Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 ápr. 7, 13:14 
Zottan írta:
...Nemrég jöttem haza Írországból és bár kikapcsolódni mentem oda, madarász-énemet nem tudtam visszafogni...

itt is hello Zottan :wink:
érdekes volt ez az írországi beszámoló, köszi :D
bizony, az én madarász-énemet sem tudom már visszafogni, például immáron a táskám állandó tartozáka egy távcső munkábamenet, jövet-menet :wink: sohasem lehet tudni :lol:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 7, 13:08 
karel írta:
Úgy néz ki hogy hazaért "apjuk" is :)

tök jó, végre egy jó hír :lol:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 7, 13:07 
feketemarcsi írta:
Tavaly a főnököm medencéjének a nyitott ajtaján besétált a frissen kirepült kisgólya...

érdekes :D ha netán halakat/békákat is telepített volna abba a medencébe, akkor talán oda is szoktathatta volna :lol:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Csicsörke 2008 ápr. 7, 13:14-kor.

Hozzászólás 2008 ápr. 4, 14:10 
Hi!

Kis kiegészítés a tegnapi irományomhoz:
:):):)
Úgy néz ki hogy hazaért "apjuk" is. :):)
13.58-kor (ottani idő szerint 14.58-kor) 2 madár álldogált a fészekben. :):)
Akkor ezekszerint mégiscsak a jeladó fáradt el, nem a hordozója.

.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 ápr. 3, 23:02 
Üdv mindenkinek!
Nemrég jöttem haza Írországból és bár kikapcsolódni mentem oda, madarász-énemet nem tudtam visszafogni, tehát nyitott szemmel jártam a szigetet, és a következő megfigyeléseket tettem: A dublini madárvilágot leginkább a parlagi galamb és az ezüstsirály uralta, ám a St. Stephen's Green elnevezésű impozáns parkban egyéb madarakat is sikerült megfigyelnem (úgy is hogy igazából csak át-átrohantam a parkon...),
pl. örvös galambot, vízityúkot, kacsákat (valószínűleg elvadult házikacsák, nem hiszem hogy az a fehér eredeti tőkés réce lenne... :D )

Kép

Kép

Vagy ezt a kíváncsi vörösbegyet, aki a padunk alatt nézelődött:

Kép

Vidéken leginkább az örvös galamb, a szarka, a csóka és egyéb varjúfélék voltak nagy számban. Számomra kicsit furcsa volt az itthon megszokott házi veréb, mezei veréb és balkáni gerle hiánya. Erdei pintyeket, tengeliceket és zöldikéket mindenhonnan lehetett hallani.
A Brú na Bóinne (ókori temetkezési hely) látogatóközpontjának ajándékboltjában nem bírtam ellenállni a kísértésnek és megvettem a Birds of Ireland című határozókönyvet...

Kép

Sok újdonságot nem írnak benne, és a képek is inkább művésziek, mint egzaktak (lévén festettek), de nem is ezért vettem inkább kuriózumként, főleg mert benne van a madarak ír elnevezése is :) (pl. vörösbegy-spideog, vízityúk-cearc uisce, ezüstsirály-faoileán scadán, stb... :D )
Ezen kívül történt egy vicces eset, nevezetesen az, hogy utolsó este beültünk a Temple Bar egyik kocsmájába, és érdekes dolgot láttam. Míg vártam a korsó Guinness-t és a fish&chips-et, a kocsma dekorációját szemlélve fekete-fehér archív fotókat láttam a falakon és az egyik épp a fejem fölött volt. Gondolhatjátok, hogy megörültem, amikor megpillantottam, hiszen az 1950-es évek dublini madárpiacát ábrázolta! :D Micsoda véletlen... Egy kis kultúrtörténeti adalékként említettem ezt meg.

Kép

Hozzászólás 2008 ápr. 3, 19:28 
Sziasztok!

Asszony pajtás haza érkezett........
Már csak az a kérdés hogy apjuk jön-e? Vagy....?... (a rajt lévő műholdas jeladó tavaly október vége óta nem ad jelet. A baj csak az hogy mielőtt beadta volna a kulcsot a cucc, 5 napon keresztül meg sem mozdult, folyamatosan ugyan arról a helyről küldte a jelet..... Pedig tavaly 3 fiókát neveltek.... Jó volt látni....)

http://www.ilm.ee/~uploader/loodus/?leh ... urekaamera

"katt" a hófedte fészket ábrázoló képre!

.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 2, 14:42 
egy kis érdekesség a Raptor-levelezőlistáról:
"Helsinkiben már vasárnapi programnak ajánlják az újságokban az uhunézést: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135235153841"
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 2, 14:40 
karel írta:
Az idei szezon első fecskéjét láttam ma

nekem szombaton volt szerencsém az idei első füsti fecskémhez Veszprémvarsányban az unokatesoméknál, sőt, már a mezei pacsirtákat is aktívan hallottam énekelni :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 1, 16:36 
Hi!

Az idei szezon első fecskéjét láttam ma 14.30 h körül fatornyos városom déli határában.

(pedig az első gólyák is csak pár napja jöttek meg ide)
.

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 ápr. 1, 15:15 
Csicsörke, nagyon érdekes, amit hoztál!!!!!!
És gyönyörű fotókat készített ez az Orsi! Bár tényleg nagy mázlija volt... Gondolom, nem bánta a seregély sem, ha látszólagosan a Símabőrű védelmében volt 10 percig, ha netán valami üldöző elől menekült a bozótba.
Én a seregélynek drukkolok :lol: .

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 31, 17:02 
Sziasztok!
Egy kis márc.17-i érdekesség [MMEBudapest]-levelezőlistáról:
Kép

"Sziasztok!
Ma különös élményben volt részünk a "Kedvenc madarászhelyünk"-ön. (bár a programba még csak készülünk bekapcsolódni, de a megfigyelési adatokat már elkezdtük gyűjteni) Több seregélyt is láttunk, az egyiket megpróbáltam lefotózni. Lassan, lépésről lépésre közeledtem felé, hogy minél közelebbről kaphassam lencsevélgre. Biztos voltam benne, hogy hamarosan elrepül, de nem tette. Pedig a lábam alatt hangosan ropogtak a gallyak, sőt a páromat is odahívtam, hogy ő is nézze meg. A végén már 20 cm-ről fotóztam makro beállítással. Néha nézett, hogy mit csinálunk, de nem igazán foglalkozott velünk. Arra is gondoltunk, hogy talán beteg, vagy sérült, de nem látszott annak. Próbaképp megpróbáltuk megérinteni, egyik ujjammal megsimogattam a hátát, de ez sem zavarta. Várt még pár percet, aztán elrepült. Legalább 10 percet töltöttünk el egymás társaságában, közvetlen közelben. Tapasztalt már valaki ilyet? Hirtelen arra gondoltunk, hogy talán most ért vissza a telelőhelyéről és nagyon kimerült, fáradt. Bár amikor elrepült, nem ez látszott. Az egyik madaras könyv (Szárazföldi madarak, Természetkalauz sorozat) azt írja, hogy ha egy fiatal seregély nem sokkal a fészekből való kirepülése előtt emberkézbe kerül, akkor kedves és ragaszkodó lakótárs válik belőle. Lehetséges, hogy egy ilyen "szelídített" madárkával tallkoztunk? Az eseményről feltettem ide pár képet:
http://benedekorsi.xfree.hu/105795
Üdv, Orsi"

"Az élmény - főképp a fotók alapján - valóban különös lehetett. A madarakra általában nem jellemző, hogy ennyire közel engedik megukhoz önszántukból az embert. Mivel seregélyeket nem igazán tartanak fogságban, szelíd madárra sem gondolnék az eset nyomán. A fotókon látszódik, hogy nagyon alacsonyan, elég sűrűn elhelyezkedő ágak között ül a madár, ami meglehetősen furcsa, ugyanis a seregélyek legtöbbször a fák, vagy bokrok tetején ülve, illetve a földön táplálkozva, ősszel pedig, esti órákban nádasokban figyelhetők meg leggyakrabban. A tapasztalatok szerint erdei környezetben, sűrű ágak között nem igazán tartózkodik. Jómagam arra tudok gondolni, hogy - ahogy írtad - fáradt volt. Ez előfordulhat attól, hogy a vonulás kifárasztotta, de inkább arra gondolok, hogy egy ragadozómadár - pl.: karvaly - megkergette és a sűrű növényzetben talált ellene menedéket. Ilyenkor a madarak a félelem elmúltával még sokáig lehetnek kimerült, sokkos állapotban, ebben az időszakban produkálhatnak tőlük nem megszokott magatartásformákat. Üdv: B.Z."

"A sokkos, illetve végsőkig kimerült madár viselkedik így. Kerecsen és vándorsólyom őrzéskor számtalanszor tapasztaltam, hogy a támadást megúszott zsákmánymadarak "nem félnek az embertől".
Sőt az emberközeli madarak, mint pl. a galamb, de talán ebbe még a seregély is belefér, a támadáskor az esetleg közelben tartózkodó ember felé menekűl! Illetve annak közvetlen közelébe ül be egy sűrű fába, vagy bokorba. És az Istennek se akar elmenekülni!
Én ilyenkor nem szoktam az ügyükbe beavatkozni, se így se úgy. Inkább elmegyek távolabb, hogy se megmenekült madarat, se az üldözőt ne zavarjam.
Az irodalomban már találkoztam azzal is, hogy a karvaly elől menekülő veréb a nyitott ablakon át a szobába is berepült. Vagy ugyancsak a karvaly a szobába is követte a kismadarat és ott fogta meg. Stb, stb! Üdvözlettel: Sz.J."

IDRE tag
Valódi név: Ács Győrgy

Hozzászólás 2008 márc. 27, 20:26 
Szia Gabesz!

Az ablakból próbáltam fényképezni a cinkéket. Az erkélyen van az etető és mint a villám veték fel a magot és talán ezért nem sikerült. Meg nálunk ebben az évben nem volt hó és nagy hideg sem, kevesebbet jártak az etetőre kevesebb mag fogyott. Az egyik barátom harmadik emeleti konyha
ablakába a vírágládába szokott bagoly költeni a város kellős közepén.

Hozzászólás 2008 márc. 27, 16:46 
Hali-hali, sziasztok!

Igen, tényleg, pont jó helyen lakom :D ! Elég, ha csak reggel kinézek az ablakon és tollas kedvenceim már biztosan odaki várnak :lol: . Na nem éppen így van, de hogy ott vannak ez biztos. A széncinege hagyja, hogy egész közél menjek hozzá ha fényképezek is, de a kékcinege, vagy az erdei pinty már nem. - Gyuri, próbáltad lesből a fotózást? -Őket bentről, az ablakból szoktam fotózni. Ezért is olyan sok felvételem, amilyen. Aztán amíg fókuszál a gépem, a madár hatszor megkerüli a fát :roll: ! No, de azért csak sikerül egyiket-másikat lekapnom :wink:. A legóvatosabb kismadár idáig az őszapó volt, a legkönnyebben pedig a seregélyek adták magukat :D . Azok ha egyszer belefognak a nászdalba, se nem látnak, se nem hallnak :lol: . Őket ma még indulás előtt kaptam lencsevégre:

Kép

Kép

Marcsi, ma reggel -5 fok volt... plusz ez a réteg hó... na, de ahogy a felszállt a reggel és kisütött a nap, hát egész más lett a világ! :D

Üdv: Gabesz

IDRE tag
Valódi név: Ács Győrgy

Hozzászólás 2008 márc. 27, 15:14 
Szia Gabesz!

Mindig csodálattal néztem a képeidet, és persze a többiek képeit is. Én etettem télen a cinkéket és nem sikerült lefényképeznem őket, fürgébbek
voltak, vagy talán én voltam a lassú. A másik topikba feltett kérdésedre válaszolva, mindig volt pár darab madaram. Most van 2 db csapper kanári hím, egy pár énekes papagáj.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 márc. 27, 9:57 
Szia Gabesz !

Igazán jó helyen laksz, ha ennyi vadon élő madarat tudsz csak úgy fogmosás után lekapni...

Hozzászólás 2008 márc. 27, 8:40 
Sziasztok!
Ma reggeli képek. Állítólagos tavasz... és az erdei pinty.
(hím)
Kép

Kép

Kép

Üdv: Gabesz

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 20, 17:06 
Így valóban egyértelmű! :D

Gyönyőrűek ezek a madarak.......

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 19, 18:20 
maggot írta:
...Ez egy régebbi fotóm (2004) a vörösnyakú ludakról, amit Biharugrán készítettem...

óóóóó, hát így könnnyűűű :lol:

IDRE tag
Valódi név: Tőgye János

Hozzászólás 2008 márc. 19, 15:02 
Szia Csicsörke!

Ez egy régebbi fotóm (2004) a vörösnyakú ludakról, amit Biharugrán készítettem.
Így azért nem problémás a madárhatározás :D

Kép

Üdv:
Jani

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 19, 11:22 
neco írta:
...Viszont a "vöröses színű lúdnyak" megjegyzésed egy vörösnyakú lúdra (Branta ruficollis) enged következtetni...

Talált-sűllyedt Neco :D igazad van, a képen egy vörösnyakű lúd (Branta ruficollis) van. Bizony a terepen is elég nehéz őket kiszúrni a lúdcsapatból, de minden esetben érdemes teleszkóppal végigpásztázni egy ilyen népes bandát, hátha :wink:
Kép

itt egy jobb kép a netről:
Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 101  Következő