Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 52  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 nov. 9, 16:53 
Gratulálok emysnek a Pannóniás eredményeihez!

Kép

És azért egyet a sajátból is, ha megbocsájtjátok :oops:

Kép

Hozzászólás 2009 nov. 8, 17:09 
kristiano írta:
Kösz a sok jótanácsot! 8)

Csatolom, hogy hogyan is költenek most a madárkák, és milyen fészek vált be náluk. Öt tojás van amúgy, és vsz a napokban már kelhetnek is ki fiókák.

Még azt nem tudom, hogy mennyi kel ki; és mivel nem tenyésztési céllal tartom őket, mit tehetek azért, hogy ha már vannak öten-hatan, ne legyenek többen. Vagyis ne tojjanak, vagy ne költsenek, stb.

Mit tegyek majd, szerintetek?

Köszönöm, K

Jaj de aranyosak! Örülök, hogy végül sikerült megtalálni a nekik is tetsző lakást.Kíváncsian várom a feleményeket, mindenképpen írj, amint alakul vmi!! :D

Hozzászólás 2009 nov. 8, 15:45 
kristiano írta:

Csatolom, hogy hogyan is költenek most a madárkák, és milyen fészek vált be náluk. Öt tojás van amúgy, és vsz a napokban már kelhetnek is ki fiókák.

Még azt nem tudom, hogy mennyi kel ki; és mivel nem tenyésztési céllal tartom őket, mit tehetek azért, hogy ha már vannak öten-hatan, ne legyenek többen. Vagyis ne tojjanak, vagy ne költsenek, stb.

Köszönöm, K

Kép
Hát odút ne rakj fel semmiképp... :roll:

Hozzászólás 2009 nov. 8, 14:51 

Köszönöm, K

Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 nov. 3, 9:54 
Na ugye a "türelem kotlást terem"

A sirálykáknál az inkubációs idő 14 - 16 nap, de ezt befolyásolhatja, hogy mennyire szorgalmasan ülnek a tojásokon. Általában a 14. napon már várható, hogy kelnek a fiókák.
A kikelés elött 1-2 nappal a szokásos takarmány mellé már kis mennyiségű gyári készítésű lágyeleséget is adj a költőpárnak, hogy szokják meg az új eleséget.
A kikelés után következő napon, meg annyit amennyit elfogyasztanak, lehetőleg napi 2 alkalommal adagolva.

Hozzászólás 2009 nov. 3, 9:38 
Sziasztok!
Most már kotlanak rendületlenül, négy tojáson, és felváltva jönnek ki enni. Jól tudom, hogy két vagy három hét a költési idő? Kelle- tenni valamit, ha kibúlnak a fiókák? Másféle táplálék, vagy valami egyéb?
Köszi, K

kristiano írta:
Köszönöm! Mindig tanulok :)

eszterolajos írta:
Még nem kotlik a párod.

Hozzászólás 2009 okt. 27, 12:44 
Köszönöm! Mindig tanulok :)

eszterolajos írta:
Még nem kotlik a párod.

A 3. tojás lerakása után, már nem ugranak le annyit a fészekről. Egyébként a kotlás (inkubáció) időszakában is "szellőztetik" a tojásokat, vagy úgy, hogy az éppen soros kotló madár időnként kitolja maga alól hűlni a tojásokat, illetve azok egy részét, vagy leugrik róla egy kis ideig 14 - 15 C- fok körüli légtérhőmérséklet mellett a felmelegített tojások 1- 2 órai szellőzés esetén is csak 2 C fok hőveszteséget szenvednek, ami nincs káros hatással az emrió fejlődésére, sőt az inkubációs időszak 5. napjától serkenti az embrió fejlődését.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 okt. 27, 9:37 
Még nem kotlik a párod.

A 3. tojás lerakása után, már nem ugranak le annyit a fészekről. Egyébként a kotlás (inkubáció) időszakában is "szellőztetik" a tojásokat, vagy úgy, hogy az éppen soros kotló madár időnként kitolja maga alól hűlni a tojásokat, illetve azok egy részét, vagy leugrik róla egy kis ideig 14 - 15 C- fok körüli légtérhőmérséklet mellett a felmelegített tojások 1- 2 órai szellőzés esetén is csak 2 C fok hőveszteséget szenvednek, ami nincs káros hatással az emrió fejlődésére, sőt az inkubációs időszak 5. napjától serkenti az embrió fejlődését.

Hozzászólás 2009 okt. 27, 9:17 
Sziasztok!

Kitaláltam közben a megoldást, és beszámolok róla:
Mivel a fészket próbálták volna magasra kibélelni, és alatta még a kalitkán kívül is tele volt szálakkal a padló, barkácsoltam egy kicsit. Ollóval a fonott zárt fészket jobban kivágtam, majdnem félig. Vagyis az ajtaját megnagyobbítottam, de hátulról védett maradt a fészek. Imádják :)

Most az a kérdésem, hogy mivel van egy tojásuk, normális-e az, hogy időnként mindketten elhagyják a fészket? A tojás nem hűl ki nagyon ilyenkor? Vagy az nem számít?

Vagy majd csak megtanulják valamikor?

Köszi

KRicsi írta:
Ahojjjjj! :lol:
Megy ez!!!

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2009 okt. 26, 0:16 
Szia!

És ez nem túl meglepő. A japáni sirályka eredetileg a Lonchura striata acuticauda és swinhoei alfajából alakult ki.

A holland sirálykaklub honlapján ezt olvashatjuk:

"A japáni sirályka származása és a domesztikáció folyamata

Tudomásunk szerint a japáni sirályka domesztikációja Kínában kezdődött. A japáni sirályka őseit már négyszáz évvel ezelőtt tartották és tenyésztették ott. 1700 körül kerültek az első példányok Dél-kínából Japánba. Korabeli beszámolók alapján világos, hogy ezek a madarak a Lonchura striata fajhoz tartoztak. A származás helye és a külső jegyek alapján a mai japáni sirályka ősei a L. s. acuticauda és a L. s. swinhoei.
Japánban folytatódott a domesztikáció. Az első mutáció, a vörös-barna 1785 körül jelent meg, a tarka 1800 körül. A japánok elsősorban a fehér a tarka, kontyos és fodros madarakat tenyésztették. A tizenkilencedik század közepén kerültek az első sirálykák Európába. Itt új fejezetébe lépett a japáni sirályka domesztikációja, számos dán madarász révén. Ők tenyésztették először az egyszínű (self) sirálykát. Németországban az úgynevezett egyszínű sirályka tenyésztéséhez bekereszteztek különböző Lonchura fajokat. A hatvanas évek elején a színsirálykák nagy népszerűségre tettek szert Holandiában. Éppen itt a kezdeti időkben történt, hogy Lonchura atricapilla, L. maja madarakat használtak a színsirálykák feljavítására.(Kontrasztos hasmintázat) A japáni sirálykák növekvő népszerűségének hatására alakult meg 1975-ben a japáni sirályka kedvelők speciális klubja (JMC, Japanse meeuwen club). A kilencvenes évek közepéntől a klubot Speciaalclub voor de Japanse meeuwen en overige Lonchura’s-nak nevezik. Európában jelent meg számos színváltozat mellett a szürke mutáció (Belgium) és az ino mutáció (Dánia). Japánban 1999-ben jelent meg a gyöngyös (pearl) mutáció."

Üdv:

emys

http://www.jmc-lonchura.nl/
http://www.nbvv.nl/standaardeisen/pdf/japansemeeuw.pdf

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2009 okt. 25, 20:52 
Sziasztok!
Egy érdekes képet hoztam. Bal oldali oszlopban a három képen saját sirályka hímem, jobb oldalt lonchura striata.
Micsoda hasonlóság! Talán csak a farokfedők különböznek.
Kép

Hozzászólás 2009 okt. 22, 14:14 
Ahojjjjj! :lol:
Megy ez!!!

Hozzászólás 2009 okt. 22, 12:03 
Működik :) Egyből beköltöztek a kis nyitott fészekbe; ahogy mondtátok, betettem a sarokba, ahol amúgy zajlik az életük.

kristiano írta:
Sziasztok, köszönöm a tanácsokat :)

Ha szabadon nem is rakok fészket egyelőre, most éppen a nyitott kis fonott csészét próbáljuk, abba a sarokba tettem, ahol aludni szoktak, és ahova a szénát próbálták betűzdelni (próbáltam benne fészket rakni nekik 8) ). Most egyelőre nem aludtak ott, de a szénát kihúzogatták a fészekből. Ez most tetszik nekik, ahogy látom, de majd kiderül!

Üdv, Kristiano

Hozzászólás 2009 okt. 21, 8:15 
Sziasztok, köszönöm a tanácsokat :)

Ha szabadon nem is rakok fészket egyelőre, most éppen a nyitott kis fonott csészét próbáljuk, abba a sarokba tettem, ahol aludni szoktak, és ahova a szénát próbálták betűzdelni (próbáltam benne fészket rakni nekik 8) ). Most egyelőre nem aludtak ott, de a szénát kihúzogatták a fészekből. Ez most tetszik nekik, ahogy látom, de majd kiderül!

Üdv, Kristiano

KRicsi írta:
Szia Kristiano!

Volt annak idején nekem is egy-két ilyen párom, aki "szabad" helyet keresett a költésre, nem fogadtak el az istennek sem, semmilyen fészkelésre kialakított berendezést ... :evil:
Megoldás, a sarokba készíts nekik ülőrudak közeli összeillesztésével (olyan távolságra, hogy a tojás ne eshessen ki közüle), egy szilárd alapot, utána a rács közé és az alapra fűzz be fészekanyagot, úgy hogy nekik már csak rendezgetni kelljen. Törekedj az alap közepe tájékán, hogy legyen a fészekanyagból egy kör alakú rész(ökölbe szorított kézzel nyomogassad le a fészekanyagot), várhatóan ide fognak tojni.
Magyarul építs nekik egy jó kis fészket TE… :D :D
Hát remélem nem írtam le túl bonyolultan, ha igen kérdezz... :? 8)

Hozzászólás 2009 okt. 20, 14:04 
Szia Kristiano!

