imi89 írta:
Üdv.
hát akkor nem értem a dolgot.
Lajosbá nekem már a 3.-ik ill. 4.-ik variációt mondja nekem tenyésztési időszakra.
Nem csinálok nagyobb veszteséget azzal ha most veszem el a fészket? Mintha megvárnám h esetleg lesz-e belőlük vmi.
-első eset megvárom h a lámpázás mit mutat, ha nem fiasak akkor nyert ügyem van,mert kivárom az inkubációs időt h végig ülje......és akkor nem tettem rosszat azzal h idő előtt elvettem a fészket.
-második eset az ha esetleg lesz belőlük valami ,akkor kivárom h leválaszthatóak legyenek és kiveszem a fiókokat.és szétszedem a párt is.És utánna monoron v valahonnan veszek melléjük párt.A fiatalokat meg eladom kedvencnek......
Mi a véleménye?
A rizseknél a fő tenyészidőszak a tavasz és az ősz. Az a tenyésztőtől függ, hogy mikor indítja be a párokat, nincs napra kijelőlt idő, de van legoptimálisabb időszak amikor a párokat összerakhatjuk. Ezt befolyásolhatjuk a felkészítés alatt a takarmányozással, fénnyel, hőmérséklettel, páratartalommal, vitamin kúrával, stb.
Alapvető dolog, hogy tudjam a tenyésztési célt. Tenyészteni akarom - e, vagy szaporítani ?
Tenyésztésnél nem rakhatjuk össze a normál szürkét a fehérrel, mert az utódok többsége tarka marad és ha kiállításra viszed nem bírálják le, mert színhkibásak. Kivéve ha a tarkaságuk szimmetrikus. Ilyen viszont nagyon ritka jelenség. Az eladásuk is nehezebb, mert a vásárló madarász rögtön azt nézi, hogy van e fehér toll a pofafolton kívűl. Ha talál benne, már megy is tovább mert tudja, hogy kevert az állomány.
Ha meg szaporítani akarod, akkor mindegy, hogy hogyan rakod őket össze, csak külön neműek legyenek. Ez nem tenyésztés ezért nem is szoktuk ajánlani senkinek, mert ígyis sok rossz rizs van a forgalomban minek azt tovább szaporítani.
A jó fészekaljban 5 - 7 tojás van, amiből vagy mind, vagy 4 - 5 biztosan kikel. Az 1 - 2 valami problémát jelez. Fiatalságot, vagy éppen fordítva, túl öreg a madár. Tudod e, hogy milyen idősek ?