Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Ádám Imre

Hozzászólás 2012 jan. 28, 9:53 
Köszönöm szépen a választ.
Semmikép nem akarok szaporító lenni.
A rizseim tavaly januáriak.
Ma meglámpázom a tojásokat és meglátjuk. Am első próbálkozásuk. És semmiféle felkészítést nem kaptak,az odut azért raktam fel nekik mert azt mondták ha nem kapnak felkészítést akkor az odut csak alvásra használják.
DE hát mindig tanul vmit az ember :) pláne én.......van még mit tanulnom :)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 jan. 27, 16:56 
imi89 írta:
Üdv.
hát akkor nem értem a dolgot.
Lajosbá nekem már a 3.-ik ill. 4.-ik variációt mondja nekem tenyésztési időszakra.
Nem csinálok nagyobb veszteséget azzal ha most veszem el a fészket? Mintha megvárnám h esetleg lesz-e belőlük vmi.
-első eset megvárom h a lámpázás mit mutat, ha nem fiasak akkor nyert ügyem van,mert kivárom az inkubációs időt h végig ülje......és akkor nem tettem rosszat azzal h idő előtt elvettem a fészket.
-második eset az ha esetleg lesz belőlük valami ,akkor kivárom h leválaszthatóak legyenek és kiveszem a fiókokat.és szétszedem a párt is.És utánna monoron v valahonnan veszek melléjük párt.A fiatalokat meg eladom kedvencnek......
Mi a véleménye?

A rizseknél a fő tenyészidőszak a tavasz és az ősz. Az a tenyésztőtől függ, hogy mikor indítja be a párokat, nincs napra kijelőlt idő, de van legoptimálisabb időszak amikor a párokat összerakhatjuk. Ezt befolyásolhatjuk a felkészítés alatt a takarmányozással, fénnyel, hőmérséklettel, páratartalommal, vitamin kúrával, stb.
Alapvető dolog, hogy tudjam a tenyésztési célt. Tenyészteni akarom - e, vagy szaporítani ?
Tenyésztésnél nem rakhatjuk össze a normál szürkét a fehérrel, mert az utódok többsége tarka marad és ha kiállításra viszed nem bírálják le, mert színhkibásak. Kivéve ha a tarkaságuk szimmetrikus. Ilyen viszont nagyon ritka jelenség. Az eladásuk is nehezebb, mert a vásárló madarász rögtön azt nézi, hogy van e fehér toll a pofafolton kívűl. Ha talál benne, már megy is tovább mert tudja, hogy kevert az állomány.
Ha meg szaporítani akarod, akkor mindegy, hogy hogyan rakod őket össze, csak külön neműek legyenek. Ez nem tenyésztés ezért nem is szoktuk ajánlani senkinek, mert ígyis sok rossz rizs van a forgalomban minek azt tovább szaporítani.

A jó fészekaljban 5 - 7 tojás van, amiből vagy mind, vagy 4 - 5 biztosan kikel. Az 1 - 2 valami problémát jelez. Fiatalságot, vagy éppen fordítva, túl öreg a madár. Tudod e, hogy milyen idősek ?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 27, 14:33 
Üdv.
hát akkor nem értem a dolgot.
Lajosbá nekem már a 3.-ik ill. 4.-ik variációt mondja nekem tenyésztési időszakra.
Nem csinálok nagyobb veszteséget azzal ha most veszem el a fészket? Mintha megvárnám h esetleg lesz-e belőlük vmi.
-első eset megvárom h a lámpázás mit mutat, ha nem fiasak akkor nyert ügyem van,mert kivárom az inkubációs időt h végig ülje......és akkor nem tettem rosszat azzal h idő előtt elvettem a fészket.
-második eset az ha esetleg lesz belőlük valami ,akkor kivárom h leválaszthatóak legyenek és kiveszem a fiókokat.és szétszedem a párt is.És utánna monoron v valahonnan veszek melléjük párt.A fiatalokat meg eladom kedvencnek......
Mi a véleménye?

Hozzászólás 2012 jan. 27, 13:31 
imi89 írta:
Sziasztok.
Nagy Tamás javaslata ellenére ( nem szándékosan) fentfelejtettem az odut a frissen vásárolt rizs páromnál.
Ő látta képen őket. 1 vadszínű hím és 1 fehér tojó. azt javasolta ha nem akarok színhibás utódokat akkor szerzek melléjük másik párt.Sajnos ez nem így alakult.
A fent felejtett odunak az lett a vége h most hétfőn letojt a tojó,majd kedden a másodikat.azóta semmi,de nagyon jól ülnek a tojásokon,felváltva és szemmel láthatóan nagyon ügyesek...egyenlőre....
A kérdésem az lenne,h előfordulhat h ilyen kevés tojás számot produkáljanak és sikeres költés legyen a vége?
Illetve miből fogom észrevenni ha kikelnek és kirepülnek h télleg színhibásak-e?
És milyen színű párral lennének nem színhibás utódok?

Szervusz Imi !

99 % hogy színhibásak lesznek az utódok, de azok későbbi generációi is. A kevés tojás meg főleg azért van, mert szezon előtti még a beindulásuk. El kellett volna venni azt az odut amikor javasolták. Még most sem késő, mivel a rizsek fő szaporodási szezonja március közepétől - május végéig, vagy szeptember végétől november végéig van.

a színhibát már a pár napos fiókán észre lehet venni, mivel a bőr színe mutatja, de nem mindet, például a fejen lévő elváltozást nem.

Inkább várd meg amig lesz színazonos hibátlan normál, vagy fehér párod és azután ezeket engedd fészekre.

Hozzászólás 2012 jan. 27, 13:23 
imi89 írta:
Sziasztok.
Nagy Tamás javaslata ellenére ( nem szándékosan) fentfelejtettem az odut a frissen vásárolt rizs páromnál.
Ő látta képen őket. 1 vadszínű hím és 1 fehér tojó. azt javasolta ha nem akarok színhibás utódokat akkor szerzek melléjük másik párt.Sajnos ez nem így alakult.
A fent felejtett odunak az lett a vége h most hétfőn letojt a tojó,majd kedden a másodikat.azóta semmi,de nagyon jól ülnek a tojásokon,felváltva és szemmel láthatóan nagyon ügyesek...egyenlőre....
A kérdésem az lenne,h előfordulhat h ilyen kevés tojás számot produkáljanak és sikeres költés legyen a vége?
Illetve miből fogom észrevenni ha kikelnek és kirepülnek h télleg színhibásak-e?

Szervusz Imi !

99 % hogy színhibásak lesznek az utódok, de azok későbbi generációi is.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2012 jan. 27, 13:44-kor.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 27, 12:22 
Sziasztok.

Hozzászólás 2011 dec. 24, 16:21 
Szép jó napot mindenkinek! És természetesen boldog Karácsonyt is! ;)

Érdeklődni szeretnék, hogy árul-e valaki innen - vagy esetleg ismer valakit, aki árul - Budapesten, ivarérett, ezüst színű tojó rizspintyet? :) És ha igen, kb mennyibe kerülne? A válaszokat előre is köszönöm! ^^

Hozzászólás 2011 dec. 7, 19:12 
Idézet:
rengeteg kérdésem lenne hozzá. De bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok

Szia! Pont itt van összeszedve 43 oldalnyi hasznos információ a rizspintyekről. jó olvasást!

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2011 dec. 5, 20:27 
Szia sziszonak!

Tenyésztőt nem tudok ajánlani, de azt javaslom, hogy mindenképp párban vedd őket. A hőmérséklet megfelel nekik (ha nem melegebb helyről hozod őket(pl + 25 fokról)!

Valódi név: Nagy Szilvia

Hozzászólás 2011 dec. 3, 19:34 
Sziasztok!
Sziszó vagyok Debrecenből. Ma délután határoztam el, hogy szeretnék egy kismadarat. A rizspinty tetszett meg. Tudnátok segíteni, hogy Debrecenben van -e tenyésztő, akitől tudok vásárolni, vagy olyan állatkereskedés, ahol tényleg szépek vannak. További kérdéseim lennének, mivel nagyon kezdő vagyok a témában, hogy egyedül is tarthatom-e, vagy inkább párban, ha egyedül akkor lány vagy inkább fiú? A teraszon szeretném tartani, ahol 15-18 fok a hőmérséklet, úgy olvastam, hogy fűtetlen helyen is elvan, de gondolom, akkor ez a hőmérséklet jó neki. Ha tudnátok egy tenyésztőt javasolni itt Debrecenben rengeteg kérdésem lenne hozzá. De bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok. Köszönöm előre is a hozzászólásokat. Üdv. Sziszó

Hozzászólás 2011 nov. 29, 22:17 
rtomek írta:
Üdv Rizsesek

Aha ez érdekes de Lajos ez a gyarapodás ez csupán a madár fenotipusában vagy a genotipusban is változik vagyis milyen szinten örökli az utód ezt a gyarapodást az az méret négyobbodást :shock: , kiváncsian várjuk a cikket a Magyar Madarászban
üdv ROBY

Szia Roby !

A kisérlet a tavaszi és őszi szaporodási időszakra terjed ki, a megfigyelt és párhuzamos kontroll csoport bevonásával. A tavaszi szezon már értékelés alatt van, az öszi meg dec. közepéig tart.
A kérdésedre válaszolni először csak a jővő év májusa felé lehet, mivel a megfigyelés első része a kirepülésig, második része a - tenyészérettségig -12 hónapos korig terjed és csak akkor fejeződik be a kisérleti megfigyelés utolsó szakasza.
Márciusi számban a tavaszi és őszi kirepülésig tartó tapasztalatok összegzése történik meg.
Jelenleg a megfigyelések 1/3- nál tartunk, ezért aztán nem is igazán mérvadóak az eddigi eredmények.

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2011 nov. 29, 18:42 
Üdv Rizsesek

Aha ez érdekes de Lajos ez a gyarapodás ez csupán a madár fenotipusában vagy a genotipusban is változik vagyis milyen szinten örökli az utód ezt a gyarapodást az az méret négyobbodást :shock: , kiváncsian várjuk a cikket a Magyar Madarászban
üdv ROBY

Hozzászólás 2011 nov. 28, 5:29 
Engem ez érdekelne! Honnan az infó?

Szervusz Béla !

Egy takarmányozási és azzal összefüggő gyarapodási megfigyeléseket végző saját kísérlet sorozat tényadataiból levont következtetésekből származik.
Publikálására a Magyar Madarász 2o12. 1. számában került sor.

Hozzászólás 2011 nov. 28, 0:07 
Idézet:
Olyan párt akarok összerakni, hogy a hím vadszínű, de pasztell és izabella hordozó melyhez izabella tojót szánok.
Van esély a két szín keresztezésére ily módon?

A kalkulátor szerint van esély, de csak tojóban és szerintem csak 12,5%. De csak hogy én is beleszóljak.
Qrva jó ez a kalkulátor. Két külön Punett táblázatban mutatja a várható fiókákat. A fiókák fele vadszínű de izabell hordozó lesz a másik fele izabell. Aztán ezeken belül lesznek vadpasztel tojók amik izabell hordozók is és pasztell izabell tojók. Aztán a vadszínű hímek fele lesz pasztell hordozó, valamint az izabell hímeknek is fele lesz pasztell hordozó.
De ehhez szerintem kell legalább 20-25 fióka vagy egy hatalmas mázlifaktor!
Ui.:Ha mindenkinek "lejött" a táblázatból , hogy milyen fiatalok lesznek akkor bocsi a részletezésért, de én úgy megörültem, h el bírtam igazodni az ábrákon....
Tisztelt Lajos!

Idézet:
A méretet a genetikai kód alsó és felső határa között az első 4o napban a takarmányozással szinte korlátlanul tudod befolyásolni.

Engem ez érdekelne! Honnan az infó?

Hozzászólás 2011 nov. 25, 10:13 
Tom írta:
Köszönöm szépen a válaszokat!
Tanulmányozom még egy kicsit ezt a kalkulátort... :)

Bernát!
Nálam a fiatal hímek már 3 hónapos korukban tanulgattak énekelni. Persze ez még kicsit sem hasonlított az ivarérett madarak énekére. :D

Szia Tamás !

Fiatal korban a tojók nagy hányada is hangicsál, ez nem mérvadó szempont az ivarérettség előtt. Láttam már éneklő rizst letojni, fiókát nevelni.

Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2011 nov. 24, 22:08 
Köszönöm szépen a válaszokat!
Tanulmányozom még egy kicsit ezt a kalkulátort... :)

Bernát!
Nálam a fiatal hímek már 3 hónapos korukban tanulgattak énekelni. Persze ez még kicsit sem hasonlított az ivarérett madarak énekére. :D

Hozzászólás 2011 nov. 24, 17:41 
Ottó írta:
Még egy megjegyzés. Színmutációs madarakat nem szabad hosszú ideig egymással párosítani egyetlen madárfajnál sem mert csökkenni fog a standard-ben meghatározott testméret. Célszerű minden mutációt vadszínű hordozó egyedekkel párba állítani. Így lehet megőrizni a méretet.

Szia Ottó !

Ez a kérdés a rizseknél csak részben igaz és legalább tíz generáció után jelentkezik. A méretet a genetikai kód alsó és felső határa között az első 4o napban a takarmányozással szinte korlátlanúl tudod befolyásolni. Továbbá a testtömegre + hosszra való szelektálás is megdobja test méreteit.

Hozzászólás 2011 nov. 24, 9:03 
Még egy megjegyzés. Színmutációs madarakat nem szabad hosszú ideig egymással párosítani egyetlen madárfajnál sem mert csökkenni fog a standard-ben meghatározott testméret. Célszerű minden mutációt vadszínű hordozó egyedekkel párba állítani. Így lehet megőrizni a méretet.

Hozzászólás 2011 nov. 24, 8:45 
Sziasztok!
Nem értek a rizspintyekhez.
A genetikai kalkulátor szerint van 25% esélyed amennyiben az alábbi képen látható színt szeretnéd.
Sajnos nem fért bele a teljes eredmény, egy vadszínű hordozó és egy fawn pasztel lemaradt a képről.
Kép
Rizspinty kalkulátor: http://kippenjungle.nl/kruisingRijstvogel2.html

Hozzászólás 2011 nov. 24, 6:17 
Tom írta:
berenyibela írta:
Szia!
A tojó OK, hogy pasztel, de milyen szín?

Helló!
A célom a pasztell-izabella színű rizspinty lenne.
Olyan párt akarok összerakni, hogy a hím vadszínű, de pasztell és izabella hordozó melyhez izabella tojót szánok.
Van esély a két szín keresztezésére ily módon?

Inkább arra van esélyed, hogy az elméleti párod hoz 5o % vadszínűt, 25% izabellát és még 25 % valamit, mert ha a hím hordozó, (azaz a szín tekintetében keverék) akkor az őseitől bármi is kijöhet belőle.

Valószínűleg több évig kisérletezhetsz mire eléred a célod, de inkább a nem a helyes válasz.

Lehet már kapni a kívánt színt, inkább azt szerezz be és tiszta színben tenyésszed. Ha igazán tenyészteni akarod legalább 5 párral kezdj és azok is több vérvonalból származzanak.
Megjegyzés : itthon még nemigen fogsz belőle találni.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 51  Következő