sziasztok!
Mivel vizsgalázban égek, viszont tanulni kedvem nincs, inkább tanulságképpen megosztanám veletek az utolsó napjaim történéseit. Esetleg ha valakinek van valamilyen javaslata, tippje, ötlete, bármi, ami használható, ne tartsa magába, szívesen várok bármit!
A legidősebbik tojóm alakított nagyot az ünnepek alatt, hadd ne teljen nyugodtan a karácsonyom alapon. Még a Távgyógyítás menüpontba írtam a történteket és itt megköszönöm mindenkinek, aki privátba írt, de gondoltam megosztom itt is röviden, hátha valaki szintén ebbe a cipőbe jár...
Már jó két hónapja szenvedek a tojóimmal, akik ész nélkül, és főleg megállás nélkül rakják a tojásokat. Tanultam az esetből, nem vettem el a tojásokat, így ahogy a nagytörvény megírja, ötnél abba is hagyták a tojást és nekiálltak kotlani. Mivel csak az egyik - legidősebb tojóm áll párban, termékeny tojásra tőle számíthattam. (a másik tojó nem hajlandó bepasizni, noha két helyes krapek figyeli minden mozzanatát...) Persze nem meglepő módon semmi nem lett belőlük, így 25. napon ott is hagyták a kis fészekaljat. Mondom hurrá, ezzel letudva minden tojás idén... én kis naiv... Drága idősebbik tojóm - akit nevezzünk most el Jojónak - kitalálta, hogy megsz**at szenteste. Történt ugyanis, hogy mikor be akartam rakni őket a volierbe, a madár alá nyúlva tiszta vér lett a kezem. Azonkívül, hogy minden horrorjelenet átszáguldott az agyamon és a hideg kirázott, gyorsan befogtam a madarat, hogy szemügyre vegyem, mégis mi a búbánat van... És igen: kloákája egy fél centire elő volt bukva - bár nem tudni, hogy most szimplán a kloáka fala vagy a tojócső egy része csusszant előre. Összes tudásomat előkaparva igyekeztem elsősegélyt nyújtani, fájdalomcsillapítóval teletömtem, hűtöttem és nedvesen tartottam az előesett szakaszt, miközben szidtam minden áldott dolgot, hogy pont szenteste kellett történnie, amikor sehogy nem fogok előkeríteni egy dokit. Mindenesetre kedves barátaimmal, ill. egzotikus állatokra specializálódott állatorvosokkal konzultálva arra jutottunk, hogy kezelem otthon, míg fel nem tudom hozni Pestre a madarat műtétre... A kezelések csípésekkel és ríkoltozásokkal zajlottak, amit full meg is értek, hiszen nem lehet kellemes érzés, de a hűtés és a fájdalomcsillapítók, ill. antibiotikumos kenőcsök segítettek, mintha napról-napra kisebb lett volna az ödémás rész. Tegnap este kezeltem a madarat utoljára, mivel ma reggel ötkor már úton voltam vele finom 4 órás buszúton Pest felé. Dicséret itt a madárnak, hogy szépen tűrte a szállítást, miközben az agyam végig azon kattogott, mi a francot fogok csinálni a többiekkel, ha ez a madár elpusztul. Persze mikor felértünk nagy nehezen, mintha semmi nem történt volna... A kloáka tiszta, jól látszott minden, előesésnek semmi nyoma. Volt már pár esett, mikor ez a kedves jószág megszívatott, hogy otthon haldoklik stb. állatorvosnál 180°-os fordulat, ő aztán jól van, semmi baja. De ha már 200 km-t végigszenvedtem vele, bementünk az egyetemre, ahol készült egy csinos röntgenkép, ill. a kloákája alaposan meg lett vizsgálva altatásban, valamint sok-sok finom injekciót kapott... még szerencse, hogy aludt. Mindenesetre szép és jó, hogy a kloákája látszólag helyrejött magától, azonban a röntgenfelvétel a szörnyű valóságot mutatta: jön a következő tojás. Nem tudom mit csináljak vele, mi lesz ebből egyáltalán, és túléli-e az egészet, de lassan már nekem is elegem van. Noha életemben nem állt szándékomban tenyészteni, még tisztességes odúm sincsen, etetésnél odafigyelek mindenre, és mégis itt szenvedek ezzel, hogy a drága tojóim egymást generálják tojásrakás terén. Az otthon lévő drágaság ugyanis rakott szintén egy tojást, miután meglátta, hogy Jojó is produkált egyet szenteste...
Valami tipp, mégis mit kezdjek már a madarakkal? A latinom végén vagyok már, mindent kipróbáltam, most már jöhet bármilyen tipp, ötlet stb. Már azon is gondolkodtam, hogy beszerzek egy odút és belerakok 5db műtojást, hogy drága Jojónak az a képzete legyen, hogy ő bizony rakott már tojásokat, így nyugodtan nekiállhat kotlani. Egyszerűen nem akarom, hogy több tojást rakjon, mert őszintén a madár rohadt szarul néz ki. A két hónap tojásmizéria után teljesen le van fogyva, csont és bőr, egyszerűen még állni is nehezére esik, nem hogy repülni, meg van mindenhol tépkedve, le van merülve mint egy elem... és nem tesz jót neki, hogy 12 éves...

Az jó, hogy most rengeteg vitamininjekciót kapott, meg itthon is mindenféle Immunovet-tel és Korviminnel tömöm, hogy helyrejöjjön, de lassan már azt gondolom, hogy semmi nem lesz belőle.
A röntgenfelvétel egyébként egy csodás hiperaktív petefészket mutatott sok-sok tüszővel, emellett mája kisebb a kelleténél, a lép sem frankó és valahogy semmi nem olyan, mint kellene lennie.

Most jelenleg fenn van velem a hétvégén át Pesten, távol a többiektől, itt legalább kicsit fel tudom hízlalni és gyógyszerezni, ill. ha az újabb tojás jön és valami baj van, be tudom vinni a kórházba...
Valakinek valami tipp?

Itt éppen infrázik a drága, az út hosszú volt és hideg, hiába a sok takaró és gyapjú..