Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2016 jan. 17, 8:37 
Kedves Shama! Köszönöm a sok jó tanácsot, szakmai tudnivalót. Igyekszem hasznosítani, és "továbbtanulni". Folyamatosan figyelemmel kísérem itt ezen a Fórumon a kanárikról szóló tapasztalatokat, tanácsokat.
(Küldtem privát üzenetet is, kérlek nézd meg. Köszönöm.)
üdvözlettel Pelyhecske


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2016 jan. 16, 17:28 
Szeretettel köszöntelek Titeket!
Pelyheszke írásához még néhány észrevétel:
A kezdő kifejezést nem azért írom, hogy a tudatos tenyésztőket leértékeljem, hanem azért, hogy az ő támogatásuk fontosságát kihangsúlyozzam. Pelyhecske jó uton halad. Nagyon fontos, hogy rendszeresen vezeti madarainak felmenőit, és figyeli az utodok tulajdonságait. Ez már a genetika alapja. Sokan nem tudják, de a genetika első felismerője nem Gregor Mendel 1865, vagy a William Beteson 1905, hanem EGY MAGYAR EMBER volt. Festetics Imre törzskönyvi nyílvántartást vezetett állatállományáról, és felfedezte a jó és rossz tulajdonságok öröklődési folyamatait. Ennek megfelelően szelektált, és felhasználta a beltenyésztés hasznos lehetőségeit, továbbá a nagyszülők tulajdonságainak magjelenését az unokákban. Nagyon hasznos dolog ez a kanárik tőrzsállományánk kialakításában is. Festetics Imre megfigyeléseit már 1819.-ben közzétette, és ő itt már használta is a genetika kifejezést!!! Tehát a jó állományt több egyed különböző helyről tőrténő beszerzésével tudjuk több év munkájával elérni. Itt azért figyeljünk a beszerzett madarak minőségére. Nem írom le a párbaállítás sorrendjét, de kb. 3-4 év elteltével a megfelelő beltenyésztéssel szembetünő egységes állományt kapunk. Menet közben a szelekció nagyon fontos. Itt irány a COM STANDARD. Nem kell megijedni, hogy tökéletes táplálás, ellátás mellett is az első időben csupán 20-25 % éri el a kiállítási minőséget. Na persze melyik kiállításét? Másik szabály, hogy jó minőségű szülők silányabb gyerekei is nevelhetnek nagyszerű unokát! Lásd nagyszülők génkészlete ismételten megjelenik. Tehát egy komoly tenyésztő nem cserélgeti évente állományát. Ezért írtam, hogy Pelyhecske jó úton halad. Valaha, nagyképüség nélkül állítom, hogy Magyarország legjobb kanárisait egyesítő csoport a mienk volt. Régi társaim a mai napig begyüjtik a legjobb díjakat, mert nagyon sok madárból kevés színnel dolgozva őrzik állományuk tisztaságát. Ők csupán egy-két idegen madarat vásárolnak hiánypótlásra, frissítésre. Egy nevet mondok most csupán Budapestről Schigtancz Béláét.
Tehát a lipochrom madarak tartását kiemelten kellene szorgalmazni itthon, mivel rajtuk keresztűl minden megtanúlható. Genetikájuk a legtőbb esetben a normál domináns öröklést követi, kivéve a mozaikokat. Itt az intenzívxnem intenzív összeállítást kell komolyan venni, továbbá azt, hogy a hibás öröklést ellentétes hibával nem lehet kijavítani! PL a hosszú láb dominánsan megmarad, de a tűzött nyak, lógó szárny, görbe hát, sem hasznos a továbbtenyésztésnél. A tolltüsző degenerálodása is tenyésztői hiba. Külön hibának tartom, hogy a recesszív fehéret sokan nem ismerik fel. Maga az elnevezés is megtévesztő. Nos ha a madár fején megjelenik valamilyen pici feketedés, azt akkor szelektáljuk, ha az utódokon is megjelenik! Ellenkező esetben nagyszerű utódok lehetnek. Persze foltos fejüt ne tegyünk párba foltos fejüvel, mert ez minden egyéb kitűnő tulajdonságok ellenére így tovább öröklődnek.
Még egy gondolat a keresztezésekről. Ez nem egy üldözendő tenyésztői írány, csupán akkor, ha felelőtlenek végzik! Elvben a piros kanári is ilyen tenyésztési kisérlet következménye. Én határozottan állítom, hogy ez nem igaz! Tóth Sándorral is és másokkal is sokat vitatkoztam erről, de mindenki vakon elfogadja azt amit a náci Németország kutatója állított. Ez lényegében, magyar sárga kanárit keresztezett tűzcsízzel és ezt továbbtenyésztve eljutott a piros lipochrom madárig! Szerintetek hány év kell ahhoz, hogy a melanin madárból, és hány egyed, hogy eljussunk a mai pirosig? Külön kérdés, hogy miért nem próbálja meg senki bizonyítani, vagy miért nem a tűzcsíz hazai rokonával a tengeliccel, esetleg sűvöltővel próbálkoztak? Tóth Sándornál felmerült a kétkedés gyanúja, másoknál ez sem. Pedig jó, ha tudjátok, vad serinus, azaz vad kanáriból több mint 36 faj él a Főldön. Ezeknek a keresztezései a S canáriával termékeny utódokat eredményez, így a mi csicsőrkénkkel is. A TÖBBI-verébfélékből amikkel keresztezhetünk kanárit, most nem sorolom, de tőbb 100 faj utódjaiból alig találtak egy-két egyedet, amelyik még alkalmas volt tovább szaporításra. Innentől nagy a csönd! Na most befejezem, ha van érdeklődés akkor kérdezzetek. Üdv. LA.


