Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Péter

Hozzászólás 2011 jan. 31, 19:19 
Amaryl írta:
Nálam a szobában voltak,mikor költöttek,ahol sok a cserepes virág.A páratartalmat mindig ellenőriztem,és a kalitka mellé,és az odú alá olyan virágot raktam,ami vízigényes és így gyakran kell locsolni,azon kívül a radiátoron is volt párologtató! Ezért az odú közvetlen közelében mindig megvolt a 80-85 %.
Ha ez nem megoldható,akkor lehet spriccelni is vízzel az odú belsejét,de ehhez nem tudok tanácsot adni,mert sosem csináltam.Gondolom,amivel a páraigényes növényeket spriccelik,ami permetszerűen fújja be.Azért nem tartom a legjobb megoldásnak,mert sztem így a kotlásban is zavarva van a madár.Arra találj inkább ki valamit,hogy a helyiségben oldd meg ,akár az odújuk alá rakott vizesedénnyel,véleményem szerint több sikered lesz.

Sziasztok!
Bocsánat a kései válaszért, de nem voltam gép közelben! Meglátásom szerint a Te és a Lajos véleményét fogom összekombinálni. Megfúrom az odút és virágokat helyezek el a közelében. A spricceléstől tartok egy kicsit, szerintem arra érzékenyek lennének!

eszterolajos írta:
Szia pumukli !

A legközelebbi költésnél Kati módszerét alkalmazd a növények jól befolyásolják a megfelelő mikróklíma kialakulását...és ha van megfelelő hő ( 18 C fok feletti ) és ehhez a hőhöz minimum 8o % relatív páratartalom, akkor várhatsz kelést. ( megjegyezném, hogy a költéskor a hőmérséklet növekedésével párhuzamosan növelni kell a páratartalom mértékét is és nemcsak a rizseknél, hanem más fajoknál is...)

Nekem az oduim a fedlapon és a 2 oldal, valamint a hátoldali lapon 1o-es fúróval ki vannak fúrva, így mindenkor átszellőzik és belől is kb. olyan a klíma, mint a közvetlen környezetében... ezt meg megfelelő eszközökkel mérheted, de majd az idő múlásával saját magad is érezni fogod az arcodon, hogy megfelelő - e a költéshez a hő és a páratartalom..

A spriccelés is egy módszer, de ahhoz tapasztalat is kell, nem nagy dolog, de ha nem ismerjük elronthatjuk vele a fészekalj kelési arányát.
Inkább növénnyezz az dekorál is ...

Bár még lehetnek problémák, mint a hím madarad spermájának érettsége és életképessége...párzási kedve... stb...

Még egy kérdés ... a hímednek mindewn újján megvannak a kőrmei ???

Igen, mint fentebb is írtam megfogadom a tanácsot és megfúrom az oldalakat! Köszönöm!
Megnéztem, minden körme megvan a hímnek! Miért fontos ez?

Most, hogy elvettem a tojásokat, mi legyen az odúval és a fészekanyaggal?
Ja, még 1 fontos dolog... Nagyobb tálban (tányérban) tettem be nekik vizet és elkezdtek fürdeni!!!!

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2011 jan. 28, 13:19 
Szia pumukli !

A legközelebbi költésnél Kati módszerét alkalmazd a növények jól befolyásolják a megfelelő mikróklíma kialakulását...és ha van megfelelő hő ( 18 C fok feletti ) és ehhez a hőhöz minimum 8o % relatív páratartalom, akkor várhatsz kelést. ( megjegyezném, hogy a költéskor a hőmérséklet növekedésével párhuzamosan növelni kell a páratartalom mértékét is és nemcsak a rizseknél, hanem más fajoknál is...)

Nekem az oduim a fedlapon és a 2 oldal, valamint a hátoldali lapon 1o-es fúróval ki vannak fúrva, így mindenkor átszellőzik és belől is kb. olyan a klíma, mint a közvetlen környezetében... ezt meg megfelelő eszközökkel mérheted, de majd az idő múlásával saját magad is érezni fogod az arcodon, hogy megfelelő - e a költéshez a hő és a páratartalom..

A spriccelés is egy módszer, de ahhoz tapasztalat is kell, nem nagy dolog, de ha nem ismerjük elronthatjuk vele a fészekalj kelési arányát.
Inkább növénnyezz az dekorál is ...

Bár még lehetnek problémák, mint a hím madarad spermájának érettsége és életképessége...párzási kedve... stb...

Még egy kérdés ... a hímednek mindewn újján megvannak a kőrmei ???

