Hali,
Zottannal ezt a témát kibeszéltük magánban, de csak azért nem válaszoltam rá nyilvánosan, mert én is kíváncsi lettem volna mások véleményére.
Robival értek egyet, illetve én is ezt tapasztaltam. Az ezüst és vadas párosításból nem születnek más színűek, csak hordozóak. Ha köztes átmeneti szín jönne létre, akkor intermedier öröklődése lenne, mint például a test nagyság, vagy sok fajnál a csőrszín, stb. Ugyan ez a helyzet a fahéj és ezüstnél is.
Az hogy mennyire lesz szép és tiszta az ezekből a párosításokból származó fiókák színe (vad szín) már más kérdés. Szerintem az ilyen egyedek műhelymadárnak tökéletesek lesznek, de komoly versenyzésre ne nagyon szánjuk őket. Egy tiszta szín tenyésztésnél a vérvonalakat szelekcióval rendben tudjuk tartani (vagy egy jó vérvonal beszerzésével) de ezekben az esetekben szinte senki sem tudja megmondani milyen minőségű a normál "ruci".
Halkan megjegyzem, három évvel ezelőtt bennem is ilyen gondolatok kavarogtak még, de a kíváncsiságom és tudásvágyam azt hiszem meghozta a gyümölcsét