Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 100  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2011 nov. 9, 0:27 
Baromfiban is kivitelezhető ugyanaz a koncentráció akkor se hat. Legjobb a perzselő.... OSB lap elkerülése, stb...Azt imádja. Nameg legjobb papagáj mellett nem tyúkászni. De végülis a zárt röpde tényleg jó dolog nekik is.

Hozzászólás 2011 nov. 9, 0:04 
Főleg baromfisoknál jelent komoly problémát, előbb utóbb úgyis ha mást nem beviszi a veréb. Az ivermectint meg kiröhögi. És az összes többi szert is. Na jó gyérítei lehet, de kipusztítani nem.

Hozzászólás 2011 nov. 8, 21:38 
Ha a madártetű atkáról van szó az sajnos nagy ívben tojik a mészre, de még a komolyabb szerekre is.

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:49 
feketemarcsi írta:
Frici írta:
Ha épp telibe meszelnek egy bogarat az persze megdöglik :lol: . De száradás után már hol érdekli a rovarokat a mész? A meszelt falon se döglenek a legyek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Lehet, hogy nevetni fogsz rajta, de kérdezz meg sok öreg madarász, pl. az Eszteró Lajost, hogy miért meszeli évente többször a madárházát és a boxait is.

Az atkák és kisebb rovarok lába kiszárad a mésztől és mozgásképtelenné válnak, ezért nem jutnak el a madarakig.

Csak a frissen oltott mésznek van fertőtlenítő hatása, ha jól tudom, de persze tudhatom rosszul is.

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:46 
dino írta:
Frici írta:
Én is csak azért tudtam, mert ez a szakmám :mrgreen: .

Fameszelő? :eye:

Pontosan! :lol: Hobbiból is csinálom, ha szembe jön egy fa már meszelem is :eye: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:42 
Frici írta:

Fameszelő? :eye:

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:10 

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:07 
És még egy jó indok:
"A meszelés előnye az is, hogy hatására később indul meg a nedvkeringés, a fakadás, így több esély van arra, hogy elkerüljük a késő tavaszi fagyok okozta virágpusztulást."

Hozzászólás 2011 nov. 8, 20:03 
Ezt a fatörzs meszelést felénk a kertségben nagyon sok helyen csinálják. Sose értettem miért, van aki azt mondta a hangyák ellen, de ez hülyeség.... Úgy látom mindenkinél inkább csak megszokás, nem tudják megindokolni. Aztán most Frici, amit írsz reálisnak tűnt, rákerestem már neten is, Bálint gazda így nyilatkozik:
"A fehér bevonat, megakadályozza, azt, hogy téli verőfényes nappalokon a törzs szövetei felmelegedjenek. A felmelegedést követő lehűlés és az összehúzódás - kitágulás hatására ugyanis a sejtfalak elroncsolódnak és fagykár keletkezik. Ennél a módszerenél azonban feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a meszelés vékony legyen, mert a vastag, cserepes mészréteg alatt a kártevők kitűnő búvóhelyet találnak. Ezért jobb, ha a törzs meszelését permetezőgéppel végezzük."

Hozzászólás 2011 nov. 8, 19:47 
Ha épp telibe meszelnek egy bogarat az persze megdöglik :lol: . De száradás után már hol érdekli a rovarokat a mész? A meszelt falon se döglenek a legyek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

IDRE tag
Valódi név: Gyarmati József

Hozzászólás 2011 nov. 8, 18:49 
Hali!

Én is úgy tudtam, hogy a kártevők ellen van a meszelés.Bár a díszfákon soha nem láttam.

Ez a "részegen megyek haza" verzió tetszik, sokszor kisegített.. :lol:

Valódi név: Molnár László Gábor

Hozzászólás 2011 nov. 8, 16:37 
Én azt hittem, hogy csak a kártevők ellen jó a meszelés...az igazat megvallva nekem jobban is tetszik így a kert...olyan mint a Seherezádé kertje...

Ja! Meg ha részegen haza tántorgok, nem megyek nekik...illetve ha találkozok egy fával, legalább másnap látom hogy egy fa volt...mert fehér a ruhám...

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Valódi név: Pisti

Hozzászólás 2011 nov. 8, 0:23 
Frici írta:
A fatörzs meszelésnek télen van jelentősége. Nappal a fák sötét törzse napsütésben felmelegszik, este pedig hirtelen lehűl. Ezt akadályozza meg a fehér meszelés, így kisebb az esélye a fagykárnak. Ez egy egyszerű régi praktika amit már alig látni.

Érdekes.....

Mifelénk szinte mindenki meszeli a fákat. Legyen az akár gyümölcs vagy díszfa. :wink:

Hozzászólás 2011 nov. 7, 20:26 
A fatörzs meszelésnek télen van jelentősége. Nappal a fák sötét törzse napsütésben felmelegszik, este pedig hirtelen lehűl. Ezt akadályozza meg a fehér meszelés, így kisebb az esélye a fagykárnak. Ez egy egyszerű régi praktika amit már alig látni.

