Huh... ez a doksi aztán kimerítő írás (elég profi). Nagyon köszönöm a sok segítséget.
Szóval szted caniceps az alfaj... másra gondoltam, de elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy mitől lehet szürkés a mellkasa... bevallom nem is gondoltam tollritkulásra, inkább azt, hogy valami speckó alfajról van szó, de ha jobban megnézem belefér a dolog, hiszen tényleg, amikor felborzolja magát, akkor ott láthatóan ritkásabb és rövidebb a toll. Azt hittem ettől még az sárga marad, de ezek szerint ott kiszürkül.
Élősködőre nem gondolnék, mert Vladnál elég jók a viszonyok és erre nagyon odafigyelnek, de ha ne adj Isten mégis élősködőkről lenne szó, akkor aggasztó a dolog, mert a kalit, amiben most látod a fehér színkanárimé volt és most cseréltem meg a helyüket, azaz az élősködők akár a kanárimra is átkerülhetnek ezek után, amit nem szeretnék, de nyilván észre fogok venni. Ez esetben remélem a Piret Mixem hatásos lesz rá... csak nehéz lesz használnom, mert olyan kicsi Zuzmó, hogy vigyázva kell ráfújnom, nehogy a szemébe kerüljön valahogy a vegyszer. Ráadásul ebben az esetben gondolom a kalitot is ki kell fertőtlenítenem... kemény menet lenne. Szerencsére erre tényleg kevés esélyt érzek.
Valószínűnek inkább rendellenes vedlést tartok, de annak mi lehet az oka és főként mikor és mitől jön ez rendbe? Lehet valamit adni neki, hogy újra szép tollat növesszem a mellkasán?
A fenyőkérget kipróbálom alomként (papírtörlő már van alatta, mert a kanáriknál is bevállt). Van belőle dögivel, mivel csíkos mókust is tartunk.
A kalit legalább 1,50 magasan van, azaz ez is rendben van a leírásod alapján úgy tűnik.
A középső rúdat arréb tettem, hogy ne legyen útban neki (holnap készítek egy felvételt az újra berendezett kalitról).
Eleségnek egzota és vadmagkeveréket adok 50-50%-ban... kiegészítésképpen tojásos kaját, almát, amarántot, szezámmagot és külön kölest is adok majd neki (az egzota keveréken kívül mindent adok a kanáriaimnak is).
Fürtös kölesem van, de amióta olvastam, hogy penészesek veszélyesek a kismadarakra, azóta nem szívesen teszem be... igaz elég száraz heylen tartom a fürtöket.
A zöldségeket, gyümölcsöket a kanárik esetében is meghámozom (úgy tudom a héjában lehet a vegyszeranyag). Legalább is, ha nem piacról veszek valamit, akkor ezt javasolta Vlad.
Szépiakő van bent nála... nem tudom, hogy ezen felül kell-e neki reszelni is a lágyeleségébe.
Kagylóhéjakat tartalmazó homokot szórtam be a kalit aljára (akár csak a kanáriknál... szintén Vlad javaslatára), de ha fenyőkéreg van, akkor hogy találja meg ezt a homokot? Vagy csak az egyik részre szórjak be fenyőkérget, a másikra homokot?
Most már tudom, hogy miért nem vette igénybe a zárt fürdetőt... tényleg nem használta ma. Beteszek majd neki egy edénykébe vizet.
Karomkoptatónak majd utánanézek.
Megpróbálom átszintezni a benti ágakat (a rácshoz csavaroztam őket), mert a kanárikhoz van beállítva... mármint egy szintben vannak... ami még érdekes, hogy nem találja meg a kaját, mert nincs közvetlen az etető mellett az ülőrúd, csak az etető ülője... és talán az etető túl mély is, de egyelőre nem találtam megfelelőbbet erre a kalitra, így ha az átszintezés után sem ugrál szívesen oda, akkor a kalit aljára teszek majd be egy tálkát.

A kanárik behajtása nálam is így működik... mármint igyekszem behajtani őket még világosban, aztán ha nem megy, akkor elsötételés után megvilágítom a kalit ajtaját és így próbálom meg behajtani őket, aztán mehet a teljes elsötételés. Sajnos a sötében elfogást nagyon nem szeretik... majd kiugrik a szívük. Nem szívesen alkalmazom a dolgot, de sajnos muszáj esetenként.