Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 51  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 máj. 22, 21:38 
Hali.
Kirepült a négy tesó,már csak a színűkre leszek kíváncsi mivel a szülők különbözőek.

Kép

Hozzászólás 2008 máj. 20, 12:50 
Nem keserítettél el,egyáltalán!!! Viszont elképzelhető,hogy azt nem várom meg,és fájó szívvel ugyan,de eladom őket....Nem tudom bővíteni az állományt,a kanáris topikban leírt okból kifolyólag,csak a szülőket,és a rollerokat tartom meg....lesz épp elég gondom azokkal is....de hááát,azért vannak a problémák hogy megoldjuk őket!!! :?

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 máj. 20, 11:24 
Nagyon szép madárkák!
Azonban nem akarlak elkeseríteni, de a rizspinty nagyon sokáig hordja a kölök ruciját.
Majd kb a nyár végére kiszineződnek...

Hozzászólás 2008 máj. 20, 10:32 
Hali ifjúság!!!
Hoztam fotót a rizsszemekről,már kezdenek kiszínesedni!!!!
Kép a 3 ifjú rizsszem

Kép itt a papával az egyik fióka

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 17:55 
Szervusz Lajos! :)

eszterolajos írta:
Szia Levi !

Az általunk felkínált lágyeleséget, tápot, keveréket stb.. sosem hasonlíthatjuk a természetben fellelhető táplálék változatosságához, nem is érthető ezalatt, hiszen ebben igazad van, hogy azt csak vajmi szerényen tudjuk lekoppintani.

Szerintem pont ezt próbáljuk jobb híján "lekoppintani". És ez így is van jól.
Mert sokan nem tudják, hogy nem csak 2-3 aminosav (Lizin, Metionin, Cisztin) kéne a madaraknak, nem csak pár vitamin és nyomelem, hanem elektrolitok és az öszes vitamin stabil formában + jód. Az ásványi anyagok, ha szerves kötésben vannak, akkor sokkal egyszerűbben és hatékonyabban épülnek be a kismadár szervezetébe, ezért kevés is elegendő a számukra. Így.

Nem okoskodásból írom ezeket és nem neked (hisz Te ezekkel bizonyára tisztában vagy), hanem hogy eloszlassuk mindenkiben azt a tévhitet, hogy az így feljavított lágyeleség használata nem etikus és káros lehet a madarakra!

eszterolajos írta:
Én a "turbózást" a madarász körökben széles kőrben elterjedt "Tojás + keksz, meg valami még " féle lágyeleségtől való eltérésre értettem, meg a kikeléstől számított 4 héten keresztűl.

Tudom, hogy erre értetted. Szerintem a feszültség abból adódik, hogy ezeket az anyagokat sokan egyenértékűnek tartják a szteroidokkal, egyéb hormonkészítményekkel. Mivel hogy a testépítésből rossz példaként már ismerjük ezeket... A "turbózás" szót még madarász körökben is félreértik, hát még egy olyan madárszerető társunk, aki nem mélyed el ennyire tudományosan a takarmányozásban.
Én mindig úgy fogalmazok, hogy "teljes értékű lágyeleség". Ez nem kelt az emberekben disszonanciát, félreértést.

Én is használok táplálékkiegészítőt és döbbenetesen jól nőnek a madárkák tőle. :) A normál (sőt az átlagosnál is kisebb... :? ) sirálykáim fiókái 7-8 napos korukra kitokosodtak és az alsó lábszáruk már akkor vastagabb volt a szüleiknél! Két hetes korukra a szárnytollaik teljesen kinőttek. Ma 20 naposak és a faroktollaiknak kell még nőni 1 centit, egyébként teljes tollazatúak. Szerintem még ma kirepülnek, mert két napja repkednek állva a fészekben! :D
Most az jutott eszembe, hogy nagyon is elképzelhető az, hogy a természetben ez nem számít gyorsnak, hanem normálisnak. Következésképp az eddig soványabb táplálékon felcseperedett fiókák növekedése nem normális, hanem lassú!

eszterolajos írta:
Ezen időszakon belől is van eltérés az étrendben, ha színes madarakról van szó, mert pl. az amarantnál és a tigrispintynél a borvőrős szín megtartását elöszőr a toll fejlődésének még tokos állapotakor kell színtáplálni, és ez kb 7 - 9 napra esik. Ettől az időszaktól a toll teljes kifejlődéséig tart.

