Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Bányai Péter

Hozzászólás 2010 nov. 27, 22:40 
Az egyik sirálykám (kb. féléves) láthatóan alig tud repülni. Általában a földön van és a csőrét eddig fölfelé tartotta, most már hátrafelé. Olykor felszökken egy ágra vagy eggyel följebb (2 szint van, egy 50 cm magas kalitkában), olyankor aránylag normálisan viselkedik. Sejti valaki, hogy mi lehet a baja? Éjszaka nem a többiekkel alszik az ágon, hanem a földön.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 nov. 22, 18:37 
Szia!

Én múltkor kipróbáltam ezt a lógatásos módszert, a költés után az idősebb madarakon (kb 20). Mindnek ismert volt a neme megelőzően. Mivel standard sirálykák, ezért szép nyugodtan lógtak, egyik így tartotta a farkát, a másik úgy. Nem igazán volt benne különbség. Lehet, hogy a mezei sirálykákon működik, de ezeken nem. Vagy a technikám volt rossz...
Persze egész más alakja van a tojóknak és a hímeknek, és ha muszáj lenne, lehetne ez alapján különbséget tenni, de nem valószínű, hogy az én gyakorlatlan szemem 100%-os biztonsággal eldöntené.
Az éneklés teljesen bevált nálam. Az éneklőket mindig kivéve, ha a maradékból egyet sem láttam énekelni egy hétig, azok mind tojók lettek. (Egy kivétel volt csak az utóbbi három évben.)

emys

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 nov. 22, 17:40 
A sirálykák ivari meghatározása
A Magyar Madarász 2010. októberi számában olvastam a sirálykák ivari meghatározásának, un. függesztéses módszeréről. E módszer több éve ismert Müller Nándor madarász barátom jóvoltából. Tőle tanultam én is. Csoportgyűléseken illusztrált anyaggal terjesztette, ismertette. Nem véletlen tehát, hogy a monori börzén alkalmazzák. Kevés gyakorlattal bárki megtanulhatja. Szabadban azért ne próbáljátok ki. Egy rossz mozdulat és a madár kirúgja magát a kezünkből és elrepül. Ettől szánalmasabb, ha valaki izgalmában túlszorítja a nyakat.
Az idős madaraknál a hímek valóban egyenesen lógatják farkukat, míg a tojók erősen hátra csapják azt. Evvel ne tessenek viccelődni, bár néha ez sem árt. Fiataloknál ez nem ilyen egyértelmű. Ők kézben tovább csapkodnak, így a felvett póz megtévesztő is lehet. Tehát az első próbából NEM KAPUNK BIZTOS EREDMÉNYT. A cikk írójának és minden érdeklődőnek ajánlom a következő kiegészítő módszert. A KÉZBEN TARTOTT madár szemét vizsgáljuk meg, a csőrhöz viszonyítva. Az alsó és felső csőr találkozásánál szemmel látható egyenest hosszabbítsuk meg a szem irányába! Ha e zárt csőrtől húzott képzeletbeli egyenes fölött van a madár szeme, akkor HÍM! Ha a szemet keresztezi ez az egyenes, akkor a madár TOJÓ! Gyakorlott szem ezt a madár megfogása nélkül is biztosan felismerheti. A két módszer külön-külön is alkalmazható, de együtt 100% pontossággal beazonosítja a madár nemét. A hitetlenkedőknek még további biztos megoldás a jól bevált hagyományos módszer, a próbaéneklés. Szerintem az újságban szereplő felső madár a szem alapján hím és nem tojó, de a farka állása sem megfelelően felemelt. Ez azonban lehet a fénykép csekély torzítása. Más irányból nézve lehet, hogy tényleg tojó. Az alsó 100% hím. Üdv. Lakó Antal

Hozzászólás 2010 okt. 22, 15:34 
Egyértelmű tojás visszamaradás az ok.
Ha eddig nem tudta megtojni, akkor már nem fogja tudni magától, főleg mert egyre gyengébb...
Infra lámpa, csukamáj olaj mind a csőrébe, mind a kloákába közvetlen bele.
Ha még tud enni, akkor elég a magokra rácsepegtetni az olajat, azzal már kerül elég a szervezetébe.
Végezetül ki kell masszírozni belőle a tojást vagy a maradványait, ha már összeroppant, mert különben beledöglik az tuti,
mivel a kloákában a tojás elzárja az ürülék és vizelet útját is, továbbá a gyulladás miatt is, rosszabb esetben pedig a törött tojáshéj felsértheti a kloáka falát, ami vérzéshez vezet.
Vagy kimasszírozod belőle lassan kézzel, vagy elpusztul.

Ha ezen túl vagy, majd térjünk vissza a madaraid takarmányozására, mert ez kizárólag annak az oka, nem az odú nemléte miatt történt...

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 okt. 20, 17:43 
Szia,

a hozzászólásodat mégis áthelyeztem a sirálykapintyes topikba, attól még hogy ide nem írtak az utóbbi időben, olvasni még olvassák :wink:

Először is, ha nem szeretnél utódokat a madárkáktól, nyugodtan lehet tartani ebből a fajból mondjuk 2 hímet is együtt gond nélkül, ráadásul nem lesznek ilyen problémák, odúban is alhatnak stb...

Másodszor a tojónak nagy valószínűséggel tojás visszamaradása volt, melyet ügyesen megoldott. Az esetek nagy részében azonban emberi beavatkozást is igényel (hol kisebb, hol nagyobb mértékben), ami nélkül elpusztulhat a madárka. Erre a jelenségre jobban kell majd figyelned, keress rá a fúrumon mert rengeteg helyen kiveséztük már, ha nem találod kérdezz bátra, segítünk.

Most viszont légyszíves vedd a kezedbe a tojót és nézd meg pontosan mi van ráragadva, mit tapasztalsz. Valószínű hogy amit te látsz, az csak a tojás héja, ami sikeresen ráragad a fenekére amikor összetörte. Ha bizonytalan vagy, rakj fel róla képet ha tudsz. Nem tudom azóta a vitalitása, mozgékonysága olyan mint régen, vagy inkább borzolt, lomhább, földön tartózkodik és gyakori erőlködő székelési mozdulatot csinál e. Ha a kezedben van, óvatosan tapogasd meg a kloáka feletti hasi részt, nem e dudorodik ott egy másik tojás is véletlenül.

Üdv:
Csaba

Hozzászólás 2010 okt. 19, 13:42 
Üdv!

Azzal kezdeném, hogy nem zebrapintyem, hanem sirálykám van, de mivel a problémám szerintem nem fajhoz kötődik, úgy gondoltam, ide írok, mert ezt gyakran látogatjátok.
Már 2 éve megvan egy párom, de csak mostanában, úgy 1 hónapja láttam pározni őket (addig csak olyan próbálkozásnak tűnt..). Nem tettem be odút, mert nem szeretném szaporítani őket (több ok miatt sem), és vártam, hogy majd leteszik a kalitka aljába, ahogyan régen egy zebra párnál láttam.
Péntek reggel a kis tojóm úgy nézett ki, mint aki a halálán van. Féltem, hogy hátha nem birkózik meg a tojásrakással (igazából más problémára nem is tudtam gondolni, mert egyébként egészségesek). El kellett mennem a hétvégére, egy barátnőm etette őket, és mindennap tudósított, hogy még él, de kicsit furcsa. Mikor hazaértem, és megláttam.. hát, tényleg furcsa. Tojást sehol sem láttam, de azóta nem tudja rendesen a székletét üríteni, ott van neki egy jó nagy csomóban a tollához ragadva - nem tudja lepottyantani, vagy mi.. Aztán ma megláttam egy kis cseppet a kalitka aljának a rácsán, ami mintha a tojás sárgája lett volna. Lehetséges, hogy mégis rakott tojást, csak megették, és a záróizma azóta nem működik rendesen? Lehet, hogy őrült elképzelés, de nem jut más az eszembe.. Segítsetek légyszi, válaszokkal, tanácsokkal, megoldási módokkal, különben a kismadaram hamarosan egy nagy kaki-golyó lesz.. :S

Köszönöm, hogy elolvastátok a viccesnek tűnő, de mégis bizarr problémámat! :)

Üdv: Lilla

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 24, 23:50 
Szia!

Nem, csak a fotón volt más a megvilágítás. Elég kapkodva fényképeztem őket, nem is lettek elég jók a képek.

Idén összesen egy szürke lett, amit jövőre egy hordozóval szeretnék összerakni.

