Tinta írta:
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó topikba írok e, de eléggé tanácstalan vagyok több kérdést is illetően.
Ma 3 hete, hogy elhoztam egy hullámost a kereskedésből.
Állítólag téli születésű, szóval elméletileg barátok között sem lehetne idősebb 3,5 hónaposnál.
Hímként adták el nekem, de én már nem vagyok ennyire biztos ebben.
Iszonyatosan bizalmatlan. A készhez szoktatás nem éppen megy könnyen, mert igazából nála nem működnek azok a praktikák, amiket eddig tanácsként kaptam.
Nem szereti a kölest és akármilyen finoman is közelítek hozzá, hogy úgymond muszáj legyen ráállni az ujjamra, kicselez és átugrik felette stb.
A beszokással nincsenek problémák, szereti ha mellette ülök, beszélek hozzá, viszont kitöri a frász az emberi kéztől...

(Pedig nem kezdtem el rögtön, megvártam míg megszokta a helyét a hangomat és a közelségemet) Semmilyen játék nem érdekli. Sokszor olyan benyomásom van, hogy Kiwi idősebb mint, azt nekem mondták. A szemén már látom, hogy világosodik a szivárványhártya.
A kora miatt pedig azért is vagyok tanácstalan, mert se hullámok, sem torokpettyek amikről tudnék tájékozódni. A faroktolla pedig olyan hosszú mint egy kifejlett példányé.
Minden segítséget nagyon megköszönnék, nem, kor és kézhez szoktatás tekintetében.

Feltöltöttem egy képet, remélem használható.
Köszi a válaszokat előre is!
Tina
Szia Tina!
Nagyon szép a Kiwid. Én csak kezdő madártartó vagyok, nem tenyésztő, de úgy látom, a tapasztalt madarászok nincsenek fórum-közelben. Szerintem fiatal még a hímed (az biztos, hogy hím), fél év körüli. Az 5 hónapos tojómnak is nagyon hosszú volt a farka már, mondhatni hosszabb, mint a teste, mikor hozzám került. Aztán hozzánőtt a teste is.

A torokpettyek is csak 6 hónapos kora után, vedlést követően kezdtek megjelenni. Őszi baba tavasszal vedlik színesebbre. A kézhezszokatásról annyit, hogy nekem hónapokba telt, mire a tojó elkezdett rámszállni. Most másfél éves, még most is csak félszelíd. Karunkra, fejünkre száll, hegyet mászik rajtunk, de mivel tojó, bármikor megcsíphet. A hím 4 hónapja van nálam, ő egyetlenegyszer szállt a karomra, kb. 3 hete, azóta sem. Viszont tenyérből eszik nagy kegyesen, ha elé tartom. Én semmit sem erőltetek, hadd legyen madár a madár. Ja, és a kalitban nagyon nem szeretik, ha nyúlkálok szelídítési céllal. Az az ő otthonuk. Csak röptetéskor "szokatjuk", már ha hagyják. A műanyag játék helyett tegyél be természetes anyagút, pl. fahinta, fagolyók összefűzve. Tükör, csengő ne legyen. A társa helyetti tükör etetésébe belepusztulhat az egyedül tartott madár.
Remélem, segítettem. Sok sikert.
Üdv. Ildikó