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2016 jan. 15, 17:13 
Szeretettel köszöntök minden olvasót itt az IDRE fórumon.
Külön köszöntöm Pelyhecskét és kívánok neki nagyon sok szép "NAPOCSKÁT".
Néhány gondolat az utolsó írásához:
Nem vagyok IDRE tag, de tisztelettel olvasgatom én is, és ha valami eléri az ingerküszöbömet, akkor néha még belekotyogok. Sajnos néha minden ok nélkül előfordult, hogy vannak olyanok, akik sértésnek vették, illetve kioktatónak írásaimat. Ilyen szándékom soha nem volt, de mivel már a kenyerem javát megettem, vannak saját madarász múltamból olyan jó és rossz tapasztalataim, amiket talán mások hasznosíthatnak.
Mikor Tóth Sándorral és igen sok hasznos tudással rendelkező madarász baráttal megalakítottuk az MDOSZ-t, az volt az elsődleges célunk, hogy az országon belüli madarászok széthúzását megszüntessük, illetve valami közös szakmai szemléletet kialakítsunk. Én 10 évig voltam elnök, majd Sándor követett. Minden jól indult. Az akkori kiállításokat, akik látták, elmondhatják, hogy a mai legjóbb is nagyon messze van azoktól. A fajgazdagság és minőség is a kór követelményeinek megfelelt. Ezek a rendező városoknak is kiemelt eseményei voltak. Dunaújváros, Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest, hogy csupán néhány nagyobb város nevét említsem, de mondhatnám Monort, Esztergomot, Törökbálintot, Sopront, Székesfehérvárt, Mórt, Szombathelyt stb. Szinte kívétel nélkűl a megnyítón jelen voltak a települések vezetői, sőt volt ott országgyűlési képviselő, miniszter is. Mind ez csekély pénzzel, tenniakarással valósult meg. Ettől azonban fontosabb volt a baráti környezet, a tenyésztői összejövetelek, szakmai viták stb. Nem szerettük azokat, akik azt mondták:"majd megtanulod a saját károdon, stb"
Elszomorít, hogy mára ennek a nyoma is alig található. Ezt csupán azért írtam, mivel Pelyhecskéhez hasonlóan gyakran hallom másoktól is a kiábrándoltságukat az egyesületekből, kiállításokból. Én szurkolok az IDRE jelenlegi vezetésének, mert még bennük látom azt a tenniakarást, ami segíthet egy ismételt megújulásra. Ez ugyan nem genetika, de majd folytatom a felvetett kérdések elemzését. Üdv. LA.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2016 jan. 13, 20:00 
Tisztelt Shama! Nagyon köszönöm a hosszú és tartalmas válaszodat, segítségedet, tanácsaidat. Elnézést, hogy előbb nem tudtam írni. Külön köszönöm a név-választásomra irányuló dicséretet. Nekem is nagyon tetszik. Bevallom az egyik kis kedvenc kanárink nevét vettem „kölcsön”… (nem mindegyiknek, de a nagyobb kedvenceknek - sok ilyen van! - van nevük).
Azt azért el kell mondjam, hogy már nem vagyunk kezdő tenyésztők (annak hívom magunkat, mert valóban nagyon odafigyelünk a párok összeállítására, az etetésükre, gondozásukra, és nem utolsósorban nagyon szeretjük őket!), és eddig nem is volt egyetlen olyan madárkánk sem, akinek fekete lett volna a hasa alja. Most jelent meg 2 testvérnél, mindkettő fején egy pici fekete folt, és nem értettük, hogy miért? Mint írtam, odafigyelünk a párok összeállítására, valóban az üknagyszülők is bent vannak a laptopomon, egy nyilvántartásban, és minden ismérvet beleírok, hogy később is utána lehessen nézni, főképp a párok összeállításánál, hogy ne legyenek közeli rokonok.
Sajnos az egyesületről (legalábbis a miénkről) nincsenek jó tapasztalataink, mi is beléptünk, naivan azt gondolva, hogy a tapasztaltabb, régi tenyésztőktől kapunk majd jó tanácsokat. Hát nem így történt, még azt is megkaptuk válasznak, hogy „majd a tapasztalat, majd abból tanuljatok”… Na de most már mindegy, ezen nem rágódunk. Akinek mi adunk el kanárit, azt mindig ellátjuk jó tanácsokkal, tapasztalatainkat átadjuk, nem irigykedünk. (Bevallom - azon kívül, hogy ilyen a természetünk - az is motivál, hogy szeretjük, ha ugyanolyan, vagy jobb helyre kerülnek a szeretett madárkáink, mint amilyen jó helyen nálunk vannak.) Volt már, hogy azért nem adtuk el valamelyiket, mert éreztük, hogy nem jó „gazdi”-hoz kerülne. Sajnos nem mindig, de néha azért leszűrhető a vásárló hozzáállása a beszédéből.
Elvből nem adjuk olyan helyre sem, ahol tudjuk, hogy „pasztáznak”. (Lehet, hogy most egy lavinát indítok el, itt ezen a fórumon, - bár nem célom, mert nem is értek hozzá, de nem is akarok. Az a véleményem, hogy mindenki csinál azt, amit a lelkiismerete „megenged”, de a mi kedves kis madarainkat nem adjuk oda kísérletezni, meg csak azért, hogy szépen fütyül az utód. Úgy tudom, a tojó tovább nem szaporodik, így bele sem merek gondolni, hogy mi lesz a tojónak született paszta-utódokkal… nem és nem adom oda ilyen célra a kedvenceinket.
„Jelenleg még mindig a legjobb a kiállításokon figyelni a bírálatokat.” – írtad. nem tudom, mire gondoltál, de ahol mi voltunk, ott a legvégén kaptuk meg a bírálólapot, másokét nem is láthattuk, de talán ez érthető is (vagy nem?). Viszont, ha nem kiállítóként, csupán vendégként vagyunk egy kiállításon, maximum a helyezést látjuk a kalitkán.
Sokat „búvárkodom” az interneten, főleg itt, az IDRE-n olvashatunk sok jó tanácsot (nem azért írom, mert itt vagyok, hanem valóban így van), köszönöm még egyszer is mindenkinek, aki nekünk is segített. Valóban ez az a (ráadásul megbízható, szakmai) fórum, amelyet szívesen ajánlok mindenkinek, itt nincs irigység, lehet látni, hogy – különösen, ha valakinek a madarainál betegség jelentkezik - szinte perceken belül érkezik a válasz, a segítség, továbbá az odafigyelés is, hogy meggyógyult-e a kis beteg?
Aztán, amit jó szívvel szoktunk ajánlani másoknak, az az említett Tóth Sándor-könyv. Valóban nagy segítség, végigolvastuk, sokszor forgatjuk azóta is. (Ezúton is köszönjük a szerzőnek, akivel volt szerencsénk már többször találkozni, beszélni.)
A színválasztásról. A kanári sárga színről.(nem hiába nevezzük így!) Rájuk nézve a sárga színtől az embert boldogság tölti el, szinte „kisüt a nap”! :) Igen, - amellett, hogy nagyon tetszenek a sárga színű, fekete szemű kis „gombóc”- kák - arra is gondoltunk, ebben tudunk leginkább fajtatiszta madárnál „maradni”. Mint ahogy írtad is, a sárga szín, amely a „legtisztábban megőrizte a kanárik fajtán belüli, - színek között - legjobban a genetikai tisztaságát”. Ők tetszenek legjobban, és - most meg ne sértődjenek azok, akik ezt teszik, de - mi nem is színezzük őket mesterséges módon. Biztosan intenzívebbek (még a sárga is) a színek, van akinek tetszenek a piros madarak is, nekem speciel nem, mert úgy érzem nem tehetem meg velük, hogy akaratuk ellenére (mert szegények nem tudnak tiltakozni), egy mesterséges színezőt etessek velük. Nekem így tetszenek, ahogy a természet teremtette őket, és igyekszünk, hogy minimum megtartsuk ezt az állapotot, ne rontsunk rajta. Ezért ijedtünk meg a pici fekete pöttyöktől is, hogy akkor mit is csináltunk rosszul...? Még egyszer köszönjük a szakmai hozzászólást, válaszodat. üdvözlettel Pelyhecske


