alattuk is hagyhatod az üres tojást.
Próbálj kevesebb fehérje tartalmú magot(bükköny, borsó) adni és növeld a szénhidrátos magvak(kukorica) és az olajos magvak(napraforgó, kender) mennyiségét!

De lehet, hogy az sem lenne baj, hogy ha ki is keltenék, vagy csak az egyiket hagyod alattuk, hogy addig is lefoglalják magukat. Úgyis jön hamarosan a hidegebb idő és mire felnő a kicsi szerintem nem lesz kedve letojni újra, bár előfordulhat.

Viszont azt jól írtad, hogy megterhelő is lehet a tojó számára, ha tojik állandóan.

Egy másik módszer, ha szétszeded a párokat külön ketrecekbe és akkor tuti, hogy nem lesz akkora ingere tojni.

Hozzászólás 2009 okt. 27, 14:01 
Köszi a választ Norbi!

Nekem a napokban ismét lett két tojás, de én meg is tartom, mert viszonylag védett helyen vannak a madarak, így nem lesz gond. Ha már nem akarunk több kicsit, azt írtad vegyük ki alóla a tojást. De akkor újabb tojást tojnak, addig míg kiszedjük alóla. Ezzel nem terheljük túl a madarat?
Ne jobb megoldás az ha hagyjuk rajta ülni, csak éppen a tojást "hatástalanítjuk"?

Hozzászólás 2009 okt. 27, 13:26 
Zolyka!

Év vége felé már előfordul, hogy nem mindkét tojás lesz szemes, de gyakori lehet évközben is egyéb okok miatt!

Nem kell megijedni! Így legalább azt az egy fiókát szépen fel tudják nevelni fáradság nélkül!

A galamboknál a tojáson ülés úgy történik, ahogy te is észrevetted! A tojó éjszaka ül rajta, és a hím pedig nappal!
Ez teljesen normális náluk!

Csendes!

Egyszerű az egész! Azt a tojást amit tojik kiveszed és nem fog megülni rajta.
De ha bent hagyod, akkor előfordulhat, hogy ráül és elkezd költeni!

Nem tojnak folyamatosan, de a galambok nagyon jó szülők és a tojók hajlamosak még tojni tojást a fagyok beállta előtt. Ez egy jó tulajdonság!
Az sokkal rosszabb, ha akár milyen késztetés hatására sem akar letojni!

Nekem volt, amikor télen is költöttek! Fagy volt és azt hittem, hogy a kicsik el fognak pusztulni, de az anyjuk rajtuk ült, ameddig csak tudott. Később már a saját tolluk védte a kicsiket, így szépen felnőttek!

Nekem vadas, fehér, foltos, és barna színben voltak! A kedvencem a barna hím volt, mert ő nagyon szelíd volt és annyira védte a röpdét, hogy amikor bementem rám szállt és elkezdett csipkedni és verekedni a szárnyával! :D
Őt rendszeresen kiengedtem. Repült pár kört, majd visszajött a röpdébe!

Hozzászólás 2009 okt. 27, 10:57 
vagyis csak a tojó tojta! :D:D

Hozzászólás 2009 okt. 27, 10:56 
sziasztok!

egy olyan kérdésem lenne hogy már nem szeretném ha költenének a galambok!
fészek nincs is már bent náluk, de ma tojtak egy tojást az etetőbe!
vagy ők folyamatossan fognak tojni?

Hozzászólás 2009 okt. 4, 21:03 
Sziasztok!

A helyzet nálam a következő: Sajna mindkét párnál, csak az egyik tojás kelt ki. :(
Ez mennyire gyakori?
Viszont a kicsik gyönyörűen fejlődnek. Gondolom, az ő szempontjukból még jó is , hogy egyedül vannak.
A másik észrevételem, (lehet ez is természetes) hogy éjszaka mindig a tojó ül a fészken, míg nappal a hím..
Így van másnál is?

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 szept. 28, 21:47 
Több márka is létezik, nem tudom itthon hol és hogyan érhető el, bár valaki említette, hogy a Fressnapfban lehet kapni...
Én eddig Quikot használtam, most pedig Orluxot, mindegyik jó készítmény. ;)

Hozzászólás 2009 szept. 28, 21:34 
Nem tudtam, hogy létezik gyári lágy eleség, de holnap megyek és beszerzem. Több magkeveréket kipróbáltam már, de az olcsóbb jobban be jött nekik! :)

Hozzászólás 2009 szept. 28, 21:19 
Szia!

A gerléknek nem feltétlen kell lágyeleség a kicsik táplálásához, de a gyári lágykajákat nagyon szeretik, szóval szerintem senkinek sem ártasz azzal, ha adsz nekik. ;)

Hozzászólás 2009 szept. 28, 21:06 
Sziasztok!

Dehogy is háborodok fel, pusztán meg állapítottam! :) Egyébként szerintem Zottan mondja jól, hogy az emberek inkább olvasnak, mint írnak.