Hozzászólás 2011 nov. 7, 20:07 
feketemarcsi írta:
adam92 írta:
molnarl.g írta:
Nem tudom...lehet hogy szerencsém van: 6 szomszédom van, mindnek van csirkéje, birkája, disznója, stb. Tele vannak egerekkel, pedig ahogy csak tudják irtják őket, agyon permetezik a növényeiket,
Nem permetezek semmit, mégis gyönyörű körte, szilva, stb. terem a kertben...

Itt is a magyarázat. Ha körülötted minden s*arrá van permetezve akkor lehet könnyen "biokertészkedni". Meglepődnének sokan ha tudnák, hogy a biogazdálkodások jó része is így működik. A növényeken nem használnak vegyszert, de körülötte x távolságra minden le van permetezve.

A természetnek kell pár év, és megtanulja megvédeni magát. Nekünk a telken 10 éve nincs permet, vagy műtrágya, mégis simán versenyezhetnek a zöldségeink az agyonpermetezettel. Vannak hasznos rovarok és nagyon sok madár, ők megoldják, gomba betegségek ellen pedig kiválló a teljes tejes vízzel történő permetezés.

Én pl. mikor egyszer Romániában jártam, láttam hogy le van meszelve a fák törzse, akkor azt hittem azért hogy ne menjenek neki sötétben...
Közben kiderült, hogy ez is egy módja a kártevők elleni védekezésnek...az óta én is meszelem a gyümölcsfáimat...van is körte bőven a pincében...

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot-mondta a róka-Neked azonban nem szabad elfelejtened.Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél!" (Antoine de Saint-Exupéry-A Kis herceg)

Hozzászólás 2011 nov. 6, 20:48 
Ne haragudjatok hogy ilyeneket írok, én eléggé hülye vagyok...pl. egy vágóhídi látogatás után hét éve örökre lemondtam a húsevésről...
Elötte imádtam mindent ami húsból volt, a kolbászt megvettem a húsboltban, és csak úgy natúr be is faltam egy szálat kenyér nélkül...

Aztán jött a változás, nem bántam meg, már nem is hiányzik.

Tavaly a szemetesbe bele esett egy egérke a fáskamrában, volt egy használaton kívüli akvárium tettem bele forgácsot, és kis tálkát étellel, és lett egy saját egerem...
Sokat figyelgettem az íróasztalomon munka közben, valóban nagyot tud ugrani...!

Pár nap után mintha sugalmazta volna hogy hiába a fényüző jólét, neki a társai között a helye...így hát kivittem a kert végébe és elengedtem...
Sokat tanultam a viselkedéséből...
Igaz hogy büdös, de hát az ember is büdös...elég sok hajléktalant "szagoltam" mikor Pesten mentőztem 10 évig...

A kertem 30x60 méteres, ott ahol a konyhakert van kb. 40-50m-es körzetben nincs permetezni való a szomszédoknak( ott vannak a csirkeólak, stb.).
így szerencsére nem jut át a permet...

Néhány trükk amit nagymamámtól tanultam: csallánlével, dohánylével, kávézaccal, hamuval, mésszel, birkatrágyával mindent meg lehet oldani a kertben.

Valóban! A növénytársítás is működő dolog...

A Krisna Völgyben is láttam praktikus dolgokat, mikor arra kirándultunk.

A vegyszer, a gyógyszer, stb. elsősorban jó üzlet azoknak akik eladják...

A legkomolyabb permetezőszer a rézgálic...

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 nov. 6, 20:01 
Frici írta:
Jaja, pl. a krumplit körbe kell ültetni padlizsánnal, azt a krumplibogár százszor jobban szereti, így arra megy és csak a padlizsánt kell permetezni :lol: . A krumpli vegyszermentes lesz. Egyszerű ez :mrgreen: .

:thumleft: :afro:

Hozzászólás 2011 nov. 6, 20:00 
Frici írta:
Jaja, pl. a krumplit körbe kell ültetni padlizsánnal, azt a krumplibogár százszor jobban szereti, így arra megy és csak a padlizsánt kell permetezni :lol: . A krumpli vegyszermentes lesz. Egyszerű ez :mrgreen: .

Ezt nagyon "lájkolom" :D

Hozzászólás 2011 nov. 6, 19:37 

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2011 nov. 6, 18:21 
molnarl.g írta:
Nem tudom...lehet hogy szerencsém van: 6 szomszédom van, mindnek van csirkéje, birkája, disznója, stb. Tele vannak egerekkel, pedig ahogy csak tudják irtják őket, agyon permetezik a növényeiket,
Nem permetezek semmit, mégis gyönyörű körte, szilva, stb. terem a kertben...

Itt is a magyarázat. Ha körülötted minden s*arrá van permetezve akkor lehet könnyen "biokertészkedni". Meglepődnének sokan ha tudnák, hogy a biogazdálkodások jó része is így működik. A növényeken nem használnak vegyszert, de körülötte x távolságra minden le van permetezve.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1988 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 100  Következő