Szia Tomi!
Az első kérdést valóban rosszul tettem fel, alapvetően egyértelmű, hogy volt fehér ős mindkét félnél, a kérdés arra akart vonatkozni, hogy ezt Toti tudta is, vagy a véletlennek köszönhető? Tömören: Hordozó madárként adták el neki őket, vagy sima madárként, vagy eleve nála keltek és tudta, hogy fehérek vannak az ősök közt?:)
A második kérdésem csak annyi volt, hogy a pártól származó kölykök hány %-a lett fehér. Azért kérdeztem, mert nálam pl a hordozóknál a 25%-os arány eddig egyik évben sem jött be, megközelítőleg sem. De vehetjük pl Bernát madarát is, amennyiben valóban fehér a kölyke, ha jól sejtem nála se jött be a 25%.
Nem tudom mennyire igaz, de díszbaromfisoknál (olyannál aki egyetemen kutat genetika terén) hallottam már többször, hogy a Mendel-i genetika egyre inkább érvényét veszti. Ezt tapasztaltam én is bizonyos fajtáknál. Persze azok már baromfik, és persze fajták és nem fajok, nagyobb emberi beavatkozással.
laczkó tamás írta:
Sziasztok!
Na azért csak fehér az a fehér

!
A 2. és a 4. kép jól mutatja a szülők színét, a farok tollak szinében van különbség, ezért a hím fehérfarkú ezüst(silver whitetail), a tojó fehérhátú ezüst(silver whiterump).
Akkor a fióka a bizonyíték, hogy valóban fehér örökítők a szülők.
Jani a kérdésed nem értem. "És kb hány 100%-ban jön ki a kölyöknél a fehér szín?"
Szerintem már ha egy sikeres tenyész idényt veszünk a pártól, mondjuk 5 költés=10 fióka, akkor abból látszik a fehér szín %-os aránya.(nálam a gyakorlatban is ezt mutatta a hordozóxhordozó párosítás)
Ezért elméleti síkon is lehet számszerűsíteni, mivel mindkét szülő fehér örökítő/hordozó és a fehér szín recesszív öröklésmenetet követ, akkor a Mendel-i törvényszerűségeket alapul véve:
fehér örökítő x fehér örökítő
Az utódok mindkét ivarban: 50% fehér örökítők
25% nem örökítők
25% fehér
Tehát, ha a fenti párosításból kel 10 utód, akkor annak a negyede lesz fehér szinű, tehát 2-3 madár.