Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 nov. 14, 21:28 
emys írta:
Szia!

A szürke faktor (hatására nem alakul ki feomelanin) autoszomális recesszív gén, és független bármely ismert színt meghatározó géntől. Úgyhogy hordozhatták a pearl-ök is, fekete-barnák is.
(A pearl meg nemhez kötött recesszív.)
Amúgy biztos jót tesz, ha szép nagy feketebarna madarak vannak az ősök között...

emys

(Tényleg, miért nem hívjuk a pörlt gyöngyösnek? Azt jelenti, és a többi színt is magyarul mondjuk.)

Aha, szóval a színbe a fekete nem játszhatott be.
Amúgy e miatt is bele lehet néha tenni a feketét, méretnövelés céljából, mert magába a színbe nem kavar be. De nekem utána elég sok fekete egyed született pearl ősöktől.

A név korrekciót már én is felakartam vetni.
Mikor nekem legelőször sikerült Mo.-ra pearl-öket behozni németből, a Bélával valahogy így kezdtünk el róla beszélni (nem fordítottuk le, meg egyszerű volt mondani, hogy pörl), aztán másnak is így mondtuk, és rajtamaradt...
Szóval ha ezt megbeszéljük (így az utóbbi évek Magyar Bajnokai :lol:), akkor valóban érdemes lenne magyarosítani, és ha ezt kezdjük el mondogatni az embereknek, akkor egy idő után helyrehozható ez a csorba.
Vélemény?
Béla! Mit szólsz hozzá?
Gyöngy? Gyöngyös? vagy más? de a jelentéstől nem kellene eltérni.

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2009 nov. 14, 21:16 
Szia!

A szürke faktor (hatására nem alakul ki feomelanin) autoszomális recesszív gén, és független bármely ismert színt meghatározó géntől. Úgyhogy hordozhatták a pearl-ök is, fekete-barnák is.
(A pearl meg nemhez kötött recesszív.)
Amúgy biztos jót tesz, ha szép nagy feketebarna madarak vannak az ősök között...

emys

(Tényleg, miért nem hívjuk a pörlt gyöngyösnek? Azt jelenti, és a többi színt is magyarul mondjuk.)

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2009 nov. 14, 21:00 
berenyibela írta:
kb. ilyenek és ezek.

Kép

Szép, mély mintázat!
Neked hogy nem jön ki szürke?
Én az elején kevertem bele egy kis feketét, még az is lehet, hogy annak a felmenői között volt ezüst vagy szürke, és itt jelent meg? Vagy csak nagyon más a vérvonalunk, és az enyémben benne van.
Bevallom nekem egyes mély-sötét mintázatúim (barnák) jobban bejönnek mint a szürke (fakóbb) színűim.

Hozzászólás 2009 nov. 14, 18:46 
kb. ilyenek és ezek.

Kép

Hozzászólás 2009 nov. 14, 17:12 
Szintén eladók!
1éves (2008 novemberi-decemberi-januári kelésűek), tavalyi gyűrűs sirálykák.
Fekete-barna, Barna pearl, Szürke pearl, Mogyoróbarna-tarka, Fehér.

Hozzászólás 2009 nov. 14, 15:24 
Gondoltam kicsit feljebb hozom a topicot. :)
Barna pearl sirálykák, több családból,ideiek, zárt gyűrűsek, túl a vedlésen, túl a barátságon :? Meg fehérek,eladók.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 nov. 11, 8:31 
Sziasztok !

Azt hiszem, hogy a mai idők Magyar versenymadarászainak egyik legfontosabb témájába nyúltatok.
Miért is gondolom ezt ?

Manapság van magyarországon kb. és kihangsulyozom kogy "körülbelől " 6o - 8o olyan tenyésztő, aki tenyészetéből nemcsak remek madarakat tud felmutatni, hanem felkészítés után versenyekre is hajlandó elvinni, egyuttal szakemberek szemléjének alávetni. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs sokkal több kiváló tenyészet, hanem azt hangsulyoznám, hogy a fent említett csoportulást lehet megmozgatni egy országos rendezvényre.

Na ennek az okai az érdekesek.

És az alant felvetett téma az egyik legfontosabb ok, mely szerint nem érdekli a tenyésztők zömét a hazai versenymadarászat legmagasabb szintje, ebből következik a másik kérdés, a nemzetközi szintű versenyeken való szereplés szűk réteget érintő volta. Bár ez inkább a hazánkban kialakult szervezeti problémából adódik, de összességében mégis nagyon kevés tenyésztőt érintenek a nemzetközi versenyek, benne az Európa és a világbajnokság is.
Itt nem a szervezeti és anyagi gondokra gondolok, hanem a feltételrendszer egy szűk sávjára, nevezetesen a hazai versenyek kiírásának kuszaságára, nem egységes szempontok alapján történő rendezésére.
Valahól olvastam, hogy hazánkban egy szervező egyesület azt ír ki amit akar és úgy rendezi a versenyét ahogy akarja , és még olyan nevet is ad neki amilyet kedve tartja. Na ez a szemlélet jellemzi jelenleg a hazai legfelső szintű (Országos Bajnokság ) kiírásokat. E tágan értelmezett rendszerben ( rendszertelenségben) a madarász tenyészidőszakban nem tud mihez igazodni.
Egy országos versenyre , mint tudjuk egzotáknál már az év elején tudatosan készülni kell, de ha a tenyésztő igazán eredményt akar elérni már a megelőző évben is tudatosan szelektálva kell tenyésztenie a madarait.
Itt jön a kérdés, amiről beszélni kell: mihez készítse fel a tenyészállományát a versenyezni kivánó egyén ?

A mai gyakorlatban nincs a fajokra, azok mutációira, színváltozataira elfogadott Magyar Standard, nincs egységes versenyszabályzat amihez igazodnánk, pedig versenyezni itt szeretnénk, mivel kevés madarászunknak adatik meg, hogy madaraival kijusson egy komolyabb külföldi versenyre, aki meg megteheti a jó egyedeivel eredményeket is ér el.
Lásd Az elmult év Világ és Európa bajnokságát.

Véleményem szerint a versenyezni kívánó tenyésztőnek évekre előre megfogalmazott világos és egyértelmű utmutatást kell adni, hogy mi alapján fogják madarait szemlézni, ezt csak egy központilag kiadott és minden szervező által elfogadott és betartott renszerben lehet megvalósítani, félretéve az egyénieskedéseket, pillanatnyi elképzelések megvalósítását.
Ilyen ez a kérdés is, hogy mi alapján bírálják a madarakat.
Jelen esetben a kiírás szerint COM bírálat folyt, de a feltett bírálati lap alapján a minősítési szempontok eltértek a COM követelményeitől.
Így aztán a nevező tenyésztő nem azt kapta amit várt, hanem valami mást és, hogy véleményt alkossak, akkot ez a bírálati lap jobban részletező mint a COM által elfogadott bizonylat, így a tenyésztőnek több utmutatást ad a faj további tenyésztéséhez.
Ezért aztán úgy gondolom, hogy hazánkban ideje lenne már egy saját bírálati szisztémát kidolgozni, amit aztán be is lehetne tartani /tartatni minden kiállítást szervező/rendező ergyesülettel.
Ennek több féle haszna is lenne:
- a hazai bírókat a mai helyzetnek/követelményeknek megfelelően tovább lehetne képezni, esetleg ujjakat is kiképezni,
- a tenyésztők, versenyrendezők tudnának mihez igazodni, ( persze ehhez az is kell, hogy a szempontokat el is fogadják és ne legyen lehetőség a nagy eltérésekre, változtatásokra
- megszünne a versenyeknél a bizonytalanság, hogy összevonják - e a kategóriákat, vagy sem,

és még sok mindent megoldana ami jelenleg többé-kevésbé zavarólag hat az országos bajnokságon résztvevők számára.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 nov. 10, 23:13 
Köszönöm szépen, így most már értem a pontokat.
Gratulálok az eredményekhez, ha még eddig nem tettem volna meg.
:lol:

Hozzászólás 2009 nov. 10, 23:04 
meg ezt, hátha van aki még nem látott pont ilyet
Kép

Hozzászólás 2009 nov. 10, 22:59 
mivel nyilvános volt, gondolom nem gond , ha felteszem ezt:

Kép
Remélem látható

IDRE tag

Hozzászólás 2009 nov. 10, 19:51 
A hollandok az alábbi séma szerint pontoznak:

Négy osztályba sorolják a sirálykákat:

1. osztály Az összes szín, ahol a hason V-alakú rajzolat kell hogy legyen
Max.-min.
Nagyság, stb. 28-22p
Fej, csőr 8-7p
Lábak 5-1p
Szín 33-26p
Rajzolat 18-14p
Összesen 92-70p

