Mona írta:
A másik fészekalja kis antennásait a hét végén tervezem leválasztani, és ezzel kapcsolatban érdekelne: betehetem őket a már leválasztott fiatalokhoz nyugodt szívvel, ugye? Nem lesz balhé?
Szia Mona!
Én a frissen leválasztott fiatalokat kb. egy hétig külön teszem kettő- négyesével egy kisebb kalitba, ahol szinte beleesnek a kajába! Tul.képpen akkor teszem őket a többiek közé ha már biztosan megtalálják a takarmányt, és magokat is esznek.5 napig kétszer kapnak lágyeleséget, és annyit amennyit megesznek. Van előttük folyamatosan áztatott repce, és alap magkeverék, amit szezámmaggal és fénymaggal dúsítok. Ezen magok héja ugyanis a legkönnyebben lefejthető, ezeket kezdik enni legelőször. 5 nap után már csak egyszer kapnak lágykaját, majd fokozatosan egyre kevesebbet, ahogy átszoknak a magokra. Fontos, hogy legkésőbb egy hét után magokat is egyenek, különben emésztőszervi problémák léphetnek fel. (lehet, hogy Gabenál is ez volt a gond!)
Zöldet, és egyéb más kiegészítő takarmányt ebben az időben nálam nem kapnak.
Vizet adok önitatóba és egy kis edénybe is. Mindkettőbe szórok néhány szem magot, így előbb megtalálják ezt is a madarak. Mi a fene van még ami fontos....majd leírom ha eszembe jut...
Doromboló asszem írt már ezekről, de ő mintha kicsit másképp csinálná?!
(Megjegyzem: az elmúlt 3 évben egyetlen fiókám se hullott el a leválasztást követő hetekben!)
Különben ez nagyon szituáció függő...van, mikor jó ha idősebb nyugodt fiókák közé kerülnek (hamarabb megtalálják az etetőt, itatót, előbb átszoknak a magokra), és van amelyik madár nagyon elveszett az idősebbek közt. Nekem a fenti módszer vált be.
Balhé nem lesz.