Hozzászólás 2011 jan. 27, 23:08 
Nálam a szobában voltak,mikor költöttek,ahol sok a cserepes virág.A páratartalmat mindig ellenőriztem,és a kalitka mellé,és az odú alá olyan virágot raktam,ami vízigényes és így gyakran kell locsolni,azon kívül a radiátoron is volt párologtató! Ezért az odú közvetlen közelében mindig megvolt a 80-85 %.
Ha ez nem megoldható,akkor lehet spriccelni is vízzel az odú belsejét,de ehhez nem tudok tanácsot adni,mert sosem csináltam.Gondolom,amivel a páraigényes növényeket spriccelik,ami permetszerűen fújja be.Azért nem tartom a legjobb megoldásnak,mert sztem így a kotlásban is zavarva van a madár.Arra találj inkább ki valamit,hogy a helyiségben oldd meg ,akár az odújuk alá rakott vizesedénnyel,véleményem szerint több sikered lesz.

Hozzászólás 2011 jan. 27, 16:32 
eszterolajos írta:
Szerintem a páratartalom hiánya volt a probléma.

A költéskor az ODUBAN legalább 7O- 8O% közti relatív páratartalomnak kell lenni..

A költési időszakban volt-e fűrdővizük, egyáltalán fürödtek - e ?

Értem. Természetesen volt előttük fürdésre alkalmas víz, de én magam soha nem láttam őket fürdeni. Ez esetben mit tehetnék?

Hozzászólás 2011 jan. 27, 16:30 
Szerintem a páratartalom hiánya volt a probléma.

A költéskor az ODUBAN legalább 7O- 8O% közti relatív páratartalomnak kell lenni..

A költési időszakban volt-e fűrdővizük, egyáltalán fürödtek - e ?

Hozzászólás 2011 jan. 27, 14:28 
feketemarcsi írta:
Lehet, hogy túl vékony, porózus a héj, vagy hajszálrepedések lettek rajta. Kapnak kálciumot?

A héjak nekem normálisnak tűntek, nem volt rajta repedés, nem tűntek porózusnak, volt tartásuk! Kapnak kalciumot is!

Hozzászólás 2011 jan. 27, 13:55 
eszterolajos írta:
pumukli írta:
Sziasztok!

Sajnos nem jött össze a rizseimnek az első tojásrakás. Az összes tojás terméketlen lett és kiszáradt. Sajnálom őket... talán majd legközelebb...

Szia !

Hogy- hogy kiszáradt , egyetlen egyben sem maradt nedves jellegű anyag ?

A 11 tojásból, 3 maradt folyékony halmazállapotú, a többi teljesen beszáradt!

Amaryl írta:
Pumukli! nem lehet,hogy a páratartalom volt nagyon alacsony?? mert akkor sem szokott kiszáradni,ha nem volt termékeny a tojás,legfeljebb megzápul,de nem szárad ki!!!!!

Számszerű, pontos értéket nem tudok mondani, általánosságban elmondható, hogy 50-60% között mozog a lakásban.

Mi lehetett a baj?

Hozzászólás 2011 jan. 26, 23:27 
Pumukli! nem lehet,hogy a páratartalom volt nagyon alacsony?? mert akkor sem szokott kiszáradni,ha nem volt termékeny a tojás,legfeljebb megzápul,de nem szárad ki!!!!!

Hozzászólás 2011 jan. 26, 18:45 
pumukli írta:
Sziasztok!

Sajnos nem jött össze a rizseimnek az első tojásrakás. Az összes tojás terméketlen lett és kiszáradt. Sajnálom őket... talán majd legközelebb...

Szia !

Hogy- hogy kiszáradt , egyetlen egyben sem maradt nedves jellegű anyag ?

Hozzászólás 2011 jan. 26, 17:34 
Sziasztok!

Valódi név: Gácsi István

Hozzászólás 2011 jan. 26, 0:11 
Amaryl írta:
Szia Fernandes,szépek a madárkáid,és szépen kidekoráltad a helyüket.Lesz mit megdolgozni nekik,ha odút kapnak! :)

Szervusz Amaryl !
Köszönöm a dícséretet, a jótanácsokat meg majd igyekszem megfogadni.

Hozzászólás 2011 jan. 25, 23:35 
Hát nem tudom...nem kötözködés,de szerintem az odú kicsi!!!! nem is az alapterülete,hanem a mélysége! Azért a rizs nevel általában 6 fiókát,és mivel elég nagy fészket épít,legalábbis az enyémek még a fészekre is külön bebúvónyílást építenek,szeretik a tágas illetve magas belső teret.Az volt a tapasztalatom,mikor anno kezdtem őket párba rakni,hogy akkor kezdtek csak fészket építeni,mikor megkapták a nagyobb odút.Attól persze még ahány madár,annyiféle,ha elfogadják,akkor semmi gond.
Pár tujaágat is adj nekik,és ahogy Tamás is írja, valami erősebb díszfűfélét,olyan 20-30 cm hosszúakat,abból nagyon kis takaros fészket rittyentenek.

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2011 jan. 23, 20:10 
Helló zimmi!

Az odú méret az jó.
Vastagabb/durvább szálú szénát szeretnek fészekbe hordani. Nálam a vékonyabb szálakat egyáltalán nem építették be fészekebe ill csak akkor amikor már finomítás volt hátra!
Odú felrakás előtt adjad nekik a lágy eleséget heti 5-6 napon. Legalább 3 hétig. Az első tojás lerakásáig! Kotlás alatt magkeveréket és vizet kapjanak. Majd kotlástól számítva(2-4 tojástól kotlik el), 14. napon már kaphatnak újra lágy eleséget, hogy tudják etetni a fiókákat. Amikor már van fióka naponta legalább kétszer(reggel/este) kapják a lágy kaját, igény szerinti mennyiségben! De mindig csak annyit, amennyit hamar elfogyasztanak(kb30 perc)

Valódi név: Zimmermann Péter

Hozzászólás 2011 jan. 23, 19:52 
Sziasztok!

Csináltam hullámos papagáj méretű 18 * 18 *20 cm-es odút,a rizseimnek.
Kérdéseim: mit tegyek bele pl. réti széna stb. és mit tegyek hogy beindítsam őket?Lágy eleség,tojás ilyesmi milyen időközönként?
Régebben volt nekem de sajnos mindig összetörték a tojást,és a végén a tojóm megszakadt,a hím meg a fürdetőbe fulladva végezte.
Most van 8 pár külön tenyész vitrinbe, páronként.
Mégegy dolog ha valakinek lenne 2 db fehér tojója eladó keressen fel.
Köszönöm: Peti

Hozzászólás 2011 jan. 20, 9:52 
Amaryl írta:
Pumukli!! mind2 eset lehetséges!Mivel ennyi tojást úgysem tud betakarni,könnyen lehet,hogy valahol a fészekben van....pl.ha nem takarja,és kihűlt,kilökködte maga alól,gondolom én...ami egyáltalán nem biztos,de majd jönnek erre,akik gyakorlottabbak a kérdésben.....mondjuk azt hogy megették volna,annyira nem tartom lehetségesnek,mert akkor már az elején is tűnt volna el belőle....persze lehet,meggondolták magukat,mégsem akarnak kínlódni annyi kölökkel! :D

Sziasztok!
Akkor csak nem lesz nagy családom...no nem baj... :) azért a 9 sem rossz... de még azért reménykedem, hátha előadják :)

kuvik írta:
Helló!!!

Egyik sem, de nagyon tetszik, és nem hagyhattam ki. Remélem nincs belőle sértődés.(?) :65: :57:

Természetesen sértődés nincs, örülök, hogy jobbá tehettem a napodat!

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 jan. 20, 0:36 
Helló!!!

Egyik sem, de nagyon tetszik, és nem hagyhattam ki. Remélem nincs belőle sértődés.(?) :65: :57:

Hozzászólás 2011 jan. 19, 22:29 
Kuvik!! sokallod vagy irigyled a pumuklit??? :lol: :lol: illetve a tojásait!? :)))

Hozzászólás 2011 jan. 19, 22:28 
Szia Fernandes,szépek a madárkáid,és szépen kidekoráltad a helyüket.Lesz mit megdolgozni nekik,ha odút kapnak! :) Azért majd arra vigyázz,hogy ha készen lesz a fészkük és már tojást is produkálnak,minden mozdíthatót szedj ki tőlük,mert akár a fiókákat is képesek befedni,nemcsak a tojásokat,a hím becipeli még a félméteres erősebb szálú füvet,nádat is,és tovább épít....

Pumukli!! mind2 eset lehetséges!Mivel ennyi tojást úgysem tud betakarni,könnyen lehet,hogy valahol a fészekben van....pl.ha nem takarja,és kihűlt,kilökködte maga alól,gondolom én...ami egyáltalán nem biztos,de majd jönnek erre,akik gyakorlottabbak a kérdésben.....mondjuk azt hogy megették volna,annyira nem tartom lehetségesnek,mert akkor már az elején is tűnt volna el belőle....persze lehet,meggondolták magukat,mégsem akarnak kínlódni annyi kölökkel! :D

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2011 jan. 19, 22:18 
[quote="pumukli"]Sziasztok!

" Néhány napja írtam is, hogy 11 tojásom van."

Na ez nekem nagyon tetsziiiiiik!!!! :roll:

Hozzászólás 2011 jan. 19, 18:11 
Sziasztok!

Megint egy kérdéssel jelentkeznék: Néhány napja írtam is, hogy 11 tojásom van. Ma ellenőriztem a fészket és csak 9 db-ot láttam benne. 2db maradéktalanul eltűnt. A fészekben sem láttam befedve, darabjait sem találtam...

Létezhet az, hogy megették őket? Vagy csak betúrták valahova a fészek alá? Szerintetek?

Előre is köszi a válaszokat!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 51  Következő