Zottan írta:
No, mi történt, olyan nagy lett itt a csönd....

Sziasztok,
Én gondoltam arra, hogy többi fórumtársamhoz hasonlóan közzé tegyek pár népi madárnevet, de nem akartam senkit untatni már vele.
De hát ha nagy a csönd, akkor mégiscsak megteszem.
Jónéhány évig és is gyűjtögettem a Kárpát-medence számos részén használt népi madárneveket, melyeket fel is jegyeztem. Ezeket könyvekből, más írásokból valamint a helyi emberekkel való elbeszélgetésekből gyűjtöttem. Sokszor képet vagy rajzot mutattam a mezőn dolgozó embereknek és kerdeztem, hogy ennek a madárnak errefele hogy mondják.
Elképesztő, hogy főleg a régi, természetközelben dolgozó embereknek milyen jó megfigyelőképességük volt a madarak szokásaira, tollazatára vagy valamely más jellemükre vonatkozóan.
Az alábbiakban csupán néhányat szeretnék közzétenni az amúgy elég gazdag gyűjteményből:
Kis vöcsök – gombócz bujár, gombocbujár, bütyök, apró vöcsök, öklöm bujár, kis bujár
Bölömbika – dobosgém, vízibornyú, bömbölő bika, ökörbika, vízibika, bikagém, ordító madár, doboló, muszkagém, nádi bika
Nyílfarkú réce – gémnyakú réce, nyárfarkú réce, nyársas réce, nyársfarkú ruca
Csörgö réce – apróréce, sírókacsa, pergő réce, apró kacsa, parti ruca, trifkó ruca, veszekedő ruca, figeréce, fecskeréce, telelő ruca
Széki lile – mocsári lile, juhászka, gyöpi madár, fütyülő, sármadár
Havasi partfutó – szőke sneff, parti sneff, parti szalonka, széki sneff, patkósmellű sneff
Pajzsos cankó – bajnok partiram, hősbíbicz, veszekedő sneff, csapatsneff, fácánysneff, pajzsmadár
Szürke cankó – zöldlábú sneff, fütyülő sneff, szürke sneff, nagy vízisneff
Erdei cankó – czigánysneff, cigánycankó, fecskesneff, molnársneff
Nagygoda – vonyóorrú sneff, lotyósneff, goda, hosszúcsőrű sneff, godaszalonka, gombosorrú sneff
Gulipán – kaszaorrú sneff, kardorrú sneff, pörgecsőrű sneff, hajóorrú sneff
Ugartyúk – bagolyfejű lile, furkófejű sneff, nagyszemű lile, tuzoklile, parlagi sneff, rezneklile
Talpastyúk – ürgelábú tyúk
Lappantyú – álomfilkó, álmosmadár, éjji fecske, estifecske, kecskeszopó, kecskefejő, tehénfejő, bagolyfecske
Jégmadár – vízi király, kék halászka, kék halászmadár, jégi-madár, halcionmadár, tenger szigeteibe tojo madar, dunapáva, halászpéter, fügemadár
Molnárfecske – házi fecske, városi fecske, kapcás fecske, gatyás fecske, lármás fecske, fehérmellű fecske
Barázdabillegető – leánkamadár, leánykamadár, szántó pityer, leánmadár, lipinka madár, közönséges billegény, fehér billegető, farokbillegető, borozda billegető
Karvalyposzáta – csíkos poszáta, habos poszáta
Cigány csaláncsúcs – karógébics, feketebegyű sziklár, feketefejű csuk, fekete stiglicz, cigánygébics
Feketerigó – rézorrú rigó, gyászos rigó
Barátcinege – kutyafejű cinege, feketefejű cinege, papfejű cinege, papcinege, szürke cinege
Erdei pinty – borpinty, borpintyőke, szemetipinty, pintyőke, árvapinty, síró pinty, bormellű pinty
Meggyvágó – kosorrú pinty, kosorrú veréb, vasorrú pinty, magnyitó, magtörő, meggyhasogató, cseresznyemadár, meggymagtörő
Pásztormadár – rózsás seregély, rózsaseregély, jöttment madár, csacska, apró piros szarka
Üdv.,
Szilárd