Semmi baj, és nagyon örülök, hogy itt lehetek köztetek, mert aki a madarakat szereti rossz ember nem lehet!
:D
Viszont most annyi lenne a kérdésem, hogy mit etessek a szülőkkel, hogy meg könnyítsem a kicsik táplálását?
Olvastam már róla, de nincs kedvem felkutatni, hogy hol is találom.
Miből álljon a lágy eleség?
Köszönöm.

Hozzászólás 2009 szept. 27, 14:15 
:) :?

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 szept. 27, 13:56 
Sziasztok,

senkinek semmit sem kell tenni azért hogy válaszoljanak a kérdésére. Azonban figyelembe kell azt venni hogy ez egy nyilvános fórum, ahol nem minden regisztrált tag arra vár hogy valaki kérdezzen, illetve a felmerülő kérdéseket megválaszolja.
Igen, sokan regisztráltak már a fórumra és nagyon sok tapasztalt tenyésztő van már aktívan is jelen a fórumon, de ez nem jelenti azt hogy minden témában azonnal, bárki meg tud nyilvánulni.
A gyémánt galambot kvázi az országban nem sokan tenyésztik tudatosan, illetve nincs akkora tapasztalat mint például a zebrapinty, hullámos vagy más témákban. Komolyabb genetikás kérdésre ezért valószínűsíthetően kevés ember tud válaszolni, itt a fórumon is. Adott esetben ha az illető nincs jelen, vagy más elfoglaltsága van, akkor bizony előfordulhat hogy nem kap valaki választ egy kérdésére. Ez sajnos ilyen. Azonban ha valaki segítséget kér és mégsem kap, nem kellene egyből felháborodni!

Személy szerint én is szinte minden hozzászólást elolvasok, de az nem jelenti az hogy minden témában jártas vagyok! csendes99 kérdésére ha válaszolni szerettem volna, akkor a googli megmondja például: a gyémánt galamb 13-14 napig kotlik. De nincs tapasztalatom, nem tartottam a fajt így ellenőrizni sem tudom ezt az információt.
Zolyka kérdése azonban már olyan szintű tapasztalatot kívánna meg, amely sokaknak nincs meg! Csak általánosságokban lehetne róla beszélni, ami lehet hogy tévútra visz.
Nos ezért nem válaszolt senki sem a kérdéseitekre!

Az életben nagyon sok olyan dolog van amire nem kaphatunk választ egyből, ilyen ez a díszmadár tenyésztés is. Ha valami új történik, valami új probléma merül fel, akkor gyakran még a legtapasztaltabb tenyésztők sem tudja rá a választ. Ők sem tudnak kihez fordulni, nem tud nekik senki sem válaszolni. Viszont van egy érdeklődési kör, akivel meg tudja beszélni, van egy csoport aki felfogja a probléma lényegét ahol adott esetben előrébb tudnak lépni közös erővel. Tekintsétek ezt a fórumot is úgy, mint egy adott érdeklődési kört összefogó találkahelynek, ahol feltudjátok venni a kapcsolatot hasonló emberekkel, ahol problémákat meg tudtok beszélni, egymás tapasztalatait át tudjátok adni, ne pedig úgy mint egy gyorsreagálású segélyvonalnak...

Hozzászólás 2009 szept. 27, 13:09 
A kacagógerle normál kotlási ideje 13-17 nap, a 19 napnál valószínűleg az történt, hogy nem kezdett az elejétől fogva kotlani.

A válaszadásról: én vagyok a topik gazdája, de sajna mostanában kevés időm van, és ha fórumozok is, nem mindig nézem végig itt az IDRÉn az összes hozzászólást. Ha itt nem kaptok választ, próbáljátok meg a http://gyorimadaraszok.forumx.hu -n, ott pl. én esélyesebb, hogy válaszolok, de igyekszem ide is feljárni. Pedig itt rengeteg regisztrált tag van, de úgy látszik, ők inkább olvasnak...

Hozzászólás 2009 szept. 27, 12:52 
Köszönöm Zolyka! :)

Igen ez sajnos igy van ezt én is megfigyeltem már! :wink:
sajnos én is nagyon kevés kérdésemre kapok válasz!

Lehet kellene nyitni egy olyan topikot hogy MIÉRT NEM KAPOK VÁLASZT!
megvan mindenhol egy csapat ahová nagyon nehéz bejutni , vagyis válaszra sem méltatnak!
példának ott van a gyémántgalambos kérdésre , egy lehurrogás!

Hozzászólás 2009 szept. 27, 12:22 
Szia csendes!

Hát választ ne nagyon várj, mert én sem kaptam senkitől!:-(
Persze van aki kap, nem tudom mi alapján történik ez?! Velünk kezdő fórumozókkal legalább tudathatná valaki mit kell tennünk, hogy válaszra érdemesek legyünk.

De most én Neked lehet tudok segíteni!
Kezdő kacagós vagyok, és épp tegnap illetve ma kelt ki egy-egy kis kacagó, más-más pártól.
Érdekesen alakult, mert az egyik 19 napra kelt, míg a másik párnál 15 napra. Persze mindkét párnál van még egy-egy tojás.

Üdv. Zolyka!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 978 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 49  Következő