Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 654 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Fehér István

Hozzászólás 2012 feb. 19, 22:31 
Értem. Amúgy jó hangutánzók sok szavat meg lehet velük tanítani?

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 feb. 19, 21:49 
Istvám írta:
Milyen idősen kezd el ha elkezd egyáltalán utánozni szavakat?

Változó. Nekem az egyik madaram már amikor etettem próbált hangokat utánozni (sosem tanítottam egyik madaramat sem beszédre). A másik csak egy éves kora után "szólalt meg". Mindegyik más. Mindegyik saját egyéniség. :)

Hozzászólás 2012 feb. 19, 21:42 
Ma egész jól elvoltunk ha kiveszem a ketrecből nem bánt egész aranyos. Igaz tegnap véresre marta a kezeimet, de ma jobb kedve volt :D Remélem mostmár tudja, hogy nem félek tőle. Olyan hangokat ad ki mint egy tyúk :D Milyen idősen kezd el ha elkezd egyáltalán utánozni szavakat?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 15, 20:21 
Istvám írta:
Szóval nem értem.

Mindig kinéznek maguknak egy kedvencet. Nálunk a hím a feleségemet szereti jobban. Bármit megenged neki, igaz... néha őt is megcsípi (de azonnal azt mondja "nem szabad csípni"). Viszont engem dühösen támad ha olyanja van. Morog és csíp. Az egyetlen amit ilyenkor tehet az ember, hogy nem fél tőle. Egy időben ha benyúltam a kalitjába, vadul morgott rám, csípett. Én közben csendesen beszéltem hozzá, hagytam, hadd csípjen (bár baromira tud fájni). Aztán egy idő után közöltem vele, hogy "na, akkor ezek szerint nem akarsz kijönni". A többi madarat kivettem, játszottam velük, de őt hagytam a kalitban. Rá se néztem... vagy 10 percig. Akkor elölről ugyanez. Harmadik alkalommal csendben, nyugodtan rálépett a kezemre, semmi hiszti nem volt. Ma már nem csinálja ezt, rájött, hogy csak magával szúr ki.

A tojóval sokkal nehezebb volt a helyzetem, mert az genetikailag dominál. Most elfogad egyenrangúnak, maximum ha valamit nagyon nem akar akkor "ráfog" a kezemre, de nem csíp nagyot. Viszont a feleségem a mai napig fél tőle. És ezt a madár ki is használja...

Ha morog, ne erőltesd, de halkan beszélj hozzá. A csendes beszéd megnyugtatja, a hangost támadásnak, riasztásnak véli. Ha csíp, akkor a legrosszabb amit tehetsz, hogy kimutatod, hogy félsz tőle. Ha egyszer rájön, akkor csípős lesz mint a csili paprika.

Hozzászólás 2012 feb. 15, 20:09 
Az a helyzet, hogy a barátnőmet imádja. Folyton fel akar menni a vállára, fejére. Ha meglát minket egyből dugja ki a fejét a kalitkából, mert ki akar jonni. Pedig ő is néha elkapja a kezét, mert látja, hogy engem bánt és ha úgy mozdul a madár ő is megijed, de őt akkor sem bántja csak játszik vele. Szóval nem értem.

Hozzászólás 2012 feb. 15, 10:32 
Kép

Kép

Hát itt vannak hárman a tollas ganyék közül. :mrgreen:

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

http://mizoblogja.blogspot.com/

Hozzászólás 2012 feb. 15, 10:18 
Istvám írta:
4 hónapos a kalitkája 1mx1mx125cm
Kaja mindig van neki magkeverék + friss zoldségek gyümőlcsok. Ha este veszem ki akkor is csíp meg visít. Este adunk neki enni, mert már nem fogadja el tobbszor. Hiába beszélek hozzá csak visít ha meg megpróbálom megsímogatni lassan akkor azonnal kap a kezemhez elkezd morogni a szárnyait meg kitárja:D Rendesen félek már tőle:D

Csatlakoznék a többiekhez, nyilván a helyét igyekszik kivívni, bár a visítást nem igazán értem. Szerintem ő nem kézzel nevelt, hanem kézzel etetett és ez nagy különbség.
Én a legelején kezdeném, csak oda ülnék a kalitja mellé, olvasgatnék, beszélnék neki, nem nézegetném direkt, csak úgy bele a világba, oszt egyszer csak előkerülne a kezemben egy kis fürtösköles. Azt sem úgy adnám, hogy közben ránézek, csak mintha a kezem véletlen arra járna, úgy odatartanám, előbb-utóbb elvenné. Aztán ezt egészen addig csinálnám, míg ő maga oda nem jönne a kalithoz, hogy van-e valami kis kaja. Suttogjál neki, a madarak egymás között gyakran suttognak, meglátod fogyelni fog rá. És ne félj tőle, ez a lehető legrosszabb, azt azonnal leveszi, onnan pedog nem lesz megállás. Kár, hogy messze vagyunk egymástól, szívesen megnézném a fiatalurat. :D Nálam minden madár nagyon szelid, ha kiengedem őket, mind magától kijöhet a kalitból, de visszatenni mindegyiket kézen teszem vissza és nincs elröpködés, mégis nagyon jól kijövünk egymással.De ez azért nem 2 hónap alatt lett így, nagyon sok munkám van benne, de ebben ez a szép, hogy Te éred el. Még a kis nyomi nemes hímem is, aki azért néha rákap a kezemre, mert fél mindenkitől, de véresre például sosem csíp, csak fog, de hát elég szép 4 centis csőre van.Hosszú meccs lesz az biztos, de megéri, mert nagyon jó érzés, hogy sikerül megszelidíteni. A tenyésztőnél mennyire láttad szelídnek?
Nálunk sok madár van, ebből következvén vannak szabályok is, amiket mindnek be kell tartani. Mikor az első nemesem kicsi volt és ki akartam venni a kalitból ő is próbált csípni,védte a helyét, de ha ki akartam venni ki is vettem csípés ide vagy oda. Ez a madarászok perverziója :mrgreen: .

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 14, 17:27 
Nekem tojóm is van. Sokszor vérzett a kezem, de azt kell mondanom, hogy megérte. Tudja, hogy nem félek tőle, így nem is erőlteti. Mostanra nagyon kedves, kezes lett. De csak velem. A nejem fél tőle és ezt a madár is tudja. Ennek megfelelően őt időnként kiosztja, hogy biztosítsa a "ranglétrán" a megfelelő státuszát.

A hímekkel könnyebb a helyzet, de a serdülőkor náluk is nehezebb kicsit.

Hozzászólás 2012 feb. 14, 17:18 
Istvám írta:
Rendesen félek már tőle:D

Ezt ő is észrevehette már, és valószínűleg ezért izmozik veled. Végy egy nagy levegőt, és tisztázd le, ki a főnök.
Nálam az vált be, ha csípés/hiszti volt, hogy szépen otthagytam a delikvenst (vagy betettem a kalitba) hogy kicsit gondolkodjék.

Nekem nincs nemesem, bocs mindenkitől, outsider vagyok egyelőre, de mivel tervbe van véve egy salamon srác, igyekszem előre okosodni a márkával kapcsolatban (és nem túl sokat okoskodni :D )

Hozzászólás 2012 feb. 14, 17:00 
4 hónapos a kalitkája 1mx1mx125cm
Kaja mindig van neki magkeverék + friss zoldségek gyümőlcsok. Ha este veszem ki akkor is csíp meg visít. Este adunk neki enni, mert már nem fogadja el tobbszor. Hiába beszélek hozzá csak visít ha meg megpróbálom megsímogatni lassan akkor azonnal kap a kezemhez elkezd morogni a szárnyait meg kitárja:D Rendesen félek már tőle:D

Hozzászólás 2012 feb. 14, 16:27 
Warhawk írta:
mizo írta:
Mennyi idős?
Mekkora a kalitja?

Ha jól emlékszem 4-5 hónaposnak adták el (napi 4 etetéssel!).

Hát az sok, 4-5 hónaposan elég lenne 1x etetni szerintem este, akkor magához vehetne annyi kaját, amivel pótolja amit esetleg napközben nem evett meg. Sok gyümölcs és zöldség, valamit a magok közül az alap legyen kanárimag, vörös és fehér köles és összesen 1 evőkanál napraforgó rá, mert mint tudjuk, nem magevő papagájról beszélünk.
Ha csíp, akkor este kellene kivenni,mikor már félhomály van, akkor nem annyira aktívak, lehetőleg nem valami élénk (piros) ruházatban, olyankor szépen vállra lehet ültetni, a félhomályban lehet simogatni a csőrét, a fejét, a lábát, a hátát lehetőleg ne. És beszélni, beszélni mint az imamalom. lehet már törülközővel kukucsosat játszani, óvatosan ráborítani és mondani vidáman, hogy kukuccs, mert ha később valamiért (körömvágás, hordozóba bepakolás) meg kell fogni, akkor nem fog majd infarktust kapni. Mindent mondogatni neki, amit az ember csinál, magyarázni. Ha visít, akkor nem odamenni, mert akkor azzal fog szórakozni, hogy üvölt mint a fába szorult féreg, hogy valaki odamenjen. Kaphat fél diót, fűzfából összetekert koszorút, hogy rágcsálja. Ezek a legszebb idők, most alapozod meg a kettőtök viszonyát. És finoman, a nemesek érzékeny madarak egy rossz ötlet (pl. ráütsz a csőrére) és oda a barátság, kezdhetsz mindent elölről. Hagyd,hogy ő keresse a társaságodat, fordulj el és matassál valamivel, nagyon kíváncsiak, előbb-utóbb oda fog menni, hogy megnézze, mit csinálsz. Foglalkozz vele sokat, pláne ha szegény egyke madár, ne feledd, az egyke madár magányos madár. :(

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 14, 16:09 
mizo írta:
Mennyi idős?
Mekkora a kalitja?

Ha jól emlékszem 4-5 hónaposnak adták el (napi 4 etetéssel!).

Hozzászólás 2012 feb. 14, 15:47 
Istvám írta:
Nem tudom miért van, de állandóan a belemar a kezembe. De nem finoman hanem eléggé keményen. Soha nem bántottam semmi hirtelen mozdulat. Tegnap is meg akartam símogatni olyat belemart a kezembe, hogy majdnem hanyatt vágtam magam és még el kezd morogni mint a kutya meg jon a kezem után egyszóval megkerget. Állandóan torka szakadtából sikítozik pedig mindennap kiveszem tobb órára. Ha ez így megy tuti eladom, mert egyre kevésbé tolerálom ezt neki.

Mennyi idős?
Mekkora a kalitja?

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Hozzászólás 2012 feb. 14, 15:44 
Nem tudom miért van, de állandóan a belemar a kezembe. De nem finoman hanem eléggé keményen. Soha nem bántottam semmi hirtelen mozdulat. Tegnap is meg akartam símogatni olyat belemart a kezembe, hogy majdnem hanyatt vágtam magam és még el kezd morogni mint a kutya meg jon a kezem után egyszóval megkerget. Állandóan torka szakadtából sikítozik pedig mindennap kiveszem tobb órára. Ha ez így megy tuti eladom, mert egyre kevésbé tolerálom ezt neki.

Hozzászólás 2012 feb. 14, 11:57 
Istvám írta:
Mizo írta:
A bejelentésről pedig annyit, hogy 2 éve repült el az egyik nemes hímem, 5 napig nem volt meg. Végül megtalálta valaki és vissza is adta, csak az első kérdése az volt, hogy mondjam a gyűrű számot.

Honnan tudta, hogy tiéd a madár? Hogy kit kell keresni? És hogy talált meg? Amúgy ma felhívott a tenyésztő elkérte a címem, hogy majd ha meglesz a papír küldi.

http://mizoblogja.blogspot.com/2009/08/ ... mment-form

Ez itt a történet, de hogy ne gondold, felelőtlen vagyok, hogy egy madárral a vállamon járkálok, tudnod kell, hogy az egyik oldalon 2 a másik oldalon 3 evezője volt csak kinőve és mégis kb. 500 métert el tudott repülni, ott találták meg. Nekem minden esetre jó lecke volt!

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

IDRE tag

Hozzászólás 2012 feb. 13, 20:55 
Istvám írta:
Honnan tudta, hogy tiéd a madár? Hogy kit kell keresni? És hogy talált meg?

Az illető régebben galambász volt (ha jól emlékszem). Innen a "tudás". Amúgy nem kell nagy képzettség. Ha valaki talál egy madarat és nem a hirdetéseket nézi, akkor előbb utóbb elviszi egy állatorvoshoz és az tudja, hogy mi alapján és hol lehet a tulajt megtalálni.

Hozzászólás 2012 feb. 13, 18:37 
Mizo írta:
A bejelentésről pedig annyit, hogy 2 éve repült el az egyik nemes hímem, 5 napig nem volt meg. Végül megtalálta valaki és vissza is adta, csak az első kérdése az volt, hogy mondjam a gyűrű számot.

Honnan tudta, hogy tiéd a madár? Hogy kit kell keresni? És hogy talált meg? Amúgy ma felhívott a tenyésztő elkérte a címem, hogy majd ha meglesz a papír küldi.

Hozzászólás 2012 feb. 10, 13:17 
Istvám írta:
Utána néztem ennek a tenyésztőnek. Nagyon komoly szakmai tekintély.

Megjelent róla egy cikk a szabad földben, valamint a Duna tévé is meg interjuholta.

Itt látható róla egy videó az elején kb 10 percig ő beszél a madarakról nézzétek meg.

http://kereso.nava.hu/document/play/id/1067904/seek/41275

Elég lassan tőlti be a videót, de megéri megnézni. Szóval tőle származik a kis nemesünk.

Szia! Hát lehet hogy komoly szaktekintély, sok szép és különleges madara van,de hogy lövése sincs hogy mivel kell a nemeseket etetni az tuti! Én is láttam csóró kis nemes fiút az Expresszen a napraforgós tállal, az azért nagyon necces kaja egy nemesnek.
A bejelentésről pedig annyit, hogy 2 éve repült el az egyik nemes hímem, 5 napig nem volt meg. Végül megtalálta valaki és vissza is adta, csak az első kérdése az volt, hogy mondjam a gyűrű számot., az pedig a lejelentőlapon volt felírva. Ha nem lett volna lejelentve a madaram, akkor nincs papírom és nem is tudom igazolni, hogy az enyém. A másik nemes hímem nyomorék, púpos és sánta, nyilván nem fog elrepülni, de a barátom, aki felnevelte még őt is lejelentette, hogy szükség esetén igazolni tudjam, hogy jogosan az enyém.

Merlin - jákó tojó
Zebi -jákó hím

Hozzászólás 2012 feb. 7, 23:30 
Na igen, természetesen, ez lett volna az alap :( De ha már két rossz közül kell választani, én inkább a nyugit választanám.
Lényeg, hogy a madárkád édes darab, legyen sok örömetek egymásban :)

Hozzászólás 2012 feb. 7, 23:25 
Ezzel azt akartam mondani, hogy ennyi pénzért teljesíthette volna a kötelességét.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 654 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 33  Következő