Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 303 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Bajó Ottó

Hozzászólás 2012 jan. 7, 8:38 
Sziasztok nekem is vannak törpéim jelenleg 8 pár költ.4 pár feketefejű ,4 pár lutínó fiser.
Én 90cm-es kalickákban tenyésztem őket kb 15c° van a madárházban.Egyértelmű a páratartalom befolyásolja a költés sikerességét.Többször tapasztaltam én is befulladt tojásokat ez főleg zárt térben tenyésztet törpéknél tapasztaltam.Kint sokkal jobban költenek befulladt tojás soha nem volt.
Én ezt úgy próbáltam megoldani,megfelelő nagyságú itató edény, amiben a tojó szépen meg tud fürdeni.
Mikor 18-20 naposak a tojások rakok a ketrecekbe friss fűzfa gallyakat,van amelyik párnak szoktam be spriccelni egy kis vizet is a fészekbe,de ezt nem mindegyik veszi jó néven.Sajnos így is előfordulnak befulladt tojások van olyan párom ahol jelenleg is 6 fióka van,de van olyan ahol csak 2-3.Ha valakinek van esetleg ötlete szívesen veszem
hisz az ember mindig tanul.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2012 jan. 6, 16:28 
Nálunk 70% a páratartalom mégis befulladtak :(

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jan. 6, 8:42 
ALFI70 írta:
Én a páratartalomra tippelek , nekem nem volt megfelelő . Mérni nem mértem ,csak tippelek .

A páratartalom lehetett az oka a legnagyobb valószínűséggel. A törpikék tojásainak amúgy is kicsit magasabb páratartalom kell, ezt a rengeteg az odúba behordott fűzfaág segít fenntartani. Sajna egy kazánház nagyon száraz levegőjű, így érthető a kelési probléma.

Hozzászólás 2012 jan. 5, 23:45 
Sziasztok !

Sajnos Betty én is így jártam befulladtak a tojások . Amúgy milyen okokra vezethető vissza a befulladt tojások?
(Tapasztal tenyésztőtől jó lenne egy két ötlet .)
Én a páratartalomra tippelek , nekem nem volt megfelelő . Mérni nem mértem ,csak tippelek .
Mivel most télére a kazánházban vannak , ezért szerintem a fűtés miatt a száraz levegő okolható .
Vagy még a nagy hő ingadozás miatt !
Fával tüzeltünk ,és a kazánházban volt a legmagasabb 20 fok a legkevesebb 9 fok , nagy volt a különbség !
A tojásokat ( 5db mind kötött ) 23-24 nap után még 5-6 napig ülte a tojó de utána már nem ,szét dobálta a fészekben . Már ki hűltek , a tojások . Sőt már elkezdtek pározni is ,és a tojó ,már az odúba egy másik részén kezdet el fészket csinálni . Tehát már ők meg érezték ,hogy nem fognak ki kelni .
A tojásokat feltörtem ,és 3 db még embrió kezdetleges korában befulladt . 2 -ő teljesen kifejlődött volt és sajnos befulladtak .

Kérem , ha van valakinek tapasztalata vagy információja a ki nem kelt vagy befulladt tojásokkal kapcsolatban ,
(hogy miért fordulnak elő ) és megosztaná velünk , azt szívesen vennénk .
Köszönöm szépen !

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 4, 18:53 
Köszi Marcsi.
Mindenképpen hagyom még alattuk kicsit, de reményem nincs, hogy kikel akár egy is. Majd a köv. kör sikeresebb lesz :)

Hozzászólás 2012 jan. 4, 17:17 
Betty írta:
Mindegyik tojás alsó részében van egy pici átlátszó üres réteg és a 3/4-e sötétszürke. Biztos, hogy van bennük embrió, csak kérdés, hogy élnek-e vagy befulladtak. Valószínű az utóbbi fog bebizonyosodni.
Nincs megjelölve egyik sem mert nem akartam őket zavarni első költésnél a sok nézegetéssel.
Na majd a következő. nekem már az is nagy öröm, hogy párról van szó, ugyanis éppenhogy kirepültek akkor vettem őket és ilyenkor még lehet tévedni is a nemüket illetően.
Egyszóval egyelőre örülök annak, hogy egyik hím, másik tojó :)

Szia Betty, én hagynám még a tojásokat, ha elpusztultak benne a kicsik ők fogják otthagyni őket.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 4, 11:37 
Mindegyik tojás alsó részében van egy pici átlátszó üres réteg és a 3/4-e sötétszürke. Biztos, hogy van bennük embrió, csak kérdés, hogy élnek-e vagy befulladtak. Valószínű az utóbbi fog bebizonyosodni.
Nincs megjelölve egyik sem mert nem akartam őket zavarni első költésnél a sok nézegetéssel.
Na majd a következő. nekem már az is nagy öröm, hogy párról van szó, ugyanis éppenhogy kirepültek akkor vettem őket és ilyenkor még lehet tévedni is a nemüket illetően.
Egyszóval egyelőre örülök annak, hogy egyik hím, másik tojó :)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 4, 10:57 
Betty írta:
Elvegyem tőlük a tojásokat? Elvileg a 2. tojás után elkotlott a tojó és ha rászsámolok még pár napot a kelésre, egy hét már így is sok.

Szerintem nézd meg az egyik tojást mi van benne. Ha meg vannak jelölve, akkor azt ami a legrégebbi.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 4, 10:17 
Áthozom már ide az újabb kérdésem, hogy ne a képek topikot foglaljam le vele.

Van egy feketefejű törpe párom akiknek az első költésük most lett volna. 5 tojás van az odúban és egy kivételével mind fias. Egy hete kellett volna kelniük (24 nap) de semmi. Tegnap meglámpáztam őket és a négy tojás már szürke, tehát embrió van bennük viszont lehetséges, hogy fefulladtak.
A páratartalom 70% a helyiségbe. Első költésnél ilyen előfordulhat, vagy itt mit csináltam rosszúl? Fűzfát hordtak be az odúba, ami ad még egy kis plusz párát, de mégsem kelt ki egy fióka sem. Ugyanúgy mint a rózsás törpéimnél itt sem adtam nekik plusz fűzfát :?
Elvegyem tőlük a tojásokat? Elvileg a 2. tojás után elkotlott a tojó és ha rászsámolok még pár napot a kelésre, egy hét már így is sok.

Valódi név: Sándor

Hozzászólás 2011 dec. 20, 23:52 
Még annyit az előbbi hozzászólásomhoz, hogy én ezt a méretbeni különbséget az ivarok között egyedül a kecskefiókáknál figyeltem meg (azok között a fajok között amiket én eddig tenyésztettem...).

IDRE tag

Hozzászólás 2011 dec. 20, 18:17 
Igazatok van. A kérdésem feltevése után ugyanez jutott nekem is eszembe amit írtatok. Mivel két fiókájuk van csak, nyilván jobban fejlődnek mintha 5-en lennének. Tehát legközelebb már ránézésre tudnom kell, hogy mikor kell gyűrűzni. :)

Valódi név: Sándor

Hozzászólás 2011 dec. 20, 15:24 
Warhawk írta:
Betty írta:
Ti hány naposan szoktátok gyűrűzni a kicsiket? ..... Gondolom ez függ a fióka fejlettségétől is.

Igen. Ezért nem is szabad olyat mondani, hogy X naposan kell gyűrűzni, mert még ha egyszerre is kelnének ki a tojások, ha csak 2 fiókát nevelnek, azok gyorsabban fejlődnek mintha 6 fióka lenne.... így később is érik el azt a méretet amikor gyűrűzni kell. Talán csak gyakorlattal + saccra lehet belőni az időt a fiókákat naponta ellenőrizve ;)

Igen ez szerintem is így van.
Én pl. nem nagyon számolom a napokat, hanem a fióka lábát nézem.
Kis gyakorlattal elég jól lehet már látni, hogy mi az az idő amikor már nem fog leesni, persze tévedni így is lehet...
Lásd, a legutóbbi kecske fészekaljat, ahol a második szülöttre már nem tudtam feltenni a gyűrűt, mikor az elsőnek kikelt fiókára még pont ráment, mert az tojó volt, a másodiknak kelt pedig hím. :?
Pl. ilyen dolgok is befolyásolhatják... :!:

IDRE tag

Hozzászólás 2011 dec. 20, 9:49 
Betty írta:
Ti hány naposan szoktátok gyűrűzni a kicsiket? ..... Gondolom ez függ a fióka fejlettségétől is.

Igen. Ezért nem is szabad olyat mondani, hogy X naposan kell gyűrűzni, mert még ha egyszerre is kelnének ki a tojások, ha csak 2 fiókát nevelnek, azok gyorsabban fejlődnek mintha 6 fióka lenne.... így később is érik el azt a méretet amikor gyűrűzni kell. Talán csak gyakorlattal + saccra lehet belőni az időt a fiókákat naponta ellenőrizve ;)

IDRE tag

Hozzászólás 2011 dec. 19, 21:32 
Ti hány naposan szoktátok gyűrűzni a kicsiket? Ahogy látszik is az előző képen, 16-án gyűrűztem meg a nagyobb fiókát. Ekkor volt 7. napos. Még aznap leesett a lábáról a gyűrű, amit úgy eltüntettek a szülők, hogy kerestem egy napig :) Ma 10. napos, és az előbb ismét felhúztam rá a gyűrűt de most éppen hogy ráment. Gondolom ez függ a fióka fejlettségétől is.
A múltkori kicsikkel úgy jártam, hogy addig akartam gyűrűzni őket, míg lemaradtam róla :?

IDRE tag

Hozzászólás 2011 dec. 16, 18:11 
Köszi Laci :) 5 tojás lett végül nekik és a fishereknek is. Mindkét pár tojója szépen kotlik...vagy legalábbis a fisher páromnál merem remélni, hogy pár.

Hoztam már a kis rózsásaimról is egy friss képet. A két fióka közt 3 nap van csupán, mégis az első majdnem duplája a 2.-nak :) Sajnos a berepedt tojásból és az utolsóból nem lett semmi, így ismét két kicsit fognak felnevelni.
Kép

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2011 júl. 28, 12:51 
zimmi írta:
Mi a teendő akkor,ha letojta mind az 5 tojást a rózsás fejű,1 évesek,valószínű első költése lenne. Nekem mikor régen volt 4-ből 4 sikerült. még odút is váltottam nekik. hullámos zárt méretűt. Ja félősek voilerből jöttek és cseh ketrecbe vannak ha ez számít valamit,de nem hiszem.

Szerintem a huli odú nem túl ideális törpéknek, kissé szűkösnek tűnik, legalábbis nekem. Nálam nimfaodúba költöttek, minden probléma nélkül.

Ha röpdéből kerültek át kalitba az is nagy "érvágás" nekik. Ha jól tudom 3 fére kalitméret van, a legnagyobb se túl nagy...

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Valódi név: Zimmermann Péter

Hozzászólás 2011 feb. 13, 23:05 
Letojta és nem ül rá.

Valódi név: Zimmermann Péter

Hozzászólás 2011 feb. 13, 20:00 
Mi a teendő akkor,ha letojta mind az 5 tojást a rózsás fejű,1 évesek,valószínű első költése lenne. Nekem mikor régen volt 4-ből 4 sikerült. még odút is váltottam nekik. hullámos zárt méretűt. Ja félősek voilerből jöttek és cseh ketrecbe vannak ha ez számít valamit,de nem hiszem.

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2011 feb. 11, 17:32 
Sajnos a kevésbé tájékozottak számára nem biztos, hogy eléggé egyértelmű lesz a különbség. Mindenesetre jó volna ha a fiókák olyan helyre kerülnének, ahol nem tenyésztik őket tovább. A költőpárod egyike fischer a másik kormosfejűnek néz ki, de lehet, hogy már ő is hibrid. Lecserélhetnéd valamelyik szülő madarat a saját fajából származó madárra.

IDRE tag

Hozzászólás 2011 feb. 11, 17:08 
gajacso írta:
És ez ránézésre megmondható a fiókákról? (hogy hibridek)

Ha a szülők nem azonos fajhoz tartoznak, akkor a kicsik csakis hibridek lehetnek.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 303 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Következő