Szia Krampusz!
Hasonló cipőbben járunk kicsit. Egy hónapja énis vettem egy nimfát, Rozikát, akihez már aznap este bekellett nyúlnom az ülőrudakat kicserélni, ugyanis neki is műanyagok voltak, volt neki 1 hinta - hozzáteszem, olyan hullámospapagájnak való, picike, műanyag - és egy fürtösköles. És csodálkoztak, hogy csak gubbaszt a madár, nem csinál semmit. Na Rozikám idejött, szépen végignézte, ahogy "új" kalitkák kap: fa ülőrudak, hinta ki, szépia, rügyes faágak, kéztörlő henger felfűzve madzagra. Hihetetlen bohóckodást vágott le 3 nap múlva. Az nap ki is engedtem. Nagy érdeklődve figyelte, ahogy kinyitottam a kalitkaajtót, félt tőle, hiszen őt betették oda fél éve, azóta nem hagyta el. Odacsipeszeltem a fürtöskölest, és vártam. Ő fedezte fel saját magának. A kölesen kívül még tőlem sem fogad el más kaját kézből, de van egy külön tálkája, abba csak extra finomságokat kap, és ha azzal matatok, már les, hogy megint kap valamit. Van egy faág, arra hajlandó csak rálépni ha kijön, a kezemtől még fél.
Vele ellentétben lassan 2-3 éve van egy hím nimfám, akik elméletileg könnyebben szelidülnek, na azóta is olyan vad, mint volt, ha nem vadabb.... rácson keresztül eszik a kezemből, de csak ha látja, hogy másik madár is odajön, amúgy szerintem inkább éhenhalna. Pedig vele is nagyon sok kört lefutottunk, hogy bízzon bennem, de szerintem őt régen egy trauma érhette, amit azóta sem hevert ki, és sajnos szerintem már nem is fogja.
Legyél türelmes és ne add fel. Illetve van még egy tippem: vegyél neki egy párt, aki már kézszelíd, vagy szelidebb, ha látja a madárkád, hogy nem kell tőled félni, idővel követni fogja a társát

Sok sikert!