 
Offline
Csatlakozott: 2008 jún. 19, 17:01
Hozzászólások: 249
   
Hozzászólás 2016 jan. 11, 19:59 
Nagy Tisztelettel KÖSZÖNTELEK PELYHECSKE!
Rendkívül kedves a választott neved, ezért néhány gondolatot írok kérdésedre. Elöszőr is jól döntöttél akkor, amikor a kanárit próbálod minőségben tartani és tenyészteni. Különösen jó a színválasztásod. Elárulom, hogy valamikor régen a hetvenes évek elején én is a sárgával kezdtem. Azért, akkor még színte minden nagyváros közelében létezett valamilyen madarász szervezet, akikhez elmehetett minden kezdő kérdezni, ismerkedni a "nagy" öregekkel. Hasonlóan kiállításokból is lehetett válogatni, ahol a minőségről is meggyöződhettünk!
Jelenleg még mindig a legjobb a kiállításokon figyelni a bírálatokat. Ebből megismerheted a legjobb tenyésztőket is. Tehát első javaslatom, tölük vegyél! Továbbá ajánlom, hogy néhány közérthetően írt szakkönyvet olvass át. Nem kell messzire menni, ajánlom Tóth Sándor kanáris könyvét.
Valaha bíráltam kanárikat és vele és másokkal is sokat vitatkoztam a kanárik genetikájáról, tenyésztői hibákról. Tapasztalataimat, saját elméletemet írásban madarásziskola keretében megírtam a Diszmadár magazinban és több internetes fórumon. Nem látom értelmét, hogy ismételten a mélyében elmerüljünk, de ha tudod keress utána. Hasonlóan feldolgoztam a szín és alakkanárik eredetét, illetve tagadom a tűzcsíz szerepét. Nos visszatérve a sárgát azért tartom jónak, mivel a legtisztábban megőrizte a kanárik fajtán belüli,-színek között-legjobban a genetikai tisztaságát. A többi-elsősorban a melanin-madaraknál, már jó ha a tenyésztője képes meghatározni, hogy melyik madara milyen "műhelymadarak" szülöttei. A sárga azért is jó választás, mivel mesterséges színezés nélkül is megőrizhető szépsége. Itt az intenzív, nem intenzív meghatározása is könnyen megtanulható, felismerhető! Ez nem színről szól csupán, hanem arról, hogy a tollakon meddig jelenik meg. Az intenzíven a tollvégeg "letöredezett" nincs rajta fehér. A sárga madár fenotipusa azaz megjelenése valóban sárga, de van sárga megjelenésű melanin madár is. Tehát minden madár vásárlásánál fújd meg a hasát. A lipochrom madár kivilágosodott madár, aminek pihetolla egyértelműen fehér. Minden más szín esetén a madár melanin. Ez vizben oldodó festék. Úgy kezdődik, hogy fekete, ezt vizzel vékonyítva szürke, úgy hívják achát. Más sötét melanin festék, ha hiányzik a fekete, ez a barna. Ezt vizzel higítva halvány barna, azaz izabella. Ez teljesen felhigitva alig látható, de nem fehér. A sárga és a vörös azaz lipochom alapszínek zsírban oldódóak. A kettő fordítva nem keveredik. Ez most nagyon leegyszerüsített magyarázat. Tehát lipochrom kanárimadár X melanin=tarkaság. Most egy rövid kitétel colomba korábbi írásához itt e fórumon, ahol arról írt, hogy Monoron tűzcsízxsárga kanári hibrid hibátlanul melanin volt és nem tarka! Nos ez is bizonyíték, hogy két faj keresztezéséből nem lessz egyszerüen lipochron piros kanári. Szerintem 100 év elteltével sem, mivel jelen esetben minden esetben érvényes a genetika azon alaptörvénye, hogy a sötét domináns a világos felett.