Ilyen madaram (még :lol: ) nincs, amit színre is kell táplálni, de ezt a tanácsod is megfogadom. :wink:

Üdv, Balance :)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 16:23 
Szia Levi !

Az általunk felkínált lágyeleséget, tápot, keveréket stb.. sosem hasonlíthatjuk a természetben fellelhető táplálék változatosságához, nem is érthető ezalatt, hiszen ebben igazad van, hogy azt csak vajmi szerényen tudjuk lekoppintani.

Én a "turbózást" a madarász körökben széles kőrben elterjedt "Tojás + keksz, meg valami még " féle lágyeleségtől való eltérésre értettem, meg a kikeléstől számított 4 héten keresztűl.
Ezen időszakon belől is van eltérés az étrendben, ha színes madarakról van szó, mert pl. az amarantnál és a tigrispintynél a borvőrős szín megtartását elöszőr a toll fejlődésének még tokos állapotakor kell színtáplálni, és ez kb 7 - 9 napra esik. Ettől az időszaktól a toll teljes kifejlődéséig tart.

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 16:05 
Szia Zsolt !

Nem tapasztaltam semmi olyan kiütköző jelet amit érdemes lenne figyelembe venni, kivéve azt, ha nem szelektáltam egyidejűleg a szaporaságra is, akkor maradt vagy csökkent a felmenő vérvonalnál a fészekalj egyedeinek kelési aránya.

Az F8 már szinten tartja (rögzíti)a testtömeget, azt lerontani már csak avval lehet, ha kis, vagy közepes méretű egyedekkel párosítod az F8-at.

Ha nem feljavított ( hogy ne a turbózott szót használjam ) táplálékot kapják a test hossza nem változik, legfeljebb karcsúbbak lesznek, amit a nevelő röpdében a mozgással és az izomszövet teljes kifejlődésével korrigálnak majd.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2008 ápr. 28, 16:27-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 13:59 
Szia Zsolt79! :)

Volna egy gondolatom ezzel kapcsolatban.

A természetben "terülj-terülj asztalkám" módra ott van a madaraknak mind az, amit mi csak táplálék-kiegészítőként tudunk számukra ajánlani.
Gondolok itt a több száz féle magra, zöld növényre (gyógy- és fűszernövények), gombákra, rovarokra, ásványi anyagokban bővelkedő termőföldre, agyagra. Az élőlények (táplálék növény és rovar) a szaporodási ciklusukban eleve több anyagot és hormont szintetizálnak, mint azok, amiket mi tudunk adni. A természetben ez az idő is összecseng.

Valójában egy egész röpdét meg lehetne tölteni különféle etetőedényekkel, amikben ezeket a dolgokat ekkora választékkal felkínálhatjuk számukra. :idea:

Szerintem ezért a "turbózás" szó nemigen állja meg a helyét, így is csak imitálni tudjuk a természetet.

Üdv, Balance :)

Bocs a belekottyért...

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 13:12 
Kedves Lajos,

Köszönöm a kimerítő válaszod!!

Még azt szeretném megkérdezni, hogy azoknál az egyedeknél, melyeknél elérted a "genetikai maximumot" - , nem ment e a tenyészthetőség rovására!?

Illetve ez azt jelenti, hogy ha két kiváló minőségű egyedet párosítunk, melyeknek a fiókái ha nem kapnak "feltúrbózott tápszert" akkor valószínű csak közepes fiókái lesznek?- csak a hajlamot örökítik, a kiválóvá válláshoz...?

Hozzászólás 2008 ápr. 28, 11:48 
Szervusz Zsolt !

Az elöbbi téma azért ennél bonyolultab mint, a pulyka indítótáp + adagolása a lágyeleséghez..

Ha testtömeg növekedést akarunk elérni azt több módszerrel lehet megközelíteni és kivitelezni, azon kívűl a módszereket lehet variálni is.

Ami az előzőekben felvetődött az - az egyik módszer, mely a genetikai kódolást kapcsolja a fokozott tápanyag bevitellel, illetve felturbózott tápanyag adagolással. Erre a díszmadaraknál hazánkban igen kevés kísérlet történt azok leírásai sincsennek közkézen.
Amit most leírok az korábbi kisérleteim eredménye, illetve tapasztalati adatok összegzése Zebra és Rizspintyeknél.

