Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 5 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2013 jan. 11, 12:14 
Sziasztok,

a globális statisztika és a kelési statisztika eredményeit (vizsgált esetek száma) összehasonlítva az tapasztalható hogy egyes nagyobb populációval rendelkező fajoknál igen kicsi, vagy egyáltalán nincs kelési adat.
Ez azt feltételezi hogy sokan nem megfelelően használjátok ki a rendszer lehetőségeit.
Hogy ezt elősegítsem, ezzel kapcsolatban egy kisebb működési leírást, használati tanácsot adnék közre.

Kezdve a dolgokat a kályhától:
ha valaki vesz madarat, nem tudja az előéletét, vagy nem nála kelt a madár, akkor az új madárkát fel kell vinni a rendszerbe. Ezt az „Új egyed felvitele” gombbal tudja megtenni, mely a jobb felső részben található, a tenyészet nyilvántartó rendszer főlapján és a madaraim oldalon.

Ha már a rendszerben fel van véve a tenyészet, és azoknak saját szaporulata is van, vagy lesz, akkor NEM célszerű Új egyedként felvinni a fiókákat, hanem inkább a tenyészpárok és fészekaljak funkción keresztül végigvinni a folyamatot. Ehhez ugye először párba kell állítani két egyedet. Ezt a Madaraim menüpontban két egyed kiválasztásával (szürke pipára klikkelve, minek hatására zöldre vált a pipa), majd a táblázat alján található Párba állítás gomb megnyomásával lehet megtenni.
A gomb megnyomásával egyből a kiválasztott egyedek Fészekaljainak oldalára jutunk. Ha még nem volt ilyen párunk, akkor létrehozza a párt de „üres” tartalom fog megjelenni (nincs fészekalj, stb.), míg ha már volt ilyen párunk, akkor a már rögzített fészekaljakat is megmutatja, illetve annak eredményeit.
Csatolmány:
Magyarázat: Minta oldal egy párról, kiemelve a fontosabb funkciókat
paroldal.png
paroldal.png [ 48.77 KiB | Megtekintve 4092 alkalommal. ]

Egy párnak az oldalán több lehetőségünk is van, a legfontosabb az Új fészekalj rögzítésének a lehetősége. Ezen az oldalon bármilyen dátumos adatot rögzítünk, meg fog jelenni a naptárban, így könnyen figyelemmel kísérhetjük a különböző folyamatokat, eseményeket.
Az Új fészekalj hozzáadás gomb megnyomásával értelem szerűen egy új fészakaljat tudunk hozzárendelni a párhoz.
Az újonnan létrehozott fészekalj alap paramétereit célszerű egyből szerkeszteni (zöld fogaskerék) mert a fészekalj neve fog megjelenni a naptárban is, így egyedi neveket használva átláthatóbbá válik a naptár.
Csatolmány:
Magyarázat: Egy adott pár fészekaljának adatlapja és annak szerkeszthető paraméterei
fészekalj adatalp.png
fészekalj adatalp.png [ 25.43 KiB | Megtekintve 4092 alkalommal. ]

Minden egyes fészekalj külön kis szürke hátterű táblázatban van, egymástól elkülítve. Ha ráklikkelünk a fészekalj nevének egy sorában lévő zöld fogaskerékre, akkor egy új felnyíló ablakban tudjuk a fészekalj paramétereit beállítani.
Itt sorrendben:
- Fészekalj azonosítója: a fészekalj neve, ami megjelenik majd a naptárban
- Kotlás kezdete: ezzel a dátummal fog megjelenni a naptárban a kotlás kezdete esemény a fészekalj nevével. A kelési statisztika innen kezdi el számolni az inkubációt, amiből statisztikát generál
- Várható kelés ideje: itt beállíthatjuk hogy mikorra várjuk a kelést, mely szintén meg fog jelenni a naptárban, a fészekalj nevével. Megadhatjuk kézzel is a várható időpontot, vagy akár használhatjuk segítségül a sorban található tipikus kelési időpontokat is.
- Az alsó nagyobb szövegdobozban pedig feljegyzéseket írhatunk, ami a fészekalja vonatkozik.
(mentés gomb megnyomásával elmentődik a változtatás és be is záródik a kis ablak valamint az adott fészekalj adataid újratölti a rendszer)

Egy fészekaljhoz „végtelen” számú tojást lehet felvinni. A fészekalj jobb alsó sarkában lévő zöld plusz gomb megnyomásával. A gomb megnyomására egyből létrejön egy új tojás, valamint a tojás adatlapja egy új kis ablakban megjelenik.
Csatolmány:
Magyarázat: Egy adott tojás adatlapja és annak szerkeszthető paraméterei
tojas adatlap.png
tojas adatlap.png [ 35.15 KiB | Megtekintve 4092 alkalommal. ]