A negyediken amúgy elég jó a hasrajzolat, nagyok a tollak és a fehér csík elöl összeér mindegyiken V-alakot formálva.
Csak a farkuk néz ki nyomorúságosan. Pedig a kiállításig össze kéne szedjék magukat...

emys

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2010 szept. 24, 23:13 
emys ez az utolso szürke-fekete -e ?
mert ha igen ..nekem nagyon kéneeeee
üdv ROBY

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 23, 22:53 
Sziasztok!

Akkor én is rakok fel idei fiatalokat:

Kép

Kép

Kép

Kép

Üdv:

emys

Valódi név: Jáki Róbert

Hozzászólás 2010 szept. 20, 11:37 
Eladó a képeken látható nemes sirályka pinty pár, vagy cserélném ékfarkú amandina párra! A pár kiállítási pár. A hím olasz szülőktől, a nőstény oszták szülőktől származik. Kérésre képet küldök. Érdeklődni a 06 30 322 67 90 Email: baggio1788@gmail.com

Kép

Kép

Hozzászólás 2010 szept. 2, 13:14 
Előreláthatóan viszek Monorra standard sirálykákat!
MOCSOK JÓ ÁRON! Eladni akarok, nem árulgatni...
Ha szóltok kinek mi kell, akkor kiválasztom előre, fényképezek is ha kell egyedi fotó.

- fekete-barna
- barna pearl
- barna-tarka
- fehér

Feketékből és pearl-ökből tudok adni párokat, a fehérek és a tarkák tesók,
ezért fehéret és tarkát cserélnék 1-1-et, azonos színűre ott Monoron!!!

Vida József
20/222-0373

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2010 aug. 2, 23:55 
berenyibela írta:
Nocsak-nocsak!
Gratulálok!

Köszi! :D
Már csak vérfrissítés kéne... :roll:

Hozzászólás 2010 aug. 2, 23:49 
Idézet:
Néhány idei kölyök

Nocsak-nocsak!
Gratulálok!

Hozzászólás 2010 júl. 27, 11:08 
rtomek írta:
aha és abból a fekete-szürkéből pörc van -e ??? :D :D
üdv ROBY

:)
Csak ez az egy van, utóda nem lett.

Hozzászólás 2010 júl. 26, 22:02 
aha és abból a fekete-szürkéből pörc van -e ??? :D :D
üdv ROBY

Hozzászólás 2010 júl. 26, 11:13 
rtomek írta:
hoppá ezek már jók ám .....a bal első ( szürke gyűrűvel) az fekete standard ??
üdv ROBY

Szia!
Köszi. :D
Igen, a bal első az fekete-szürke standard, de nem nálam kelt, emystől való olasz madár.

Hozzászólás 2010 júl. 23, 22:19 
hoppá ezek már jók ám .....a bal első ( szürke gyűrűvel) az fekete standard ??
üdv ROBY

Hozzászólás 2010 júl. 23, 18:59 
Hahó!
Néhány idei kölyök :)

Kép

Hozzászólás 2010 júl. 18, 17:23 
banyaipeter írta:
Üdv mindenkinek!
2 pár "mezei" sirálykám van, mindkettőnél most kelnek a fiókák. Viszont ma az egyik hím figyelmetlenségem miatt megszökött. A tojó egyedül fel tudja nevelni a fiókákat, vagy próbáljam meg felneveltetni a másik párral? Most 3 fióka van, de van még 1 tojás. Ma mindhárom bébinek volt kaja a begyében, bár azt nem mondhatnám, hogy degeszre voltak tömve. A másik fészekben egyenlőre 1 fióka van és 3 tojás.

Nem volt erre még példa nálam, de véleményem szerint fel tudja nevelni, főleg ha csak ekkora a fészekalj.

Valódi név: Bányai Péter

Hozzászólás 2010 júl. 12, 21:52 
Üdv mindenkinek!
2 pár "mezei" sirálykám van, mindkettőnél most kelnek a fiókák. Viszont ma az egyik hím figyelmetlenségem miatt megszökött. A tojó egyedül fel tudja nevelni a fiókákat, vagy próbáljam meg felneveltetni a másik párral? Most 3 fióka van, de van még 1 tojás. Ma mindhárom bébinek volt kaja a begyében, bár azt nem mondhatnám, hogy degeszre voltak tömve. A másik fészekben egyenlőre 1 fióka van és 3 tojás.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Következő