Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:27 
ckuzmos írta:
Drasz írta:
ckuzmos írta:
Ha a könyv külön megnevezi az ausztrál sárgát, illetve külön a tarkát, akkor szerinte sem egyről van szó...

A könyv recessziv särgärol, nemhezkötött särgärol es lutinorol ir külön mint särgäkrol.
A tarka külön nincs leirva, csak az öröklödese, es van 1 kep egy enyhen tarkärol.

akkor nem értem, honna idézted a receszív sárga eredetét? Vagy kavarodik a könyvben a sárgák sora?

Amit az eredetröl ideztem, a recessziv särga leiräsa. Külön vannak leirva a szinek.
Kicsit färadt vagyok, valoszinüleg rosszul fogalmaztam valahol.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:25 
Mäs tema.

Fekete Csaba, ezt a kerdest neked cimeznem.
A zöld pärod alatt kelt särga/pasztel madärral mi a helyzet, lätni mär a szinet biztosan?
Sajnos abbamaradt a tema, es nagyon kiväncsi vagyok a madarak "spermaraktärozo" kepessegere.
Eddig csak halaktol ismertem, szereztel azota több infot?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Drasz 2012 dec. 11, 10:30-kor.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:23 
Drasz írta:
ckuzmos írta:
Ha a könyv külön megnevezi az ausztrál sárgát, illetve külön a tarkát, akkor szerinte sem egyről van szó...

A könyv recessziv särgärol, nemhezkötött särgärol es lutinorol ir külön mint särgäkrol.
A tarka külön nincs leirva, csak az öröklödese, es van 1 kep egy enyhen tarkärol.

akkor nem értem, honna idézted a receszív sárga eredetét? Vagy kavarodik a könyvben a sárgák sora?

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:16 
Valószínű az asztrál sárgát nevezik recesszív sárgának.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:14 
ckuzmos írta:

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:10 
Fekete Csaba írta:
Bocs, az USA-ban megtalálható "ausztrál sárga" madarak valószínűleg nem ausztrál sárgák. Pl. itt a következő linken (http://www.finchforum.com/viewtopic.php?f=7&t=11990) látható madárnak lila a melle. Az ausztrál sárgának viszont fehér a melle. Úgyhogy úgy tűnik tényleg van tarka mutáció.

A lentebb läthato tarka nagyon erdekes. Mär lättam pär hasonlo kepet forumokon.
Viszont az jutt eszembe ezen a ponton, mennyire lehet kivänatos tarka-barkät csinälni pont egy gouldbol?

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:09 
Nem csak az újakat zavarja meg, én pl. már teljesen kivesztem erről a fórumról. Néha beleolvasok és csak ámulok a sok lutino, albino és tirke-tarka szövegen. Biztos öreg vagyok és maradi....

Jó szórakozást nektek.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:08 

Hozzászólás 2012 dec. 11, 10:06 
Ideznek ehez ez passzust a könyböl: recessziv särgäkat Auszträliäban 1945 körül tenyesztettek elöször, de csak rövid ideig lettek intenziven tenyesztve. Manapsäg Auszträl tenyesztöknel is ritkasägnak szämit.
Europäban a 80as evek vegen,90es evek elejen bukkant fel.(tenyesztes vagy csempeszes eredmenye keppen) A tenyesztök köreben nagy kavarodäst okozott az uj mutäcio a recessziv tulajdonsäga miatt. a ket särga mutäcio keresztezese kerülendö.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 9:57 
Bocs, az USA-ban megtalálható "ausztrál sárga" madarak valószínűleg nem ausztrál sárgák. Pl. itt a következő linken (http://www.finchforum.com/viewtopic.php?f=7&t=11990) látható madárnak lila a melle. Az ausztrál sárgának viszont fehér a melle. Úgyhogy úgy tűnik tényleg van tarka mutáció.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 9:46 
Sziasztok
Hogy pontosan melyik mutäcioba sorolhato a madär,azon mär sokat gondolkodtam.
Auszträl särgäkrol olvastam mär több külföldi forumon, persze amennyit megertettem, velemenyem szerint kis letszämban Europäban is lehet, de ez reszletkerdes.
A könyv cime egyszerüen: Gouldamadinen :D , szerzö Horst Bielfeld,

A linket mindjärt megnezem, amugy auszträl särgäkbol a kepek alapjän amiket a neten lättam, nagyon különbözö tarkasägu es szinezetü madarak vannak.

Hozzászólás 2012 dec. 11, 9:35 
Most látom a neten, hogy az USA-ban már van ausztrál sárga.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 11, 9:32 
Drasz:
meg tudnád adni a könyv címét, szerzőjét amiből a kép van?
Nekem úgy néz ki ez nem ausztrál sárga, hanem tényleg egy tarka.
Az ausztrál sárga recesszíven öröklődik, és nem letális. Itt valószínűleg két teljesen különböző mutációról van szó.

Az ausztrál sárga Európában nem nagyon van, az Ausztrál export tilalom eléggé beszorította az elterjedését.
Így néz ki:
Kép

Hozzászólás 2012 dec. 11, 9:30 
Arról fogalmam sincs, hogy ebben a könyvben milyen mutációról írnak. Az ausztrál sárga mutáció elvileg csak asuztráliában létezik (hacsak ki nem csempészték) és egy autoszómális recesszív mutáció.
Egy kis infó a mutáció rögzítéséről: http://www.gouldianfinch.com.au/develop ... _finch.htm

Hozzászólás 2012 dec. 11, 8:06 
A homozygotäk a könyv szerint : 50% tarka, 25% normal , 25% Letalis faktor,
A normälokon vagyok elegge meglepödve, ket tarkätol vadszinü utod. :shock:

Hozzászólás 2012 dec. 11, 7:18 
Sziasztok,
Moközben gőzöm sincs hogy mi a valóság, az megjegyezném, hogy a képen látható Punnet négyszög szerint a tarka fenotípus hetero állapotban áll elő. Mi van a homo tarkákkal?

Hozzászólás 2012 dec. 11, 1:57 
sziasztok
Azt szerettem volna megkerdezni az auszträl särga hogyan is öröklödik?
Töbször olvastam mär,hogy recessziven es ezt is tartom a leg valoszinübnek,de itt peldäul azt irjäk dominans. (mondjuk egyszerüen tarkänak nervezik)
Velemenyek?
Üdv
Drasz
Csatolmány:
Magyarázat: Kis foltos
DSCF9752n.jpg
DSCF9752n.jpg [ 71.61 KiB | Megtekintve 4833 alkalommal. ]
Csatolmány:
Magyarázat: dominäns
DSCF9742n.jpg
DSCF9742n.jpg [ 128.36 KiB | Megtekintve 4833 alkalommal. ]

IDRE tag

Hozzászólás 2012 dec. 10, 23:27 
Légyszi ne találjunk ki új neveket a mutációkhoz...
Az újonnan belépők nem fogják tudni miről van szó.

Sárga vagy narancsfejű kék. Lazac színkanáriban van, ott is alig lehet kiölni ezt a szót.
Ausztrál tarka az igazából ausztrál sárga. Nem olyan szép sárga mint az európai, de sárga. Igaz tarkának is tarka (sága/zöld tarka, vagy inkább foltos) de ha a névadó ország így szeretné hívni, próbáljuk meg mi is azt használni. (ha már az egész világ azt teszi)

Pingvin= Fekete mellű? Na itt lehet lemaradtam valamiről, de fekete mellű gould még tudtommal nem jelent meg, légyszi rakjál már fel képet mire is gondoltál pontosan.

ui: bocsi, nem piszkálódásért írtam a dolgokat, de ezek a nevek tényleg fontosak, nagyon nagy kavarodást tudnak okozni, már tapasztaltam párszor.

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 10, 23:10 
A lazac kékeknél piros v narancs fejszin.Az ausztrál tarka sárga test zöld foltokkal fekete fej fehér foltokkal.A kolibri sötét zöld test fekete fej fekete mell. Petöfi sajna nem irt gouldokrol.

Valódi név: Fekete Tibor

Hozzászólás 2012 dec. 10, 23:01 
Szia Csabi.Kérdésedre válaszolva lazac szinü fej, azaz kékeknél narancs v.piros.Ausztrál tarka,sárga test zölden tarkázott,a fej, fekete fehér tarka,a kolibri sötétzöld test fekete fej fekete mell,tul.képp ez a fantázia neve.Igy már tisztább érthetöbb az elöbbi megfogalmazásom.Ha tudod majd küld légyszi a megbeszélt irományt a profi gould tenyésztök csapatának megalapitásához segitség képpen.Csak nemhogy vannak ilyen madaraid.

Üdv

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 98  Következő