A tojás adatlapjában be tudjuk állítani:
- a tojás azonosítóját (alapból ez Tojás x, folyamatosan számozva). Ez az azonosító fog megjelenni a naptárban is ha beállítjuk a letojás idejének dátumát
- letojás idejét
- kelési idejét: ha megadjuk a kelési dátumot, akkor az szintén megjelenik a naptárban, illetve a kelési statisztika ezt a dátumot használja a fészekalj inkubáció kezdetével egyűt.
- kirepülés ideje: a fióka kirepülési ideje
- szín: a fióka fenotípusát tudjuk megadni
- nagy szövegdoboz: szint a tojáshoz tartozó megjegyzés lehetősége (például nem szemes, befullad tojás és egyéb dolgokat tudunk feljegyezni itt)
Ha minden rendben ment a kotláskor, akkor az új fiókát innen, ebből az adatlapból célszerű rögzíteni mind új egyedet. Ezt az új egyed létrehozás gombbal tudjuk megtenni. Ekkor a rendszer automatikusan beállítja az új egyednél a következő paramétereket, nem kell kézzel állítgatni:
- egyed azonosítója: azonos a tojás azonosítójával
- egyed faja: azonos az apa fajával
- egyed felmenői: automatikusan hozzárendeli a pár tagjait mint szülőket
- egyed kelésének ideje beállítódik (csak akkor ha az új egyed gomb megnyomásakor a kelési idő be volt állítva)
- egyed kirepülésének ideje beállítódik (csak akkor ha az új egyed gomb megnyomásakor a kirepülési idő be volt állítva)
- egyed fenotípusa azonos lesz a tojás adatlapján beállított színnel

Ha már van egy egyedünk, akkor azt hozzá tudjuk rendelni egy tojáshoz, azonban ilyen módon az adatok már nem fognak felülíródni, vagyis az egyed nem veszi át a tojás adatait!
Ha egy egyed hozzá van rendelve egy tojáshoz, akkor az megjelenik az egyed adatlapján is, így egy klikkel meglehet nézni a tojáskori előéletét is.
Csatolmány:
Magyarázat: Ha egy egyed és egy tojás össze van rendelve, akkor az egyed adatlapján is megjelenik a tojás linkje.
tojaslink.png
tojaslink.png [ 8.92 KiB | Megtekintve 3886 alkalommal. ]


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2012 feb. 23, 9:32 
Hali,

bocsi de kitessékeltem a genetikás gondolatmeneteket innen ide:
http://www.idre.hu/index.php?option=com ... =82&t=3533


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 9, 19:15
Hozzászólások: 149
   
Hozzászólás 2012 feb. 17, 9:21 
Köszönöm a választ!


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2012 feb. 16, 11:40 
Ottó írta:
Szia Csaba!

Amennyiben a madár több tojást rak mint a programban megadott bezavarodik e a rendszer ha több fióka lesz?
Például 4-5 tojás van megadva és 6 fióka kel ki.


A fajlista táblázatában szereplő tojás száma fészekaljanként, csak egy statisztikai adat, amolyan segítség. Ugyan úgy a fajra jellemző inkubációs idő is. (ha ebben eltérést tapasztaltok, szóljatok)

Ha valakinek az itt megadottnál több tojása lesz egy fészekaljban, nem történik a programban semmi különös. A párok oldalon egy fészekaljhoz akármennyi tojást fel lehet vinni, ezzel a programot nem zavarod be, csak max magadat. De egy tojásból csak egy madár kelhet ki értelem szerűen. A tojás adatlapjánál sem lehet több egyedet hozzárendelni.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2012 feb. 16, 10:10 
A Tenyészet nyilvántartó rendszer rövid, áttekintő bemutatása:

A Madaraim link megnyomása után egy menürendszer jelenik meg, mely 3 részre van osztva. Bal oldalt található az általános gyorsmenü, mely szinte valamennyi oldalt megtalálható ebben a rendszerben belül. Segítségével könnyebben lehet navigálni bárhol is vagyunk.
Középen található a kezdő menütáblázat. Felépítése hasonló, mint az általános menü, de nagyobb áttekintést ad arról, hogy mi merre van.
Jobb oldalt egy naptár található, mely a rendszer használata során létrehozott eseményeket jelzi (bevitt eseményeket, mint például a gyűrűzés, vagy takarítás, vedlés stb.) de a fészekajkaknál megadott várható kelési időpontokat is feltünteti.
Részletesebben az egyes menüpontokat:

Madaraim
Itt található meg táblázat formájában a rendszerbe felvitt saját egyedek adatai. Egy új madár profiljának létrehozásához klikkelj az Új egyed felvitele gombra.
A táblázat felet közvetlenül egy szűrő rendszer található, mely segítségével a fajokra, státuszokra, ivarra vagy akár az egyed helyére lehet szűrnie zöld/piros gombok ki-be kapcsolgatásával. Minél több fajt és „kalitkát” adsz a rendszerhez, annál több gomb fog megjelenni, illetve lesz összetettebb a szűrő.
Ebből a menűpontból tudsz létrehozni új párokat, szerkeszteni az egyed adatlapját, pedigree-t nyomtatni.

