Na bemásolom az egész irományt: Receptek papagájok számára
A papagájok etetésével kapcsolatban elmondhatjuk, hogy az „Étele az élete” elv fokozottan érvényes rájuk. A helyes táplálkozással hosszú és egészséges életet biztosíthatunk számukra. A túl sok fehérje időskori köszvényt okozhat madarunknak! Általában elmondható, hogy azok a főtt ételek, melyek nem tartalmaznak a papagájok számára egészségtelen hozzávalókat, etethető velük: pl. főzelékek, levesek, rizs és tészta. Madaraink nagyon szívesen fogyasztják ezeket az ételeket és nem is ártunk nekik, ha kapnak belőle. Azoknál a madaraknál, amelyek nem kézszelídek, kifejezetten előnyös, ha hozzászoknak a kásához, mivel az étrendkiegészítőket, vitaminokat illetve szükség esetén a gyógyszereket be tudjuk keverni a kásába és a madár így elfogyaszthatja. A meleg (de nem forró) ételt minden papagáj szereti. A legjobb, ha ilyesmit általában a délutáni-kora esti órákban adunk nekik, mikor már megfelelő mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt illetve magot fogyasztottak. Ellenkező esetben lesznek egyedek, akik mag és zöldfélék helyett is főtt ételt ennének, ami nyilván a nevelőtápra vagy begytejre emlékezteti őket, ez viszont a zúzógyomor elsorvadásához vezethet. Egyszóval fakanálra fel, de mindent a maga idejében!:-))
Az alábbiakban közzé teszünk néhány receptet, amelyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk a madarainknak.
Kása: I. Gabonanövényekből készíthető: - barnarizs, - quinoa (dél-amerikai gabonanövény, az inkák-maják fogyasztották és a „Gabonák anyjá”-nak nevezték, nagyon egészséges, nem hízlal, - bulgur (török rizs) - köles - csicseriborsó (egy éjszakára be kell áztatni)
Az elkészítendő mennyiséget mérjük ki pohárba és dupla mennyiségű vízzel tegyük fel főni. Adjunk hozzá olyan zöldségeket, melyek A vitamin tartalma nagy: pl. édesburgonya, sütőtök, répa. Ha megfőtt a kása tehetünk hozzá pár csepp olivaolajat, mely segíti a zsirban oldódó vitaminok felszívódását, (pláne ha van egy Arcadia lámpánk) jégkockatartóban adagokra fagyaszthatjuk és naponta mikróban kiengedve tálalhatjuk a madarunknak. A kását kiolvasztás után sokféleképpen ízesíthetjük, hiszen a papagájok szeretik az ízes ételeket. - gyömbér: ezt a napi gyümölcsre és zöldségre is tehetjük, segíti az emésztést, étvágyat csinál, jellegzetes ízét imádják a madarak. - cayenne bors: óvatosan megszórjuk vele a kása (gyümölcs, zöldség tetejét), szintén nagy kedvencük. Ha egy madár nehezen fogadja el az új zöldséget-gyümölcsöt akkor ajánlatos nagyon finoman megszórni cayenne borssal, szívesebben fogyasztja. - chili paprika frissen: minden papagáj imádja, - jól megmosott és apróra vágott citrom: különösen a nemes papagájok szeretik, - banán vagy bármilyen más gyümölcs, amit a madarunk szeret, - kefir vagy joghurt (nem tejföl, mert az zsíros) szintén nagyon jót tesz az emésztésüknek, - kevés méz (ezt el is lehet hagyni) - esetenként reszelt sajt, túró vagy tofu a fehérje pótlásának, szintén nagyon egészséges, - zabpehely belefőzve vagy hozzáadva, a magas rosttartalma miatt nagyon egészséges
II. Bab és kukoricafélékből készült kása: Hozzávalók: bármilyen száraz bab, borsó, kukorica féle. A hozzávalókat egy éjszakára be kell áztatni és teljesen puhára főzni. A Versele Laga készen is árul hasonló összetevőkből készült Parrot Dinner Mixet.
Papagáj kenyér (Land of Vos recept)
Hozzávalók: 2 csésze kukoricaliszt 1 csésze teljes kiörlésű liszt 1 csésze szárított gyümölcs (bogyós) vagy mazsola (nem kénnel szárított) 1 csésze dió vagy mogyoróféle (török mogyoró, mandula, dió, pekándió) 1 csésze hántolt napraforgómag 80 deka sütőtök 1 liter 100 % -os gyümölcsnektár 1/3 csésze olivaolaj 1 teáskanál őrölt fahéj 1 csapott evőkanál sütőpor
A hozzávalókat jól összekeverjük, ha szükséges vizet adunk hozzá, légkeveréses sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük, ha kihült felszeleteljük és a mélyhűtőben lefagyasztjuk.( Emberek is fogyaszthatják.)
Édesburgonya polenta – Land of Vos recept (főképpen nemes papagájoknak ajánljuk, de a többiek is szeretik)
1 csésze kukoricalisztet keverjünk össze 2 csésze vízzel, ha kell még adjunk hozzá vizet, hogy puding sűrűségű masszát kapjunk, amit 2 percig főzünk. Adjunk hozzá édesburgonya reszeléket. Öntsük lapos tepsibe, süssük meg, hagyjuk kihülni és darabokra vágva fagyasszuk.
Süti a Loro Parkból ( Bordás Kriszta receptje)
Hozzávalók: 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg búza¬liszt, 10 dkg szójaliszt, 20 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg darált marhahús, 1 tojás, 16 gramm sütõ¬por, 3 g Kalcium, Tengeri só, amennyi vizet felvesz (kb.0.5 liter) A hozzávalókat 150 °C-on, kb. 60 percig sütni!
_________________ Csibészke és Bubi - feketesapkás pár Sámson - salamon-szigeteki nemes hím Mózes - új-guineai nemes hím Merlin - jákó tojó Zebi -jákó hím
http://mizoblogja.blogspot.com/
|