Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 13 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 ápr. 11, 10:53 
Szia Ckuzmos, üdvözlök Mindenkit! :)

Megnyugtatlak, számomra sem világos! :lol:

Nekem az az elképzelésem erről, hogy ÖNKÉNTES alapon lehessen csatlakozni hozzá azoknak a szervezeteknek, egyesületeknek, kereskedőknek és magánszemélyeknek, akik azonosulni tudnak a DEK-ben foglaltakkal.
Elképzelésemet azzal indokolom, hogy semmisem harc és küzdelemmentes, amit elfogadtatnak másokkal a többségre hivatkozva.
Nézd át az emberiség történelmét, pl. a vallások terjesztését.... :idea:
Egy nemes célra és a többségre hivatkozva kötelezik a kisebbséget: ebből pedig minden esetben politikai vagy más csatározások alakultak/alakulnak ki.
Én azt szeretném, hogy a DEK ne legyen ennek célpontja, színtere!! :idea:

PÉLDÁUL:

Amikor egy egyesületben a tagok 80%-a (nem a közgyűlésen megjelentek és szavazók 80%-a) ÖNKÉNT csatlakozik a DEK-hez, akkor az egyesület "hivatalosan" nyilatkozhassa magáról, hogy DEK tag.
Tehát semmi esetre sem úgy, hogy a 100 tagot számláló egyesületből 10-en elmennek a közgyűlésre és megszavazzák a tagságot!!!! Ez nem szolgálná a DEK-et, hanem ellenkezőleg: tüzet, vitát és ellenségeket verbuválna csupán. Ha az a cél, hogy megbuktassuk a DEK-et már egyesületi szinten, akkor így kell beiktatni... :?

A DEK alapja egyben a tisztelet (és nem csak a madarak, hanem társaink iránt is!) és iránymutatás. A beiktatás módjánál is különös hangsúlyt KELL erre fektetni! :idea:

Ne kövessük el a hittérítők hibáit: az erőszakosságot és tiszteletlenséget!
Ne kövessük el az emberi egó hiányosságából fakadó butaságot: sürgetni az érést önös célból!


Mindennek megvan az ideje, mértéke. Aki ezt nem követi és nem tiszteli, az szembeszáll azzal az alaptörvénnyel, amitől a világ működik.
Akiben nincs mértékletesség, tisztelet és alázat, azt az élet megtanítja rá hatékonyan! :twisted:

Én tehát úgy vélem, hogy a DEK ebben a szellemben íródott, ebben a szellemben kell beiktatni, így kell képviselni.
Mottója: Egyesíteni és nem átnevelni.
Az iránymutatás tiszteletet, mértékletességet és türelmet sugároz. :arrow: EZ A TÜRELMI IDŐ. Mindenki akkor csatlakozzon hozzá, ha készen áll rá önszántából.

SZERINTEM. (és én EZT és ÍGY képviselem, így ajánlom szövetségi, egyesületi, kereskedői és magánemberi elfogadásra, csatlakozásra.)

Üdv, Balance :)

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 28, 13:27 
Számomra még mindig nem világos, hogy kire lessz érvényben a DEK és kire nem.
Talán azért mert sokmindenkivel beszéltem már erről és sokféle megoldást halottam, de jó lenne tisztába rakni.

Először is minden IDRE tagnak kötelessége lenne betartani az etikai előírásokat, azzal hogy belép az egyesületben, egyetért annak a normáival is. De az új tagoknak, illetve a már régi tagoknak a DEK beiktatása után kellene e türelmi időt adni arra hogy azonosúljanak a normákkal? Ha igen milyen mértékű méltányosság illetve milyen etikai vétségekre lehetne "haladékot" adni?


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 21, 9:24 
Sziasztok! :)

Először is köszönöm az aktív részvételetek a DEK kidolgozásában!!! :D

Nagyon jók és szerintem helytállóak az észrevételek minden tekintetben.
Én nem szúrtam ki ezeket... :oops: Ez is mutatja, hogy nagyonis szükség van a közösségi munkára, bárki észrevételére!!!

Az I. 4. pontban, amit említettetek, a félreértésre az ad lehetőséget, hogy a díszmadártenyésztő állományában lévő madarak nem csak a nála kelt fiókák, hanem a szülőpárok is beletartoznak. Ez ott nincs így külön kiemelve. Hegedűs Zsolt nyilván arra gondolt, hogy a feljegyzések összeállításánál törekedni kell az anya és apamadarakra vonatkozólag is beszerezni minden lehetséges információt, ami ugye nem mindig lehetséges.
Ennek figyelembevételével úgy igazítanám ki ezt a mondatot, hogy:

Tenyészállománya beszerzése vagy frissítésekor törekedjen lehetőség szerint minden információt begyűjteni, azt a díszmadarak törzslapjára rávezetni. A nála kelt fiókákról vezessen részletes feljegyzéseket, amit a díszmadár törzslapjára vezessen rá.

-----------------------------------------------------------------------------------

A standard tenyésztést meghatározó fejezetbe annyit tennék bele, hogy:

"...A díszmadártenyésztő saját öröme mellett, kizárólag az adott tenyésztett faj fennmaradása, az elfogadott tenyésztési normák mentén dolgozik, amennyiben létezik a fajra nézve a standardok, úgy annak figyelembe bevételével és fejlesztésével, a faj tulajdonságainak jobbítása érdekében tenyészt. ..."

Úgy vélem, így kiküszöbölhető ez az alapvető ellentét, amit felvetettél Ckuzmos, ezen túlmenően pedig belátható, hogy a standardok meghatározása is változik, amikor az abban megfogalmazott tenyészértéket nemcsak elérik, hanem túl is szárnyalják. Persze, ez általában a tartási és környezeti tényezőkből fakad a tudatos szelekció alkalmazásával, de néha a spontán megjelenő rajzolatok rögzítésénél is.
Gondolok itt konkrétan például a hullámos papagájoknál megjelenő spangl, vagy texas clearbody rajzolatra, színezetre. Ezek is felbukkantak valahol, a standardtenyésztés során rögzítették, majd később be is vették a besorolások közé.

Nagyon köszönöm az észrevételt! :)



Halihó többiek :) , kérlek benneteket, hogy akinek bármilyen ötlete van, jelezze feltétlenül. Nagyon fontos, hogy április 18-ig egy a valóságban is helytálló DEK-et fogalmazzunk meg, hogy az MDOSZ elé terjeszthessük ajánlásra!

Üdv, Balance :)

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 21, 8:16 
Szerintem is gyenge ez az elvárás, hiszen a tenéysztő, "köteles" minden ,a tenyészetéről szóló információt feljegyezni.
Itt gondolok a felmenők, kelési időpontok és esetleg a színek pontos dokumentálására. Halkan megjegyzem nállunk előrébb járó országokban a kirepülés és az elválasztás időpontját is megszokták adni.
E nélkül nem lehet hosszútávon komoly eredményeket elérni mint tenyésztő, valamint eladáskor az információkat meg is kellene tudni adni a vásárlónak.

--------------------

A tenyésztő meghatározásában:
"...A díszmadártenyésztő saját öröme mellett, kizárólag az adott tenyésztett faj fennmaradása, az elfogadott tenyésztési normák mentén dolgozik, amennyiben létezik a fajra nézve a standardok, úgy annak figyelembe bevételével a faj tulajdonságainak jobbítása érdekében tenyészt. ..."

Véleményem szerint egy tenyésztőnek sokféle tenyésztési célja lehet, amiben a standard leírása csak korlátozza. Ez túl nagy korlátozás.
Egyszerű példával élve, ha egy új mutációt vagy szín öröklődését szeretné rögzíteni, kialakítani, nem tehetné meg, hiszen az nagy valószínűséggel nincs benne a "szabványban". Minek nevezzük akkor azt, akinek végre sikerülne példáúl a piros zebrapintyet kitenyésztenie?
Javaslom tehát ennek a mondatnak az átfogalmazását, vagy a standard előírás kivételét. Vagy csak én értelmezem rosszúl a mondatot?


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 20, 19:24 
Az I.4 részben a következő mondat szerepel:
Idézet:
Lehetőség szerint a tenyésztő vezessen részletes feljegyzéseket tenyészetéről.

Fel szeretném vetni, hogy nem túl enyhe a lehetőség szerint kifejezés? Nem elengedhetetlen, hogy egy tenyésztő feljegyzéseket vezessen?


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 20, 15:08 
Az I. 4. fejezetbet lévő meghatározáshoz a kékkel kiemelt részt feltétlenül javaslom betenni:

...
Ezért csak kedvező tulajdonságokkal rendelkező, örökletes hibáktól mentes és a tenyészérettséget elérő korú egyedekkel folytat tenyésztést, mely érdekében minden elkövet a DEK betartásáért és betartatásáért.
...

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 20, 15:04 
I. 5. A díszmadártartó meghatározása

A díszmadártartó meghatározás nem függ a díszmadarak számától. A díszmadártartó nem szaporító, mert elutasítja a darabszámra történő szaporítást, nem elsődleges cél számára a faj tartása során a minél nagyobb szaporulat elérése, az anyagi haszonszerzés.
Motivációja nem másból fakad, mint az egészséges és a tenyészérettséget elérő korú, örökletes hibáktól mentes, a faj igényei szerinti megfelelő egyedszámban és helyen, kielégítő élelemmel, ivóvízzel, fény és hőmérsékleti viszonyok között tartott díszmadarainak a teljes élethez való joguk alapján szaporodási lehetőséget biztosítson.
A díszmadarak érdekében minden elkövet a DEK betartásáért és betartatásáért. A DEK-ben megfogalmazott célok mentén, az abban szereplő normák és feltételek mellett tartja állományát és felelősséggel részt vállal a tőle származó szaporulat gondos elhelyezésében is.
Tevékenysége során együttműködik díszmadártartó, és –tenyésztő társaival, lehetőség szerint tagja valamely hazai vagy külföldi díszmadaras szervezetnek, a lehetőségekhez képest egyedi jelöléssel látja el az állományában kelt madarakat.
A díszmadártartó nem kereskedő, nem kupec. A díszmadártartó nem vásárol mástól madarat azzal a céllal, hogy azokat magasabb árért másnak értékesítse, továbbadja. Madárbeszerzései során törekszik arra, hogy, egészséges díszmadarakat szerezzen be. A díszmadártartó kizárólag saját szaporulatából származó egyedet tünteti fel sajátjának, a nála kelt madarait jelöli egyedi jelöléssel /gyűrű, chip/. Sem írásban, sem szóban másnál kelt madarat nem tüntet fel saját szaporulatából származó madárként.

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Balance 2008 márc. 20, 15:12-kor.

 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 17, 14:33 
Köszönöm javaslatod, állítsuk össze így. :)

I. 5. A díszmadártartó meghatározása

...

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 15, 15:02 
Én az I.3 ponthoz nem nyúlnék hozzá. Viszont a DEK cimét kibővíteném Díszmadártartók és tenyésztők etikai kódexe címre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb késöbbi pontot ez nem érintené, viszont szükség lenne a díszmadártartó meghatározására a tenyésztőnél enyhébb feltételekkel. Ez alatt azt értem, hogy a tartót nem kellene kötelezni a standardok betartására .


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:27
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Budapest, a rács innenső oldalán. Egyenlőre...
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 15, 11:50 
Fekete Csaba írta:
Némi ellentmondást látok az I.3 és I.4 pontok közt. Az I.3 pontban megfogalmazódik, hogy „A DEK érvénye kiterjed az egyesület minden tagjára”. Az I.4. pont viszont egy elég komoly követelményt támaszt, mint a díszmadártenyésztőség szükséges követelménye. Önmagában mindkét pont teljesen elfogadható, azonban a két pont szigorú értelmezése alapján a DEK automatikusan kizárná az egyesületből a kezdő madarászokat, akik még csak kezdik tanulni a madarászatot és megvan bennük a szándék, hogy fejlődjenek és elérjék a kívánt szintet. Ezáltal az egyesület egy fontos funkciója, a nevelés veszne el.


Szia Csaba és mindenki!

Fontos és nagyon jó az észrevételed, valahol számítottam már erre.
Szigorúan véve valóban úgy tűnik, ahogy írod. Sőt, van itt még nagyobb ellentmondás is, ha szó szerint értelmezzük: akkor ugyanis etikailag vétkes az, aki nem a standard szerint (amelyik fajnál van) tenyészti és gyűrűzi a madarait, ez pedig a meglévő törzstagságból is kizárna automatikusan pár madarászt!! :idea:

A díszmadártartást és tenyésztést nagyon nehéz reálisan, paragrafusokban meghatározni. Mert elsősorban belső érzelmi indíttatásról van szó, és mint ilyet, nehéz objektívan és tárgyilagosan ráncba szedni!

Valahol az Etikai Bizottság működése is ilyen, érzelmi alapú. Törekszünk bár a konkrétumokra, de kizárólagosan szinte lehetetlen ellentmodások nélkül meghatározni, dolgozni és ítélkezni. Épp ezért bizalmi dolog szerintem. :arrow: A közgyűlés dönt az Etikai Bizottságot alkotó tagtársak megbízásáról. Megbízik a mai magyar madarászatot előre vivő, fejlesztő és iránytmutató munkájában.

Amikor egy kezdő madarász még nem képes teljesen a DEK szellemében ténykedni, akkor az Etikai Bizottságnak kell megítélni komoly felelősségtudattal, tisztelettel, emberséggel, hogy csupán az ismeretek hiányosságáról, vagy igénytelenségről és a madarak iránti tiszteletlenségről van-e szó!? :idea: Ahogy Te is írtad: az ismeretek hiánya nem feltétlenül azonos az igénytelenséggel!
Amennyiben a működés során többszöri helytelen megítélés születik (ami a fellebbezés szerint helytáll és a közgyűlés, mint felügyeleti szerv a madarásznak ad helyt), úgy a bizalom megszűnik és a Bizottság tagja/i és/vagy az Elnöke visszahívásra kerül.



Várom javaslatod a probléma megoldására, az ellentét feloldására! :)

Valamelyest enyhíti az ellentétet a kezdő madarászok felé a DEK
II. 7. pontja :arrow:
A tenyésztőtársakkal, egyesületi tagokkal kapcsolatos normák

A díszmadártenyésztő tapasztalataival, ismereteivel segíti a kezdő díszmadártartókat, az új egyesületi tagoknak segít a beilleszkedésben is. Egyesületének tagjait tájékoztatja az általa tartott fajokkal kapcsolatban, s igyekszik azokat népszerűsíteni minden körben.



Viszont az ellentmondás megmarad a meglévő tagságból azokra a madarászokra, akik nem gyűrűzik és/vagy nem a standard iránymutatása szerint tenyésztenek, holott az létezik az általa tenyésztett fajra nézve. Ebben az esetben rá lehetne fogni erre a madarászra, hogy mennyiséget szaporít és nem minőséget tenyészt, ami etikai vétség. :idea:

Tovább lehetne enyhíteni a feszültséget, ha nem csak a "Díszmadártenyésztő"-t határoznánk meg, hanem a "Hobbistát, kedvtelésből díszmadarat tartó"-t! :idea:
Ugyanis, véleményem szerint ezt is lehet etikusan végezni!!!

A feszültség akkor oldható fel teljesen, ha egyszerűen megszüntetjük a kötelező érvényét a tagságra nézve, és tiszteletet, elfogadást tanusítva az eddigi IDRE tagsággal szemben, csupán (tárgyilagosan is) lehetőséget teremtünk a DEK-hez csatlakozáshoz.

Minden ami kötelező a világon, az azért az, mert nem ért meg valami még az adott dologra. Ami megért rá, az "önkéntes" alapon működik.

Véleményem szerint a DEK-re ez különösen érvényes, hisz az alapja-célja nem más (szerintem), mint Önmagunk, Társaink, Környezetünk és a Madarak súlyozatlan és egyenrangú tisztelete! A tisztelet pedig ott kezdődik, ha képesek vagyunk tisztelni a tőlünk eltérő értékrenddel tevékenykedő madarászokat, csupán lehetőséget biztosítunk arra, hogy önként csatlakozzanak a DEK-hez, ha lényük, tevékenységük erre ösztönzi Őket.

Kedves Csaba, Mindenki!

Javaslom, hogy vegyük ki az I. 3. pontból az első, második és ötödik mondatot tartalmilag. Helyette:

I. 3. A DEK érvénye
A DEK érvénye kiterjed az egyesület azon tagjaira, akik önként kívánnak csatlakozni hozzá. A tagok az egyesületbe való belépésükkor nyilatkozattal kötelezhetik el magukat a DEK- ben foglaltak maradéktalan betartására, mely ugyan nem feltétele a tagként való nyilvántartásnak, de jelentősen növeli azon madarászok egységes táborát és potenciáját, kik iránymutatólag ezt az utat kívánják képviselni tevékenységük során.
...

...
Hivatalosan DEK-tagként az léphet fel, aki az alábbi DEK-et elfogadja és betartja.

Mégegyszer köszönöm észrevételed, várom véleményed/véleményetek! :)

Üdv, Balance

_________________
A rács túloldalán pihegő madárka is te vagy, egy rész belőled...


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 14, 22:43 
Némi ellentmondást látok az I.3 és I.4 pontok közt. Az I.3 pontban megfogalmazódik, hogy „A DEK érvénye kiterjed az egyesület minden tagjára”. Az I.4. pont viszont egy elég komoly követelményt támaszt, mint a díszmadártenyésztőség szükséges követelménye. Önmagában mindkét pont teljesen elfogadható, azonban a két pont szigorú értelmezése alapján a DEK automatikusan kizárná az egyesületből a kezdő madarászokat, akik még csak kezdik tanulni a madarászatot és megvan bennük a szándék, hogy fejlődjenek és elérjék a kívánt szintet. Ezáltal az egyesület egy fontos funkciója, a nevelés veszne el.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 márc. 14, 17:04 
Ide idézem Balance már korábbi hozzászólását, megkezdve ezzel akkor a munkát, amit remélhetőleg siker fogja koronázni.

Balance írta:
Szia Zsolt! :)

"Megrágtam" jól a főleg általad eddig megírt Kódexet.
Mit mondjak, nem egy könnyű olvasmány! :wink:
Főleg a beiktatás, alkalmazás területén nehéz fajsúlyú.
Remek munka :idea: szerintem, én képtelen lettem volna így egységbe foglalni, főleg ami a jogi és szervezeti részét illeti!!
Van arra a részre is javaslatom, és remélem nem azért, mert félreértettem... :lol:

De betartom a javasolt sorrendet és most konkrétan az elejét nézem. :)

Hegedűs Zsolt írta:
I.1. A DEK célja

...
A DEK további célja az etikai iránymutatás azon civil egyesületeknek, szervezeteknek, különböző díszmadár kereskedőknek, melyek egyetértenek annak a tartalmával, etikai normáival. A DEK-et bármely más civil szerveződés is aláírhatja és alkalmazhatja, amennyiben elfogadja az abban megfogalmazottakat.


A pirossal írt "is" szócskát mindenképp beletenném. Ne érts félre, nem szőrszálhasogatásból! Azért, mert így félreérthető számomra: olyan, mintha az "is" szó nélkül csak más civil szervezet csatlakozhatna, a civil egyesületek, szervezetek, különböző díszmadár kereskedők csakis iránymutatás gyanánt követhetnék...

Hegedűs Zsolt írta:
I.3 A DEK érvénye


Ide a végére még odaírnám, hogy: Ezeken túlmenően a DEK érvénye kiterjed minden olyan önként betartó-elfogadó számára, aki csatlakozik a DEK-hez, aláírja azt.

Tenném ezt többek közt ebből az okból is:
Nekem személyes perverzitásom :wink: , hogy bevonjak egy-két kereskedőt a DEK szellemiségébe. Pontosabban a Dek szellemében kereskedő legyen kiemelt és ajánlott kereskedő. Legyen kézzelfogható, publikált és támogatott konkurenciája a többi kereskedőnek!

Hegedűs Zsolt írta:
I.4 A díszmadártenyésztő meghatározása


Ebbe a cikkejbe valahogy beletenném, hogy a Díszmadártenyésző értékrendjében és tetteiben tükröződik önmaga és a madarak egyenrangú tisztelete.

No, most ennyi. :)

***

Hahó, többiek!?
Kérlek benneteket, segítsetek nekünk. :wink:

Üdv, Balance :)


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2008 márc. 14, 16:40 
Akkor kezdődjön az első rész munkája

"DÍSZMADÁRTENYÉSZTŐK ETIKAI KÓDEXE / DEK /
egyesületi tagok számára

I.A DÍSZMADÁRTENYÉSZTŐK ETIKAI KÓDEXÉNEK MEGHATÁROZÁSA

I.1. A DEK célja
Az DEK célja, hogy a díszmadártartóknak, -tenyésztőknek olyan morális és szakmai útmutatás nyújtson, amely segíti őket a díszmadártartás és -tenyésztés helyes módjának megválasztásában. Nemcsak a madarak elhelyezésére, táplálására, gondozására, tenyésztésére és a kiállításokon való részvételre vonatkozóan, hanem a tenyésztői munka kapcsán a vevőkkel, eladókkal való kapcsolat minőségére, valamint a - díszmadarakkal esetleg nem szimpatizáló - környezettel való harmonikus együttélésre is. A DEK célja továbbá az, hogy a DEK iránymutatási szerint működő, az azokban foglaltakkal azonosulni tudó, akaró díszmadártartókat -tenyésztőket egyesítse, irányt mutasson egy kialakuló, a jövő díszmadártartó- és tenyésztő nemzedékét képező díszmadarász társadalomnak.
A DEK további célja az etikai iránymutatás azon civil egyesületeknek, szervezeteknek, különböző díszmadár kereskedőknek, melyek egyetértenek annak a tartalmával, etikai normáival. A DEK-et bármely más civil szerveződés aláírhatja és alkalmazhatja, amennyiben elfogadja az abban megfogalmazottakat.

I.2 A DEK alapja
A DEK megszövegezése a díszmadártenyésztés eredményei és hagyományai, a szakszerű állattartás előírásai, a vonatkozó törvények (különös tekintettel az állatok védelméről szólóra), valamint a kultúrált viselkedés alapvető szabályai alapján történt. A DEK az egyesület alapdokumentumaival összhangban készült, az alapszabályban foglaltakkal egyetértve, kiegészítve azt. Amennyiben az egyesület szervezeti és működési szabályzattal, illetve egyéb a tagokra általánosan vonatkozó szabályzatokkal /kiállítási szabályzat, stb./ rendelkezik, úgy azokkal is.

I.3 A DEK érvénye
A DEK érvénye kiterjed az egyesület minden tagjára. A tagok az egyesületbe való belépésükkor nyilatkozattal kötelezik el magukat a DEK- ben foglaltak maradéktalan betartására, mely feltétele a tagként való nyilvántartásnak. Az egyesület ennek megfelelően tagnyilvántartást vezet, melyet publikusá is tesz jelen DEK-el együtt. Ezen listában feltünteti, hogy a listában szereplő tagok a díszmadártenyésztőkre vonatkozó DEK- et elfogadták és betartják. Hivatalosan egyesületi tagként az léphet fel, aki az alábbi DEK-et elfogadja és betartja.
A DEK-ben megfogalmazott magatartási normák, elvárások és tilalmak kizárólag a tisztességes díszmadártenyésztésben tanúsított magatartásra vonatkozóan értelmezhetőek és az etikai bizottság értékítéleteit segítik. A DEK-ben megfogalmazott elvárások nem jelenítik meg az etikus magatartások tételes, teljes felsorolását, ugyanígy a DEK-ben szereplő tilalmazott magatartások összessége nem meríti ki az etikátlan magatartás minden formáját. A DEK alkalmazási célból történő értelmezésére az azt mind szó szerint, mind szellemében alkalmazni köteles etikai bizottság jogosult.

I.4 A díszmadártenyésztő meghatározása
A díszmadártenyésztő meghatározás nem függ a tartott/tenyésztett díszmadarak számától. A díszmadártenyésztő nem szaporító, mert elutasítja a darabszámra történő szaporítást, nem elsődleges cél számára a tenyésztés során a minél nagyobb szaporulat elérése, az anyagi haszonszerzés. Tenyésztői célkitűzései vannak, melyeket az egyesülete célkitűzései, iránymutatásai, a szakirodalmak alapján meg is fogalmaz magának. Lehetőség szerint a tenyésztő vezessen részletes feljegyzéseket tenyészetéről.
A díszmadártenyésztő nem egyszerűen díszmadártartó, hobbista. A díszmadártenyésztő saját öröme mellett, kizárólag az adott tenyésztett faj fennmaradása, az elfogadott tenyésztési normák mentén dolgozik, amennyiben létezik a fajra nézve a standardok, úgy annak figyelembe bevételével a faj tulajdonságainak jobbítása érdekében tenyészt. A tenyésztő azért folytatja tevékenységét, hogy minél jobb minőségű /különböző szempontok alapján/ díszmadarakat tenyésszen sikeresen. Ezért csak kedvező tulajdonságokkal rendelkező, örökletes hibáktól mentes egyedekkel folytat tenyésztést, mely érdekében minden elkövet a DEK betartásáért és betartatásáért. A DEK-ben megfogalmazott célok mentén, az abban szereplő normák és feltételek mellett tenyészt, és felelősséggel részt vállal a tenyészetéből származó szaporulat gondos elhelyezésében is.
Tevékenysége során együttműködik tenyésztőtársaival, lehetőség szerint tagja valamely hazai vagy külföldi díszmadaras szervezetnek, a lehetőségekhez képest egyedi jelöléssel látja el az általa tenyésztett madarakat. Tenyésztői célokat fogalmaz meg, állományát tudatosan fejleszti, s betartja a DEK-ben leírtakat.
A díszmadártenyésztő nem kereskedő, nem kupec. A díszmadártenyésztő nem vásárol mástól madarat azzal a céllal, hogy azokat magasabb árért másnak értékesítse, továbbadja. Madárbeszerzései során saját tenyésztői célkitűzéseit tartja szem előtt, törekszik arra, hogy kiváló minőségű, egészséges tenyészmadarakat szerezzen be. A díszmadártenyésztő kizárólag saját tenyészetében tenyésztett egyedet tünteti fel sajátjának. Kizárólag saját tenyésztésű, nála kelt madarait jelöli egyedi jelöléssel /gyűrű, chip/. Sem írásban, sem szóban másnál kelt, más által tenyésztett madarat nem tüntet fel saját tenyésztésű madárként."


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 13 hozzászólás ] 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 11:31
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO