Harcizeller írta:
Sziasztok!
Van a fiú nimfám aki mellé pár hónapja került a lány. Na most az a gond(?), hogy bár elvannak egy kalitkában, vagy közvetlen egymás mellett is, nem nagyon viselkednek úgy, mint egy pár. Legalább is a lány ilyen bolondabb, néha odadugja a fejét a fiúhoz vakarászásra, de ha a fiú teszi ezt akkor meg odakap. Most is itt énekel neki a fiú, fütyül meg táncol, a lány meg le se bagózza. Most meg összeverekedtek a kalitkában és a lány szándékosan provokálja szegény palit.
És azt vettem észre, hogy a fiú táncol neki, énekel, fütyül de a lányt ez nem érdekli viszont manapság gyakran jön a kezem alá, odahajtsa a fejét az arcomhoz és miközben vakarom a nyakát, felvesz egy furcsa, lelapulós testtartást és nagyon dünnyög a fülembe, halkan. Ez most mit jelent?

Szóval mit lehetne tenni, hogy megkedveljék egymást vagy esetleg utódok gyártásába kezdjenek? Olyan gyönyörű kis fiókáik lennének, mindketten szépek. Igaz az apának van egy tolltépős, öncsonkítós problémája, ami miatt gallért hord (sajnos elkerülhetetlen a dolog, viszont nagyon jól tűri, és észre sem veszi, nem letört vagy ilyesmi, hanem eleven.).
ÉS MOST!! Aztamindenit... A fiú lent eszi a homokot, a lány aljasul lelopakodik hozzá és nekiesik. : /
5 percel később: Most meg felfúvódva ülnek egymással szemben, behúzott lábakkal békésen. Nem tudok kiigazodni ezen a csajon... A fiú az meg nagyon szereti vagy próbálná szeretni a kiscsajt, mindig repül utána, meg ha kikerül a látószögéből (pl másik szobába viszem), akkor keresi, meg hívogatja, visít utána.
Az a baj jött elő, amitől én is tartottam. A tojó túlságosan emberre fixírozott, nem tudja mit kezdjen a hímmel, hiszen lány "embernek" hiszi magát... Ezért vágja be neked a párzós pózt, a fiúnak meg nem.
Nem feltétlenül kell lecserélni senkit sem. Meg lehet oldani a problémát, csak sok türelem és munka árán. Nekem is volt egy ilyen tojóm, aki személyiségzavaros volt... amint meglátott, odajött, párosodni akart stb., hímet viszont elmarta mellőle... Durván hangzik, de az egyetlen megoldás, ha lekoptatod magadról a tojót. Tehát nem foglalkozol egyik madárral sem sokat, csak takarítod őket, adsz kaját, vizet, kiengeded őket, és ennyi. Se simi, se duruzsolás, semmi. Persze itt már nem "kedvenc"-ről van szó.
Tenyésztésre én abszolút nem gondolnék ilyen madaraknál. Egyszerűen a problémák be vannak ígérve: a hím öncsonkító, tolltépő, a fiókákat is tépkedheti, a tojó meg emberre fixírozott... Persze ez biológia, ki tudja mit hoz a jövő. Civakodások és veszekedések viszont még a legharmonizálóbb párnál is előfordulnak!