Fajlista
Ebben a részben található meg a rendszerbe felvitt fajok listája. Innen tudod kiválasztani illetve összeállítani magadnak a saját fajlistádat. Emellett még persze más funkciói is vannak, mint például általános információ az adott fajokról stb.
Új egyed felvitelekor, ha esetleg olyan fajt viszel fel, ami még nincs benne a saját listádban, akkor azt a fajt az új egyed rögzítésénél is hozzá tudod rakni.
Miután befejezted a fajok kiválasztását, klikkeljél 'Kijelölt faj mentése a saját listába' gombra a lap alján.
Ha szeretnéd látni az összes elérhető ikont, klikkeljél az oldal jobb felső sarkában a 'mutasd az összes ikont' gombra.

Kalitkák
Ebben a menüpontban tudod a kalitkáidat karbantartani, illetve láthatod hogy mely kalitkában melyik madár található. Egyedet berakni egy kalitkába vagy itt, vagy pedig az egyed adatlapjánál tudod megtenni.
Új kalitkát az egyed adatlapjánál is létrehozhatsz.

Tenyészpárok és fészekaljak
Ebben a menüpontban kezelheted a párjaidat. Új pár hozzáadása a Madaraim menüpontban lehetséges.
A már létrehozott párokhoz hozzá tudsz adni fészekaljakat, azokhoz tojásokat. Beállíthatod az inkubáció kezdetét, várható kelési időt többek közt. Egy pár adatait/eredményeit egy egyszerű táblázat formájában ki is lehet nyomtatni.
Ha kiválasztottunk egy párt, akkor az adott pár fészekaljait láthatjuk
Egy új fészekalj létrehozásához klikkelj az "Új fészekalj létrehozása" gombra.
Csak tojás nélküli fészekaljakat tudsz törölni, és csak fészekalj nélküli párok törölhetők. Az oldal megjelenésének megváltoztatásához klikkelj az 'Opciók' gombra. Az így előjövő ablakban lehetőség van a képernyő megváltoztatásához, egyes oszlopokat elrejthetsz vagy megjeleníthetsz, így például megjelenítheted a 'Szín' vagy a 'Gyűrű' sort is.
A fészekalj megnevezésének sorában elhelyezkedő ”Zöld fogaskerék” gombra klikkelve megváltoztathatod a fészakalj nevét és rögzítheted a fészekalj adatait.
A tenyészpár adatainak szerkesztése gombra klikkelve feljegyezheted a párral kapcsolatos tapasztalataidat.

Eseményeim
Egyszerű keresés és szerkesztés érdekében ebben a részben látható az összes esemény, amit valaha létrehoztál. Ha ez az első alkalom, hogy az Esemény részbe léptél, létrehozhatsz eseményt egy madár részére is, de egy madár csoport részére is.
Egy új esemény létrehozásához klikkelj a „zöld plusz” ikonra vagy még jobb, ha a 'Tenyésznaplóm' táblázatához mész, kiválasztasz egy vagy több madarat melyeket érint az új esemény és klikkelj a Esemény létrehozása gombra.

Például egy esemény lehet a kalitkák kezelése egér ellen, vagy egyszerűen egy madár áthelyezése másik kalitkába.
Ha már jobban megismered az események részt, látni fogod, hogy ez igen jó mód a madaraiddal kapcsolatos történések nyilvántartására, azáltal, hogy egyszerre egy vagy nagy számú madár részére is gyorsan feljegyzéseket készíthetsz.

Tenyésznapló
Itt tudod rögzíteni a feljegyzéseidet, hozzákapcsolni egy vagy akár több madárhoz. A feljegyzéseidet akár meg is oszthatsz másokkal is.
Kapcsolatok
madarász kapcsolataidnak, (eladók, vevők, tenyésztőtársak) nyilvántartására szolgál. Új kapcsolatot az madár profiljából is tudsz létrehozni, a származási szekcióban.
A kapcsolatok funkció még egy erős fejlesztés előtt áll.

Statisztika
Kis statisztikai lehetőség arról, hogy az adatbázisban mely fajból mennyi található meg. Mindenki csak a saját statisztikáját látja részletese (felső grafikon). Az alsó grafikon a globális adatbázis fajeloszlását mutatja.


A menürendszer áttekintésén kívül még egy fontos funkciót még kiemelnék, az a gyűrűk rögzítése, melyet a madár adatlapján lehet megtenni:
Információk a gyűrűk adatainak beviteléhez
Az adatbázisba a madár lábain lévő maximum két-két gyűrű adatai rögzíthetők. Ehhez először ki kell választani, hogy a kérdéses gyűrű a madár melyik lábán helyezkedik el és a lábon lévő két gyűrűből a kérdéses gyűrű alul vagy felül található. Ha egy lábon csak egy gyűrű van, akkor válaszd az alsó pozíciót. Ezt követően lehetőséged lesz kiválasztani a gyűrű típusát: zárt műanyag, hasított műanyag, zárt fém és hasított fém gyűrű. A gyűrű színe oszlopban elhelyezkedő egyik négyzetre klikkelve legördül egy színtáblázat, melyből kiválaszthatod a gyűrű színét. Ha esetleg a gyűrű két színű, akkor az alsó rész színét az alsó, a felső rész színét a felső négyzetre klikkelve adhatod meg. Feliratos gyűrű esetén a felirat adatait a száma oszlopban rögzítheted.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 5 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 feb. 28, 0:20
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO