Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2011 dec. 4, 18:45 
feketemarcsi írta:
Azért ránézésre elég sok különbség van. :shock:


Mi között van különbség???


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2011 dec. 4, 14:44 
columba írta:
Mi a tartalmi különbség a sárga achát és a zöld achát között?


Semmi!

Ez magyar "szleng" amivel a melanin sárgákat zöldnek illetik, mert zöldes árnyalatuk van....


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2011 dec. 4, 13:16 
Mi a tartalmi különbség a sárga achát és a zöld achát között?

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 21:29 
feketemarcsi írta:
A szatinénál hol kell keresni a különbséget, ott is a szárnyélen?

Ha nekem van egy kék kobalt madaram, aminek az evezők közül szélső pirosas árnyalatú, akkor ez azt jelenti ez alapján, hogy ő domináns madár? :roll:


Igen a szárnyélen keresd!
Azzal, hogy van egy kobaltod nem sokra megyek, milyen sorozatú (fekete, barna, achát) kobalt és milyen színű (sárga piros, fehér)?


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 18:06 
Mint a fotók is alátámasztják van domináns és recesszív fehér madár is a melaninok között.

Csatolmány:
recesszív fehér barna eumo és satiné.jpg
recesszív fehér barna eumo és satiné.jpg [ 33.36 KiB | Megtekintve 10172 alkalommal. ]

Csatolmány:
satiné domináns fehér.jpg
satiné domináns fehér.jpg [ 61.1 KiB | Megtekintve 10172 alkalommal. ]

Csatolmány:
barna jaspe domináns fehér.jpg
barna jaspe domináns fehér.jpg [ 37.65 KiB | Megtekintve 10172 alkalommal. ]

Csatolmány:
fekete eumo fehér domináns azul faktorral.jpg
fekete eumo fehér domináns azul faktorral.jpg [ 139.03 KiB | Megtekintve 10172 alkalommal. ]


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 16:00 
A letalitással kapcsolatban asszem az említett kisérletet már biztosan többen, töbször elvégezték, ha más miatt nem, hát véletlenül. Jó lenne ha egy fehéreket tenyésztő nyilatkozna hogy megy nála, annyira azért nem ritka madarak, idehaza is van csomó. Lehet jövőre beszerzek párat, néhány tesztpárosítással megkeresem homozigóta, heterozigóta genotipusú madarakat, aztán a dominánsokat uccu egybe. Nem is kell hozzá olyan sok párosítás.

A többi felmerült kérdésemre meg keresem a válaszokat, ha megvilágosodtam, majd leírom ide.

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 14:37 
Köszi Marcsi, azt hiszem így teljes a tájékoztatás 8)


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 14:19 
brimston írta:
Helló

Nagyon sok mindent nem értek (lásd leminősítés, Koreai helyzet, atomprogram, árfolyamrögzítés :D ), de ettől függetlenül hogy tényleg egyről beszéljünk, röviden leírom az elmúlt napok összegzését.

Ad1. Adott recesszív fehér és domináns fehér madár a melanin sorozatokban. Ezt több kanári tenyésztő mondja akikkel beszéltem.
Ad2. Ha így van, hogy különböztethetjük meg őket egymástól az adott színeknél? (sárgás, zöldes szárnycsík esetleg?)
Ad3. A COM és más szervezetek besorolásában miért nem szerepelnek az adott színosztályokban külön? (annyira egyformák?, annyira lényegtelen a különbség?)
Ad4. Az általam nézett kalkulátorokban nem tudom beállítani a recesszív fehérség két reszesszív alléljét az adott színeknél anélkül, hogy az rögtön ne módosítaná hófehérre, vagyis recesszív fehérre a kindulási madarat (ugyanígy a párosítás végeredményeinél is, amenniyben jelen van a két recesszív allél, a fióka minden más színgénjétől függően recesszív fehérként jelenik meg az eredményben)
Ad5. Minden kétfaktoros domináns fehér fióka életképtelen? Nincsenek kivételek, amikor más génekkel együtt mégis életképesek?
Ad6. Nem lehetséges az, hogy a melanin sorozatban valamelyik más gén felelős a fehérségért?


