Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 232  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 19:44 
Rolcsy írta:
A nimfa fiókáknak szoktatok be rakni az odúba kaját és vizet??

Nem, nem kell, teljesen felesleges. Amíg nem "repülnek ki" addig a szülők dolga a táplálás, a kirepülés után kezdenek ismerkedni a táplálékokkal, gyümölcsökkel...

IDRE tag

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 19:43 
docoo írta:
Van elöttük szépia és tengeri kagylós homokos cucc. Mit rakhatnék még neki ??

Jó kérdés. Lehet nem evett belőle vagy D vitamin hiánya van. Esetleg adhatnál neki olyan vitaminos készítményt amiben van D vitamin is. A vitaminok amúgy sem ártanak. :)

Valódi név: Szűcs Donát

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 16:57 
Mármint az nem érsekel h ha a tojásokban nincs semmi csak marqdjon meg a madárkám.

Valódi név: Győrfi Roland

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 16:56 
Sziasztok!

A nimfa fiókáknak szoktatok be rakni az odúba kaját és vizet?? ma 26 naposak a kicsik.
(fűtött helységben vannak ha ez számít valamit)

Ők lennének ez nem mai kép:

Kép

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 16:16 
Raktam lámpát oda ahol gubbasztott látványosabban joban van evett is már magokat,de szerintem a tojásokból nem lessz semmi 2 meg van nyomva. De hátha a másik kettőben lessz. De ha a tojóm tuléli az sem érdekel :)ha felépül a tojó és ezek a tojások nem fiasoi mennyi idő mulva lehetnek új tojások???

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 15:49 
Van elöttük szépia és tengeri kagylós homokos cucc. Mit rakhatnék még neki ??

IDRE tag

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 15:24 
docoo írta:
Lehetne vele még valamit csinálni??

Sok mindent már nem lehet. Remélhetőleg nem viselte meg jobban. Tegyél ki elé több ásványi kiegészítőt, az segít a közeljövőben a hasonló esetek elkerülésében.

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 14:26 
Sziasztok. Ma volt egy kissebb pánikrohamom azt hittem a tojom ma elpusztul. Tojás visszamaradása volt, kivettem a ketrecből kitapintottam a tojást és kicsit megmaszíroztam. Visszaraktam az oduba és fél ora mulva meglett a tojás már fel voltam készülve a lámpázásra meg ilyenek. Lehetne vele még valamit csinálni??

Valódi név: Tóth Dorka

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 14:06 
Sziasztok! Nálunk is beindult a költés, pénteken jött az első tojás, azóta 3an vannak. Tavaly neveltek egy fiókát(nem volt saját, ismerős madara 9et tojt uh kettővel teszteltük az anyai ösztönöket) de korán jöttek ki a fiókák és utána nem kaptak enni rendesen, mire meg feltűnt hogy gyengék, már mindegy volt.

Kép
Itt a hím, a tojó meg lutinó (2 lutinó szülővel), szerintetek milyen fiókák lesznek? Hanyadik naptól látható, hogy vak vagy éles a tojás? Ez volt az első párzásuk, úgyhogy most mindenki nagyon izgatott

Hozzászólás 2013 ápr. 4, 6:08 
Köszönöm a választ sokat segített:)

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2013 ápr. 3, 21:12 
Elég ha fény felé tartod a tojást, látszik rajta, hogy beindult-e. Ha átlátszó marad akkor fiatlan. De inkább hagyd őket. Kotlás alatt nem kell semmi extra kaja, csak a magkeverék, zöldféle, gyümölcs. Ha már kelnek a kicsik, tojásos lágykaját kell adni nekik meg csíráztatott magot. Ez lehet magkeverék, köles, búza, szotyi. Én kétszer szoktam adni naponta, reggel és délután. Csak annyit, amennyit hamar megesznek, mert a tojás gyorsan romlik. Csőrkoptató és gritt is mindig legyen nekik, ilyenkor sokat esznek belőle. Lágykaja receptet találsz a táplálékoknál.