A lipochron sárgán és piroson a fekete foltosság nem egy ritka jelenség! Még a legkiválóbb tenyészetekben is előfordulhat. Ettől nem kell megijedni. Különösen akkor nem, ha ismerjük a madarak felmenőit. Ebben az esetben arról van szó, hogy a madár őrzi még a vadkanáritól örökölt genotipusának jegyeit, amiből egy csekély színhibaként több generáció elmúltával is a felszínre került. A VADKANÁRI MELANIN MADÁR! Most nem írok a színek kialakulásáról, mivel "nem értek a kanárihoz", de a színhibás és fekete fejfoltos madarak utódjaiból lehetnek kiállításon győztes madarak. Külön érdekesség, hogy az ilyen madarak tiszta utódjai nagyszerűen színezhetőek! Tehát a fejfoltos madarak nem kiállításra valóak, de nem is selejtek! Más a helyzet, ha a fekete folt más testrészen is megjelenik. Itt már lehet, hogy egy több generáció elötti tarka madár leszármazottja. Ez lehet színkanárin belüli keresztezésből, vagy olyan más kanárifajta keresztezéséből, ahol a tiszta szín nem követelmény. Ezek lehetnek látszatra sárgák. Ilyen eset lehet énekes kanárik, vagy alakkanárik keresztezéséből. Itt sajnos a lehetőség és a felelőtlenség száma kimeríthetetlen! Még akkor is, ha a dolog nem szándékosság, csupán tudatlanság eredménye. Elnézést, hogy nagyon elragadott a hév, de jó lenne ha az egyesületek újra felélednének és segítenék a kezdők tétovázását például a színválasztásnál. A kanári egy nagyon bonyolult élőlény, de a fokozatosság elvezethet a felsőfokra is. Sok sikert. Üdv. Lakó Antal


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2016 jan. 11, 12:43 
Mivel lehet kivédeni azt, hogy a teljesen egészséges, szép és egyenletes színű madaraknál egyszer csak kiütközzön egy kis fekete pötty a fejen? Lehet, hogy semmivel?! Kérem a tapasztaltabb tenyésztőket, adjanak tanácsot. Köszönöm előre is.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2016 jan. 9, 11:41 
Köszönöm szépen. A kérdést azért is tettem fel, mert valahol azt olvastam, hogy csak a fekete aljúaknál öröklődhet a fekete folt.
A másik furcsaság meg az, hogy a felmenőknél (egészen az üknagyszülőkig ismerjük, követjük a családfát, mivel nem a szaporítás, hanem tenyésztés, a minél szebb egyedek a célunk) nincs, nem is volt semmiféle feketeség, szép egyenletes színű tollaik vannak, voltak a felmenőknek, van köztük kiállításon nyertes is, 90 ponttal.


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
Hozzászólás 2016 jan. 9, 10:56 
Egy sárga színkanári tollai sehol nem tartalmazhatnak melanint. Bárhol van rajt folt, az hibának számít és öröklődhet.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2016 jan. 8, 18:39 
Tanácsot szeretnék kérni: azt olvastam, hogy a sárga színkanári tenyésztése akkor nem ajánlatos, ha a hasa alján fekete tollak láthatók, mert a fiókáknál is kiütköznek a fekete tollak.
Kérdésem a következő: Mi a helyzet, ha a kanárinál az alsó tollazat gyönyörű sárga, csak a fején látható egy pici fekete folt, vagy csík? Őket szabad-e tenyészteni, vagy az utódoknál is lesz fekete folt vagy fekete alsó tollak?!


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2014 márc. 9, 20:24 
Két csodaszép tűzcsiz x kanári hímet árult egy fiatal spori Monoron. Elmondása szerint a kanári lipo sárga volt, de a két basztardon egyetlen lipo krom toll sem volt, azaz nem voltak tarkák, makulátlan melanin madarak voltak!?
Akkor most, hogy is van ez, a melanin x lipo keresztezésekkel?

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2013 szept. 16, 7:19 
columba írta:
Nem mintha szakértő lennék, de nincs nagy tolongás...

Szerintem nem mozaik ( a sárga /zöld foltokat nem látok). Úgy tűnik hogy egyszerű zöld (fekete/ sárga)színű, ami nincs agyon festve. Ha sárga lesz a párja, akkor valószínűleg tarka utódok lesznek , ami szinkanári kategóriában nem kiállítás képes, de ugra-gugrálni meg szépen fütyülni azok is tudnak majd. :)


Kedves Columba!
Köszönöm a választ, hát tolongás az tényleg nincs. Majd azért megpróbálok feltenni fotókat, ahol jobban látszanak a színek, formák. (az a gond, hogy túl nagyok a fotóim, és egyenlőre még nem tudtam lekicsinyíteni)
Még egyszer köszönöm.


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2013 szept. 10, 6:05 
Nem mintha szakértő lennék, de nincs nagy tolongás...

Szerintem nem mozaik ( a sárga /zöld foltokat nem látok). Úgy tűnik hogy egyszerű zöld (fekete/ sárga)színű, ami nincs agyon festve. Ha sárga lesz a párja, akkor valószínűleg tarka utódok lesznek , ami szinkanári kategóriában nem kiállítás képes, de ugra-gugrálni meg szépen fütyülni azok is tudnak majd. :)

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
Csatlakozott: 2012 okt. 22, 10:36
Hozzászólások: 19
   
Hozzászólás 2013 szept. 8, 18:01 
Kedves Szakértők!
Kaptam valakitől egy kis kanárit. Szülei nem nevelték, testvérei sorra meghaltak, ezért elhoztuk felnevelni. Az elején szinte óránként etettük, hogy megmaradjon. Sikerült. Aranyos, kis ugri-bugri, kedves kis madár lett belőle. Nagyon szeretjük, és örülünk, hogy életben maradt, és hogy szépen fejlődik.
"Csak" azt nem tudom, hogy genetikailag milyen típusú (nem vagyok nagy szakértő, lehet, hogy nem így kell mondani: arra gondolok, hogy pl. mozaik).
Próbáltam lefotózni, remélem kivehető a lényeg. (Sajnos csak egy olyan fotóm van, amelyik 5 Mbyte-nál kisebb, amit le tudtam kicsinyíteni. A melle hasonló a hátához, csak sárgás alapszínnel, a hasa pedig világos drapp,és sárga.)

A másik: nálunk sárga színkanárik vannak. Lehet-e majd jövőre (valószínűleg fiú lesz, mert igaz, hogy csak 1,5 hónapos, de már próbál fütyörészni) sárga tojóval összerakni, vagy inkább ne...
Előre is köszönöm a segítséget.

Csatolmány:
P1010254_opt.jpg
P1010254_opt.jpg [ 44.57 KiB | Megtekintve 12137 alkalommal. ]


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2013 júl. 8, 10:23 
Pontos magyarázatot én sem tudok a jelenségre. Valóban egy mozaik felé hatás is lehetett a pakliban, de az nem ivari kromoszómán öröklődik. Egyszerűen csak tényleg valami színhiba lehetett, vagy egy új "mutációnak" a kezdeti megjelenése. Kitudja...


 
Offline
Csatlakozott: 2011 nov. 19, 16:42
Hozzászólások: 18
Valódi név: SZÉNÁSI LÁSZLÓ
   
Hozzászólás 2013 júl. 7, 12:46 
A szoban forgo fiatalok(sajnálom hogy nem készult foto roluk)-sokal vilagosabak voltak a tobinél és a mi a fura,mintha szinhibások letek volna(mintha a mozaik egy más formában jelent volna meg),sokk olyan rész voltt rajtok amitt nem fogot meg a szinezo(nálam vedletttek ki egészen)


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2013 júl. 6, 22:25 
LASZLO írta:
No,megint bele kotyogok a nagyok dolgába :oops: !Volt 4-5 éve nehány ''dupla faktoros"-piros lipo madaram(remélem jol irom)-a tobbi pirosal voltak egyut,ugyan aszta keveréket fogyasztoták,ugy mag és szinezot!,és mégis kiváltak a tobbiek kozul.Valahogy nem az a pirosak volttak mint a tobiek(nem lelefántcsont-ra értem),egy himtol voltt az egész,csak a tojok volttak mások(3 kulombozo tojotol,2 lipo piros tojo,1 -rec fehér),még csak anyi hogy az piros him egy-lipo piros(A)+rec feher(B)-tojobol voltt.

És, milyenek voltak a különbözőek? Pirosabbak , világosabbak? Két pirostól dupla faktoros pirosak, nem volna meglepő.

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2013 júl. 6, 22:20 
ckuzmos írta:
. Ha nem hordozóval rakod össze, várhatod a nem „színezhető” utód egyedeket...


Azt hiszem rájöttem: várhatod...életed végéig, azaz nem várhatod. :bom:

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
Csatlakozott: 2011 nov. 19, 16:42
Hozzászólások: 18
Valódi név: SZÉNÁSI LÁSZLÓ
   
Hozzászólás 2013 júl. 5, 21:01 
No,megint bele kotyogok a nagyok dolgába :oops: !Volt 4-5 éve nehány ''dupla faktoros"-piros lipo madaram(remélem jol irom)-a tobbi pirosal voltak egyut,ugyan aszta keveréket fogyasztoták,ugy mag és szinezot!,és mégis kiváltak a tobbiek kozul.Valahogy nem az a pirosak volttak mint a tobiek(nem lelefántcsont-ra értem),egy himtol voltt az egész,csak a tojok volttak mások(3 kulombozo tojotol,2 lipo piros tojo,1 -rec fehér),még csak anyi hogy az piros him egy-lipo piros(A)+rec feher(B)-tojobol voltt.


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2013 júl. 5, 14:32 
Igen, valóban ez is lehet egy háttere a megfigyelésnek.

Az én példám egy olyan esetre vonatkozott, amikor a páciens tutti meg van győződve rőla, hogy a piros szülő nem rec fehér hordozó.
Másfelől, el tudom képzelni ,hogy van olyan tudásszintű tenyésztő, akinek ez is fehér , az is fehér, és észre sem veszi, hogy rec. fehér és dom. fehér keveredik az állományában, ill. vásárolt rec. fehérről még a profik sem tudhatják, mi lapul a köpönyeg alatt.

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2013 júl. 5, 10:27 
A domináns fehéret direkt nem említettem meg. Egyrészt mivel az valamilyen szinten színezhető, másrészt a „mondásban” receszív fehér szerepelt.
Ezeket a tenyésztői tapasztalatokból eredő „közmondásokat” mindig megpróbálom szakmai alapokból kiindulva értelmezni, megmagyarázni. Hát van amikor nem sikerül, de az esetek többségében komoly információra lehet szert tenni ezáltal. Jelen esetben nem tudom mennyire sikerült elkapnom a mondandójának a lényegét.
Ha abból indulok ki, hogy a nem színezhető változat a receszív fehér, akkor ezt csak úgy kapjuk meg az adott párosításban ha a lipo piros rec fehér hordozó is egyben.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 15:52
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO