Norbi83 írta:
Sok minden van,amit számitásba kellett vennem. Az első gond az volt,hogy a szomszéd nem akart belegyezni a volierekbe,ezért kell mindent a madárházba megoldani. Természetesen,jobban szerettem volna,ha kinn vannak,de ez sajnos nem lehetséges.
Amit tudni kell a madárházról: 10 x 4 méter lessz a belső terület.A magassága 2,2 m. Ez a terület áll a rendelkezésemre. Amit ellősször meg kellett oldani az a megfelelő fényerősség,6 darab ablak lessz betéve,a lehető legmagasabban. Mivel több féle madarat szeretnék,a volierek külömböző méretűek lesznek. Pintyektől-a Penantokig. Hetekig tervezgettem a méretezést,az elősztás. Mivel a hullámosokat szin szerint szeretném tenyészteni,lesznek azonos méretű,kisebb volierek,és énekesektől felfele,nagyobb széria volierek. A hullámos papagájoknak 1,3 méter hoszzút tervezek,75 ös szélességgel,ide 2,vagy 3 párt tervezek,a nagyobb volierek 2,5 méter hosszúak lesznek 85-90 szélességgel.
Nagyjából 20 volier jön ki.
Szerintetek?
Szia Norbi !
Nekem ebből a tervből az a gondolat jön le, hogy túl sok fajban gondolkozol és a korlátlan szabadidőd ellenére el fogod aprózni magad. Bocs, de a kezdők egyik legnagyobb tévedése a sok fajjal való egyszerre foglalkozás, főleg úgy, hogy kevés a kiválasztott fajjal kapcsolatban a tenyésztési tapasztalata. Ezt még tetézi az egyűtt, vagy elkülőnítve, de egy zárt légtérben való elhelyezés eü-i követelményei/ korlátai. Ha jól vettem ki a gondolataidból sokféle fajt szeretnél, azokat is sok helyről beszerezni. Ez egyfelől jó, mert genetikailag több vérvonalad lesz, de egyben ahány helyről beszerzed annyiféle eü. problémát is hazaviszel vele.
Látom elég gondosan tervezel, de néhány dolog sok buktatót rejt magába és ekkora állománynál igencsak fel fog gyülemleni a gondod. Ezzel nem le akarlak beszélni a sokszínűségről, hanem inkább tanácsokkal segíteni. Javaslatom, hogy inkább a szakmai részét vegyük át a beszerzések előtt. Szívesen segítek átgondolni a dolgokat, akár itt a topikban, vagy e-mailban leírva.
Nekem példáúl a madárházam és a volierem egybe van építve és 17 méter hosszú jelenleg 12 díszpinty faj kb. 3oo egyede röpköd benne, tehát van helyűk bőven, olykor mégis van gond velük.
Küldtem választ a szaklappal kapcsolatban is.