Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 205  Következő
Szerző Üzenet
Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 15, 13:19 
Szia!

Szerintem azt ne keresd, mert elég a forrás megnevezése, és már tudod is, hogy miért mondja. (A forrást meg megírta a kérdezett.) Aki ért az elefántokhoz, az mindenhez ért!!! :70:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 15, 8:19 
Zottan írta:
...órák alatt elhangzottakból ered...

Hi!
Esetleg ezek az infók hozzáférhetők
elektromos v. nyomtatott formában valahol?

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 16:54 
Zottan írta:
Szia Balance!
Szerintem a tojó nem tarka, hanem ugyanaz a modifikáció ( :?: ) ami nekem is van, ahogy azt jóval lejjebb írtam... Egyébként köszi az ajánlatot, hogyha lesz sima (csak) feketemellű hím, akkor mindenképp érdekel, persze ha addig nem sikerül máshonnét. Egyébként vörösmellű-feketemellű példányokat szeretnék kitenyészteni "házilag", tojóm már van, hozzá kellene a feketemellű, és egyelőre a feketearcút (vagy feketeszakállast) nem akarom idekeverni...

Szia! :)

Ez egy nagyon érdekes kutatási terület! :)
A zebrapinty genetikája más téren is egészen egyedülálló a világban.

Ez a modifikáció is már sok port kavart, hisz vannak, akiknél dominánsan öröklődik, és vannak, akiknél modifikációként lép fel ez a tulajdonság (fekete arc + fekete has).
Szerintem mindkettő igaz, párhuzamosan két dologról van szó.

Nálam még pluszban komplikálja a dolgot, hogy a hím madaram először teljesen fekete hasú volt (az előbb belinkelt fotón a jobb oldalon ül) és utána lett fehér, fekete pöttyökkel. Továbbá még az is érdekes, hogy ez CSAK a hímnél van így, mert a tojóm kezdettől fogva csak pöttyös volt és ez azóta sem változott, de a hímnél a fentebb leírtak szerint igen! :idea:

A hím a kép bal oldalán csak feketemellű, nem is nézett ki másképp, a második vedlése előtt és után is ilyen volt/maradt.
Persze, kapsz belőle, ha addig nem sikerül szerezned.
Beviz Tibornak biztos vannak ilyen madarai, sőt narancsmellű-feketemellű is. Telefonszámát a tagi nyilvántartásban megtalálod a főoldalon. :wink:

(de azért érdekes a fekete pettyes has, nem? 8) Ez egy olyan tarkaság, ami máshová nem terjed ki, békén hagyja az egyéb színeket és mintázatokat! :wink: )

Üdv, Balance :)

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 14:45 
Szia guvat!
Forrásom a dr. Rodics Katalin által tartott Növény-és állatkereskedelem órák alatt elhangzottakból ered...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 14:20 
"Csak zárójelben: a stop előtt az összes importált afrikai pintyféle 83%-a, és az összes import papagáj 72%-a az Eu-ba érkezett..."

Szia Zottan!

Forrás?

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:33 
:61: :08:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:24 
Majd röptetek neked párat! Tényleg tenyésszünk posta-zebrát!!! :22:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:20 
Nyuzilla írta:
Sziasztok!
Ha már importról van szó: pénteken lesz egy utam Szlovákiába. Lehet most onnan madarat hozni??? Abszolút nem vagyok tisztában a szabályozással... :oops:

Nyuzilla!
Szlovákiából szerintem hozhatsz madarat, elvileg nem lehet probléma... Ha közelebb laknál, hozhatnál nekem zebrákat... :twisted:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:17 
Sziasztok!
Ha már importról van szó: pénteken lesz egy utam Szlovákiába. Lehet most onnan madarat hozni??? Abszolút nem vagyok tisztában a szabályozással... :oops:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 13:06 
Balance!
A standard madarakról való okfejtésedhez szeretnék hozzászólni.
Idézet:
Pár száz év alatt tönkrevágjuk azt, amit az evolúció lassan a saját ütemében millió évek alatt, de minőséget alkotva kiforrt magából.

Annyit fűznék hozzá, hogy azért a legtöbb színtenyésztett, standardizált, stb. madárfaj régóta fogságban tartott, domesztikált. Azaz, a Természetet vajmi keveset érdekli, hogy mi itt, Európában hogy vágjuk tönkre a saját madarainkat, neki még mindig megvan a saját műhelye a faj eredeti élőhelyén. Sok ilyen faj elég nagy létszámban fordul elő természetes élőhelyén is (pl. ausztráál papagájok, pintyek, törpepapagájok, stb.), így a kihalásuktól nemigen kell tartani. A probléma azoknál a fajoknál van, amelyek a természetben sem gyakoriak és/vagy nehezen szaporodnak a fogságban. Ezek egy részét védi a CITES és más természetvédelmi egyezmények, de az élőállat-kereskedelem (legális és illegális) így is nagy veszélyt jelent bizonyos fajokra. Én (kövezzetek meg, de) emiatt kicsit örülök az EU-s importstopnak, mert így sok madár (vadon élő egyed, a faj még nem) menekül meg a biztos pusztulástól vagy a faj a genetikai leromlástól... [Csak zárójelben: a stop előtt az összes importált afrikai pintyféle 83%-a, és az összes import papagáj 72%-a az Eu-ba érkezett...]

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 12:55 
Szia Balance!
Szerintem a tojó nem tarka, hanem ugyanaz a modifikáció ( :?: ) ami nekem is van, ahogy azt jóval lejjebb írtam... Egyébként köszi az ajánlatot, hogyha lesz sima (csak) feketemellű hím, akkor mindenképp érdekel, persze ha addig nem sikerül máshonnét. Egyébként vörösmellű-feketemellű példányokat szeretnék kitenyészteni "házilag", tojóm már van, hozzá kellene a feketemellű, és egyelőre a feketearcút (vagy feketeszakállast) nem akarom idekeverni...

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 11:27 
Zottan írta:
Üdv!
Keresek 1 db hím feketemellű-szürke:

Kép

zebrapintyet, leginkább Észak-Dunántúlról, de Budapest is szóba jöhet!

Szia Zottan! :)

Nekem van egy ilyen hímem. Amennyiben nyár végére is jó lesz, kaphatsz a fiókáiból! :wink:

Bal oldalon a hím: http://www.idre.hu/galeria/345.html

A tojó tarka, de csak a hasán vannak kontrasztos fekete foltok!
Van egy másik párom is, ahol a hím és a tojó egyformán ilyen tarka.

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 11:22 
Nyuzilla írta:
Sziasztok!
Kövezzetek meg, de nekem jobban tetszik a normál zebra, mint a standard! Sokkal fürgébb, kecsesebb, mozgékonyabb. Na, ezért nem fogok és kiállítani soha... :-)

Ja, és ha tudtok olyan eladó madarakat Észak-Alföldön, amiket Zottan felírt a kívánságlistájára, nyugodtan szóljatok nekem... :-D

Szia Nyuzilla!

Cáfollak, csak alig észrevehetően lassabb. Ez a természet kihívásai közt mutatkozna meg csak.

A lassúság, ami szemmel látható az másból ered!
A céltudatos tenyésztés során kalitban tartott pároknak nincs mozgástere, míg a kolóniában és röpdében szaporítottak esetében ez nem áll fenn!
Nekem Hegedűs Zsolt tenyészetéből van egy pár standard zebrám is, és olyanok, mint a villám! 8) Neki társas röpdében keltek, ahol egy pár szülőmadár volt ebből a fajból.
A normál zebra sem tud repülni két métert sem, ha kis kalitban tartják.
Viszont, a normál zebránál, ahol nem folyik tervszerű keresztezés, ott gyakoribb a volieres elhelyezés. Ebből adódik ez az általános félreértés, miszerint a standard zebra lényegesen lomhább. :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 11:15 
Évcsi írta:
Köszi Zottan! Én is valami ilyesmire gondoltam, ami a színt illeti... A normál kisebb, mint a st., ugye?
Balance és mindenki: Mi a vélemenyetek a lágyeleség receptek témában Zsolt79 legutóbbi hozzászólásáról, miszerint a túl sok főtt tojás árt pl. a zebrapintynek? http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=326
A barátom szerint ők (maguk a madarak) tudják, hogy mi kell nekik...
Évcsi

Sziasztok Mindenkinek! :)

A lágyeleséggel kapcsolatban épp tegnap beszélgettünk Kónya Zsoltival.
A tojás valóban árthat egyes madaraknak! Konkrétan a májának főleg. Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy melyik fajnak adhatunk, illetve melyiknek nem, ismernünk kell az adott faj igényeit.
Zsolti mondta, hogy pl. a gouldok abszolút magevők, így ők nem is igénylik (árt nekik) a tojás. Számukra tojásmentes lágyeleséget készít.
A fehér kanáriknak való lágyeleség lehet ilyen, legalábbis ő azt ad nekik.
A zebráknak szerintem lehet adni tojást.

A madarak a természetben az eredeti élőhelyükön valóban tudják, hogy mi kell nekik. Ott! Segítségükre van a millió évek alatt kialakult ösztönviláguk, ami nagyon lassan és tévedésmentesen alakult ki. Amelyik madár téved, az elpusztul, így nem örökíti tovább a téves viselkedést.
Mi emberek mesterséges környezetet adunk a madaraknak, a domesztikációval mélyen belenyúlunk az ösztöneikbe, módosítjuk azt nagyon gyorsan. Ritkán jó irányban!

El kellene gondolkodni, hogy egyes madarak miért olyanok, amilyenek!
Gondolok itt elsősorban a méretére, színére, mintázatára, étkezési és szaporodási szokásaikra. Ráadásul mindegyik madár helyet foglal valahol a táplálékláncban.
Minden tulajdonsága a SIKERT szolgálja a természetes élőhelyén TÉVEDHETETLENÜL!
Ebbe nyúlt bele az ember önös céljai és saját ízlése miatt.

Máris elérkeztünk a standard madarak problémájához.
A természetben a fürgeség valaminek a következménye, CÉLJA van!
A fürgébb madár hatékonyabban menekül, illetve vadászik, attól függően, hogy épp hol áll a táplálékláncban. Mi madarászok ettől a körülménytől mentesítjük madarainkat! Nekik nincs szükségük a hatékonysághoz a fürgeségre. A mesterséges környezetében "steril" körülmények közt tartjuk madarainkat az eredeti élőhelyük kihívásaihoz képest.

A színnel és mintázattal ugyan ez a helyzet. A mintázata, színe a rejtőzködést szolgálja úgy, hogy egyben figyelemfelkeltő a társaival szemben a szaporodás miatt.
Ez egy nagyon kényes egyensúly, amibe a madártenyésztők egós ízlésükkel beleszólnak és nem a madár fajának igényei szerint választódnak ki a színek és mintázatok, hanem a tenyésztő ízlésvilágának kénye-kedve szerint!!! :idea:
A természetben a mutációk reagálások a külső változásokra, és a hatékony fajfenntartást szolgálják. A természet mindíg próbálkozik valami újal, aztán vagy megállja a helyét az új variáció és fennmarad, vagy látens módon rejtőzködő marad (recesszív gének), vagy eltűnik. Ezek a folyamatok mindig a faj érdekeit szolgálják.

Mi emberek TUDATÁBAN vagyunk az IDŐnek. Értem ez alatt azt, hogy mi TUDJUK, hogy mennyi idő áll rendelkezésünkre egy adott feladathoz, ezért ÖNCÉLÚAN siettetünk mindent! :idea: Nem az emberi faj érdekei az elsők, hanem a sajátunk! (ezért ilyen az ember, amilyen...)
Az állatok nem tudják, hogy az óra ketyeg és egyszer lejár a számukra. Ők ezért nem siettetnek semmit. Nem céljuk a "mostazonnal", sokkal inkább az, hogy amit teszenek az TÖKÉLETES legyen. Nem számít, hogy egész életükben akár egyszer tudnak ilyet tenni.
EZÉRT TÖKÉLETES AZ EVOLÚCIÓ, ezért tökéletlen az ember.

Visszatérve még a standard madarak problémaköréhez egy konkrét példával:
A hullámos papagáj tojója a természetben azért karcsú, hogy minél kisebb röpnyílású odút használhasson a hatékony védelmezés szempontjából. A hím nem megy az odúba, ezért ő pedig próbál nagy lenni a vetélytársakkal vívott harc miatt. Ez a természetben egyensúlyt képez!!! :idea: Az ember ezt a körülményt elvette, nem kell védelmeznie az odúját, nem kell kicsi maradjon. Marad a rivalizáció csupán, amitől a papagáj száz év tenyésztés során megnőtt. Sőt, az európai tartás során legtöbbször télen kint van, ezért megnőtt a tollazata is. Az állat alkalmazkodott gyorsan az új körülményhez. Prsze, genetikailag a hullámosban már eddig is benne volt a hideg elviselése éjszakánként rövi időre, ezt csak ki kellett használni, átalakítani.

A zebrapinty esetében is ezért nő a méret. Jobb így ugyanis a hőháztartása: nagyobb test :arrow: stabilabb testhőmérséklet. A természetben fontosabb volt a mozgékonyság, mint a hőstabilitás, ezért maradtak kicsik.
Az elefántnál például ellenkező a helyzet, hisz nincs természetes ellensége a felnőtt állatnak, nem is ragadozó, tehát nem a fürgeség szolgálja a sikerét!

Járjatok a világban nyitott szemmel, MINDENRE ott a válasz! :D

Mi emberek akkor szolgálnánk a faj érdekét, ha esetenként küzdeni kéne az ennivalójukért, fészkelőhelyért és hagynánk a sikertelent elpusztulni! :idea: Így biztosítanánk a faj nemcsak genetikai, hanem viselkedésbeli fejlődését! Pl: 3 pár madárra két odút raknánk fel...

Mi pedig mit is csinálunk? Rávetítjük a madarakra a saját egós érzelmeinket: Most azonnal legyen sikeres egy egyed bármi áron, nem számít a faj... :idea: :idea: :idea:
Az eleség, víz és fészkelőhely feleslegben, ragadozók kizárva. Mit érdekel bennünket, hogy romboljuk így a génállományukat, rontjuk a hatékony viselkedésmintát. Lényeg az, hogy nekünk azonnal sok utód legyen veszteség nélkül. Pár száz év alatt tönkrevágjuk azt, amit az evolúció lassan a saját ütemében millió évek alatt, de minőséget alkotva kiforrt magából.

A természet szemszögéből nézve a legkíválóbb gyémántkoszorús mestertenyésztő egy kókler, aki mindent elront, megszüntet és olyan irányba visz egy fajt, ami ÉLETKÉPTELEN a szabadban.
No, ennyit a standardtenyésztésről... :twisted:

Mindenkit megnyugtatok, én is ezt teszem... :?
A saját érzelmi forrásomnak és tulajdonomnak tekintem a madarakat: fontos az azonali siker, szaporulat. Bőven van eleség és víz mindig, 3 párnak feleslegben kínálok fészkelési lehetőséget, stb...
Azért, hogy örömöm legyen mindig benne. Önző vagyok, hisz egy faj életképességét áldozom fel a saját jóérzésem miatt.
Persze, próbálom tisztelni a madarakat és igényeiket, de csupán az EGYED szintjén, nem a faj szintjén elsősorban. Rávetítem a saját emberi bensőm az egészre.

Lehet, hogy jobban oda kéne figyelni arra, hogy a természet miként madarászik évmilliók óta ahelyett, hogy egymás mesterfogásait tanulmányoznánk??? :roll:

Egy kicsit hosszúra sikeredett ez az agymenésem is, bocs... :wink: :lol:

Hozzászólás 2008 ápr. 14, 10:43 
Zottan írta:
Sőt, én a hullámosokkal is ugyanígy vagyok, ezért is számoltam fel őket

A standard hulinak rendesen gonosz arca van! :evil:
Ja, a soha ki nem fogyó pénztárca jöhet nekem is! :wink: :D

Hozzászólás 2008 ápr. 13, 22:52 
Nyuzilla írta:
...nekem jobban tetszik a normál zebra, mint a standard...

Szia Nyuzilla!
Egyetértek!!! :lol: Sőt, én a hullámosokkal is ugyanígy vagyok, ezért is számoltam fel őket (3 párat azért meghagytam nosztalgiából :D ). Kívánságlista, ez jó! :lol: Ha így lenne, akkor a lista élén egy soha ki nem fogyó pénztárca volna, utána jöhet a többi, mert lenne ám még ötletem... :wink:

Hozzászólás 2008 ápr. 13, 22:46 
Sziasztok!
Kövezzetek meg, de nekem jobban tetszik a normál zebra, mint a standard! Sokkal fürgébb, kecsesebb, mozgékonyabb. Na, ezért nem fogok és kiállítani soha... :-)

Ja, és ha tudtok olyan eladó madarakat Észak-Alföldön, amiket Zottan felírt a kívánságlistájára, nyugodtan szóljatok nekem... :-D

Hozzászólás 2008 ápr. 13, 20:49 
Évcsi!
Igen, a normál kisebb a standardnél, de ettől még nem értéktelenebb vagy bármi ilyesmi. :wink:
A lágyeleségnél olvasd el Fegyverneki Attila hozzászólását is, Zsolt feltevéseire reagálva.

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 ápr. 13, 20:45 
Köszi Zottan! Én is valami ilyesmire gondoltam, ami a színt illeti... A normál kisebb, mint a st., ugye?
Balance és mindenki: Mi a vélemenyetek a lágyeleség receptek témában Zsolt79 legutóbbi hozzászólásáról, miszerint a túl sok főtt tojás árt pl. a zebrapintynek? http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=326
A barátom szerint ők (maguk a madarak) tudják, hogy mi kell nekik...
Évcsi

Hozzászólás 2008 ápr. 13, 17:34 
Szia Évcsi!
A madarak normálok és a hím színe világoshátú fahéj-tarka, amennyire én látom. De lehet hogy achát... :roll:
Mit gondoltok többiek??

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4096 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 205  Következő