rtomek írta:
Szia mindenkinek !!!
Rizsesek segitsetek !!!!! Volt két pár rizsem az eggyi ezüt amelyeket a monori börzén vettem a másik izabell saját tenyésztésű, úgy alakult, hogy a párok nem harmonizáltak. Próbára megcseréltem őket igy lett egy pár 1.0 ezüst x 0.1 izabell , és egy pár 1.0 izabell x 0.1 ezüst , a próba sikerült mind a két pár már a második fészekajjat hozza.
DE mindkét párnál ( pedig mindkét mutáció recesziv ) , csak normál(vad ) himeket és izabell tojókat kaptam. Hogy van ez ??
Roby Szabadka
Szia,
a különböző mutációk receszív voltát mindig a normál, vad alakhoz képest adják meg, nem pedig egymáshoz viszonyítva. Mivel valószínű hogy nem ugyanazon gén különböző "módosulásai" okozzák az izabell és ezüst színeket, feltehetően nincsenek is egymásra hatással. Némely esetben ha két mutáció egyszerre jelenik meg egy egyeden, akkor egy újabb mutációt, fenotípust eredményeznek, de tudtommal ebben az esetben ez nem létezik.
A normál szín megjelenése szerintem ebben az esetben természetes. Ha az ezüst egyedek izabell hordozóak, megmagyarázná az izabell megjelenését is..
A természet útjai ezért még gyakran kifürkészhetetlenek...