Szervusz Lajos!
eszterolajos írta:
Szia Levi !
Az általunk felkínált lágyeleséget, tápot, keveréket stb.. sosem hasonlíthatjuk a természetben fellelhető táplálék változatosságához, nem is érthető ezalatt, hiszen ebben igazad van, hogy azt csak vajmi szerényen tudjuk lekoppintani.
Szerintem pont ezt próbáljuk jobb híján "lekoppintani". És ez így is van jól.
Mert sokan nem tudják, hogy nem csak 2-3 aminosav (Lizin, Metionin, Cisztin) kéne a madaraknak, nem csak pár vitamin és nyomelem, hanem elektrolitok és az öszes vitamin stabil formában + jód. Az ásványi anyagok, ha szerves kötésben vannak, akkor sokkal egyszerűbben és hatékonyabban épülnek be a kismadár szervezetébe, ezért kevés is elegendő a számukra. Így.
Nem okoskodásból írom ezeket és nem neked (hisz Te ezekkel bizonyára tisztában vagy), hanem hogy eloszlassuk mindenkiben azt a tévhitet, hogy az így feljavított lágyeleség használata nem etikus és káros lehet a madarakra!eszterolajos írta:
Én a "turbózást" a madarász körökben széles kőrben elterjedt "Tojás + keksz, meg valami még " féle lágyeleségtől való eltérésre értettem, meg a kikeléstől számított 4 héten keresztűl.
Tudom, hogy erre értetted. Szerintem a feszültség abból adódik, hogy ezeket az anyagokat sokan egyenértékűnek tartják a szteroidokkal, egyéb hormonkészítményekkel. Mivel hogy a testépítésből rossz példaként már ismerjük ezeket... A "turbózás" szót még madarász körökben is félreértik, hát még egy olyan madárszerető társunk, aki nem mélyed el ennyire tudományosan a takarmányozásban.
Én mindig úgy fogalmazok, hogy "teljes értékű lágyeleség". Ez nem kelt az emberekben disszonanciát, félreértést.
Én is használok táplálékkiegészítőt és döbbenetesen jól nőnek a madárkák tőle.

A normál (sőt az átlagosnál is kisebb...

) sirálykáim fiókái 7-8 napos korukra kitokosodtak és az alsó lábszáruk már akkor vastagabb volt a szüleiknél! Két hetes korukra a szárnytollaik teljesen kinőttek. Ma 20 naposak és a faroktollaiknak kell még nőni 1 centit, egyébként teljes tollazatúak. Szerintem még ma kirepülnek, mert két napja repkednek állva a fészekben!

Most az jutott eszembe, hogy nagyon is elképzelhető az, hogy a természetben ez nem számít gyorsnak, hanem normálisnak. Következésképp az eddig soványabb táplálékon felcseperedett fiókák növekedése nem normális, hanem lassú!
eszterolajos írta:
Ezen időszakon belől is van eltérés az étrendben, ha színes madarakról van szó, mert pl. az amarantnál és a tigrispintynél a borvőrős szín megtartását elöszőr a toll fejlődésének még tokos állapotakor kell színtáplálni, és ez kb 7 - 9 napra esik. Ettől az időszaktól a toll teljes kifejlődéséig tart.
Ilyen madaram (még

) nincs, amit színre is kell táplálni, de ezt a tanácsod is megfogadom.
Üdv, Balance