Hozzászólás 2013 ápr. 3, 20:42 
Köszönöm a gyors választ. Esetleg ha lefényképezem a tojásokat meg tudnátok mondani hogy fiasak e vagy sem első költésük nekik is és nekem is. Ugyhogy elég tapasztalatlan vagyok de ők szépen kotlanak . Ha lenne vmi hasznos tipp mire figyeljek hogy csináljam pl etetést azt nagyon megköszönném.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2013 ápr. 3, 20:15 
Szia!
Elvileg bármilyen recesszív mutáció megjelenésére van esély. Lehet lutínó, albíno, gyöngyös, fahéj, fehérarcú utódjuk is. Persze legnagyobb esély vadszínű utódokra van. Kotlás alatt nem kell sűrűn zavarni őket, pár naponta elég egy gyors kukkantás, hogy azért hozzászokjanak. Mikor fiókájuk van akkor is elég napi egyszer, hogy rendben vannak-e. Takarítani meg amikor úgy látod, hogy szükséges. Ez függ a fiókák számától, odútól, időjárástól stb.

Hozzászólás 2013 ápr. 3, 16:24 
Kép
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy milyen szinű utodok várhatok tőlük?? A nimfák jelenleg tojásokom ülnek azóta kettéválasztottam őket a huliktól. Csak vadszinű utodaik lehetnek?? Illetve az lenne még a kérdésem mennyi idönként ellenőrizhetem az odut??

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2013 márc. 29, 18:12 
Vikii1001 írta:
Pont ezért fordultam hozzátok,mindenféleképpen szeretnék madarat, de nekem ahhoz kell a TI véleményetek és tapasztalatotok! ! :) Te hát a pl. 2 hímet tartok akkor abból nem lesz "verekedés"? És rögtön kettőt vegyek vagy csak egy pár hónap múlva vegyem meg a másikat?

Rendben, akkor itt a véleményem, tapasztalatom:
nimfáknál előfordulhat a "homoszexualitás", én is néhány hete fogadtam be egy olyan hímet, mely állítólag csak hímekkel állt párba, előfordul. Ahhoz képest most igazi liliomtipróként egy lutinó kiscsajjal kamatyol. Lehet két hím együtt, de nem az igazi. Azt viszont tudnod kell, hogy a hímek SOKKAL hangosabbak, mint a tojók. Ez az én tapasztalatom. Nekem most jelenleg 3 párom van, egyik hím hébe-hóba szólal meg, a másik kettőnél viszont csilingel a fülem, mikor nekiállnak udvarolni.
A tojók monotonan csipognak, a hímek hajlamosak a kiabálásra. A tojóknál jelentkezhetnek tojásrakási problémák, hímeknél nem. A hímek tapasztalatom szerint viszont lükébbek, mint a tojók... Lehet egyedül vagyok ezzel a kijelentéssel, de több papagájfajjal volt már dolgom, és eddig mindig ezt tapasztaltam: intelligencia terén a tojók nevetve lekörözik a hímeket.
Amit én tapasztalok, hogy a tojók sokkal könnyebben oldják meg a problémákat, hamarabb felfogják, mit akarunk (pl.: mikor be akarjuk zárni a volierbe röptetés után) és hamarabb szelídülnek is, nem olyan kis fosósak.
egy időben nagyon rajta voltam én is, hogy szelídek legyenek a madaraim a könnyebb kezelhetőség kedvéért. A tojók kegyeiért nem kellett megküzdenem, viszont soha az életben nem volt még szelíd hímem, eszetlen annál több. :)
Ezzel szemben jön persze a rengeteg youtube-videó, ahol hiperszuperszelíd hímek vannak, akik mindent megengednek, mindent megtanulnak stb.
Nálam nem jött be, de ez csak egy vélemény, hogy a többieknek mi a tapasztalata erről, tőlük kell megkérdezned.
Mindenesetre zárszóként: 2 hím még mindig jobb, mint 1 nimfa.

Valódi név: Rauch Viktória

Hozzászólás 2013 márc. 29, 16:28 
Pont ezért fordultam hozzátok,mindenféleképpen szeretnék madarat, de nekem ahhoz kell a TI véleményetek és tapasztalatotok! ! :) Te hát a pl. 2 hímet tartok akkor abból nem lesz "verekedés"? És rögtön kettőt vegyek vagy csak egy pár hónap múlva vegyem meg a másikat?

Valódi név: Győrfi Roland

Hozzászólás 2013 márc. 29, 16:26 
Vikii1001 írta:
Rolcsy írta:
Vikii1001 írta:
Sziasztok, úgy néz ki h kapok nyár elején egy nimfa papagájt, pár dolgot le tudtok róluk írni? pl. hogy szelídítsem meg, ha párban tartom őket és egy tojó meg egy hím lesz akkor hogyan kerülhetem el a párzást, ha ketten lesznek akkor mekkora ketrec kell nekik...stb! :) Tippek vélemények, minden hasznos lenne! Előre is köszönöm! :D ( Először csak egy madarat kapnék hímet, és azért nyáron, h sokat tudjak vele foglalkozni)

Heló! itt van egy könyv sok mindent le ír róluk. Nekem is meg van :)

http://bookline.hu/product/home!execute ... 65&type=22

A párzást úgy kerülheted el hogy nem raksz nekik odút. A szelídítés pedig türelem :) és a kedvenc kajája nekem is van egy imádja a fürtös kölest annyira hogy ha meglátja ki jön a ketrecéből meg már lassan a karomra is rá szál sok idő és törődés kell hozzá... ketrec pedig szerintem minél nagyobb annál jobb de ha ki engeded mindennap a szobába hogy tudjanak repkedni mindenfele akkor akkora elég hogy jól el férjenek. ülőrúd ne legyen bolti műanyag inkább fa különböző vastagságúak ez azért jó mert koptatja a körmét a madárnak és rághatja is...

És te egyedül tartod a nimfádat? Ha igen akkor mennyit vagy otthon?

Nekem párba vannak és fiókák is vannak. :)

Valódi név: Czingiszer Tamás

Hozzászólás 2013 márc. 29, 16:02 
A tojásrakást nagyon könnyen el lehet kerülni.... 2 hímmel. :)
Ők is nagyon jól megvannak egymással. ;) Így még a tojók hisztérikáját is elkerülöd ,)

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2013 márc. 29, 15:43 
Vikii1001 írta:
Rolcsy írta:
Vikii1001 írta:
Sziasztok, úgy néz ki h kapok nyár elején egy nimfa papagájt, pár dolgot le tudtok róluk írni? pl. hogy szelídítsem meg, ha párban tartom őket és egy tojó meg egy hím lesz akkor hogyan kerülhetem el a párzást, ha ketten lesznek akkor mekkora ketrec kell nekik...stb! :) Tippek vélemények, minden hasznos lenne! Előre is köszönöm! :D ( Először csak egy madarat kapnék hímet, és azért nyáron, h sokat tudjak vele foglalkozni)

A párzást úgy kerülheted el hogy nem raksz nekik odút. A szelídítés pedig türelem :) és a kedvenc kajája nekem is van egy imádja a fürtös kölest annyira hogy ha meglátja ki jön a ketrecéből meg már lassan a karomra is rá szál sok idő és törődés kell hozzá... ketrec pedig szerintem minél nagyobb annál jobb de ha ki engeded mindennap a szobába hogy tudjanak repkedni mindenfele akkor akkora elég hogy jól el férjenek. ülőrúd ne legyen bolti műanyag inkább fa különböző vastagságúak ez azért jó mert koptatja a körmét a madárnak és rághatja is...

Modern gondolkodás szerint ma már nem tartunk egyedül papagájt, főleg mert tudjuk, mennyire természetellenes, madárellenes ez a tartásmód. Egy nimfánál meg nem is lehetne kérdés, hiszen nem olyan fajról van szó, amelyet még nem háziasítottak, vadak, agresszívek és főleg húzós árral rendelkeznének. Az ember nem tud annyi időt szánni az életéből, mint amennyire egy madárnak szüksége lenne. A természetben is a fajtársak nem hagyják el egymást, ha egyedül látna valaki kóborolni egy nimfát, akkor annak már úgy is annyi... Két madárnak sincsen nagyobb igénye, mint egynek.
Alapjáraton papagájt nem tartanék 100X50 cm alapterületű ketrecnél kisebbe. Mindegy, hogy egy nimfáról, vagy kettőről van szó, szükséges hogy a madár valamennyit tudjon benne repülni, már pedig a gyári limlomba, amit árulni szoktak, semmit nem tud a madár csinálni... Ezenkívül meg napi több ÓRA röptetés szükséges, ami már jó, hogy 4 órától kezdődik... két óra reggel, két óra este.... Akkor érdemes a madarakat röptetni, mikor aktívak, ami a reggeli és késő délutáni napszakokban azok. Közötte sok értelme nincs kiengedni, mert csak henyélnek egész nap, sziesztáznak. A röptetésnek pedig az az értelme, hogy a madár repüljön, ami főleg egészsügyi szempontból roppant fontos, ezért is szerencsés, ha röptetés előtt/alatt szellőztetve van a szoba (szúnyoghálóról gondoskodni az ablaknál!!!!), hiszen így a légzsákok, tüdők alaposan kiszellőznek. Őszintén szólva egy madár sem szobamadárnak született, ami meg is látszik, hogy mennyire "egészségesek"... A statisztikán javíthatsz, ha elegendő röptetést adsz nekik, ill. megfelelően eteted!
Nos a dilemma mindig is nagy volt a téren, hogy egy vagy több madarat tartsunk. Én véleményem az, hogy ezek a madarak alapjáraton rettenetesen szociálisak, és mivel mi akarjuk, hogy ők a mi környezetünkben lakjanak, alapvető, hogy azt nézzük először, hogy az ő igényeiket elégítsük ki először, nem pedig a mienkét... de aztán lehet, hogy vagyok ezzel egyedül, hogy nem azt nézem, hogy nekem milyen papagáj kellene, hanem milyent engedhetek meg magamnak tartásügyileg. Mindenesetre egy egyedül tartott nimfának sok hátránya van:
kiabál, erőteljesen a gazdára fixálódik, akármerre mész, ő utánad megy, ha viszont kimész a szobából, addig üvöltözik, míg vissza nem érsz, ha valami gikszer beüt, tolltépővé válhat, amikor már mindegy mit csinálsz, hihetetlenül erős szokássá tudja kinőni magát... Tudom, nem egy ilyen "hirtelen fellángolásból vásárolt majd megunt" madarat fogadtam már be, és mondhatom, kész szenvedés mire újra madarat formálok belőlük, és sajnos nem mindegyikből lehet... Tehát miért ne előznénk meg a bajt és már eleve kettő madarat szereznél be, ahogy említetted?
A párzást nem fogod tudni megakadályozni, hiszen ők is csak az ösztönüknek élnek. A fiókákat azonban megelőzheted. Nem minden párzás jár tojással, viszont lehet tojás párzás nélkül, ez a csodálatos a madarakban. Ha láttad, hogy párzanak, majd tojásokat raknak - ami megtörténhet odú nélkül is - még mindig kicserélheted a tojásokat műtojásokra, amin engeded kotlani őket, majd a kotlási idő lejárta után úgy is ott hagyják.
Mindenesetre alaposan végiggondolnám előtte, hogy tényleg akarod-e. Aranyosak a nimfák, nagyon jó fejek, viszont 12 évvel a hátam mögött, ha megkérdeznék, újra kezdeném-e a nimfákkal, nem biztos, hogy igennek válaszolnék. Ne azért akarj csak egy madarat, hogy szelíd legyen, mert nem biztos, hogy az lesz. Vannak madarak, akiket ha egyedül tartasz, sem lesznek soha szelídek! Ez egyéntől is függ! Ha olyan állatot akarsz, amit lehet bügyörészni, babusgatni, egy kutya hálásabb lenne, mint egy madár. Ha viszont tényleg akarsz madarakkal foglalkozni, mert tényleg beleszerettél ezekbe a majmokba, akkor hajrá, segítünk, amiben tudunk, ahhoz viszont az is kell, hogy Te is nyitott légy és engedd, hogy adjunk tanácsot.

Valódi név: Rauch Viktória

Hozzászólás 2013 márc. 29, 14:14 
Rolcsy írta:
Vikii1001 írta:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 232  Következő