Első lépésként a faj genetikai adottságát veszem figyelembe,

- az általam megfigyelt egyedek nagysága 125 - 155 mm hosszúságig terjedt.
Tehát feltételezem, hogy a faj a fenti sávban növekedhet a genetikailag kódolt felső határig. Ezt a felső határt egy vérvonalnál az F8 generációnál érem el innen nincs genetikai testömeg növekedés, mivel elértük a genetikai plafont, beleértve a hosszúságot is.
Ezt a végeredményt generációkon belül testtömegre szelektálva érem el, ha mindig a legjobban fejlett egyedeket párosítom.

Itt jön aztán be, hogy a különböző módszereket variálhatjuk is. Pl : az F4 generációnál már elértük a Standard hosszúsági követelményt ( 145mm.) Ezek fíókáinál már elérhetünk egy gyorsabb fejlődést a másik genetikai kódoltság kihasználásával, úgymint a kikeléstől számított 4-5 hét gyors fejlődési szakaszában az adott táplálék felturbózásával, vagy nagyobb mennyiségű bevitelével, és egyáltalán az élet minőség optimalizálásával.

Itt a lényeg nem a pulykatáp összetételén van hanem a legálisan használható testnövekedést előidéző táplálék/kozás kialakításában. Ezt kell a fajokra leghatékonyabban kidolgozni és a gyakorlatban használni.

Leegyszerűsítve a dolgokat :
a díszmadár eledeleket keverő és gyártó cégek nagyjából kidolgoztak egy fajoknak ajánlott lágyeleség összetételt, amit én az intenzív pulykanevelésben használt és mindenütt kapható inditó táppal feltúrbózok, kiegészítve a tyúktojáshéj örleménnyel, ezzel olyan sokrétű beltartalom növelést érek el, melynek hatására felgyorsul a vázrendszer kialakulása és a hosszú csontok nagyobbak lesznek, ezzel el is értem a célomat 4 hét alatt nagyobb termetű madarak kerülnek ki a fészekaljakból. E turbózás egyik eleme a zeovit használata is, mely intenzívebbé teszi a madaraknál a bevitt táplálék felszívódását.

Ugyanez a hatás működik például a sirálykázott Gouldoknál is, csak sokkal egyszerübben, Itt az a lényeg, hogy a saját fajával nevelt fiókák egységnyi idő alatt kevesebb élelmet kapnak, mint a sirálykával neveltek. A különbség az hogy a sirályka rendkívűl intenzív nevelési ösztönét használják ki, nevezetesen a sirályka az egyszerű magkeverékkel is túltömi a fiókákat az adott egységnyi idő alatt több tápanyaghoz jut, így fokozottabb növekedés áll be, nagyobbak lesznek a kirepűlő fiatalok.
De számtalan egyéb lehetőség is van, és van köztük etikátlan is, mint ez az utobbi módszer.

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2008 ápr. 28, 15:53-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 27, 20:32 
Kedves Lajos,

A pulyka indítótáp az hatással lesz a madár vázrendszerére?

Nagyobbak lesznek a madarak, mint a sima lágyeleségtől?

Említetted, hogy a magyar rizspintyek kb. 2cm el le vannak maradva a COM standard-tól, az "új protokol" szerinti táplálás, ezt a plusz adalékot jelenti?

Utánanéztem a pulyka indítótáp összetételének, íme:
MJ/kg

ME-bfi 12 %
Nedvesség 14 %
Ny.fehérje 26,5 %
Nyers zsír 3,5 %
Nyers rost 4,5 %
Lizin 1,6 %
Metionin 0,59 %
Met+Cisztin 1%
Ca 1,3 %
P 0,82 %
Na 0,18 %
A-vitamin 13000 NE/kg
D3-vitamin 3080 NE/kg
E-vitamin 30,80 Mg/kg
aduramycin-ammónium 5 mg

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi indokolja a pulyka indítótáp etetését????

Illetve miért nőnek jobban a madarak antibiotikumok adagolásával?
(tudom Europában a hormonok adagolása tilos, tehát a fenti módszer marad az egyetlen, a gyors testtömeg növelésére)

Köszönöm a válaszod!

Üdv: Zsolt

Hozzászólás 2008 ápr. 27, 18:59 
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást mind nagyon fontos információ! Örülök hogy ilyen precíz válaszokat kaphatunk itt a fórumon minden témában!

Hozzászólás 2008 ápr. 27, 16:14 
Szia Kynyoo !

Mindig akkor csökkented a kalit méretét amikor az egyedűl betett madár már nem ugrál ijedten, ha közelítesz hozzá, ez a rizseknél úgy első alkalommal akár tíz nap is lehet, majd rövidűl a napok száma, de mindig várd meg, hogy ne riadozzon.
A legutolsó méretnél több mozgást csinálj a kalitka elött, mert szokniuk kell a közönséget is. Az előző folyamat a zebráknál sokkal rövidebb, elég 1o - 14 nap is. ( bár a bírálat remélhetőleg a közönség ráengedése elött megtőrténik majd. Karcagon a mínősítőn egészen biztosan, Szentesen, meg a bírálat idején csak a bírók és a felhordók tartózkodhatnak a teremben.)

Speciálisan kevert kaja : általában a gyárilag előkevert lágyeleséget kell érteni rajta....én a Quiko- t használom úgy, hogy az 1 kiló keverékhez adagolok 3o deka pulyka indító tápot és 1o deka őrőlt tojáshéjat. mindezt
keverem 1/1 arányban a saját receptem alapján készített lágyeleséggel.
A lágyeleség keverékét lásd a főlap zebrapinty leírásánál.

Alakra mozgásra trenírozás :
Alakra : ez már a leválasztáskor kezdődik azzal, hogy nagy volierbe helyezed a fiatalokat a hosszirányú repülés során jól fejlődik a mell izomzat, és a szárny mozgató ízmok, a hastájék mellcsont megfelelően telt izomzatú lesz a szárny nem lóg és nem keresztezi egymást. Jól fejlettek lesznek az oxigén felvételét, szállítását végző szervek, végeredmény a madár a kalitkában "riadás" alkalmával sem zihál, tátog, kapkod a levegő után.
Figyelj meg egy kalitban nevelt és egy volierben nevelődött madarat, mi lehet a különbség még?
Mozgásra : vannak lusta madarak, elhízásra hajlamosak ezekhez berakunk egy mozgékony fajt, vagy egyedet és az állandó röpködésével a lustát is mozgásra kényszeríti. Jobban fejlődik az izomzata, nem lesz kövér.

A színre táplálás nemcsak kanári téma és nemcsak színezőkkel kell/lehet elérni, a faj vedlési időszakában a megfelelő mennyíségű változatos zöldeleség adagolása, befolyásolja a színeket, ( saláta, sárgarépa + levele, vörös káposzta, keskenylevelű útífű viaszérett magja, levele, vörös cékla levele, ) A fűrdés és az utánna lévő tollrendezés csillogóbbá, fényesebbé teszi a madár tollazatát, a tisztaságáról nem is beszélve.

Hozzászólás 2008 ápr. 25, 18:03 
eszterolajos írta:

-- a fajtól függően színre, testnagyságra táplálni,
- alakra, mozgásra trenírozni,

- az első 4 hétben speciálisan kevert kaját kapjanak, hogy elérjék a standard alakot, hosszúságot,

- a verseny elött kb. 3o nappal kezdjük el a fokozatosan a tartási dobozkalitos helyének beszűkítését Standard kalitra, ( csak elől legyen drótháló hogy ne törje a farkát)

Először is köszönöm a gyors válaszát Lajos bá!

Az idézett dolgokkal kapcsolatban nem teljes még a kép hogy melyiket milyen módon lehet kivitelezni! Mondjuk a verseny előtt 30 nappal vegyem ki az általam jónak tartott madarakat a volierből egy dobozkalitba és fokozatosan csökkentve a helyet (milyen időközönként?) végül érjem el a standard kalitban való tartást? Mit tartalmaz a speciálisan kevert kaja!? Hogyan lehet alakra mozgásra trenírozni? Rizspinty illetve zebrapinty esetében milyen módon lehet színre és testnagyságra táplálni? Gondolom a szín inkább a kanárikra jellemző! Elnézést ha sok sületlenséget kérdwezek! :oops:

Hozzászólás 2008 ápr. 25, 10:16 
Szia Kynyoo !

Igen ez aktuális kérdés, főleg ha valaki versenyre akar tenyészteni, mint példáúl a színkanárisok jelentős része....

Alapvetően két részre bontanám a felkészülést :

1. Hosszú távra döntöttem - e így?
2. Vagy csak egy tenyésztési időszakra kívánok egy bizonyos versenyen résztvenni...

Hosszú távnál:

- célszerű egy, esetleg két fajra specializálódni..
- ezen fajokból legalább 1o vérvonalas törzsállományt kialakítani,
- az egyes vérvonalak hím és tojó egyedeit külön versenyre szelektálni,
- a szelektált egyedeket a keléstől számított 2. évben versenyeztetni,
- a fajtól függően színre, testnagyságra táplálni,
- alakra, mozgásra trenírozni,
- a verseny előtti tenyészidőszakban nem hagyni költeni őket,
- egyedileg szabványos gyűrűvel jelölni kell a verseny madarakat,

Keléssel azonos évben versenyre való
felkészítés :

- a kelések lehetőleg január első felére essenek, főleg a rizs pintynél,
- az első 4 hétben speciálisan kevert kaját kapjanak, hogy elérjék a standard alakot, hosszúságot,
- legyen szabványosan gyűrűzve,
- lehetőleg volierben nevelődjenek fajtársaikkal, de nemekre szelektálva,
- a verseny elött kb. 3o nappal kezdjük el a fokozatosan a tartási dobozkalitos helyének beszűkítését Standard kalitra, ( csak elől legyen drótháló hogy ne törje a farkát)
- naponta 2x kapjanak friss fűrdővizet,
- a zöld és lágyeleséget :
- 1 ső héten szokás szerint adjuk nekik,
- 2. héten heti 3 alkalommal,
- 3. héten heti egy alkalommal,
- 4. héten nem adunk, leszoktatjuk róla, mivel a kiállításon nem valószínű, hogy a zöld és lágyeleség etetése megoldható, (gyümölcsöt kaphatnak )

És a legfőbb dolog, hogy a versenyre szánt madarainkat nem adjuk el a verseny előtt és nem jövünk, hogy ennél - annál van a madaram, lehet -e versenyeztetni...

Hozzászólás 2008 ápr. 24, 22:25 
Üdvözlöm Lajos bá!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz és persze másokhoz is hogy mi a menete egy helyes versenyrevaló felkészítésnek! Gondolok itt rizspintyre és zebrapintyre! Tegnap már írtam pü-t a Csabának hogy akár valami ilyesmi témában is lehetne nyitni egy topikot! Kezdőknek biztos nagy segítség lenne!

Hozzászólás 2008 ápr. 24, 19:32 
Üdvözlöm Lajosbá.
Nagyon sajnálom,hogy így alakult de nem sokat tudok segíteni már.Esetleg ha máskor is lesz lehetőség ilyen jó áron zebrákhoz hozzájutni akkor mindenképp szólok.
Talán ezek a zebrák is jó helyre kerültek.
Üdvözlettel: Krissz

Hozzászólás 2008 ápr. 24, 6:58 
Szia Krissz !

Az eladó azt mondta, hogy az ismerősöd ismerőse vitte el, akiről azt hitte, hogy én vagyok... nagyon zavaros.....

Nincs gond, csak némi vérfrissítéssel egy jó törzsállományt lehetett volna kialakítani belőlük, főleg a tiszta fehér vérvonalból, és még talán a feketepofájúakból, így viszont egy kupecnél landolt az egész csapat.

Hozzászólás 2008 ápr. 23, 13:05 
Üdv Lajosbá.
Nem tudok róla,hogy elvitték őket,így hát nem is ismerem azt aki elvitte.Szentesen,mikor felhívtam azt mondta,hogy megtartja magának.Lehet,hogy valaki többet adott volna értük?Sok embernek többet ér a pénz mint a becsület ezek szerint.

Hozzászólás 2008 ápr. 22, 20:22 
Szia Krissz !

Az egyik ismerősöd elvitte a zebrákat Pécsről. Esetleg a telefonszámát tudod - e ?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 51  Következő