feketemarcsi írta:
molnarl.g írta:
Nem ismerem a törvényeket, de nekem úgy tűnik hogy ha valaki hamburgert akar árusítani akkor végzettség, és szakismeret kell, ha wc-papírt akkor is...
De egy állatot bárki árusíthat....?
Mikor kb. 3 éve vettem az első Hullámosom, eszembe sem jutott hogy vannak tenyésztők is, és az főleg nem hogy tőlük is lehet vásárolni...szerintem felvilágosítás hiányában az emberek többsége így van ezzel...
Megvettem az első Hullámosom, haza hoztam délután, estére már teljesen legyengült----irány az állatorvos---ő 5500(akkor kb. 4 Hullámos ára volt),- ért tájékoztatott hogy beteg, adott neki gyógyszert, és mondta hogy ha a másnapot megéri akkor megmarad...
Még aznap este elpusztult...másnap vissza a kereskedésbe...elmondtam mi történt... a válasz: élő állatra nincs garancia...!
Az óta nem vettem kereskedésben madarat (most 11 madaram van, és nem vagyok tenyésztő), én már tudom kihez forduljak ha madarat szeretnék venni...de viszont az emberek többsége először megveszi a madarat, és utána ha baj van, akkor keres valami fórumot ahol segíteni tudnak neki...én is így voltam ezzel...
Ezért lenne szükség a dolog kultúrált rendezésére...
Gábor!
Élő állatra tényleg nincs garancia. Szerintem mindenki járt már hozzád hasonlóan, főleg, akinek nagyobb állománya van. Egyrészt előfrodulhat, hogy egy madár tüntementesen hordoz egy betegséget, ez a helyváltoztatás hatására belobbanhat és kihozhatja a tüneteket. A másik dolog, hogy minden helynek - főleg ahol már élnek másik madarak - meg van a saját mikroklímája és a saját mikroorganizmus kultrája, egy újjonnan érkezett madarat egy banális dolog is megbetegíthet és megölhet.
A harmadik dolog, ami nem túl gyakori szerencsére a sokk. A befogás, szállítás, új környezet kiválthat olyan reakciót a madárból, amibe belepusztul. Szerintem nálad is valami ilyesmi történhetett, mert ha a madár, amit hazavittél szemmel láthatóen egészséges volt, akkor inkább ez a valószínűbb, mert az első kettőnél kevés lenne néhány óra.
Sajnos akkor még nem tudtam ennyit ezekről a csodálatos lényekről...bementem a kereskedésbe, és kiválasztottam egy nekem tetsző Hullámost, hozzá kalitkát, és mindent amit az eladó ajánlott...most már belátom, az lett volna a jó ha azt mondja az eladó: félre teszem magának ezt a madarat...itt egy könyv, holnapig olvassa el mit ír erről a madárról, és jöjjön vissza holnap érte...
Persze gondolom ilyen csak a mesében létezik...
Az óta rengeteget olvastam, tapasztaltam a madarakról, itt a városban van egy Freshnapf üzlet, ha ott járok és valaki érdeklődik a madarakról, hozzám irányítják az eladók...ennek nagyon örülök, és szívesen segítek!
Első kérdésem mindig ez: miért akar madarat venni? Miért éppen madarat? Ön szerint mennyibe kerül a havi tartása?
Volt aki meggondolta, és vett inkább egy fehéregeret...
Tettem fel az Inda Videora egy kis filmet az állatkáimról...
http://indavideo.hu/video/Az_en_kis_allatkertem