Volt annak idején nekem is egy-két ilyen párom, aki "szabad" helyet keresett a költésre, nem fogadtak el az istennek sem, semmilyen fészkelésre kialakított berendezést ... :evil:
Megoldás, a sarokba készíts nekik ülőrudak közeli összeillesztésével (olyan távolságra, hogy a tojás ne eshessen ki közüle), egy szilárd alapot, utána a rács közé és az alapra fűzz be fészekanyagot, úgy hogy nekik már csak rendezgetni kelljen. Törekedj az alap közepe tájékán, hogy legyen a fészekanyagból egy kör alakú rész(ökölbe szorított kézzel nyomogassad le a fészekanyagot), várhatóan ide fognak tojni.
Magyarul építs nekik egy jó kis fészket TE… :D :D
Hát remélem nem írtam le túl bonyolultan, ha igen kérdezz... :? 8)

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 okt. 20, 12:57 
Szia Kristiano,

a félig nyitott odút rakd oda nekik, hátha úgy elfogadják.
Vagy nem és akkor a tetejére raknak fészket :D

Az odúba egy maréknyi fészekanyagot készíts be nekik, illetve nagyjából rendezd el hogy ha beletojnak ne süllyedjen el egyből a tojás.

Hozzászólás 2009 okt. 20, 12:39 
Sziasztok!

Újabb tojás érkezett. Fürdetődoboz, nyitott faodú, nyitott műanyag odú, fonott zárt kosárka nem vált be, a tojást vsz az ágon ülve tojta, így leesett és összetört.

Továbbra is a sarokba rakják a szénát, felágaskodva, a rácsok közé. Onnan persze lehullik.

Kicsit elszomorító, végül nem lesznek fiókák?

Bármi ötletetek van esetleg?

Köszi

Hozzászólás 2009 okt. 19, 10:46 
Amúgy hol lehet lopótököt szerezni?? Ezer éve nem láttam, de kipróbálnám a madaraknak.

kristiano írta:
Na igen, ilyen a miénk is. Kiszedegetik belőle a szénát, de nem mennek bele. Most betettem egy fonott-zárt fészket is, hátha abba bemennek. De valóban, abba nem lehet belenyúlni, mert nem férek bele (pedig nagyobbfajta). Azután marad a nyitott, de abban nem lesz biztonságérzetük, ahogy ismerem a madaraimat. És nekem sem, hogy esetleg kiügyeskedik belőle a fiókákat.

Ez a lopótök is jó ötlet.

Köszi, K

Leon írta:
Amaryl írta:
Szia,igaz nem engem kérdeztél,de hoztam 1-et mutatóba.A bal oldali,a félig nyított elejű ami leginkább beválik.
A fonottat én spec.nem szeretem,tisztítani sem egyszerű,és pl.a kezem sem fér bele...azért az sem árt,ha néha be lehet nyúlni.
Kép

kb ilyesmi, bár nekem mélyebb
egyed függő a dolog, hogy melyiket szereti,
van amelyik csak olyat hajlandó elfogadni, amiből ki is lát kotlás közben.
Vagy úgy telipakolja (megmagasítja) a fészket, hogy kilásson belőle,
de eddig nem sok ilyen madárral találkoztam.

Hozzászólás 2009 okt. 19, 10:18 
Na igen, ilyen a miénk is. Kiszedegetik belőle a szénát, de nem mennek bele. Most betettem egy fonott-zárt fészket is, hátha abba bemennek. De valóban, abba nem lehet belenyúlni, mert nem férek bele (pedig nagyobbfajta). Azután marad a nyitott, de abban nem lesz biztonságérzetük, ahogy ismerem a madaraimat. És nekem sem, hogy esetleg kiügyeskedik belőle a fiókákat.

Ez a lopótök is jó ötlet.

Köszi, K

Leon írta:
Amaryl írta:
Szia,igaz nem engem kérdeztél,de hoztam 1-et mutatóba.A bal oldali,a félig nyított elejű ami leginkább beválik.
A fonottat én spec.nem szeretem,tisztítani sem egyszerű,és pl.a kezem sem fér bele...azért az sem árt,ha néha be lehet nyúlni.
Kép

kb ilyesmi, bár nekem mélyebb
egyed függő a dolog, hogy melyiket szereti,
van amelyik csak olyat hajlandó elfogadni, amiből ki is lát kotlás közben.
Vagy úgy telipakolja (megmagasítja) a fészket, hogy kilásson belőle,
de eddig nem sok ilyen madárral találkoztam.

Hozzászólás 2009 okt. 18, 19:45 
Nálunk régebben a zebrák és a sirálykák is a legjobban szerették a kivájt lopótökből készített odut.Olyan is volt, hogy a kalitkára akasztható műanyag fürdetőben csináltak fészket, abból jól kilátnak, és a fiókák is ismerkednek a környezettel még fészekben ülve.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1037 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 52  Következő