2. osztály A fehérszárnyúak és tarkák
Max.-min.
Nagyság, stb. 28-22p
Fej, csőr, konty/fodor 8-7p
Lábak 5-1p
Szín 18-14p
Rajzolat 33-26p
Összesen 92-70p

3. osztály A mintázat nélküli sirálykák
Max.-min.
Nagyság, stb. 28-22p
Fej, csőr, konty/fodor 8-7p
Lábak 5-1p
Szín 51-40p
Rajzolat -
Összesen 92-70p

4. osztály A kontyos és fodros sirálykák
Max.-min.
Nagyság, stb. 28-22p
Fej, csőr, konty/fodor 24-18p
Lábak 5-1p
Szín 36-29p
Rajzolat -
Összesen 92-70p

emys

IDRE tag

Hozzászólás 2009 nov. 10, 19:39 
Szia!

Másolom a bírálati lapról:

Búb vagy fej: 20p
Test: 20p
tollazat: 20p
Nagyság: 15p
Magatartás: 10p
Farok: 5p
Kondíció: 10p

emys

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 nov. 10, 19:32 
Sziasztok,

szeretném megkérdezni milyen szisztéma és bírálati szempontok alapján lettek a madarak lebírálva?
Legjobb tudomásom szerint a COM ezen fajokat 6 bírálati szempont (csoport) alapján minősíti, nevezetesen:
Típus, felépítés, testalkat: 30 pont
Szín: 20 pont
Rajzolat: 20 pont
Tollazat: 10
Testtartás, viselkedés: 10 pont
Általános megjelenés, kondíció: 10 pont

A számok nem ezt tükrözik.

Hozzászólás 2009 nov. 10, 19:03 
Mivel Valaki azt ígérte :evil: , h megversenyeztetjük a fehéreket meg a tarkákat idén, ezért én csak ezekből hoztam.
H11 005 08 29 tarka 90 pont 18-18-18-14-9-4-9 III. hely
Két fehérem labdába sem rúgott 88 ill. 86 ponttal.
F1 egyéb kategóriában ezüstcsőrűXsirályka hibridem 91 ponttal első lett és kapott egy különdíjat is
Egy gloster consort tojóm viszont legjobb lett 92 ponttal az összes alakkanári között.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 nov. 10, 16:22 
eszterolajos írta:
Úgy gondolom, hogy a kollekció egy nagyobb nem "standard" kalitban való elhelyezése "szabálytalansága ellenére" meghozta a faj tulajdonságából adódó előnyt, a társas elhelyezés nyugodtabbá tette a kollekció egyedeit, így azok a kiállítási stressz ellenére is ép tollazatúak maradtak a vasárnapi zárásig, és ami fő előnye emys tenyésztési gyakorlatának, hogy a kollekciója is a fenti képet mutatta, bár ott én a 11o - es sorszámú egyed helyett a 123 -as madarat válogattam volna be a 4-es csapatba, de ez csak az én véleményem.

Szerintem csak azért nem lettek"bajnokok" emys madarai, mert a rendezői összevonások miatt a turákókkal versenyeztek a kiállításon.
Bár örüljünk, hogy egyáltalán valakik rendeznek nagyszabású kiállítást az egzotáknak is.
Talán kellene a 2o1o évben egy kizárólag egzótáknak meghírdetet országos rendezvényt szervezni az apró madarasoknak és így elkerűlhető lenne a tenyészidőszak kezdete miatt való nagyfokú tenyésztői távolmaradás és a kényszerű összevonásokból adódó anomáliák utóhatása.

Sziasztok!

A végén mégiscsak külön bírálták az F1-et, úgyhogy bajnokok lettek. :oops: Persze ettől semmivel se lettek jobbak.

Egy kicsit én is féltem, hogy egymásnak esik a négy madár, bár őszig együtt voltak egy kerti röpdében, azóta nem látták egymást.

Nincs még nagy tapasztalatom a tenyésztésben, még csak most tanulom a dolgokat. A 123-ast én is nézegettem a többi közt, de úgy láttam, hogy bár rajzolata nagyon jó, de pont azáltal kilóg a többi közül. És mivel három és fél hónappal fiatalabb, kisebb a másik háromnál. A 123. két ponttal jobbat kapott 110.-nél, de lehet, hogy az összhang kisebb lett volna köztük.

Üdv:

emys

Hozzászólás 2009 nov. 10, 11:40 
eszterolajos írta:
Leon írta:
berenyibela írta:
Gratulálok emysnek a Pannóniás eredményeihez!

Tegyétek fel az eredményeket!
Örülhettek, hogy ennyire elfoglalt vagyok :lol:

Heló Leon !

Én is megnéztem azokat a sirálykákat !

Ha jövőre is ilyen egyöntetű állománnyal indul emys akkor viszont nagyon fel kell kötni a gatyátad, nem árt ha most már saját állományodnál vérfrissítést is beiktatsz a tenyésztésbe.
Emys madarai testalkatra, hosszra és testömegre harmónikusak voltak, tollazatra egyöntetűen épek és hibátlanok, a kalitban való nyugodt viselkedésük, meg az öszbenyomás pontjait hozták, valószínű a versenyre való jó előkészítés miatt.
Úgy gondolom, hogy a kollekció egy nagyobb nem "standard" kalitban való elhelyezése "szabálytalansága ellenére" meghozta a faj tulajdonságából adódó előnyt, a társas elhelyezés nyugodtabbá tette a kollekció egyedeit, így azok a kiállítási stressz ellenére is ép tollazatúak maradtak a vasárnapi zárásig, és ami fő előnye emys tenyésztési gyakorlatának, hogy a kollekciója is a fenti képet mutatta, bár ott én a 11o - es sorszámú egyed helyett a 123 -as madarat válogattam volna be a 4-es csapatba, de ez csak az én véleményem.

Szerintem csak azért nem lettek"bajnokok" emys madarai, mert a rendezői összevonások miatt a turákókkal versenyeztek a kiállításon.
Bár örüljünk, hogy egyáltalán valakik rendeznek nagyszabású kiállítást az egzotáknak is.
Talán kellene a 2o1o évben egy kizárólag egzótáknak meghírdetet országos rendezvényt szervezni az apró madarasoknak és így elkerűlhető lenne a tenyészidőszak kezdete miatt való nagyfokú tenyésztői távolmaradás és a kényszerű összevonásokból adódó anomáliák utóhatása.

Az egy kalitos kollekción én is pislogtam...
Igen már időszerű lenne friss madarakat behozni, mert jóópár éve már csak a sajátomból gazdálkodok, és lassan bezárul a kör... de egyszerűen nincs időm semmire... az egyetem teljesen leköt.
Mint észrevettétek egy kis időre visszavonultam, és nemtudom meddig fog tartani, de az állományt ennek ellenére ha nehezen is, de fent tartom.
Aztán ha majd lesz rájuk időm :wink: ...
Szóval mik lettek a további eredmények?

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 nov. 10, 8:16 
Leon írta:
berenyibela írta:

Heló Leon !

Én is megnéztem azokat a sirálykákat !

Ha jövőre is ilyen egyöntetű állománnyal indul emys akkor viszont nagyon fel kell kötni a gatyátad, nem árt ha most már saját állományodnál vérfrissítést is beiktatsz a tenyésztésbe.
Emys madarai testalkatra, hosszra és testömegre harmónikusak voltak, tollazatra egyöntetűen épek és hibátlanok, a kalitban való nyugodt viselkedésük, meg az öszbenyomás pontjait hozták, valószínű a versenyre való jó előkészítés miatt.

Hozzászólás 2009 nov. 10, 0:38 
emys írta:
Szia!

Köszönöm szépen!

H001592 114 09 számú 92 pont (18,18,18,14,9,5,10) (itt balra az avataron)
H001592 123 09 számú 91 pont (18,18,18,14,10,4,9)

H001592 104 09
H001592 106 09
H001592 108 09
H001592 110 09 kollekció 364 pont (90,90,91,89,+4)

Günter Huber bírálta

Beszéltük tegnap Bélával, hogy össze kellene beszéljünk, és jövőre nagyobb számú sirálykával menni ki, legyen jó erős verseny.

emys

Szép! Grat!
És Béla eredményei?
Csak ketten versenyeztetek?

IDRE tag

Hozzászólás 2009 nov. 9, 23:42 
Szia!

Köszönöm szépen!

H001592 114 09 számú 92 pont (18,18,18,14,9,5,10) (itt balra az avataron)
H001592 123 09 számú 91 pont (18,18,18,14,10,4,9)

H001592 104 09
H001592 106 09
H001592 108 09
H001592 110 09 kollekció 364 pont (90,90,91,89,+4)

Günter Huber bírálta

Beszéltük tegnap Bélával, hogy össze kellene beszéljünk, és jövőre nagyobb számú sirálykával menni ki, legyen jó erős verseny.

emys

Hozzászólás 2009 nov. 9, 20:15 
berenyibela írta:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Következő