Szia!
Nos, azt hiszem, hogy talán én vagyok itt a legfiatalabb katalin tartó, olyan értelemben, hogy még alig 1 éve vannak meg a papeszeim.

A kérdésekre a válaszok, a saját tapasztalatom alapján:
Kalitka:
Okvetlen 2 darab kell, kell egy kisebb, ha pl karantén, szállítás, takarítás vagy akármi miatt ki kell venned a madarakat, és kell egy lakókalitka. Az én szállító kalitkám egy ilyen A4es papír méretű, Monoron sok helyen árulnak (ugye jössz???) 1000.- a vadi új, van benne két kihúzható etető meg 2 műanyag rúd. Nem lakájos, de a céljának megfelel. A lakókalitkájuk méretét nem tudom pontosan, olyan 50-60 cm széles és 30 cm az alapterülete és ehhez kb 70 cm magas. Benne a rudak igazi vastag faágak, ők sohasem repülnek, mindig másznak, legalább is nálam, mármint a kalitkában. Ágakat tudod nem szabad egymás fölé tenni, mert lekakilják egymást a papik.

A katalin kaki amúgy is tehénploccsantás szerű, ezt is jó tudni, közelébe sincs annak, ami egy hullámosból jön, a huliknak minimális a produktuma, a papeszek meg nálam legalábbis szinte lőni szoktak, gyakran a kalitából ki a padlóra. Nálam valameddig, félif be van borítva átlátszó nejlonnal a szemetelés megakadályozása végett. Alul újságpapír van, amiből a gondos gazdi minden nap a felső lapot eltávolíthatja a kaikkal.

A lusta gazdi meg nem.

Szelidítés:
Minél fiatalabb madarat válassz a célra. Különösen jól lehet velük kommunikálni, ha éhesek és alma vagy fürtös köles van nálad!

Ha nem éhesek nem nagyon haverkodósak nálam. Ha a youtubeba beírod, hogy lineolated parakeet kihoz egy csomó videót, hogy mi mindent össze bohóckodnak!

Beszélni picit, meg fütyülgetni is tudnak. Nekem egy papim olyan, aki szelídebb, érdemes lenne vele többet foglalkoznom, csak most ő a kotlós anyu, meg hát a kutyák miatt életveszélyes kint lenniük. Amúgy visszamennek a kalitka tetejére, de nem találják meg a bejáratot. Kispapi (kotlós) még azt a trükköt is meglépte, hogy kinyomta az odú tetejét és a párom vette észre, hogy mintha az a papagáj kívül lenne? Amúgy még az is bevált, hogy ha a kezedtől tartanak, akkor egy botra másztatod fel és úgy teszed át a kalitkába.
Rikácsolás
Ahh... néha igen, de nem rettenetes és nem is túl sokáig és nem is túl gyakran, ilyenkor gyorsan egy almaszelettel befogom a száját. A párom őrül meg néha tőlük, mert van amikor nem bírják a rádiót hallgatni, vagy tv de pláne a porszívó, ezeket mindig túl akarják kiabálni, ha elzárom csönd lesz.
Eleség: én hullámos papagáj keveréket adok nekik, ebben vörös és sárga (fehér?) köles van, meg zab, Monoron szoktam venni. Ezen kívül fürtös kölest almát adtam nekik, a többi zöldség gyümölcs érintetlen maradt. A kertből vagy tuti tiszta helyről lehet nyáron fűkalászokat gyűjteni nekik. De ha picit visszaolvasol most sokan leírták, hogy milyen zöldeket esznek. Nekem kiskorukban úgy kb 6 hónapos korukig ettek lágyeleséget is minden reggel, Quiko lágyeleség por, reszelt almával. Szintén Monoron vettem. Van nekik madárhomok és aprószemű kavics az emésztéshez, illetve szépia a csőrkoptatáshoz. Gyümölcsfa ágak, gallyak is el tudják szórakoztatni őket, jól megfaragják.
Önetető:
Volt nekem önetetőm, 1 heti magadagot 1 nap alatt kiszórtak a kalitkában szépen módszeresen, így pár napnyi étel ott volt a földön, pár napig nem kaptak mást, sztem ott lehet hagyni.
Mit szeretek:
A hangjukat amikor duruzsolnak egymás fülébe!