Na akkor a véleményem:

1: ez természetes dolog, a mutációk egymástól függetlenül öröklődnek! Ha van lipóban akkor melaninban is, hiszen a részleges albinizmus (rec és dom fehér) hatása nem terjed ki a melanin színezettségre, csak a lipóra.

2: elméletben úgy ahogy írod, szárnyélen van vagy nincs zsírszin. (gyakorlatban meg majd a szakik elmondják) A melanin megjelenése viszont nehezíti a felismerést!

3: a besorolások nem genetikai megfontolások alapján készülnek leginkább, hanem igények és a gyakorlatok alapján. (Gondolj csak a fehérszárnyú lipo madarakra, amelyek „technikai” madarak, genetikailag semmi különleges nincs bennük.) Ezt gyakorlatra levetítve külön versenyeznek a rec és dom fehér lipo madarak, mert baromi sokan indulnak benne. De lehet hogy évek múlva külön fognak versenyezni a klasszikus melanin madarak is attól függően hogy rec. vagy dom. fehér az alap. Ez csak egy állapot, ha megnézed a tendenciát minden évben bővül az egész, nem stabil. (És itt nem csak az új mutációkkal való bővülés van.) A lényegesebb dolog azonban az, hogy standard szinten meg van különböztetve.

4: Ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni, nem tökéletes a kalkulátor. Van ilyen, javítani kellene rajta.

5: Kitudja? Biztos vannak kivételek, de a nagyszámok törvénye alapján ez elenyésző. Folyamatos tesztpárosítással lehetne igazolni, vagy keresni olyan egyedet ami duplafaktoros de nem genetikai roncs madár.
Ha letális, akkor ehhez sok-sok-sok madár kell mely sok-sok-sok befulladt tojás eredményez majd kerülgetni a debil madarakat (amiket nagy nehezen felnevelsz) míg találsz olyant ami nem lesz az. És akkor még a kismillió egyéb mutációkat is figyelni, jobbra balra kavarni… Ha valaki fel akarja vállalni ezt, akkor rajta. De eredményről kérem számoljon be.
Ha nem letális, akkor néhány párból sok-sok-sok életképes utódnak kell születnie. (Tudtommal nem ez történik, gyakorlatban mi a helyzet?)

6: különböztessük meg a tarkaságot (melanin tarkaságot és a lipo tarkaságot) a helyi, lokális pigment hiánytól. Ha egy nem klasszikus melanin kanáriról beszélünk, ami piros vagy sárga alapú (nem fehér!) de fehér foltok vannak rajta, akkor valószínűsíthető hogy lokális gond van. Ezt a jelenlegi ismeretek alapján nem tudjuk megmagyarázni, analizálni.
A lipo tarkaság egyik jó példája a mozaik jelleg. Nem hat a melaninra, teljesen el van genetikailag különülve.
A melanin tarkaság (csak színkanáriról beszélve) jelenleg is talány tudtommal. Valószínűsíthetően több génen öröklődik, melyet eddig sem rögzíteni, sem elkülöníteni nem tudtak. Egyszerűen kiszelektálják a versenyszférából. Más kanári típusoknál enyhébb melanin tarkaságot sikerült rögzíteni („sapkás” alakkanáriknál például) de a komplexebb tarkaság rejtély (lásd Portugál harlekin).


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 13:49 
Tisztelt ifjú ismerős és ismeretlen, genetika iránt érdeklődő madarásztársam!
A megszólítást azért kezdtem így, mivel azok, akik véleményüket, egy egyszerű kérdésre, ilyen alaposan és lelkesen igyekeznek megválaszolni, azok megérdemlik a tiszteletet.
Bízom benne, hogy elkövetkezik még valamikor az az idő, amikor Magyarországon a MESTERTENYÉSZTŐI cím valódi rangot jelent. Rangot jelent azoknak, akik nem felvásárolt madarakkal, hanem valódi saját tenyésztéssel nyernek versenyeket. Az én véleményem pedig úgy szól, hogy a genetika minimális ismerete nélkül tenyésztésről ne beszéljen senki.
Megfogadtam, hogy nem avatkozom bele a továbbiakban senkinek a véleményformálásába, mert mindenről negatív visszajelzést kaptam, így inkább kérdezek.
Miért nem vállalja fel egyetlen nagyhírű kanáris sem, hogy legalább a COM besorolását ismerteti néhány legismertebb szín meghatározásával?
Miért nem vállalja fel senki ISMERTETNI a madarak nemkívánatos tulajdonságának okait, a bírálatnál ismert leggyakoribb hibákat? Vajon miért nem kérdez erről senki? Nézzétek meg, egyetlen egyszer írtam erről itt az IDRÉN, és hányan gondolták figyelemre érdemesnek az egészet? Pedig a genetikai ismeret erről szól! Így lenne értelme minden értelmes gondolatot a gyakorlatban hasznosítani.
Tudjátok, én is csupán a keresztezések érdekében kezdtem el alaposabban alámerülni ebben a végtelenül bonyolult genetika tudományában, de egy idő elteltével elrettentett. Elrettentett önmagának, a mutációnak a kérdése is. Az ivarsejtekre, a testi sejtekre gyakorolt mutagének hatása többségében halálos, illetve elrettentő torzulásokat okoz. Nagyon csúf példáit tapasztalhattam meg ennek, a gyakorlatban, idén saját rigóimon. Erről nem írok itt, mert még valaki beperel. Igaz az a gondolat, mely szerint az ismert szakkönyvek a párosításokat elsősorban a COM igényei szerint igyekeznek megmagyarázni, és a letális elmélkedés is elsősorban gyakorlati tapasztalat összevetése az elmélettel. Nagyon sok igazolt eset bizonyította, hogy az elméletben életképtelen utód, hosszú életet élt meg egészségben.
Éppen ez indokolja azt a felvetésemet, hogy minden ismeret az alapok tisztázásával kezdődik.
A genetika alapelve érvényes minden élőlényre. Tanulmányaink kezdetén mindent a borsóval próbálták érthetővé tenni, majd jöttek a patkány kísérletek. A madár is élőlény, de már indulásnál van egy kis csavar. Más az emlős és más a madár. Tudjátok, mire gondolok.
A kanári színek kialakulásának genetikai értelmezése is az alapok tisztázása után értelmezhető. Az intenzív fogalma, a domináns fogalma is igényli az egyfajta kiindulási pont megteremtését. Egyáltalán igaz-e, hogy a kanári fajták egyetlen faj a Serinus canaria leszármazottjai? Ebben az esetben, ha ezt elfogadjátok, akkor a genotípusból levezethető fenotipus lehetőségeinek száma „valamivel kevesebb”, mint akkor, ha elfogadjuk a piros és ónix létrejöttének meséjét. Itt már erősen kibővül a genetikai értelmezés köre.
Nem kereszteltek Kálvinistának, tudjátok a népi mondás szerint Ők nyakasok. Én mégis, nyakas módon, saját elméletemhez egyre jobban ragaszkodom. Ez pedig röviden az, hogy ismereteim szerint 36 serinus faj él a természetben. Ezek bármelyike alkalmas lehet a hasznosítható keresztezésre. Másik, elutasítom a tűzpinty vagy tűzcsíz elméletet ugyan úgy, mint az ónixnál a fekete csízét, de még a mexikói csízét is. Ugyanakkor, elképzelhetőnek tartom, hogy a lizardot a piroshomlokú csicsörkéből tenyésztették, vagy köze van kialakításában. Erre egyre több helyen hivatkoznak. Ha ez mégis igaz, akkor alátámasztani látszik elméletem első része, a több fajból elméletem. Elméletem másik részével kapcsolatban, azt sem bánnám, ha valaki a gyakorlatban megcáfolná. Több évet rászántam, annak modellezésére, eredménytelenül. Mára, azt sem várom el, egyetlen madarásztól sem, hogy hozzám hasonlóan megkísérelje a piros kanárit „sárgából, zöldből” kitenyészteni. Azt viszont örömmel venném, ha legalább lenne valaki, aki a genetikából kiindulva, elméletben megkísérelné igazolni mind azt, amit én tagadok. Az, aki vállalkozik erre, komoly érveket is mondjon. Például tegye hozzá, hogy a „véletlen” hány egyede, hány generációja szükséges, egy mai versenyképes madár létrejöttéhez. Tehát próbáljátok először tisztázni az alapokat, közérthető nyelven, mert e nélkül a kanárik színmagyarázata is olyanná válhat, mint az, hogy melyik volt előbb? A tyúk, vagy a tojás? Kíváncsian várom a hozzászólók érveit, cáfolatait. Nem szólók bele, nehogy egy értelmesen elindult gondolatsor miattam, elhaljon. Üdv. Lakó Antal.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 13:00 
Helló

Nagyon sok mindent nem értek (lásd leminősítés, Koreai helyzet, atomprogram, árfolyamrögzítés :D ), de ettől függetlenül hogy tényleg egyről beszéljünk, röviden leírom az elmúlt napok összegzését.

Ad1. Adott recesszív fehér és domináns fehér madár a melanin sorozatokban. Ezt több kanári tenyésztő mondja akikkel beszéltem.
Ad2. Ha így van, hogy különböztethetjük meg őket egymástól az adott színeknél? (sárgás, zöldes szárnycsík esetleg?)
Ad3. A COM és más szervezetek besorolásában miért nem szerepelnek az adott színosztályokban külön? (annyira egyformák?, annyira lényegtelen a különbség?)
Ad4. Az általam nézett kalkulátorokban nem tudom beállítani a recesszív fehérség két reszesszív alléljét az adott színeknél anélkül, hogy az rögtön ne módosítaná hófehérre, vagyis recesszív fehérre a kindulási madarat (ugyanígy a párosítás végeredményeinél is, amenniyben jelen van a két recesszív allél, a fióka minden más színgénjétől függően recesszív fehérként jelenik meg az eredményben)
Ad5. Minden kétfaktoros domináns fehér fióka életképtelen? Nincsenek kivételek, amikor más génekkel együtt mégis életképesek?
Ad6. Nem lehetséges az, hogy a melanin sorozatban valamelyik más gén felelős a fehérségért?

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 12:40 
Nem értelek! :oops:
Írd már le pontosan mi a problémád, mit nem értesz mert csak elbeszélünk egymás mellet… :wink:


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 11:04 
Csatolmány:
White%20Agate%20Recessive%201.jpg
White%20Agate%20Recessive%201.jpg [ 15.15 KiB | Megtekintve 9862 alkalommal. ]


A tenyésztő szerint ilyen egy recesszív fehér achát kanári.

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 10:06 
Szia

Jól értelmezted. Valóban nincs fekete -recesszív fehér fenotipus, csak recesszív fehér van ( és fekete fehér szimplán). És azt írtam még, hogy van optikai kék faktor a kalkulátorban, de ez esetben az sem módosít a madáron.

Természetesen elfogadom a letális faktor jelenlétét, ahogy írta András, patkányoknál is van, sőt találtam cikket lovakról is ugyanezzel. Én csak azt mondom, kell néhány túlélőnek is lennie. (egyenlőre nincs rá semmi bizonyítékom)

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 9:27 
Sanyi,

akkor megint félreértettelek. Úgy értelmeztem az írásodat, hogy a kalkulátorban nincs fekete- rec. fehér fenotípus, csak rec fehér.

A homozigóta dom fehér egyed életképtelenségét miért kérdőjelezed meg? A szakmai leírások és a gyakorlati tapasztalatok alapján is letális faktor lép fel. Ezért van az az ajánlás, hogy a dom. fehér egyedeket lipo piros vagy sárga egyedekkel párosítsuk…


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 2, 8:23 
ckuzmos írta:
Nem tudom melyik kalkulátorról van szó. A kalkulátort programozók írták, hogy modellezzék az életet. Ha a lemásolt modellben nincs optikai kék hatás, akkor nem jó! A való világban ugyanis létezik.


Van benne.

És a letalitással kapcsolatban most is az a véleményem, élnek madarak D/D allélokkal.

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2011 dec. 1, 23:40 
Hali,

na először is átköltöztettem magunkat egy külön topikba, hogy ne rettentsük el a szakikat :D

olyan dolgokat vetettek fel, amire most így este már nincs erőm nekem sem :oops:
Kezdve a kályhától: meg kell értenünk a miérteket, hogy tovább tudjunk lépni és a hogyanokra választ adjunk.

Egy színanyag előállítás, transzformálás szállítás és beépülés láncolatába bárhol bele lehet "nyúlni", vagy mutációval meg lehet akasztani, az eredmény kb. ugyan az lesz: fenotípusosan nincs szín! A dom és rec fehér ezt a láncot kétféleképpen akasztja meg, teljesen különböző a hatásuk, látszatra azonban majdnem azonosak.

Domináns fehér: nem tudja a színanyagot elszállítani a tollazatba. Meggátolja a lipo színt szállító enzimet (mindegy hogy az piros vagy sárga, de a melanin beépülésért nem ez az enzim a felelős!) csak az elsődleges evezőkben és azok fedőtollaiba tud szállítani.

Recesszív fehér: (ez egy kicsit bonyolultabb, de leegyszerűsítve illetve kihagyva most az egyéb dolgokat) nem tudja hasznosítani a karotinokat, így nincs ami beépüljön a tollazatba. Biztos hallottátok már azt hogy a recesszív fehér madaraknak külön A vitamint kell adni (ha nem akkor most elárultam egy nagy szaki titkot :wink: ) mert azt nem tudja előállítani a karotinból.

Innentől kezdve pedig összerakva a két mutációt, mint bármelyik más mutáció kombinációjánál, megkapjuk az eredményeket (Brimston jeleit használom én is, hogy ne legyen kavarodás).

A 9 lehetséges genotípus:
F+/F+;d+/d+ Normál lipo madár
F+/f;d+/d+ Normál lipo madár
f/f;d+/d+ Recesszív fehér
F+/F+;D/d+ Domináns fehér
F+/f;D/d+ Domináns fehér
F+/F+;D/D Letális
F+/f;D/D Letális
f/f;D/D Letális
Végére pedig kiemelve a lényeget:
f/f;D/d+ = recesszív fehér/domináns fehér. Na vajon mi lesz belőle fenotípusosan? Tutira recesszív, hiszen az az erősebb "hatás" a színképzési láncban... 8)

--------------
Brimstone írta:
És még egy dolog. Holland kalkulátorokba bármely sorozathoz (barna, fekete), vagy színhez (mondjuk szatén) ha mellérendelem a recesszív fehér két recesszív allélját, a kalkulátor rögtön recesszív madarat mutat. Nem számít, hogy genetikailag van benne szatén, barna, agát, akármi, a madár fenotipusosan az általunk is ismert recesszív fehér színű madár lesz.


Nem tudom melyik kalkulátorról van szó. A kalkulátort programozók írták, hogy modellezzék az életet. Ha a lemásolt modellben nincs optikai kék hatás, akkor nem jó! A való világban ugyanis létezik. :wink:

A többire nincs erőm, majd máskor vagy másvalaki :D


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ckuzmos 2011 dec. 2, 9:20-kor.
Rec fehér hatásának fogalmazását pontosítottam, a félreértések elkerülése végett.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 1, 22:15 
columba írta:
nyilván nem ebből jön ki a D//D, hanem ezt kellet feltételezned a 100% dom fehér utód esetére.


Mit is? :roll:

Mostanra kicsit lepukkantam agyilag, meg az asszonyt se nagyon láttam még ma, így holnap folytathatjuk.

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 aug. 12, 8:42
Hozzászólások: 269
Tartózkodási hely: Miskolc
   
Hozzászólás 2011 dec. 1, 22:14 
columba írta:
brimston írta:
..I..Nem látom be, hogy f/f d+/d+ (recesszív fehér) és F+/F+ D/d+ (domináns fehér) párosításából hol jön ki D/D letális faktor? Én mondjuk nem erre az esetre céloztam, mert itt tényleg 50 % a dom. fehér, de nem a letalitás miatt, hanem az 50 % normál madár miatt (F+/f d+/d+). Én amúgy eredetileg az F+/F+ D/D (domináns fehér) madárra gondoltam. Újabb kérdés vetődik fel, ilyen madár nincs is? Hiszen ez már D/D !! Szerintem van.


- nyilván nem ebből jön ki a D//D, hanem ezt kellet feltételezned a 100% dom fehér utód esetére.
- Az 50 % dom fehér a D//d+ miatt jön ki! az F+//f, d+//d+ genotípus egy nem fehér színű, de egy rec .fehér gént hordozó példányt jelent.
-..... szóval letális génhatás ellenére, szerinted homo dom. fehér (D//D) kanári van????

....a második gondolatkör megválaszolását vegye át valaki. :)



Remélem ez segít:

http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users ... etica1.pdf


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2011 dec. 1, 22:19-kor.
Idézet javítása


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2011 dec. 1, 22:07 
brimston írta:
..I..Nem látom be, hogy f/f d+/d+ (recesszív fehér) és F+/F+ D/d+ (domináns fehér) párosításából hol jön ki D/D letális faktor? Én mondjuk nem erre az esetre céloztam, mert itt tényleg 50 % a dom. fehér, de nem a letalitás miatt, hanem az 50 % normál madár miatt (F+/f d+/d+). Én amúgy eredetileg az F+/F+ D/D (domináns fehér) madárra gondoltam. Újabb kérdés vetődik fel, ilyen madár nincs is? Hiszen ez már D/D !! Szerintem van.


- nyilván nem ebből jön ki a D//D, hanem ezt kellet feltételezned a 100% dom fehér utód esetére.
- Az 50 % dom fehér a D//d+ miatt jön ki! az F+//f, d+//d+ genotípus egy nem fehér színű, de egy rec .fehér gént hordozó példányt jelent.
-..... szóval letális génhatás ellenére, szerinted homo dom. fehér (D//D) kanári van????

....a második gondolatkör megválaszolását vegye át valaki. :)

_________________
Cséplő Árpád


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Warhawk 2011 dec. 1, 22:18-kor.
Idézet javítása


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 dec. 9, 13:28
Hozzászólások: 921
Tartózkodási hely: Nyírtura
   
Hozzászólás 2011 dec. 1, 21:47 
columba írta:
Ilyen elmés előző mondat után , hogy ...... jött ki belőled, hogy rec . fehér (f//f) x dom, fehér (D//d+ ) = 100% dom fehér??? (D//D letális, természetesen csak 50 % lesz dom. fehér!)


Lehet én maradtam le megint valahol de ezt a fentieket nem igazán értem. Nem látom be, hogy f/f d+/d+ (recesszív fehér) és F+/F+ D/d+ (domináns fehér) párosításából hol jön ki D/D letális faktor? Én mondjuk nem erre az esetre céloztam, mert itt tényleg 50 % a dom. fehér, de nem a letalitás miatt, hanem az 50 % normál madár miatt (F+/f d+/d+). Én amúgy eredetileg az F+/F+ D/D (domináns fehér) madárra gondoltam. Újabb kérdés vetődik fel, ilyen madár nincs is? Hiszen ez már D/D !! Szerintem van.

Hazafelé autózva a munkából is ezen járt a fejem, és eretnek gondolatok támadtak bennem. Leírom, még ha hamarosan megcáfoltok, vagy találok valami külföldi irodalmat amivel magam cáfolom meg. Véleményem szerint (habár jobb lenne pontosan ismerni e két fehér mutáció biokémiai hátterét) melanin madaraknál nemhogy a recesszív fehér mutáció génjei "nem játszanak", de a domináns fehér génjei sem. A melanin madarak "fehérségét" valami másik gén vagy gének okozhatják.

_________________
Varga Sándor
http://avikultura.blogspot.com/


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 18:45
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO