Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 51  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 márc. 31, 9:58 
Szevasztok!Lajos,írtam privit,nézd meg légy szíves!!!!

Hozzászólás 2008 márc. 29, 17:38 
Szia Balance! Természetesen igen, szinhibára gondoltam. Egyébként ezek a jegyek elsőre szembetűnnek. Általában a madarak alsó csőrkávája alatti kis fehér folt, vagy a szárnyon található fehér tollak-- akár egy is -- vagy a farok tollak között megbújó kis fehér, vagy fehér szegélyű toll. Fiatal vedlő madarakon én az egérszínű tollak közt, valamint a fejtetőn sötétlő foltokat vettem észre, de a tollváltás végére normál szinezetűek lettek.Kicsit visszakanyarodnék a fiatalok kiszineződésére. Tehát ha minél nagyobb helyet, változatos étrendet-- a fiatalok érdeklődő, kiváncsi természetűek és ezáltal könnyen rákapathatóak sokféle "finomságra" -- tudunk biztosítani számukra, nyilván annál zökkenőmentesebben zajlik le ez a folyamat. Ellenkező esetben hosszan elhúzódhat, madaraink stresszesek, ijedősek lesznek, és a későbbi tenyészmunkát megnehezíti az ilyen madarak beszoktatását. Madárbaráti üdv Tangara

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 márc. 28, 11:02 
Szia Balance!

Én az eddigi fiókáknál is mindig közöltem a vevővel, hogy a szülők nem "tiszta" madarak!(Azt tudtam, hogy a fehér tollak a fekete részben a hiba jelei, csak azt nem tudtam, hogy ezzel ekkora kárt lehet okozni! :oops:)

Igazi tenyésztő (gondolom) nem vesz hibás madarat, a hobbitartó pedig... és itt jön Lajos felvetése a hazai vérvonal romlásáról. :(
Szóval nem tudom. :roll:

Nem is olyan egyszerű ez a kérdés, nagy a felelőség, nehéz olyan madártartót találni, aki szem előtt tartja a faj "érdekeit", és ahol a fiatalok biztonságban, de szaporodás nélkül élhetnek! Hisz minden madárbarát a szaporodást tartja a madártartás csúcsának. (szerintem)

Ez a "tarka pasztell izabell" szín engem is érdekelne, hisz pont a Tangara által ajánlott Csertő Gyula honlapján láttam képet róla. Szerintem az én "érdekes" színű madaram nagyonis hasonlít rá. Vagy csak szeretném, hogy hasonlítson ?:oops:
(Bocs, már nem is enyém a madár :lol: )Hacsak nem ment el a kedved tőle. :)

Hozzászólás 2008 márc. 28, 9:57 
eszterolajos írta:
Sziasztok !

-------------
Tarkaság az egy más fogalom mint a keverék, nálunk nincs tarkaságot szimetrikusan rögzített vérvonalú madár, hanem csak a színek keveredéséből származó egyed létezik, ezt mutatja a fejtetőn, torkon megjelenő idegen színű (fehér) toll.

Ez ugyanolyan kedves jószág, mint a többi, de nincs tenyészértéke és rontja a hazai állomány vérvonalainak tisztaságát.
Még az F7 -es utódokban is megjelenhet a tarkaság, aminek a kitisztítása a tenyésztőnek sok-sok munkát jelent.

------------

Sziasztok! :)

Lajos,
köszönöm a szakszerű válaszod!
Szóval nincs remény igazi tarkára, csak színhibásra... :?
Moncsi által felrakott kép a rizsmadárról, az tarka pasztell izabell színű, ugye? :roll:
Egyébként én nem látok rajta fehér tollat a testén, csak sötétebb izabellszínű tarkázottságot. Ennél a színváltozatnál így jelenik meg a színhiba, vagy ez most akkor nem is színhiba??? :roll:

Moncsi,
szerintem nem kell leállítanod ezeket a kedves madarakat, csak mikor új helyük lesz a fiókáknak, tájékoztatnod kéne a tenyésztőt arról, hogy nem teljesen tiszta a vérvonaluk a színt illetően. Látod, erre való a zárt gyűrű és törzskönyvezés! :wink: Így senkit nem ér meglepetés, és mindenki szabadon eldöntheti, hogy házi kedvenc, vagy tenyészállomány lesz a madárkákból! :D

A zebráknál sem elfogadott az össze-vissza tarka, csak a szimetrikus. Ezért nem látni szintén kiállításon tarkákat, mert a normál színnel könnyebb nyerni... Ugyan ez érvényes a huligánokra: ott a zöld és szürke alapszínű madarak mindig nagyobbak, teltebbek.

A vedlés, ha magától megkezdődött, segítheted a tollváltás felgyorsulását jód adagolásával az itatóvízhez. A gyorsítást azonban lakásban tartott madárnál semmi nem indokolja!! :idea: Lajos útmutatása ez ügyben szintén mérvadó! :wink: Nem szabad a madarat túlterhelni indokolatlanul. Más a helyzet egy nyári vagy őszi fiókánál a fűtetlen külső repdében, ahol ildomos az új tollazat kialakulása gyorsabban. Ilyenkor azonban más, a tollképzést elősegítő táplálékkiegészítőt is biztosítani kell számukra, hogy ne terheljük nagyon a madárka saját tartalékait. A jód a vedlést és nem az új tollképzést segíti elő! :idea:
Kiállításra szánt madaraknál pedig időben kell kezdeni a felkészítést és akkor nem kell siettetni semmit. :wink:

Tangara,

írtad hogy: "A tarkázottság az esetek többségében valóban hetedíziglen jelen van a születendő utódokban..."
Itt ugye nem tarkázottságot kell érteni, hanem színhibát!? :)

Üdv Mindenkinek, Balance :)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 márc. 28, 6:12 
Szia Moncsi !

Hát igen ! A vértenyésztő sikeres madarász, de bizonyos mértékig kegyetlen is, hiszen a tenyésztési selejteket ( testi, vagy szín hibás madarakat likvidálja, persze nem a mutációkat, illetve az új szín variációkat) globális céloknál ez a helyes irány.
Főleg kistenyésztőknél jön aztán az ember - embersége, ami végül a visszafordíthatatlan, vagy csak nagyon nehezen kiigazitható korcsosulásokat is tovább szaporíthatja. (egyes fajoknál a színhiba is az, ilyen a rizs is ) Ez nem olyan nagy hiba addig amig csak a standard szín leírásokat sérti, hiszen ez a madár nem kerűl ki a szabadba és nem lesz áldozata a mimikri hiányának, legfeljebb néhány embernek nem tetszik.

--------------

Sokkal nagyobb vétség a madarak egyedei ellen - és ez már tenyésztő etikai probléma, - amikor a hozzá értés hiánya és az anyagiasság játszik főszerepet ; és ez miatt csak szaporítja és szaporítja a keverékeket és a beltenyészet miatt leromlott vérvonalakat, nálunk ez sokszor megfigyelhető a kommersz Zebrapintyeknél, hullámosoknál és most már a sirálykáknál és rizseknél is.
Erről sokat tudnának mesélni az átvert hobbitartók....

Gondolj bele, milyen érzés, ha genetikailag sérűlt madarat kapsz egy zsufolt börzén, ahol nem tudod, ki az eladó és milyen madarat veszel, főleg az a gyanús ha a fenti fajokból sok madara van egy hordkalitba, vagy netán jobb esetbe egy drótkalitba zsúfolva. Ilyenkor kézbe kell venni a madarat és megvizsgálni a lábait, szárnyait, mellizmát.

Na nem folytatom, mert elmegy a kedved a vásárlástól is .....

Egy fontos dolog : Mindig megbízható tenyésztőtől vásárolj, még ha kicsit többe is kerűl az általa kínált portéka, de legalább a vérvonal megfelelő lesz, főleg ha szaporítani, netán tenyészteni kívánod a madarakat.

IDRE tag

Hozzászólás 2008 márc. 28, 0:15 
Szia Lajos!

Hú, ez aztán a dilemma!
Kicsit olyan mintha a tenyésztő és a madárbarát kizárná egymást!
(Azért örülök, hogy a "hibás" madarak nem kerülnek a "kukába"!)
Persze a tenyésztő sem tud hova tenni ennyi madarat, de akkor meg a hazai vérvonal romlik... :roll: Nem egyszerű! De egy élőlény kiselejtezése, csak azért, mert nem úgy színes ahogy mi szeretnénk, az számomra is elfogadhatatlan!

Nagyon sok sikert kívánok az új madarakhoz és a tenyésztéshez!
Esetleg, ha egyszer lesz eladó, tiszta vérvonalú pár, gondolj rám!

Az én kis madárkáimat leállítom és maradnak méltó helyen kedvencnek. :)

Hozzászólás 2008 márc. 27, 22:15 
Szia Moncsi !

Ha szigorúan nézzük a tenyésztést ezeket kell kiszelektálni (esetleg selejtezni), de mivel madárbarátok is vagyunk, így szerintem tovább adja mindenki ést ezt szaporítják aztán a hobbitartók, kezdők és itt a baj, már túl sok tarkás kevert vérvonal van bent az országba. Nagyon ritka a tiszta vérvonalú egyed.
A klub ennek a létrehozásán fog fáradozni a jövőben.
Most hoztam teljesen tiszta vérvonalakat Belgiumból és az idén kezdem a vadi új vonalakat kialakítani.
Teljesen kitakarítottam (eladtam)a vadszínünél a régi vonalakat, csak a versenymadarak maradtak meg.

IDRE tag

Hozzászólás 2008 márc. 27, 21:58 
Szia Tangara!

Köszönöm a magyarázatot, szívesen veszem a "belekontárkodást", hisz a magamfajta kezdő ebből tanul! :D

Szia Lajos!

Köszönöm a választ! Ezek szerint nem egyszerű hibátlan madarakat tenyészteni! :(
Ha jól értelmeztem a dolgot, akkor ha sikerül is hibátlannak tűnő madarat vennem, még akkor sem biztos, hogy az utódok is hibátlanok lesznek.
Ez az igazi kihívás! :D

Mi lesz a sorsa a tenyésztés alatt született "hibás" madaraknak, hogy a rizspintyálomány romlását el lehessen kerülni? :roll: (csak kiváncsiskodok)

Hozzászólás 2008 márc. 27, 21:33 
Szia Moncsi !

Inkább azt, hogy a törzsállomány vérvonalaiból tenyésztett leszármazottak egyedeinél is sok éven át fellép a tarka visszaütés..ezt egy két párral nem tudod végigvinni, mivel már Az F2-szaporulatnál kialakul a beltenyésztés. Lásd párosítási kód a zebrapintyek leírásában.

Én korábban F 7. -ig tudtam követni a vonalakat, (ez közel 8 évig tartott) de még itt is lehetett tapasztalni fehér foltokat, vagy fehér színű evező, illetve fark tollakat...

Hozzászólás 2008 márc. 27, 20:40 
Szia Moncsi! Bár Lajosnak írtál, én is megjegyeznék egy-két dolgot. / bocsánat ha belekontárkodnék / A tarkázottság az esetek többségében valóban hetedíziglen jelen van a születendő utódokban, úgyis: ha a fiatal kiszineződött madáron nincs tarkázottságra utaló jel /- fehér vagy fekete pöttyök a fejen, fehér torokfolt, fehértollak a szárnyon vagy fehér faroktollak, ezek a legkirívóbbak-/ tehát látens módon, ami akkor jön elő, ha a szülőknél a két génállomány ezt hozza ki. Tehát előfordulhat, hogy két szinben jó rizspintynek mégis tarka fiókájuk lesz. Mégis van megoldás, de hosszú munka. Olyan párt kell összeállítani költésbe, amelyeken az előbb felsorolt hibák nincsenek jelen. Ha mégis van szinhiba,- és nincs más madár a kezünk ügyébe,- lehetőség szerint az egyik madáron ne legyen! Az így összerakott pár utódai közül mindíg azokat szaporítsuk tovább, amelyek tiszta szinüek!! Ezáltal egy időre meg is határozzuk a tenyészvonalunkat. Itt térnék ki szinekre. Tény és való, hogy a tarka rizspinty is szép és mutatós madár. De kiállításra az eddig elfogadott szinben nevezünk itthon madarat. / Lásd Csertő Gyula honlapja/ Üdv Tangara

IDRE tag

Hozzászólás 2008 márc. 27, 15:02 
Kedves Lajos!

Az F7 azt jelenti, hogy a 7. vér szerinti leszármazott? ( hetediziglen öröklődik a színhiba?)

Ezek szerint jobb ha azonnal leállítom a szaporodásukat, mert több kárt okozok mint hasznot?! :cry:
Pedig annyira örültem neki, hogy van egy pár madárkám akik sosem okoznak csalódást, költenek és nevelnek is szépen! :( ( és hogy időnként születnek ilyen szép és érdekes színű madarak is)
A zebrapintyeknél szép a tarka és "elfogadott" a rizseknél miért nem?
(ez biztos csak számomra nem világos :oops:)

Nem akarom őket siettetni, ami a kiszínesedést illeti, csak gondoltam hátha nem csinálok mindent jól és azért ilyen lassú ez a folyamat.

Külföldi beszerzésre biztosan nem lesz a közeljövőben esélyem :( , sajnos,
pedig igazán szívesen foglalkoznék a tenyésztésükkel!

Most kotlanak 5 tojáson, a napokban már kelni fognak, nincs szívem most megszakítani a folyamatot, de utána nem engedek nekik több költést. Ígérem. :03:

Hozzászólás 2008 márc. 27, 10:59 
Sziasztok !

Néhány infó !

Ez a faj ( Padda oryvizora) elhelyezésétől fűggően kb. 8 - 1o hónapos korára vált előszőr tollazatot. (leveti az első tollazatát) ez egy lassú biológiai folyamatban következik be náluk, napfényes volierben gyorsul, szobában, sötétebb helyen lassul a vedlés. Erőltetni nem szabad, mert gyenge mínőségű lesz a fejlődő kültakaró, bár vannak gyorsító szerek, de nem ajánlom a használatukat, mivel a test felépítésének (izomzat megfelelő kialakulása) kárára történik a tollazat intenzív fejlődése.
-------------
Tarkaság az egy más fogalom mint a keverék, nálunk nincs tarkaságot szimetrikusan rögzített vérvonalú madár, hanem csak a színek keveredéséből származó egyed létezik, ezt mutatja a fejtetőn, torkon megjelenő idegen színű (fehér) toll.

Ez ugyanolyan kedves jószág, mint a többi, de nincs tenyészértéke és rontja a hazai állomány vérvonalainak tisztaságát.
Még az F7 -es utódokban is megjelenhet a tarkaság, aminek a kitisztítása a tenyésztőnek sok-sok munkát jelent.

------------

A rizsek tiszta színtenyésztéséhez ajánlom a biztos helyről származó egyedek beszerzését. (külföldi)
Ezzel nem azt mondom, hogy ne tartsatok ilyen egyedeket, de tenyésztésbe (szaporításba) ne fogjátok, mivel csak kárt okoztok a fajnak.

IDRE tag

Hozzászólás 2008 márc. 27, 10:23 
Sziasztok!

Ennyit változott, ( vagy nem változott :D ) a kis rizs az elmúlt hónapban.
A mellénye határozottan világosodik! Nem tudom a képeken mennyire látszik, de fehéredik.
Kép

Kép

Kép

A tesói se sietik el a színesedést :D , lehet ezt valamivel gyorsítani?
(tojásos lágy eleséget, zöldet és kalciumot kapnak)
Ötlet?

A szülők vad színűek, de mindkettőnek van egy két fehér pötty a fején a fekete részben :( , szinte minden fészekaljban lett egy ilyen világos fióka.

Hozzászólás 2008 márc. 27, 8:54 
waxbill írta:
Balance írta:
Mennyire gáz, ha nekem pont egy tarka izabell-féle tetszett meg? :oops: :roll:
Nem a feje tarka, hanem az egész teste egyenletesen, szerintem, ahogy láttam.
Vagy lehet, hogy ez a fiatalkori ruhája? :roll:

Üdv, Balance :)

Szia Balance!

Gáznak nem gáz, úgy van, ahogy Tangara írta. Jó lenne viszont, ha kitisztulnának a színek a hazai állományban, és ehhez mi mutathatunk jó példát.
Egyébként amennyire megfigyeltem, már nagyon fiatalon, még az első vedlés befejeződése előtt látszanak a nagyobb színhibák, ha az a madár, ami megtetszett, láthatóan tarka, valószínűleg az is marad.

Sziasztok! :)

Én úgy tudom, hogy a tarka madár is értékes, sőt nagyon ritka a szép és szimmetrikus rajzolatú tarka, amit kiállításra is érdemes nevezni.
Talán pont ezért nem is foglalkozik vele komolyan senki? :roll:
Nem tehetek róla, de nekem a tarka tetszik. Ellenben szeretnék a jövőben komolyan foglalkozni ezzel a madárkával is.

Amit felraktam képet, az tarka pasztell izabell színű, ugye? :roll:

Hozzászólás 2008 márc. 26, 21:15 
Tangara írta:
Szia Enikő! A honlapot megnézted? Fontos volna!

Szia! Igen megnéztem, és nagyon érdekesnek találtam, és sok jó dolgot találtam rajta pl:a színváltozatokat, ketrec kialakítását
Köszi szépen!

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 26, 21:10 
Tangara írta:
Szervusz Gyuszi!
Mi újság a fiókákkal? Remélem a következő fajtakiállításra nevezed őket!
Nekem már van négy versenyképes kiválasztott fóka, akik már lassan kiszineződnek. Kettő normál és két izabell. A két izabell szép nagyméretű.
Üdv Tangara

Szia Laci!

Két pártól 15 fióka lett (2-2 költés), abból egy lett tarka, a többi színhibától mentes. A Te tojódtól élete első költéséből 3, a másodikból 6 fióka született. A második költés fiókái nagyobbak, erősebbek. Bízom benne, hogy a szeptemberi karcagi kiállításra 5-6 madarat be tudok nevezni.
Most mennyi madarad van?

Hozzászólás 2008 márc. 26, 20:57 
Szervusz Gyuszi!
Mi újság a fiókákkal? Remélem a következő fajtakiállításra nevezed őket!
Nekem már van négy versenyképes kiválasztott fóka, akik már lassan kiszineződnek. Kettő normál és két izabell. A két izabell szép nagyméretű.
Üdv Tangara

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 26, 20:52 
Balance írta:

Szia Balance!

Gáznak nem gáz, úgy van, ahogy Tangara írta. Jó lenne viszont, ha kitisztulnának a színek a hazai állományban, és ehhez mi mutathatunk jó példát.
Egyébként amennyire megfigyeltem, már nagyon fiatalon, még az első vedlés befejeződése előtt látszanak a nagyobb színhibák, ha az a madár, ami megtetszett, láthatóan tarka, valószínűleg az is marad.

Hozzászólás 2008 márc. 26, 20:45 
Sziasztok!
Természetesen ha valaki csak kedvtelésből tart és tenyészt egy-egy pár rizspintyet, akkor mindegy, hogy milyen szinű madár áll össze a másikkal és hogy a fiókák mennyire lesznek tarkázottak.
Más a helyzet ha versenyre, kiállításra tenyészt az ember.
Üdv Tangara

Hozzászólás 2008 márc. 26, 20:18 
waxbill írta:
enikő írta:
Az is lehetséges, hogy a sötét rizs "tarka" színű lesz, vagy már nem változik a színe? Azért kérdem, mert a fején lévő sisakban fehér foltok vannak. Esetleg nem tenyésztőtől van (nak), és kereztezték a színváltozatokat, mert még meggyűrűzve sincsenek.

Szia Enikő!

A madarad valószínűleg tarka, így tenyésztése a magyarországi rizspintyállomány további romlásának megállítása miatt nem ajánlott. Miért nem szerzel az izabell hím mellé egy tojót?

Szia Waxbill! :)

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 51  Következő